Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/12/2022 - 10:30

Her er gourmetkokkenes bud på nytårsmenuens hovedret og dessert

I centrum for enhver god nytårsmenu ligger hovedretten og desserten. To gourmetkokke kommer her med deres bud på, hvad du skal tilberede til dine gæster.

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Det kan være nervepirrende at stå for en hel nytårsmenu.

Så står du og mangler inspiration, guider to gourmetkokke dig her igennem deres forslag til hovedretter og desserter.

1) Hovedret.

Til hovedretten trækker Yves Le Lay, der er køkkenchef og medejer af restauranten á terre i København, inspiration fra Schweiz og foreslår en ostefondue.

- Det handler i bund og grund om at finde en god ost, siger han.

- Oftest vil det være noget gruyere eller emmentaler. Gerne med nogle måneder på bagen, for det giver mest smag.

Herefter skal du have fat i noget hvidvin. Det kunne ifølge Yves Le Lay være en riesling eller en anden vin med noget sødme i sig.

- Kog det op, og sæt blusset på lav varme. Så smeltes osten ned i gryden, indtil man har ostebasen, siger han.

- Og så skal der jo alt muligt til. I Danmark har vi fantastiske aspargeskartofler, som jeg ville koge og pille og så dyppe ned i fonduen.

Der skal også noget godt brød og lækkert charcuteri fra Italien eller Frankrig til, som man sagtens kan finde i velassorterede supermarkeder, foreslår Yves Le Lay.

- Til sidst skal man have noget syrligt. Klassikeren er cornichoner og syltede perleløg, men man kunne også bruge asier, siger han.

Nicky Arentsen, der er køkkenchef på Bandholm Badehotel på Lolland, foreslår, at man tager en tur til fiskehandleren.

- Spørg, om de har en pighvar eller helleflynder, og om de kan klargøre den, så den kan ryge direkte i et ildfast fad, siger han.

- Tilsæt derefter en halv flaske hvidvin og nogle urter som timian, rosmarin, lidt persillestilke, citronskiver og nogle smørklatter.

Fisken skal bages i ovnen i 20 minutter på 160 grader.

- Så har du altså en vildt flot fisk til bordet, som er virkelig saftig, fordi den er tilberedt på ben, siger Nicky Arentsen.

Mens fisken trækker, sigter man væsken over i en gryde.

- Tilsæt stenbiderrogn til saucen inden servering, og tilsæt smørklatter, til saucen er tyk og cremet. Så bliver det en stjernemiddag, siger Nicky Arentsen.

Inden servering smages saucen til med salt og måske lidt sukker, hvis den er for syrlig.

Som garniture anbefaler køkkenchefen, at du bruger kål.

- Pluk, rens, og sautér det, så der stadig er bid i. Steg det derefter med lidt friskrevet parmesan, sort peber og citronskal.

- Læg fisken på dit flotteste fad, og fjern det øverste lag skind. Kom kålstykkerne rundt i kanten med et par skiver citron, som fisken har ligget sammen med. Hæld så lidt af saucen over fisken, afslutter han.

2) Dessert.

Til desserten peger Yves Le Lay på flamberede bananer.

- Flæk nogle bananer over på langs, og tag en pande med halvt smør og halv brun farin, som du smelter til en slags brunsvigersovs, siger han.

- Så lægger du bananerne på panden med skæresiden nedad, indtil de får noget af farven fra karamellen.

Find derefter en mørk rom, sæt godt gang i flammerne, og hold så et lille show for dine gæster, lyder det.

Som tilbehør anbefaler Yves Le Lay enten at købe en god vaniljeis eller selv lave den, hvis man har en ismaskine.

- Laver du isen selv, så lad den trække natten over i køleskabet. Et tip er at putte et par kaffebønner derned. Det fremhæver vaniljesmagen, siger han.

Læg bananerne på en tallerken, hæld karamelmassen over, og læg en vaniljekugle på siden.

- Nu kan man så tilsætte alt det, man gerne vil. Det kunne være hakkede mandler, hakket mørk chokolade eller ristede kokosflager, siger han.

Nicky Arentsen anbefaler i stedet en citrusdessert, som skal lette lidt efter den tunge og fede mad, man ofte får nytårsaften.

- Støb en panna cotta af hvid chokolade i dine flotteste glas. Du koger bare fløde op, putter hvid chokolade i og så husblas til sidst.

Det kan man med fordel gøre dagen før og sætte i køleskabet, lyder det.

- Så laver du en citrussalat, hvor du tager kødet fra forskellige citrusfrugter. Jeg ville anbefale blodappelsin, appelsin og en grape.

- Så hælder du lidt olivenolie over og masser af hakket mynte, og så lægger du det oven på panna cottaen, når den skal serveres, siger Nicky Arentsen.

/ritzau fokus/

Atlanta, 15/07/2025 - 03:00

Ikke-udgivet Beyoncé-musik stjålet fra koreografs bil

Parkwood Entertainment/Reuters

Harddiske med sange, der ikke er blevet udgivet, er stjålet fra bil, som blev brugt af koreograf og danser.

Uudgivet musik fra den amerikanske sanger Beyoncé er blevet stjålet fra en bil i Atlanta i den amerikanske delstat Georgia.

Det skriver mediet BBC.

Tyveriet fandt sted den 8. juli - få dage inden, at Beyoncé spillede den første af fire koncerter i byen som del af sin Cowboy Carter-turné.

Her blev en række genstande stjålet fra en lejebil, som blev brugt af sangerens koreograf og af en af hendes dansere.

En politirapport viser, at harddiske med sange, der endnu ikke er blevet udgivet, er blandt de stjålne sager. Også dokumenter med planer for hendes shows og sætlister til tidligere og kommende koncerter blev stjålet fra bilen.

Politiet i Atlanta siger, at der er blevet udstedt en arrestordre på en mistænkt. Vedkommendes navn er dog ikke blevet offentliggjort.

Christopher Grant, som er koreograf for Beyoncé, og danseren Diandre Blue forklarer til politiet, at de havde parkeret den lejede bil, som var en sort Jeep Wagoneer, for at gå ind i et spiseområde med madboder, som lå i nærheden.

Da de vendte retur, var bilens bagrude blevet smadret, og to kufferter var forsvundet, lyder det i politirapporten om hændelsen.

De to har også fortalt til politiet, at de i bilen også havde oplysninger til Beyoncé, som de kalder meget personlige og følsomme.

Fra bilen blev der desuden stjålet en bærbar computer, designertøj og et par Airpods fra Apple.

Myndighederne har forsøgt at bruge en funktion, hvor man kan spore computer og Airpods, til at finde ud af, hvor de stjålne ting er, fremgår det af politirapporten.

Myndighederne har også undersøgt bilen for fingeraftryk, og de fandt i den forbindelse to "meget lette" aftryk, lyder det.

Det er umiddelbart uklart, hvorvidt de stjålne genstande er blevet fundet.

BBC har rakt ud til en repræsentant for Beyoncé vedrørende sagen, men sangeren er ikke umiddelbart vendt tilbage.

Beyoncé spillede Cowboy Carter-turnéens første koncert i Atlanta den 10. juli. Den sidste finder sted mandag aften amerikansk tid.

/ritzau/

Læs Mere >>

Atlanta, 15/07/2025 - 02:44

Ikke-udgivede Beyoncé-sange stjålet fra koreografs bil

Harddiske med sange, der ikke er blevet udgivet, er stjålet fra bil, som blev brugt af koreograf og danser.

Uudgivet musik fra den amerikanske sanger Beyoncé er blevet stjålet fra en bil i Atlanta i den amerikanske delstat Georgia.

Det skriver mediet BBC.

Tyveriet fandt sted den 8. juli - få dage inden, at Beyoncé spillede den første af fire koncerter i byen som del af sin Cowboy Carter-turné.

Her blev en række genstande stjålet fra en lejebil, som blev brugt af sangerens koreograf og af en af hendes dansere.

En politirapport viser, at harddiske med sange, der endnu ikke er blevet udgivet, er blandt de stjålne sager. Også dokumenter med planer for hendes shows og sætlister til tidligere og kommende koncerter blev stjålet fra bilen.

Politiet i Atlanta siger, at der er blevet udstedt en arrestordre på en mistænkt. Vedkommendes navn er dog ikke blevet offentliggjort.

Christopher Grant, som er koreograf for Beyoncé, og danseren Diandre Blue forklarer til politiet, at de havde parkeret den lejede bil, som var en sort Jeep Wagoneer, for at gå ind i et spiseområde med madboder, som lå i nærheden.

Da de vendte retur, var bilens bagrude blevet smadret, og to kufferter var forsvundet, lyder det i politirapporten om hændelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 15/07/2025 - 08:00

FAKTA: Lav en hindbærsirup som base

* Smid hindbær i en gryde med vand, sukker og en ordentlig kvist timian. Vær ikke nærig med vandet, for det trækker vand ud af bærrene. En tommelfingerregel er at bruge dobbelt så meget vand som bær.

* Tilsmag undervejs, hvor meget timian den skal have.

* Lad det simre i 5-10 minutter, og lad derefter blandingen trække i 5-10 minutter. Gentag processen et par gange. Bagefter kan du reducere saften, så smagen bliver mere koncentreret.

* Brug siruppen som base for drinks eller saftevand.

Kilde: kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 15/07/2025 - 08:00

Opgradér frugtsaften til sofistikerede sommerdrinks

Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Gør frugtsaften til en læskende voksendrink med et overraskende pift, og giv cocktailen et smagsboost med undervurderede urter.

Du har lavet en lækker saft med havens bær eller frugter. Farven er smuk, og duften er ren sommer. Men den er måske ikke en partystarter.

Med velvalgte krydderurter kan du dog løfte din søde drik fra "smølfe-hindbærsaft a la børnehave", som kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang poetisk udtrykker det, til en sofistikeret voksendelikatesse.

- Hvis man har lyst til at lave alkoholfri safter, som er tænkt til voksne, eller et alternativ til en sjus, så er krydderurter rigtig gode at tilføje. Så bliver det mere nuanceret og får den voksne kant, forklarer hun.

Der er nogle klassiske smagskombinationer, som man ikke går galt i byen med.

Louisa Lorang fremhæver rosmarin sammen med citron. Hindbær med timian. Og estragon i kombination med brombær.

- De passer bare godt sammen. Det er ufarligt, det bliver ikke mærkeligt i munden.

- Timian og hindbær - man kan næsten smage det allerede - det giver de søde, parfumerede hindbær noget kant, siger Louisa Lorang.

Man skal dog ikke lade sig begrænse til de nævnte kombinationer, tilføjer hun. Man kan også sagtens kombinere eksempelvis rosmarin og hindbær.

Har du en rabarbersaft, kan den også få nye nuancer ved at tilføje lidt magi fra haven.

- Lavendel er godt nok en blomst, men det er helt fantastisk sammen med rabarber, fordi parfumerne underbygger hinanden. Det kan man bruge både i saft og sorbet.

- Rabarber er også godt med peber. Og den vil også spille rigtig godt sammen med timian i for eksempel drinks eller is, siger Louisa Lorang.

Vil du plukke et friskt indslag til en drink, er havebogsforfatter og redaktør på Havenyt.dk Heidi Kirk Nissen glad for at bruge den mindre kendte urt bibernelle.

- Den har en meget mild agurkesmag. Jeg bruger bladene sammen med gin, hvor det har været meget populært med en kvist rosmarin eller agurk. Den er god i drinks med lys alkohol, der ikke overdøver dens fine smag, fortæller hun.

Bibernellens milde blade kan også bruges som et grønt urtedrys på vaniljeisen eller på kager med flødeskum, tilføjer hun.

Heidi Kirk Nissen bruger desuden havens lækkerier til at give isterningerne et festligt pift.

- Jeg har en salviesort, der hedder blue angel, som har meget intenst koboltblå blomster - det er nærmest 80'er. Og blomsterne fryser jeg inde i isterninger.

- Det samme gør jeg med ananassalviens blomster, og jeg har også gjort det med blade fra citronverbena, fortæller Heidi Kirk Nissen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek