Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/12/2022 - 10:30

Her er gourmetkokkenes bud på nytårsmenuens hovedret og dessert

I centrum for enhver god nytårsmenu ligger hovedretten og desserten. To gourmetkokke kommer her med deres bud på, hvad du skal tilberede til dine gæster.

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Det kan være nervepirrende at stå for en hel nytårsmenu.

Så står du og mangler inspiration, guider to gourmetkokke dig her igennem deres forslag til hovedretter og desserter.

1) Hovedret.

Til hovedretten trækker Yves Le Lay, der er køkkenchef og medejer af restauranten á terre i København, inspiration fra Schweiz og foreslår en ostefondue.

- Det handler i bund og grund om at finde en god ost, siger han.

- Oftest vil det være noget gruyere eller emmentaler. Gerne med nogle måneder på bagen, for det giver mest smag.

Herefter skal du have fat i noget hvidvin. Det kunne ifølge Yves Le Lay være en riesling eller en anden vin med noget sødme i sig.

- Kog det op, og sæt blusset på lav varme. Så smeltes osten ned i gryden, indtil man har ostebasen, siger han.

- Og så skal der jo alt muligt til. I Danmark har vi fantastiske aspargeskartofler, som jeg ville koge og pille og så dyppe ned i fonduen.

Der skal også noget godt brød og lækkert charcuteri fra Italien eller Frankrig til, som man sagtens kan finde i velassorterede supermarkeder, foreslår Yves Le Lay.

- Til sidst skal man have noget syrligt. Klassikeren er cornichoner og syltede perleløg, men man kunne også bruge asier, siger han.

Nicky Arentsen, der er køkkenchef på Bandholm Badehotel på Lolland, foreslår, at man tager en tur til fiskehandleren.

- Spørg, om de har en pighvar eller helleflynder, og om de kan klargøre den, så den kan ryge direkte i et ildfast fad, siger han.

- Tilsæt derefter en halv flaske hvidvin og nogle urter som timian, rosmarin, lidt persillestilke, citronskiver og nogle smørklatter.

Fisken skal bages i ovnen i 20 minutter på 160 grader.

- Så har du altså en vildt flot fisk til bordet, som er virkelig saftig, fordi den er tilberedt på ben, siger Nicky Arentsen.

Mens fisken trækker, sigter man væsken over i en gryde.

- Tilsæt stenbiderrogn til saucen inden servering, og tilsæt smørklatter, til saucen er tyk og cremet. Så bliver det en stjernemiddag, siger Nicky Arentsen.

Inden servering smages saucen til med salt og måske lidt sukker, hvis den er for syrlig.

Som garniture anbefaler køkkenchefen, at du bruger kål.

- Pluk, rens, og sautér det, så der stadig er bid i. Steg det derefter med lidt friskrevet parmesan, sort peber og citronskal.

- Læg fisken på dit flotteste fad, og fjern det øverste lag skind. Kom kålstykkerne rundt i kanten med et par skiver citron, som fisken har ligget sammen med. Hæld så lidt af saucen over fisken, afslutter han.

2) Dessert.

Til desserten peger Yves Le Lay på flamberede bananer.

- Flæk nogle bananer over på langs, og tag en pande med halvt smør og halv brun farin, som du smelter til en slags brunsvigersovs, siger han.

- Så lægger du bananerne på panden med skæresiden nedad, indtil de får noget af farven fra karamellen.

Find derefter en mørk rom, sæt godt gang i flammerne, og hold så et lille show for dine gæster, lyder det.

Som tilbehør anbefaler Yves Le Lay enten at købe en god vaniljeis eller selv lave den, hvis man har en ismaskine.

- Laver du isen selv, så lad den trække natten over i køleskabet. Et tip er at putte et par kaffebønner derned. Det fremhæver vaniljesmagen, siger han.

Læg bananerne på en tallerken, hæld karamelmassen over, og læg en vaniljekugle på siden.

- Nu kan man så tilsætte alt det, man gerne vil. Det kunne være hakkede mandler, hakket mørk chokolade eller ristede kokosflager, siger han.

Nicky Arentsen anbefaler i stedet en citrusdessert, som skal lette lidt efter den tunge og fede mad, man ofte får nytårsaften.

- Støb en panna cotta af hvid chokolade i dine flotteste glas. Du koger bare fløde op, putter hvid chokolade i og så husblas til sidst.

Det kan man med fordel gøre dagen før og sætte i køleskabet, lyder det.

- Så laver du en citrussalat, hvor du tager kødet fra forskellige citrusfrugter. Jeg ville anbefale blodappelsin, appelsin og en grape.

- Så hælder du lidt olivenolie over og masser af hakket mynte, og så lægger du det oven på panna cottaen, når den skal serveres, siger Nicky Arentsen.

/ritzau fokus/

København, 09/11/2025 - 08:00

FAKTA: Maria Rossings blå bog

* Maria Rossing er født den 30. november 1975 i Lemvig i Vestjylland.

* Hun blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2002 og debuterede samme år i forestillingen "Baby" på Aalborg Teater.

* Maria Rossing har især udfoldet sig på teatret, hvor hun har spillet forestillinger som "En skærsommernatsdrøm", "Mefisto" og "Figaros bryllup".

* Hun har modtaget flere hæderspriser, heriblandt en Robert for "Carmen Curlers" og en Reumert for stykket "Den kaukasiske kridtcirkel".

* I den brede offentlighed har hun medvirket i store film som "Meter i sekundet", "Flaskepost fra P" og "Mødre & fædre" samt julekalenderen "Theo & den magiske talisman" for de mindste.

* Privat er hun gift med skuespilleren Morten Suurballe, som hun har en søn med. Han har to børn fra et tidligere forhold.

Kilder: Det Kongelige Teater og Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/11/2025 - 08:00

Carmen Curlers-stjerne: Jeg kan ikke lide når ting slutter

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Det har været en rørende oplevelse at være en del af "Carmen Curlers", fortæller skuespiller Maria Rossing, der nu vinker farvel til den populære DR-serie.

At træde ind i universet omkring tv-serien "Carmen Curlers" har på mange måder været en drømmeopgave for skuespiller Maria Rossing.

Derfor er det også vemodigt for hende at sige farvel til den populære serie, der i øjeblikket kører på sin tredje og sidste sæson på DR.

- Jeg kan ikke så godt lide, når ting slutter, så jeg synes, det er hårdt. For mig har det været en once in a lifetime-oplevelse, så det er meget følelsesladet, fortæller Maria Rossing.

Serien er inspireret af virkelighedens iværksætter Arne Bybjerg, som i 1960'erne udviklede den elektriske papillot, Carmen Curlers. Han endte med at sælge virksomheden til amerikanske Clairol, som i DR's udgave hedder Clarice.

Maria Rossing spiller rollen som Birthe, der bestyrer fabrikken, som producerer den elektriske papillot.

"Carmen Curlers" fik med det samme tre sæsoner, så arbejdet med serien har været et fast anker for skuespilleren de seneste år.

For en, der ikke bryder sig om afslutninger, var det noget af et sceneskift, da hun efter 17 år som fastansat på Det Kongelige Teater i hjertet af København for seks år siden sagde op til fordel for et freelanceliv.

Det var et farvel til stedet, der havde dannet den trygge ramme om hendes arbejdsliv, siden hun blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i København i 2002.

- Jeg kan rigtig godt lide at være en del af et ensemble, og derfor har jeg også trivedes rigtig godt med at lave serien, siger Maria Rossing og fortsætter:

- Og selv om det kan lyde lidt gajolpakke-agtigt, så når noget slutter, er der også andet, der kan begynde. Jeg har for eksempel savnet at spille teater, og det kan jeg sige mere ja til nu.

I øjeblikket er Maria Rossing aktuel i teaterstykket "Kejseren af Portugalien", hvor hendes præstation er blevet rost til skyerne af flere anmeldere.

Som skuespiller rammes hun sommetider af følelsen af, at man aldrig er bedre end sin seneste rolle.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så er stemmen der et eller andet sted, men det er jo ikke noget, jeg kan bruge til noget. Det er jo bare en irriterende stemme, og det er heller ikke sikkert, at det er sandheden, siger den 49-årige skuespiller.

Med "Carmen Curlers" kan Maria Rossing dog mærke, at serien har ramt plet ude blandt befolkningen.

Premiereafsnittet trak tilbage i 2022 over en million seere til skærmen, og serien har også siden været populær blandt danskerne. Sjette afsnit i den nuværende tredje sæson havde eksempelvis 482.000 seere ifølge analysefirmaet Nielsen.

Maria Rossing oplever, at særligt den ældre generation, der har oplevet tiden, hvor den rigtige Carmen Curlers-virksomhed blev grundlagt, reagerer positivt på serien og på hendes rolle, Birthe.

- Der var en dag, hvor der stod en meget gammel dame og ventede på bussen, og jeg kom cyklende forbi. Hun blev simpelthen så glad for at se mig, og det blev jeg så rørt over, da jeg cyklede videre. Det var tydeligt for mig, at hun genkendte mig som Birthe, fortæller skuespilleren.

Selv identificerer hun sig mest med den udgave af Birthe, som hun portrætterede i seriens første sæson.

I sæson tre bliver Birthes moral nemlig sat på prøve, da hun bliver lovet en stor bonus for at holde salget af Carmen Curlers hemmeligt.

- Hun er blevet lidt mere kynisk og har fået dollartegn i øjnene, og det har også været en sjov opgave at påtage sig som skuespiller, siger Maria Rossing og uddyber:

- Men jeg kan godt genkende de mekanismer i forhold til følelsen af at være gift med sit arbejde. I perioder er man jo bare helt væk i arbejde, og så vågner man op efter premieredagen og tænker: shit, jeg har også et barn, og jeg skal også passe det derhjemme og passe på det.

Senere i november fylder Maria Rossing 50 år, og det har fået hende til at reflektere lidt over fremtiden.

Ifølge hende er der en fortælling om, at når man som kvindelig skuespiller fylder 50, så er det slut.

- Så jeg kan godt være lidt spændt på, hvad fremtiden bringer, siger hun og fortsætter:

- Men jeg har også bare så mange spændende ting og samarbejder, som spirer, så jeg har ro i maven og glæder mig mest bare.

Næste afsnit af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00. Afsnittet er allerede tilgængeligt fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/11/2025 - 10:00

FAKTA: Hvad er trail?

* Trailløb er løb i naturen, der foregår på stier, skovveje, bakker, sand, græs, jord og ujævnt terræn.

* Der findes officielle trailløb på flere distancer, der også inkluderer kategorien ultraløb.

* I Danmark findes der trailløb på distancer varierende mellem én kilometer og 24 timer.

* Der afvikles officielle danmarksmesterskaber i trail og ultraløb, der varierer mellem 3,6 og op til 80 kilometer i distance.

* Trailløb træner din krop og muskler anderledes sammenlignet med asfaltløb. På grund af den blødere overflade og mange højdemeter, styrker du dine lår, lægge, knæ og ankler på en anden måde.

* Det er til gengæld også en test af din fokus og koncentration, da risikoen for at træde forkert i det ujævne terræn, er større.

Kilder: Max Boderskov, ultraløb.dk og World Athletics.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/11/2025 - 10:00

Træn effektivt og exceller i trailløb

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Sæsonen er et sandt mekka for løb på smalle skovstier og tunge sandstrande, der er designet til at presse din krop til det yderste. Sådan tackler du terrænet.

Som ihærdig løber kan det være fristende at prøve kræfter med et trailløb, der foregår i bakket, mudret og sandet terræn, når du vil presse din krop maksimalt.

Først skal du dog forberede dig på at skifte disciplin, hvis du har gjort dig overvejelser om at migrere fra asfalten.

Det fortæller Michel Honoré, der er trail- og ultraløbstræner hos atletik- og løbeklubben Sparta i København.

- Det vigtigste er at træne rigtigt. Kom ud og få løbet en masse højdemeter i bakket terræn på et underlag, der ikke har det samme greb og sikkerhed som asfalt.

- Nogle steder vil du skulle løbe gennem vand og mudder, og andre steder vil du skulle løbe ind og ud mellem træer på smalle stier. Du kan også blive udsat for at skulle løbe dele af ruten i blødt sand, der virkelig sætter dine lår og lægge på arbejde, siger Michel Honoré.

Trailløb kræver meget specialiseret træning, fordi ruterne er fulde af sving, stejle bakker og løbes på et blødere og mere uforudsigeligt underlag, der sætter store krav til muskler og led i dine ben samt evnen til at være fuldt koncentreret på hvert eneste skridt.

- Jeg vil sige, at det nok er mellem 25 og 30 procent hårdere at løbe et halvmaraton i trail sammenlignet med for eksempel Copenhagen Half, som er en lynhurtig rute på pandekageflad asfalt med få skarpe sving, siger han og fortsætter:

- Trailløb er mere fysisk krævende, fordi du ikke får det samme skub i hvert enkelt skridt som på asfalt. Underlaget er blødere og æder momentum, og der er øget risiko for, at dine fødder glider, hvilket stiller større krav til balance og koncentration.

Derfor er det alfa og omega at træne i sand, mudder og bakker, så du ved, hvad det kræver af dig - både fysisk og mentalt.

Når du er i zonen på et lige asfaltstykke, skal du ikke koncentrere dig om hvert skridt i samme grad og kan i stedet holde fuldt fokus på uret og administrere et jævnt tempo.

Ifølge personlig træner og tidligere danmarksmester i kort trail Max Boderskov, svarer det til at sammenligne cykling på landevejen med at køre mountainbike.

- Det er den samme sport, men to vidt forskellige discipliner, der kræver vidt forskellige typer træning og forberedelse.

Han forklarer, at du skal forberede dine muskler på, at du ikke kan administrere og kontrollere dine kræfter og tempo på samme måde som på asfalt.

- Du kan have dit fokus et helt andet sted, når du løber på landevejen, fordi det er mindre udfordrende rent teknisk. Du kan finde et godt og jævnt tempo, som du kan være fuldt fokuseret på at holde.

- Det kan ikke lade sig gøre, hvis du også skal koncentrere dig om at bestige bakker, undvige trærødder og navigere skarpe sving på glat underlag, siger Max Boderskov.

Derfor er styrke- og smidighedstræning en meget vigtig del af forberedelsen, fortæller Michel Honoré.

- Det er lidt en tendens, at løbere finder styrketræning en smule kedeligt, men det er meget vigtigt at få opbygget ekstra muskel i lår og lægge og at dine ankel- og knæled er stærke og forberedt på det ujævne underlag, siger han.

Han fortæller desuden, at du kan gøre dig selv en ekstra tjeneste ved at anskaffe dig et par trailsko, så du er sikret optimalt greb.

- Trailløb uden trailsko svarer lidt til at køre på sommerdæk i snevejr. Det er en stor anbefaling at investere i et par sko, der står fast. Så slipper du for at skulle høvle rundt i et par almindelige løbesko, som ikke er designet til opgaven.

- Ellers skal du bare tage det træningstøj på, du føler dig mest tilpas i og komme derudad, opfordrer Michel Honoré.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek