Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 17/03/2023 - 10:00

Aktiemarkedet går op og ned: Det skal du vide som investor i 2023

Det er helt normalt at have lidt ondt i maven, når aktiemarkedet har røde tal, men hvis du investerer langsigtet, er risikoen minimal.

Brittany Hosea-Small/Reuters

Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus

Det er populært at investere i Danmark. Faktisk viser tal fra Finans Danmark, at antallet af danskere, der investerer, i flere år har ligget stabilt på omkring 1,2 millioner.

Og det er altid godt, når investeringerne går godt, men det kan give bekymring og uro i maven, når det går den anden vej.

Senest har flere kollapsede banker i USA skabt rystelser i verden.

Men det er normalt, at markedet går op og ned. For det er den langsigtede investering, som giver gevinster.

Det forklarer chefstrateg i pensionsselskabet PFA, Tine Choi Danielsen.

- Det overordnede råd er, at man skal have is i maven og tage den med ro, siger hun og tilføjer:

- Man skal helt undgå at sælge ud eller skifte risikoprofil på sin pensionsopsparing i panik, fordi kurserne falder.

Hun peger på, at det eneste, man får ud af at sælge ved kursfald, er, at man tager et tab.

- Markedet stiger og falder. Men aktiemarkedet har den natur, at det stiger mere, end det falder. Og siden 1930 er alle årtier endt med et positivt afkast, siger hun.

Der vil altså være år med røde tal, men hvis man investerer langsigtet, har markedet tid til at rette op igen.

Hvis man går i panik og sælger, er der færre penge til at indhente det tabte igen.

- Og så kommer man måske aldrig til at dække hele sit tab, siger hun.

I år er det stadig vigtigt og afgørende at huske at sprede sine investeringer.

- Vi er i endnu et usikkert år, og derfor kan man sige, at det er vigtigere end nogensinde at placere sine æg i forskellige kurve. Man skal sørge for at sprede sine investeringer, så man er mindre sårbar, hvis markedet skulle vende, siger hun.

Kursfald på aktiemarkedet kan være en mulighed for en mere aktiv investor til at købe til lavere priser. Men det kræver mod, og man skal kunne tåle yderligere kursfald.

- Det er selvfølgelig den helt svære kunst. At ramme bunden. Det er ganske få, som formår at gøre det, siger hun og tilføjer:

- Man kan i stedet sætte et mål, der siger, at når en aktie kommer under en vis værdi, så køber man en smule. Og falder den yderligere, køber man lidt mere.

Seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen forstår godt, hvis man som investor har lidt flossede nerver for tiden.

Han hæfter sig også ved, at det kan være et godt tidspunkt at købe, fordi investeringsmarkedet har det med at overreagere på den korte bane.

- Derfor er især aktiemarkedet et mere attraktivt tidspunkt at købe nu, end det var for bare et par uger siden, siger han.

Men det kræver, at man investerer langsigtet. Og man skal have nok is i maven til at kunne klare sig igennem de mere volatile markeder - altså med store udsving.

Det gode råd er at købe aktier på tværs af regioner og sektorer. Og man bør sprede sine investeringer på både aktier og obligationer.

- Som investor kan man denne gang finde lidt opmuntring i, at når man taber på aktier, så vinder man lidt på obligationer, som er steget. Man tjener altså ind på gyngerne, hvad man har mistet på karrusellen, siger han og tilføjer:

- Og det er faktisk det, vi gerne vil se, når investeringsmarkederne er normale. At obligationer har en plads som en form for redningskrans ved aktiefald.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv