Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 14/01/2023 - 10:00

Bliv bedre til at sætte grænser og undgå stress og skilsmisse

Har du svært ved at sige fra, når dine grænser bliver overtrådt? Du skal øve dig, for det kan i værste fald føre til en depression, siger eksperter.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Du kender det måske: Det er fyraften, og du er på vej hjem, men så har chefen lige en ekstra opgave til dig.

Du orker det ikke, men føler ikke, at du kan sige nej, så du klistrer det overbærende smil på læben og trækker i arbejdstøjet igen.

Men over tid kan du træne din evne til at sige nej i lige præcis den slags situationer.

Det er et udbredt problem at glemme at sige fra, fortæller erhvervspsykolog Mads Lindholm.

- Mange har svært ved at sætte grænser, fordi det sociale fællesskab betyder meget for dem.

- Vi vil give så utroligt meget for at være forbundet til andre mennesker, at vi ofrer vores egne grænser imod at føle os elsket, anerkendt og som en del af flokken, siger han.

Men det kan have fatale konsekvenser ikke at sige fra i den slags situationer, fortæller parterapeut Katrine Axholm.

- Det er derfor, folk går ned med stress, depressioner eller bliver skilt fra deres partner, hvis det har stået på længe nok. Rigtig mange ægteskaber opløses på præcis denne her baggrund.

- Jeg hører rigtig tit klienter sige, at de har mistet sig selv i deres forhold. De fik ikke markeret deres grænser, siger hun.

Katrine Axholm og Mads Lindholm giver dig tre råd til at træne dig selv i at sætte grænser.

1) Reflektér over dine grænser.

Det første, du skal gøre, er at finde ud af, hvor din grænser går, og hvorfor du har svært ved at sige fra.

- Hvad har du lært om grænser i dit barndomshjem? Mange er vokset op med, at familien skal se pæn ud udadtil, og freden skal bevares for enhver pris, forklarer Katrine Axholm og tilføjer:

- Det lærer man ikke at sætte grænser af.

Når du har stillet dig selv de spørgsmål, skal du være åben og nysgerrig, fortæller hun:

- Mærk efter, næste gang dine grænser bliver overtrådt. Hvad skete der indeni dig? Rejste nakkehårene sig, og hvordan reagerede du følelsesmæssigt?

På den måde kan du genkende faresignalerne, næste gang du føler dig dårligt behandlet.

2) Tag det i opløbet.

Det er vigtigt at være opmærksom på det første skridt over grænsen, siger erhvervspsykolog Mads Lindholm:

- Du skal mærke efter i det magiske grænseland, hvor du er en lille smule i tvivl.

Ellers har den anden part ikke en chance for at vide, at de har overtrådt dine grænser.

- Og jo længere du kommer ind over grænsen, desto sværere er det at trække tilbage. Du skal italesætte det i starten, lige når du fornemmer det, siger Mads Lindholm.

3) Øv dig.

Katrine Axholm anbefaler, at du øver dig i at sige fra i situationer, hvor der ikke er noget på spil:

- Start med kassedamen, buschaufføren eller en person på gaden, hvor det ikke er så farligt.

- Det er en færdighed ligesom at cykle eller spille violin. Hvis man ikke har lært det hjemmefra, skal man ikke forvente, at man kan finde ud af det, siger hun.

Det kan godt være en del af processen at begynde at sige nej til alt.

- Dengang jeg selv skulle lære at sætte grænser, gik jeg helt i modsatte kløft, siger Katrine Axholm og griner:

- Så husk på, at du er helt normal, hvis du pludselig siger nej her og dér og alle vegne.

/ritzau fokus/

København, 19/04/2024 - 08:00

Frederik Cilius: Jeg gjorde præcis hvad jeg ville

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Frederik Cilius, der er aktuel i anden sæson af "Orkestret" på DR, har aldrig haft et forældreopgør. Det har påvirket måden, han er far på.

Der blev hverken råbt, smækket med døre eller truet med at flytte hjemmefra i barndomshjemmet i Sønderborg, hvor skuespiller og satiriker Frederik Cilius voksede op.

For der var ingen grund til at tage det traditionelle forældreopgør.

- Jeg har altid fået lov til at gøre, præcis hvad jeg ville. Der er aldrig nogen, der har sagt: "Det synes vi ikke, er en god idé. Det skal du lade være med", siger Frederik Cilius, der i øjeblikket er aktuel med anden sæson af den populære DR-serie "Orkestret".

I serien forsøger Frederik Cilius' karakter, klarinettisten Bo Høxenhaven, at løsrive sig fra sin mor efter over tre årtiers tosomhed, da hun pludselig bliver diagnosticeret med terminal kræft.

Med egne ord har Frederik Cilius, der brød igennem i Radio24syv-programmet "Den korte radioavis", selv været meget længe om at løsrive sig fra sine forældre.

- Økonomisk løsrev jeg mig først, men den dag i dag tager jeg dem stadig med på råd, siger den 38-årige satiriker.

- Jeg har aldrig haft et opgør, hvor jeg har følt mig låst inde. Da jeg ville flytte hjemmefra, så fandt de ud af, hvor jeg kunne flytte hen, siger han.

Frederik Cilius tilføjer med et grin, at forældrene betalte hans husleje og senere også hjalp ham med at komme til USA, hvor han blev færdiguddannet klarinettist.

Den store frihed og forældrenes støtte har gjort, at Frederik Cilius aldrig har følt, at der har været nogen grund til at tage et opgør med sine forældre.

- Men lad være med at spørge min kone, om det er rigtigt, griner han.

Frederik Cilius' opvækst har betydet, at han selv forsøger at give sine egne sønner på syv år og tre år meget frie tøjler.

- Jeg har et krav om, at de skal bruge deres evner og tage det så langt, som de kan. Men hvis de ikke har interesse for noget, så behøver de ikke forfølge det. Det lader jeg dem sådan set køre meget godt selv, siger han.

I anden sæson af "Orkestret" vender også Rasmus Bruun, Neel Rønholt, Caspar Phillipson og Lise Baastrup tilbage i rollerne fra den foregående sæson.

Seriens sæson to kan ses på DR og DR TV fra 12. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 18/04/2024 - 16:05

Christopher sætter flere ord på hustrus shitstorm

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Til Euroman siger popstjernen Christopher, at kritikken ikke havde ramt ægtefællen Cecilie Haugaard, hvis han havde været hjemme, da hun udgav sin bog.

Model, influencer, tv-vært og forfatter Cecilie Haugaard var aldrig blevet udsat for voldsom kritik på baggrund af bogen "Instagrim", hvis hendes mand, Christopher, havde befundet sig på dansk grund ved udgivelsen.

Det siger popstjernen selv i et nyt interview med Euroman.

- Jeg vil vove at påstå, at det aldrig var sket, hvis jeg var hjemme, siger han til magasinet og fortsætter:

- For så var hun ikke endt i "Deadline". Uanset hvor godt forberedt hun havde været, så var det der endt galt. Ingen af os er så naive, at vi ikke godt vidste, at der ville komme en form for virak, siger han til Euroman.

Christopher henviser her til et interview i DR-programmet "Deadline". Det var nemlig Cecilie Haugaards udtalelser i dette interview, der fik shitstormen til at blæse op.

Kritikken kredsede især om, at hun selv tjener penge på at bruge de sociale medier til at skabe det glansbillede, hun argumenterer for kan påvirke brugere af sociale medier negativt.

De kraftige reaktioner kom bag på Christopher, der på daværende tidspunkt befandt sig i udlandet på turné. Og det gjorde ondt at følge med på afstand, fortæller han til Euroman.

- At se sin elskede blive slagtet på den måde er langt værre end selv at blive slagtet. Og jeg kunne ikke sige noget. Det ville komme til at virke, som om at her kommer "Chris to the rescue", hvilket bare ville stille hende i en værre situation. Så jeg blev nødt til at holde min kæft, siger han til magasinet.

Cecilie Haugaards mål med bogen var at undersøge, hvordan man lykkedes med at forene et sundt liv med de sociale medier.

Det understregede Christopher også over for den fremmødte presse inden finalen i årets "X Factor", hvor han skulle optræde, men blev spurgt til shitstormen omkring sin hustru.

- Der vil altid være nogle, der giver dig et rap over næbet, hvis du stikker næsen så langt frem. Det har jeg også selv prøvet et par gange. Så jeg har været der for hende og mindet hende om, hvor fed en mission hun er på, lød det fra den 32-årige sanger.

- Det eneste, jeg kan sige er, at jeg synes, det er en megavigtig samtale. Jeg har brugt det meste af mit voksne liv på de sociale medier. Det er fedt, at hun har fået åbnet den dialog. Jeg er virkelig stolt af hende, og det er en sag, jeg kun kan bakke op om.

Selv svarede Cecilie Haugaard på kritikken i en video på Instagram. Her understregede hun, at hun har lært meget af den.

- Jeg forstår godt, hvis nogen af jer sidder derude og synes, at det er paradoksalt, at jeg som influencer sætter fokus på sociale medier, sagde hun blandt andet og uddybede:

- På den anden side, kan man måske også argumentere for, at jeg om nogen har et indgående kendskab til disse medier netop på grund af mit arbejde. Derfor har jeg haft et ønske om at undersøge det til bunds.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

FAKTA: Antal sommerhuse stiger lidt år for år

* 2024: 223.118 sommerhuse.

* 2023: 222.066 sommerhuse.

* 2020: 221.024 sommerhuse.

Kilde: Danmarks Statistiks opgørelse over boligbestanden herunder antallet af sommerhuse uden CPR-tilmelding.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 19/04/2024 - 10:00

Sommerdrømme-dommer: Sådan får du mere plads i sommerhuset

Hans Ravn/TV2/Ritzau Scanpix

Hvis sommerhuset føles klemt eller dårligt udnyttet, får du her dommer i TV2-programmet "Sommerdrømme" Patrick Bentsens bedste råd til at optimere pladsen.

Sommerhuset skal ofte rumme et skiftende hold af gæster - fra familien til vennegruppen. Og derfor kan det ellers hyggelige sommerhus måske komme til at føles en smule klemt, når det fyldes op med gode mennesker.

Men du kan godt optimere pladsen i sommerhuset - uden at skulle have den store pengepung op til tilbygning.

Det fortæller Patrick Bentsen, som er tømrermester og dommer på TV2-programmet "Sommerdrømme", hvor en række hold dyster i at sætte et sommerhus i stand - og potentielt vinde det.

Her får du hans råd til, hvor du skal sætte ind.

1) Optimer rumfordelingen.

Et godt sted at starte er at se på rumfordelingen. For med lidt snilde kan du måske udnytte kvadratmeterne bedre, der hvor I faktisk helst vil opholde jer.

- Jeg oplever, at folk gerne vil have store opholdsrum i sommerhuset, hvor familien eller vennerne kan samles og spille eller få nogle drinks, siger Patrick Bentsen.

- Så gå efter at lave små værelser, hvor der lige er plads til et lille skab og en seng, og få renoveret opholdsrummene store, siger han.

Hvis man ikke er bange for at smøge ærmerne op og kan lave lidt selv, så er det ifølge tømrermesteren ikke uoverskueligt at lægge en væg ned og sætte nogle nye op. Det kan være lette gipsvægge, eller i ældre sommerhuse kan det være trævægge med træbeklædning.

- I de mindre sommerhuse er der som regel ikke noget, der er bærende inde midt i, så der vil man sagtens kunne lægge en væg ned, siger han.

Husk dog, at når væggen er væk, venter der lidt arbejde med at reparere loft og gulv, der hvor den stod før.

2) Udnyt uderummene.

Føler du dig begrænset af husets fire vægge, råder Patrick Bentsen til også at tage et kig udenfor.

- Det er jo ikke alle, der bare lige bygger til - eller lægger en væg ned. Det kan jo være en bekostelig affære. Men hvis man har et godt uderum, kan man vinde en del kvadratmeter, siger han.

Tømrermesteren råder til at prøve at skabe nogle rum i haven, som indbyder til at opholde sig og nyde sommerhuslivet:

- Det kan være en stor terrasse, og nogle steder du kan ligge og dase i skyggen. Man kan måske lave en lille overdækning eller en pergola, hvor man kan sidde ude.

Hvis man ikke er helt stærk på håndværk og finish, er uderummet ifølge tømrermesteren et godt sted at forsøge sig alligevel - her må udtrykket nemlig godt være lidt mere groft.

3) Tænk i højden.

Hvis sommerhuset føles lidt klemt eller lille, kan man se på, om man kan hæve loftet en smule, så rummene føles større, lyder rådet fra Patrick Bentsen.

Drømmer du om at åbne helt op, skal du dog nok have fat i en fagperson for at vurdere det.

- I sådan nogle små huse består tagkonstruktionen ofte af nogle ret små spær, og hvis man skal have loft til kip, skal man måske se på tagkonstruktionen for at se, om der kan være plads til isolering, i stedet for at det bare ligger oven på loftet, forklarer tømrermesteren.

Mangler du plads til opbevaring eller sovepladser, kan højden også være din ven. Det kan eksempelvis være ved at bygge en hems eller købe en køjeseng til et lille værelse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek