Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 05/01/2024 - 10:00

Køb et armbåndsur og lav en alternativ investering til dit barn

Med et armbåndsur er der mulighed for at lave en god investering til den næste generation. Du skal dog være klar til at bruge et større beløb, siger urhandler.

Uwe Anspach/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Du har sikkert overvejet aktier eller en børneopsparing, hvis du har haft lyst til at investere penge på dit barns vegne.

Men faktisk kan du også kaste dig over et armbåndsur, hvor der er chance for at lave en god investering.

Og hos Bruun Rasmussen oplever man, at der er kommet et større fokus på netop armbåndsure.

Det siger Frederik Plum, der er vurderingssagkyndig i armbåndsure hos auktionshuset.

- Før var armbåndsure en del af smykkeafdelingen, men det er blevet sin egen afdeling, og der er kommet deciderede ureksperter som mig selv, hvor det tidligere var smykkeeksperter, der beskrev urene, siger han.

Interessen for at købe armbåndsure kan mærkes hos Urhandleren og Urhandleren Invest, der sælger investeringsure. Det fortæller grundlægger og medejer Daniel Nielsen.

- Hvis man skal generalisere, så køber fædrene ofte et ur med henblik på at bære det selv, og overdrager det så til sønnen, når han for eksempel bliver konfirmeret eller bliver 18 år.

- Imens vælger mange kvinder at købe et ur til deres søn eller datter og pakker det op en gang om året for at undgå, at det bliver servicetrængende før tid. Og så får barnet uret, når vedkommende bliver 18 eller 21 år, siger han.

Ønsker du at kaste dig ud i et urkøb og vil øge chancen for, at dit barn senere kan sælge det med fortjeneste, skal du dog være forberedt på at skulle afsætte en del penge til det.

- Man skal lægge mindst 30.000 kroner, før det begynder at give mening, siger Daniel Nielsen.

Selv om der - ligesom med for eksempel aktier - er en risiko forbundet med at investere i armbåndsure, har urene generelt klaret sig godt - både gennem gode og svære tider, forklarer han.

- I krisetider har mange søgt mod urene, og det har resulteret i, at de største værdistigninger langt hen ad vejen er sket under de sværeste år på aktiemarkedet, siger han.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen er det ure, der for eksempel har bevaret deres originalitet, som er blevet mere værd.

- Af og til ser vi for eksempel Rolex-ure fra 1960'erne, hvor hele uret ser ud som et ur fra den tid - på nær viserne, der er spritnye. Og det er et no-go blandt dem, der investerer. For hvis man vil have et nyt ur, så køber man det, siger vurderingssagkyndig Frederik Plum.

Derudover er det ofte ure fra velkendte firmaer, som ikke svinger i kvaliteten, der sælges for en højere pris.

- De kommer ofte fra firmaer, som er meget tro mod deres egen historie, og så er de som regel fra Schweiz, siger han.

Måske har du svært ved at beslutte, om du selv skal gå med den nyindkøbte investering eller alene vil opbevare det frem mod salget.

Uanset om du ønsker at bruge uret eller blot opbevare det hjemme i skuffen, bør du sørge for, at det er en del af indboforsikringen, så du er dækket ved tyveri, indbrud, og hvis det går i stykker, forklarer urhandler Daniel Nielsen.

Vil du blot opbevare uret og være sikker på, at det bevarer sin gode stand, kan du for eksempel undersøge, om det er muligt via din urhandler.

/ritzau fokus/

København, 21/04/2024 - 10:34

Dronning Mary har taget billeder af fødselsdagsbarnet Isabella

Kongeparrets ældste datter, Isabella, fylder 17 år søndag den 21. april. Nye billeder foreviger prinsessen.

Prinsesse Isabella fejrer søndag den 21. april sin fødselsdag med familie og venner.

I anledning af at hun fylder 17 år, har kongehuset delt billeder af prinsessen på det sociale medie Instagram.

Billederne er taget på Amalienborg af dronning Mary og viser prinsesse Isabella sammen med kongefamiliens ene hund Coco.

Prinsesse Isabella er kongeparrets førstefødte datter. Hun er den anden i arvefølgen efter sin storebror, kronprins Christian.

Hun er storesøster til tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

Til daglig går prinsesse Isabella på Øregård Gymnasium i Hellerup, hvor hun startede i 1.g sidste sommer.

Ifølge Billed-Bladets hofreporter Marianne Singer vil fremtiden for prinsesse Isabella byde på en anden end den, der venter kronprins Christian. Hun vil dog stadig have forpligtelser.

- Idet prinsesse Isabella er søster til Danmarks kommende konge og en del af tronfølgen, vil hun aldrig kunne leve et helt normalt liv uden offentlig interesse, siger Marianne Singer til mediet.

- Hun har til gengæld en langt større frihed end sin bror for at kunne tjene sine egne penge og leve et forholdsvist privat arbejdsliv i mere lukkede rammer.

I januar fik prinsesse Isabella og tvillingparret Vincent og Josephine en ny titel som riddere af Elefantordenen.

Det skete som et led i, at kong Frederik overtog tronen fra dronning Margrethe. I ordenens vedtægter lyder det nemlig, at kongens børn er fødte medlemmer.

De har endnu ikke fået overrakt ordnen. Det vil forventeligt ske, når de fylder 18 år.

Prinsesse Isabella er ikke den eneste i kongehuset, der fylder år i april.

Den 29. april fejrer prinsesse Benedikte sin 80-års fødselsdag, mens dronning Margrethe fyldte 84 år den 16. april.

Festlighederne blev dog nedtonet grundet branden på Børsen i København.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 08:00

FAKTA: Anette Støvelbæk

* 56-årige Anette Støvelbæk blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1997.

* Hun fik sit gennembrud i dogmefilmen "Italiensk for begyndere" fra 2000. Siden er hun kendt fra store roller i DR-dramaet "Krøniken" og fra TV 2-serierne "Lærkevej", "Sygeplejeskolen" og "Badehotellet".

* Privat er hun gift med den verdenskendte danske stjerneskuespiller Lars Mikkelsen.

* De har spillet over for hinanden mange gange. Ud over "Badehotellet" har de blandt andet begge medvirket i "De fortabte sjæles ø" fra 2007 og "Venuseffekten" fra 2021.

* Sammen har de sønnerne Lue Støvelbæk, som blev uddannet skuespiller i 2019, og Thor Støvelbæk, som læser til skuespiller ved Statens Scenekunstskole i Odense.

Kilde: danskefilm.dk.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Lav de traditonelle hveder derhjemme

John Jønssons hvedeopskrift er over 100 år gammel. I sit eget bageri bager han meget store portioner. Følgende opskrift er skaleret ned til 45 til 50 hveder per portion, men kan med fordel halveres yderligere.

* 120 gram sukker.

* 30 gram salt.

* 20 gram kardemomme.

* 250 gram økologisk smør.

* 7 æg.

* 75 gram - svarende til halvanden pakke - gær.

* Omkring 1,2 liter vand.

* Omkring 3 kilogram hvedemel.

Hvis du ælter dejen på maskine, skal dejen være glat, så den slipper kanten af skålen. Gør du det i hånden, skal den være blød, men ikke klæberig.

Kilde: John Jønsson, formand for Bager- og konditormestre i Danmark og ejer af Johns Kagehus.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 21/04/2024 - 09:00

FAKTA: Sjællænderne er mest traditionstro

* 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen med at spise hveder på store bededag, til trods for at helligdagen er afskaffet. Mens 63 procent af dem, der er bosat i Region hovedstaden, mener det samme.

* Når det komme til fynboerne, mener 67 procent, at vi skal blive ved med at spise hveder på den tidligere store bededag.

* Også jyderne støtter i stor stil op om at fastholde hvedetraditionen. 74 procent af vestjyderne, 71 procent af nordjyderne og 70 procent af jyderne i Syd- og Sønderjylland bakker op om traditionen, mens østjyderne ligger lidt under med 67 procent.

Kilde: undersøgelsen baserer sig på 1990 webinterviews indsamlet via Norstats panel og er gennemført på vegne af smørproducenten Lurpak. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt til danskere i alderen 18 til 75 år, og fuld repræsentativitet er sikret ved efterfølgende vægtning.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek