Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 16/12/2022 - 10:30

Her er gourmetkokkenes bud på nytårsmenuens hovedret og dessert

I centrum for enhver god nytårsmenu ligger hovedretten og desserten. To gourmetkokke kommer her med deres bud på, hvad du skal tilberede til dine gæster.

Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Det kan være nervepirrende at stå for en hel nytårsmenu.

Så står du og mangler inspiration, guider to gourmetkokke dig her igennem deres forslag til hovedretter og desserter.

1) Hovedret.

Til hovedretten trækker Yves Le Lay, der er køkkenchef og medejer af restauranten á terre i København, inspiration fra Schweiz og foreslår en ostefondue.

- Det handler i bund og grund om at finde en god ost, siger han.

- Oftest vil det være noget gruyere eller emmentaler. Gerne med nogle måneder på bagen, for det giver mest smag.

Herefter skal du have fat i noget hvidvin. Det kunne ifølge Yves Le Lay være en riesling eller en anden vin med noget sødme i sig.

- Kog det op, og sæt blusset på lav varme. Så smeltes osten ned i gryden, indtil man har ostebasen, siger han.

- Og så skal der jo alt muligt til. I Danmark har vi fantastiske aspargeskartofler, som jeg ville koge og pille og så dyppe ned i fonduen.

Der skal også noget godt brød og lækkert charcuteri fra Italien eller Frankrig til, som man sagtens kan finde i velassorterede supermarkeder, foreslår Yves Le Lay.

- Til sidst skal man have noget syrligt. Klassikeren er cornichoner og syltede perleløg, men man kunne også bruge asier, siger han.

Nicky Arentsen, der er køkkenchef på Bandholm Badehotel på Lolland, foreslår, at man tager en tur til fiskehandleren.

- Spørg, om de har en pighvar eller helleflynder, og om de kan klargøre den, så den kan ryge direkte i et ildfast fad, siger han.

- Tilsæt derefter en halv flaske hvidvin og nogle urter som timian, rosmarin, lidt persillestilke, citronskiver og nogle smørklatter.

Fisken skal bages i ovnen i 20 minutter på 160 grader.

- Så har du altså en vildt flot fisk til bordet, som er virkelig saftig, fordi den er tilberedt på ben, siger Nicky Arentsen.

Mens fisken trækker, sigter man væsken over i en gryde.

- Tilsæt stenbiderrogn til saucen inden servering, og tilsæt smørklatter, til saucen er tyk og cremet. Så bliver det en stjernemiddag, siger Nicky Arentsen.

Inden servering smages saucen til med salt og måske lidt sukker, hvis den er for syrlig.

Som garniture anbefaler køkkenchefen, at du bruger kål.

- Pluk, rens, og sautér det, så der stadig er bid i. Steg det derefter med lidt friskrevet parmesan, sort peber og citronskal.

- Læg fisken på dit flotteste fad, og fjern det øverste lag skind. Kom kålstykkerne rundt i kanten med et par skiver citron, som fisken har ligget sammen med. Hæld så lidt af saucen over fisken, afslutter han.

2) Dessert.

Til desserten peger Yves Le Lay på flamberede bananer.

- Flæk nogle bananer over på langs, og tag en pande med halvt smør og halv brun farin, som du smelter til en slags brunsvigersovs, siger han.

- Så lægger du bananerne på panden med skæresiden nedad, indtil de får noget af farven fra karamellen.

Find derefter en mørk rom, sæt godt gang i flammerne, og hold så et lille show for dine gæster, lyder det.

Som tilbehør anbefaler Yves Le Lay enten at købe en god vaniljeis eller selv lave den, hvis man har en ismaskine.

- Laver du isen selv, så lad den trække natten over i køleskabet. Et tip er at putte et par kaffebønner derned. Det fremhæver vaniljesmagen, siger han.

Læg bananerne på en tallerken, hæld karamelmassen over, og læg en vaniljekugle på siden.

- Nu kan man så tilsætte alt det, man gerne vil. Det kunne være hakkede mandler, hakket mørk chokolade eller ristede kokosflager, siger han.

Nicky Arentsen anbefaler i stedet en citrusdessert, som skal lette lidt efter den tunge og fede mad, man ofte får nytårsaften.

- Støb en panna cotta af hvid chokolade i dine flotteste glas. Du koger bare fløde op, putter hvid chokolade i og så husblas til sidst.

Det kan man med fordel gøre dagen før og sætte i køleskabet, lyder det.

- Så laver du en citrussalat, hvor du tager kødet fra forskellige citrusfrugter. Jeg ville anbefale blodappelsin, appelsin og en grape.

- Så hælder du lidt olivenolie over og masser af hakket mynte, og så lægger du det oven på panna cottaen, når den skal serveres, siger Nicky Arentsen.

/ritzau fokus/

Basel, 11/05/2025 - 18:39

Danmarks Eurovision-håb: Jeg er en dark horse

Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Sissal ved, hvad hun kan, og det finder hun ro i, inden hun skal synge sin skæbnesang ved Eurovision torsdag.

Den længste turkis løber i Eurovisionens 69 år lange historie var rullet ud til åbningen af årets internationale melodigrandprix i den schweiziske storby Basel søndag.

Der har heller aldrig været længere til tops for Danmark.

Torsdag går Sissal på scenen i jagten efter en af de eftertragtede pladser til lørdagens grande finale i St. Jakobshalle.

- Jeg har en god fornemmelse, helt ærligt, men man ved jo aldrig. Det er svært at komme væk fra den onde cirkel, når man har været der i lang tid, uanset hvor god man er, lyder det fra Sissal.

- Det, jeg fokuserer på, er faktisk at prøve at lade være med at fokusere på at kvalificere mig, men på at give det bedste, jeg har. For det er det, folk kan gå ind og kigge på bagefter og sige: "Det var ærgerligt", hvis det ikke lykkes.

Danmark er det land, der har gået flest år uden at kvalificere sig til finalen. Det er ikke sket siden 2019.

Der stiller efterhånden så mange lande op i grandprixet - fra Aserbajdsjan til Australien - at finalefeltet skal findes over to semifinaler.

Sissal skal i ilden i den anden semifinale, hvor der er finaleplads til 10 lande ud af 16.

Her kalder Sissal sig selv for en dark horse - altså en mulig overraskelse.

- Mange siger: "Lad være med at kigge på oddsene". Men det er svært at lade være, siger hun og fortsætter:

- Men jeg er ikke ked af det, for jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg er i stand til. Så jeg føler ikke, at jeg er en dårlig artist, fordi jeg ikke ligger højt hos bookmakerne.

Inden konkurrencen går løs fra første semifinale tirsdag aften, står søndagen på den store åbning af årets internationale melodigrandprix.

Begivenheden begyndte i Basels rådhus, inden artisterne tog sporvognen til byens messecenter, hvor åbningsceremonien endte.

Sissal blev mødt med klapsalver og hujen, og hun kvitterede med vink og luftkys til de fremmødte.

- Det var faktisk lidt akavet - hvor kigger man hen? Hvor skal man stoppe op?, Hvor skal man gå langsommere?, lyder det fra Sissal.

- Generelt er jeg meget selvsikker. Men jeg tror, at det er mere en følelse af, at der er så mange fanfavoritter i konkurrencen, så jeg forventer ikke, at folk ved, hvem jeg er.

Kigger man på bookmakernes liste søndag aften, vakler Sissal lige nu mellem Eurovision-eufori og fiasko, i forhold til om hun kvalificerer sig eller ej.

- Når der er så mange artister, der er favoritter, så kan jeg næsten have lyst til at gå lidt i baggrunden, fordi man jo godt ved, at det er dem, at folk er interesserede i, lyder det fra Sissal.

På den turkis løber, hvor fans, nysgerrige Basel-borgere og verdenspressen kunne få et glimt af årets 37 kunstnere, var især polske Justyna Steczkowska, estiske Tommy Cash, islandske Væb og de svenske storfavoritter Kaj blandt de ombejlede.

- Det er meget angstprovokerende at gå der alene uden sine dansere, men det var stadig megasjovt, understreger Sissal.

- Det er virkelig en oplevelse, som man ikke kommer til at opleve ofte.

/ritzau/

Læs Mere >>

Basel, 11/05/2025 - 16:36

Propalæstinensere demonstrerer under årets Eurovision-åbning

Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix

Israels deltagelse i det internationale melodigrandprix vækker fortsat vrede.

Israel er tilbage i åbningen af Eurovision, efter at delegationen sidste år ikke deltog i arrangementet, da det lå samtidig med mindedagen for Holocaust.

Søndag eftermiddag trådte årets israelske deltager, Yuval Raphael, således ud på den turkis løber i den schweiziske storby Basel, og det affødte stærke reaktioner.

Propalæstinensiske demonstranter stillede sig ud foran nogle af de sporvogne, der fragter Eurovision-deltagerne fra rådhuset i Basel og til byens messecenter, hvor åbningsceremonien ender, og politiet måtte gribe ind.

De står også talstærkt ved Messe Basel, hvor der også er demonstranter, der opfordrer til boykot af grandprixet og Israels deltagelse.

Israels myndigheder advarede kort inden årets Eurovision israelere om at nærme sig demonstrationer, da de ifølge myndighederne kan eskalere til vold.

Israels Eurovision-deltager, Yuval Raphael, overlevede Hamas-bevægelsens angreb 7. oktober 2023 på den israelske musikfestival Nova ved at gemme sig under flere lig. Efterfølgende indledte Israel en offensiv i Gaza.

Yuval Raphael stiller op med nummeret "New Day Will Rise", som handler om, at en ny dag vil gry.

- Jeg er så spændt. I er så smukke alle sammen, lyder det under åbningsceremonien fra Yuval Raphael, efter at hun er kommet i messecentret.

Det vakte voldsom vrede, at Israel sidste år fik lov til at stille op i Eurovision. En vrede, som stadig raser.

Irlands public service-station, RTÈ, henvendte sig kort inden årets Eurovision til European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer grandprixet, og opfordrede til, at man tog en diskussion om Israels deltagelse i årets konkurrence.

Stationens generaldirektør, Kevin Bakhurst, udtrykte forfærdelse over situationen.

EBU svarede kort efter RTÈ i en pressemeddelelse:

- Vi forstår bekymringerne og de dybtliggende synspunkter omkring den nuværende konflikt i Mellemøsten.

- EBU er ikke immun over for globale begivenheder. Men sammen med vores medlemmer er det vores rolle at sikre, at konkurrencen i sin kerne forbliver en universel begivenhed, der fremmer forbindelser, mangfoldighed og inklusion gennem musik.

Eurovision afvikles over to semifinaler 13. og 15. maj inden den grande finale 17. maj.

Både Israels deltager, Yuval Raphael, og Danmarks Eurovision-håb, Sissal, skal på scenen i den anden semifinale.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

FAKTA: Derfor sidder solcremen i dit tøj

* Årsagen til, at solcremen sidder fast i tøjet, er de forskellige olier og fedtstoffer, som solcremen indeholder.

* Alt efter tøjets materiale kan det være lettere eller vanskeligere at fjerne solcremepletten.

* Det kan være særligt svært at fjerne pletterne fra syntetisk tøj som sports- eller badetøj. Her er de mest anvendte fibre polyamid og polyester.

* Olier og fedtstoffer er ekstra gode til at migrere ind i syntetiske fibre og trænge ind i fibrenes indre og sætte sig fast. Sker det, opstår der en permanent plet, der kan være meget svær at fjerne.

Kilde: Johnny Rodam, sektionsleder ved Teknologisk Institut.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 11/05/2025 - 10:00

I kampen mod solcremepletter er tid og varme dine værste fjender

Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Det er svært at undgå at få solcreme på tøjet, når man smører sig ind om sommeren, og endnu mere bøvlet at fjerne. Tekstilekspert giver sine dos and dont's.

For mange er sommer lig med solcreme. Men i forsøget på at beskytte sig mod solens farlige stråler hænder det, at solcremen smitter af på ens hvide sommertøj eller sengetøj.

Og den hvide creme giver gule pletter, som kan være vanskelige at få bugt med. Er uheldet ude, er det vigtigt at reagere så hurtigt som muligt.

Sådan lyder det fra Johnny Rodam, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut og arbejder med kemisk karakterisering og rådgivning.

- Især fedtstofferne i solcremen har en god evne til at trænge ind i tekstilfibrene, siger Johnny Rodam.

Og de skal opløses for at komme af med pletten.

Opdager man en plet med solcreme på sin hvide T-shirt, er det mest effektive værktøj til at fjerne pletten opvaskemiddel. Det har nemlig et højt indhold af tensider, der er effektive til at fjerne fedt.

- Opvaskemidlet påføres direkte på pletten og gnides ind i pletten med børste eller med fingrene, hvis man har handsker på, siger han.

Man kan også godt bruge almindeligt vaskemiddel beregnet til kulørt tøj, men det har ikke et lige så højt indhold af tensider.

- Du må dog ikke bruge vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Det indeholder nemlig oxidationsmiddel, som kan få pletten til at sidde endnu bedre fast, advarer tekstileksperten.

Herefter skal man lade det virke i 15 til 30 minutter.

- Bagefter kan man skylle efter med varmt vand uden at gnide på pletten imens, indskyder sektionslederen.

Til sidst smider man T-shirten i vaskemaskinen og vasker, som man normalt ville gøre.

Når man tager T-shirten ud af vaskemaskinen, skal man tjekke, at pletten er væk, før man tørrer den. For hvis pletten stadig er der, og T-shirten bliver tør, så bliver det tæt på umuligt at få pletten af.

I stedet skal man gentage punkt et til fire en gang til.

Johnny Rodam fortæller, at jo længere tid pletten får lov til at sidde, uden at man griber ind, desto større risiko er der for, at den sidder fast. Og så bliver den vanskeligere at få af.

Når man er udenfor, er solens stråler også med til at tørre pletten.

- Så ens største fjender er tid og varme, siger Johnny Rodam.

Derudover anbefaler han at vaske solcremen af huden, inden man går i seng. På den måde undgår man at få pletter på sengetøjet.

Han forklarer, at de fleste typer af solcreme er opbygget på nogenlunde samme måde, så man kan ikke sige, at den ene type er mere besværlig at få af tøjet end den anden, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek