Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/05/2025 - 15:04

Søren Gade om fravalgt emne: Palæstina kan sætte brand i klasser

Folketingets Præsidium frygtede, at det ville afspore skolevalget, hvis Palæstina kom med på dagsordenen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Folketingets Præsidium, som er Folketingets ledelse, traf beslutningen om ikke at medtage emnet "Anerkend Palæstina som selvstændig stat" ved skolevalget næste år, for at netop skolevalget ikke blev taget som gidsel af et yderst betændt politisk emne.

Det fortæller Folketingets formand, Søren Gade (V), til Ritzau.

- Du kan ikke diskutere det spørgsmål på en ordentlig måde på 20 minutter, men du kan nå at sætte brand i en klasse på de 20 minutter.

- Jeg siger ikke, det sker alle steder. Jeg siger bare, at der er en risiko for, at det splitter mere, end det samler eleverne i en demokratisk samtale. Det er netop den demokratiske samtale, som er vigtig, siger han.

Politiken kunne torsdag fortælle, at emnet med Palæstina ikke bliver en del af skolevalget.

Den beslutning er senere blevet kritiseret af blandt andet Danske Skoleelever og Danmarks Lærerforening, lige som medlem af Præsidiet Karsten Hønge (SF) har erklæret sig uenig i beslutningen.

Søren Gade peger på, at der kom omkring 85 emneforslag ind til skolevalget, og at kun 20 af disse emner kunne blive udvalgt. Hvert emne bliver debatteret i omkring 20 minutter ved skolevalget.

Han anerkender, at der vil være kritik af Præsidiets beslutning.

- Men vi har et ansvar for, at skolevalget ikke kører af sporet. Det er sådan, at netop det emne splitter samfundet på kryds og tværs. Også i Folketinget er der hårde debatter om det, siger han.

Søren Gade understreger, at der ikke er tale om censur, "fordi skolerne kan jo diskutere det på alle årets dage".

- I nogle klasser vil man kunne diskutere det, uden at der sker noget, tror jeg. Men man må jo også anerkende, at i nogle klasser, specielt måske steder, hvor der er mange med anden etnisk baggrund end dansk, hvor bølgerne så kan gå så højt, at det måske kan blive svært for en skolelærer at få klasserne til at hænge sammen bagefter.

- Det er jo ikke det, der er formålet. Det er jo demokratioplevelse og ikke demokratiforskrækkelse, vi skal give de unge, siger han.

Formanden for Præsidiet har bemærket, at mange politikere ikke ønsker at gå ind i debatten om Palæstina som selvstændig stat. Og med god grund, mener han.

- De fleste trækker sig fra den debat. Der er ikke ret mange politikere, der går ind i den debat ude i det rigtige liv, fordi det er så betændt, siger han.

- Uanset hvilket synspunkt, du måtte have, pro eller kontra, så bliver du svinet til i en grad, du slet ikke har oplevet. Det er jo ikke anderledes med eleverne, der vil være mange elever, som ikke ønsker at gå ind i den debat.

Søren Gade lægger ikke skjul på, at han og Præsidiet derfor også har haft skolevalgets fremtid i tankerne.

- Hvis vi begynder at tage de mest kontroversielle emner op omkring dette skolevalg, så er jeg bange for, at det kunne true skolevalgets eksistens. At så ville interessen for at deltage blive mindre, siger han.

Hos Liberal Alliance er politisk ordfører Sólbjørg Jakobsen uenig i beslutningen.

- I Liberal Alliance synes vi, at alle emner skal kunne debatteres, og vi ønsker ikke at lukke ned for udvalgte emner til skolevalget, såsom debatten om Palæstina-konflikten, udtaler hun i en skriftlig kommentar og tilføjer, at "i et åbent og frit demokrati skal vi kunne debattere de svære emner", og at det også gælder for de unge.

Politisk ordfører for Enhedslisten Pelle Dragsted skriver på X, at beslutningen er et "klart angreb på elevernes ytringsfrihed".

/ritzau/

København, 18/05/2025 - 08:00

Tivolirevyen-instruktør: Vi er oppe på øretævernes holdeplads

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da Mads M. Nielsen blev tilbudt at være instruktør for Tivolirevyen af Linda P, blev han glad, men var straks bevidst om det store ansvar, der hører med.

Med en historie, der strækker sig tilbage til det 19. århundrede, er Tivolirevyen en af Danmarks mest traditionsrige forestillinger.

Når revyen i år skal sættes op i Glassalen i forlystelsesparken i hjertet af København, er det med komiker Linda P som kreativ chef.

Hvor det er hendes vision, der skal udfolde sig på scenen, er det under instruktion af Mads M. Nielsen, som husker sin egen reaktion, da han fik tilbuddet.

- Jeg blev glad, men jeg tænkte også: "Okay, så er vi oppe på øretævernes holdeplads", men det er også fedt nok, lyder det fra den 54-årige instruktør.

Han har erfaring med revy, men aldrig noget på størrelse med den i Tivoli.

- Jeg har før lavet Revyen i Helsingør. Det er der ikke nogen, der har en mening om. Så kan du tillade dig at lave jokes, som du ikke kan tillade dig at lave her, siger han og tilføjer:

- Til gengæld er der nogle ting, du kan få lov til at lave her, som økonomisk ikke ville kunne lade sig gøre normalt.

Han fremhæver sommerens Tivolirevy som et af højdepunkterne i karrieren. Ikke mindst fordi han skal instruere Linda P, Kurt Ravn og Thomas Warberg.

Søs Egelind var oprindelig også en del af castet, men hun har siden trukket sig grundet forskellige forventninger til produktionen.

Mads M. Nielsen er også kendt som skuespiller, hvor han blandt andet har medvirket i filmen "Flammen & Citronen" og tv-serierne "Krøniken" og "Karrusel".

For sin præstation i forestillingen "Udslet Hornsleth" på Teater V i København vandt han i 2011 en Reumert for Bedste Mandlige Hovedrolle.

Når han nu skal instruere Tivolirevyen, er det som førnævnt med Linda P's manuskript. Hun har fortalt instruktøren, at de skal redefinere revyformatet en smule.

- Det er, fordi vi skal se, om vi ikke kan få en ny generation til at komme - få lidt yngre mennesker til at gå til revy, siger Mads M. Nielsen og fortsætter:

- Det har været superinteressant, men det er også lidt angstprovokerende, for det er jo meget nemmere bare at blive ved med noget, som man ved virker.

Og hvordan laver man så humor, der henvender sig til teenagere i et format med 140 år på bagen?

- At der kommer en politiker og siger noget sjovt om en eller anden sag, og så synger de en sang, er ikke der, hvor unge mennesker er i dag, siger instruktøren, der selv er 54 år, og fortsætter:

- De unge er mere opsatte på, hvad der egentlig sker i samfundet. De har gang i identitetspolitik, hvad man anser sig selv som, hvordan vi taler til hinanden og patriarkatet. De har gang i en helt anden dagsorden end "uha, magthaverne er uretfærdige".

Mads M. Nielsen fortæller, at de fortsat vil gøre grin med magthaverne i Tivolirevyen, men at det ikke på samme måde er grundpillen. I stedet vil mennesker være i fokus.

Det udelukker dog ikke, at de også kommer til at skulle lave sjov med alvorlige emner.

- Jo frygteligere det er, jo vigtigere er det, at vi griner af det. Det er vigtigt, at vi ikke gør nogen fortræd, mens vi griner. Men det er vigtigt at grine. Det er den bedste medicin, der findes, understreger han.

Hvad Tivolirevyen i år kommer til at indeholde, kan man se i Glassalen i den københavnske forlystelsespark, hvor der er premiere 5. juni. Her vil revyen køre hen over sommeren frem til og med 13. juli.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 18/05/2025 - 07:00

Grandprixkender: Nu ved DR hvad der skal til

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Grandprixkender er både spændt og anspændt, når han ser frem mod næste års Eurovision.

Det er Østrig, der bliver værter for næste års Eurovision, som kan fejre 70-års jubilæum.

JJ vandt natten til søndag årets internationale melodigrandprix med "Wasted Love".

- Østrig tog en chance med at bringe noget til Eurovision, som ikke er så tilgængeligt mainstream, men som juryer har købt, fordi de har købt historien og fremførelsen, lyder det fra grandprixkender Simon Falk, der skriver for det internationale fanmedie Wiwibloggs.

- De har simpelthen købt, at der kommer en artist, som synger opera.

Det blev til en 23.-plads til Danmarks Eurovision-stjerne, Sissal, og nummeret "Hallucination".

Det var den første Eurovision-finale siden 2019 efter en historisk dårlig stime.

- Nu ved DR, hvad der skal til, lyder det fra Simon Falk.

- Vi skal i hvert fald have en vokalist, og så må vi finde ud af, hvordan vi laver en sang, som appellerer mere bredt til publikum.

Årets Eurovision løb af stablen i Schweiz, som også afholdt verdens allerførste grandprix i 1956. Meget har forandret sig på de 69 år.

Dengang deltog syv lande. I årets grandprix stillede 37 nationer - lige fra Aserbajdsjan til Australien - op.

Efter sidste års kaotiske kulisse i Malmø Arena i Sverige, hvor knas mellem deltagere og produktionen var ved at ødelægge showet, havde arrangørerne i år indført et adfærdskodeks og en omsorgsprotokol.

De geopolitiske spændinger har været lige så store som sidste år. Også i år har Israels deltagelse vakt vrede grundet landets offensiv i Gaza, som blev genoptaget den 18. marts.

Konflikten mellem de to parter intensiverede den 7. oktober 2023, hvor den militante bevægelse Hamas angreb Israel.

Propalæstinensiske demonstranter forsøgte at forstyrre Yuval Raphaels finaleshow.

Udenfor førte en demonstration til sammenstød med politiet.

Der var også propalæstinensiske demonstrationer under åbningsceremonien 11. maj, og propalæstinensiske demonstranter afbrød en af Yuval Raphaels generalprøver.

Men seerne er med Israel.

Bestemte seerne alene i finalen, havde Israel og ikke Østrig vundet årets Eurovision.

Sidste år fik Israel det næsthøjeste antal seerstemmer.

- Det er et udtryk for noget, som nogle må forholde sig til, lyder det fra Simon Falk.

- Jeg tror, at det er svært for Eurovision-miljøet at se ind i et år, hvor man er bange for, hvad der sker, hvis et bestemt land vinder. Vi vil bare gerne have, at Eurovision er et sted, hvor musikken samler os.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 18/05/2025 - 10:00

FAKTA: Hvad er ejendomsforbehold?

* Ejendomsforbehold er et vilkår i en aftale om kreditkøb, der indebærer, at sælgeren forbeholder sig ejendomsretten over det solgte eller ret til at tage det solgte tilbage, indtil køberen helt eller delvist har betalt købesummen.

* Der er en række betingelser for, at et ejendomsforbehold kan anses for gyldigt.

* Ved forbrugerkøb gælder det blandt andet, at køberen senest ved levering af bilen skal have betalt en udbetaling på mindst 20 procent af kontantprisen.

* For forbrugerkøb gælder det desuden, at et finansieringsselskab som udgangspunkt skal tage det solgte tilbage som fuld og endelig indfrielse af parternes mellemværende.

Kilder: skat.dk og lex.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 18/05/2025 - 10:00

Få styr på reglerne før du køber en bil på afbetaling

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hvis du køber en bil på afbetaling, kan sælger have ejendomsforbehold. Det betyder, at bilen kan tages tilbage, hvis du ikke betaler afdrag som aftalt.

Hvis du skal købe eller allerede har købt en bil, kan der være særlige vilkår, du bør kende til og være opmærksom på.

Et af dem er ejendomsforbehold. Det har en bil som udgangspunkt, hvis den er købt på afbetaling hos en forhandler, fortæller Uffe Foged Jespersen, der er jurist i bilejernes interesseorganisation FDM.

- Det betyder, at den, der giver lånet, bevarer ejendomsretten, indtil hele købesummen er betalt. Når der er tale om et bilkøb, vil det typisk være et finansieringsselskab, siger han.

- Den, der har ejendomsforbeholdet, har altså ret til at tage bilen tilbage, hvis køberen for eksempel misligholder sine afbetalingsforpligtelser.

Ifølge Uffe Foged Jespersen kan ejendomsforbehold være helt afgørende for, om en køber overhovedet kan få godkendt et billån.

- Formelt set er det stadig køberen, der ejer bilen - også selv om der er ejendomsforbehold, forklarer juristen og uddyber:

- Men hvis køberen ikke betaler afdrag til tiden eller undlader at tegne en kaskoforsikring, risikerer vedkommende at miste ejerskabet over bilen.

En ansvarsforsikring er lovpligtig for alle biler. Den dækker skader på andre personer og andres køretøjer eller ejendom.

Men skader på din egen bil er ikke dækket. Det kræver en kaskoforsikring, der er helt frivillig.

- Der er altså ikke noget problematisk ved et ejendomsforbehold, så længe køberen overholder sin aftale med finansieringsselskabet. Der er faktisk også en forbrugerbeskyttelse i loven, siger Uffe Foged Jespersen.

- Hvis ens økonomiske forhold skulle ændre sig, så man ikke længere har mulighed for at betale afdragene som aftalt, må finansieringsselskabet som udgangspunkt nøjes med at tage bilen tilbage til endelig indfrielse af restgælden.

Men han understreger, at tanken ikke er, at køberen skal kunne fortryde købet af bilen og aflevere den tilbage.

Lovens formål er at beskytte forbrugere, der får en forværret økonomisk situation.

- Vi oplever, at der er bilejere, som ikke kender til konsekvenserne af at skulle aflevere en bil, der har ejendomsforbehold, og af at misligholde låneaftalen, siger han.

- Man risikerer at blive registreret i RKI, så man ikke kan optage et nyt lån. Og udbetaling samt de afdrag, man allerede har betalt, går tabt.

I de seneste år er priserne på især elbiler faldet markant. Det har medført, at nogle bilejere nu er teknisk insolvente. Det vil sige, at deres restgæld overstiger bilens nuværende værdi.

Det kan være fristende i den situation at få indfriet sin restgæld ved at aflevere bil og nøgler til finansieringsselskabet.

- Det er muligt at gøre med de nuværende regler. Men formålet med loven er at beskytte forbrugeren, hvis økonomien pludselig skulle ændre sig, siger Uffe Foged Jespersen.

- Hvis reglerne begynder at blive brugt til helt andre formål, kan det jo være, at der bliver kigget på reglerne.

Køber skal have misset betaling af afdrag, før det kan komme på tale, at bilen skal afleveres, tilføjer han.

Har bilen skader, der ikke er almindelig slitage, risikerer køberen også at skulle betale for en eventuel værdiforringelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek