Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Skagen, 14/07/2025 - 16:41

Brandfolk kæmper mod stor naturbrand ved Skagen

Nordjyllands Beredskab er blevet kaldt ud til alarm om kraftig brand i plantage nær Den Tilsandede Kirke.

Ritzau Staff/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

En større naturbrand er mandag eftermiddag opstået i en klitplantage nær Skagen, og civile er blevet bedt om holde sig væk.

Brandvæsenet fik alarmen om brand nær Den Tilsandede Kirke kort efter klokken 14, oplyser TV Nord.

Middelalderkirken, hvis navn er Sankt Laurentii Kirke, ligger i klitterne vest for Skagen.

Brandfolkenes indsats retter sig mod Skagen Klitplantage knap ti kilometer syd for Skagen, beretter det regionale medie nordjyske.dk.

Branden betegnes som kraftig.

Fra politiet lyder der mandag eftermiddag en opfordring til trafikanter om at gøre plads, så slukningskøretøjerne kan komme frem.

Ifølge politiet er beredskabet "massivt" til stede i området omkring Gl. Landevej og Skagen Hede.

Civile opfordres til at forlade klitplantagen, lyder det ifølge TV Nord.

Indsatsen involverer brandfolk fra flere stationer i Nordjylland. Også Beredskabsstyrelsen er tilkaldt for at assistere.

En kraftig røgsøjle kan ses inde fra Skagen.

På grund af situationen har politiet lukket cykelstien i nordlig retning fra Hulsig, fremgår det af et opslag på det sociale medie X.

/ritzau/

Los Angeles, 16/07/2025 - 11:28

Dansk instruktør nomineret til Emmy-pris for Star Wars-serie

Fred Thornhill/Reuters

Janus Metz er nomineret til prisen som Bedste Instruktør ved den kommende Emmy-uddeling, der løber af stablen til september.

Den danske instruktør Janus Metz er nomineret til en Emmy for Bedste Instruktør.

Det står klart, efter at nomineringerne blev offentliggjort tirsdag aften.

- Vidunderlige nyheder - jeg er blevet nomineret til en Emmy for at have instrueret "Andor"! Det har været en fantastisk oplevelse, skriver den nominerede instruktør i et opslag på Facebook.

Det er Disney+-serien "Star Wars: Andor", der har sikret danskeren den prestigefulde nominering.

Som navnet antyder, er serien en del af Star Wars-universet. Den anmelderroste serie er en prequel - altså en forløber - til spinoff-filmen "Rogue One: A Star Wars Story", som havde den danske superstjerne Mads Mikkelsen på rollelisten, og som lagde op til den allerførste Star Wars-film.

Emmy-uddelingen løber af stablen natten til den 15. september i Los Angeles. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmbranchen.

- Tak til hele Andor-holdet for det hårde arbejde med at skabe så smuk en serie, og tak til skaber Tony Gilroy for at overlade mig så smukke manuskripter og for at give mig muligheden, skriver Janus Metz videre i facebookopslaget.

Tidligere har 50-årige Janus Metz blandt andet lavet soldaterdokumentaren "Armadillo" fra 2010 samt dokumentaren "Hjertelandet", som han lavede sammen med sin hustru, forskeren Sine Plambech.

Da den autodidakte instruktørs bidrag til Star Wars-universet i 2022 blev offentliggjort, lød det, at filmskaberen Tony Gilroy var så imponeret, at han ville have danskeren til at instruere en række episoder i serien.

Janus Metz beskrev det dengang som en ære at blive en del af "et stykke filmhistorie".

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:11

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til uddelingen af årets Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder Bedste Dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

I hælene på "Severance" følger krimidramaserien "The Penguin", der handler om Batman-superskurken af samme navn, med 24 nomineringer.

Den kommende prisuddeling løber af stablen natten til den 15. september i Los Angeles. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmbranchen.

Også titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for Bedste Dramaserie.

Begge serier har gået deres sejrsgang verden over. "The White Lotus" havde premiere i 2021 og har indtil videre kørt i tre sæsoner.

I serien følger man gæster og ansatte på et luksusresort kaldet "The White Lotus". Hver sæson foregår på en forskellig destination med hver deres gæster og personale. Enkelte karakterer er med i flere sæsoner.

Imens er "The Last of Us" baseret på et populært Playstation-spil og foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor en svampeepidemi har ødelagt civilisationen.

Ved årets uddeling er også serier som "The Bear" og "Hacks" blandt de nominerede.

Prismodtagerne ved årets Emmy-uddeling bliver udpeget af cirka 26.000 kunstnere, instruktører, producere og andre medlemmer af Television Academy, som står bag prisuddelingen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den amerikanske komiker Nate Bargatze, der er vært for uddelingen i september.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

FAKTA: Lystfiskertegn og fritidsfiskertegn

* Du skal have lystfiskertegn, hvis du vil fiske med almindelig fiskestang.

* Du er dog fritaget for at betale for lystfiskertegn, hvis du er under 18 år eller har ret til folkepension.

* Lystfiskertegn kan købes for en dag, en uge eller et år ad gangen. For et år koster det 214 kroner (2025).

* Hvis du vil fiske med andre redskaber end almindelig fiskestang, såsom garn eller net, skal du i stedet have et fritidsfiskertegn.

Kilder: fisketegn.dk og lfst.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

Lyst til fiskeri i fritiden? Disse regler skal du kende

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er mange regler at forholde sig til, hvis du selv vil fange dine fisk. Vicefiskeriinspektør hjælper dig med at overholde reglerne.

Hvis du tilbringer nogle fridage i nærheden af vandet, kan det virke tillokkende at finde fiskegrejet frem og prøve lykken.

Men før du smider snøren i, er det vigtigt at kende reglerne ved den sø, kyst eller å, hvor du tilbringer sommerferien.

Ifølge Steen Majland, der er vicefiskeriinspektør hos Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, er en typisk overtrædelse i sommerperioden, at der bliver fisket uden fisketegn.

- Du skal have fisketegn, hvis du vil fiske med en almindelig fiskestang eller andet udstyr såsom ruser. Men vi ser især, at lystfiskerne glemmer at betale. Og den forglemmelse koster et gebyr på fire gange beløbet for et fisketegn, siger han.

Fisketegn kan købes på fisketegn.dk for en dag, en uge eller et år ad gangen.

Han fremhæver desuden tre vigtige ting, man bør have for øje: fiskens mindstemål, fredningstid for fisken, og om det overhovedet er tilladt at fiske det specifikke sted.

- Du skal sætte dig ind i reglerne. Mange ynder at gå ned til den lokale havn eller mole. Men den lokale havnemyndighed kan bestemme, at der ikke må fiskes der. Det ses typisk ved skiltning.

- Ved mange udløb af åer på kysten eller fjorden må du ikke fiske inden for 500 meter af åens udløb. Det kan gøre stor skade på bestanden, fordi der til tider kan opholde sig en stor mængde af for eksempel laks eller havørred, der trækker op i vores vandløb for at yngle, siger han.

Det er den generelle bestemmelse, men der kan være undtagelser, lyder det fra Steen Majland.

Derfor anbefaler han, at du undersøger det på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside eller kontakter styrelsen, hvis du er i tvivl.

På Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside finder du også en oversigt over mindstemålene, fangstbegrænsninger og fredningstiderne på de fisk, der ifølge styrelsen er de mest almindelige arter i danske farvande at få på krogen som lyst- eller fritidsfisker.

Reglen for mindstemål er udtryk for, hvor stor en bestemt fiskeart skal være for at du må tage den med hjem. Fredningstiderne dækker over det tidsinterval, hvor man ikke må fange en bestemt fiskeart.

Det lyder måske simpelt, men ifølge Henrik Carl, der er forskningsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, kan det være svært at finde rundt i.

- Problemet er, at nogle af reglerne bliver opdateret hele tiden, og de er ikke samlet et sted. Derfor kan man ikke regne med det, man undersøgte sidste år, siger Henrik Carl.

Nogle af arterne fremgår af Landbrugs- og Fiskeristyrelsens oversigt, men langtfra alle.

Ideelt set så forskningsmedarbejder Henrik Carl, at du kunne slå det op på din telefon, mens du var ude at fiske.

Henrik Carl ved, at det er nogle høje krav at stille til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, men han synes også, at det er et problem, hvis lystfiskere bryder loven i god tro.

- De fisk, der er fredet, er det, fordi de er ved at være udryddet fra naturen, og så kommer de aldrig igen. Hver art har en værdi i sig selv og er en del af et økosystem, siger Henrik Carl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek