København, 09/07/2025 - 13:43
Krigsveteran frifundet i sag om snerydning ved kaserne
59-årig ekssoldat med seks udsendelser på cv'et var anklaget for at misbruge stilling til gavn for eget firma.
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Nok var han inhabil, men hans brøde var ikke alvorlig nok til at kvalificere som en straffelovsovertrædelse, og derfor endte det hele med en frifindelse.
Sådan kan dommen over en 59-årig militærleder fra det daværende Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der var anklaget for stillingsmisbrug efter den civile straffelov og for pligtforsømmelse efter den militære ditto kort opsummeres.
Dommen faldt i begyndelsen af denne måned ved Retten i Glostrup og drejer sig om forhold vedrørende snerydning, der ligger mellem otte og ni år tilbage i tiden.
Manden var på det tidspunkt ansat ved Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring, men hans stilling som driftsområdeleder lå på kasernen i Høvelte nær Birkerød i Nordsjælland, fremgår det af dombogen.
Ved siden af sin stilling i styrelsen drev han et haveservicefirma, der blandt andet også udførte opgaver såsom snerydning, blandt andet på områder ved Høvelte Kaserne.
I 2016 overgik nogle vedligeholdelsesopgaver fra at blive udført af Forsvaret selv til at skulle i udbud. Blandt andet den snerydningsopgave, som retssagen har drejet sig om.
Firmaet havde han stiftet i 2016 med henblik på at levere serviceopgaver til Forsvaret på de områder, hvor der ikke længere var ansat folk til at udføre opgaverne.
Tilbage i 1992 blev manden som soldat udsendt for første gang. Frem til 2016 bød karrieren på seks udsendelser i alt. Senest i Afghanistan, hvor han var næstkommanderende i en enhed, som skulle eskortere danske civile betjente, når de bevægede sig uden for lejren.
Under sine tidligere udsendelser havde den 59-årige blandt andet i en periode haft ansvar for at bringe døde og sårede soldater hjem samt for at varetage kontakten til de pårørende.
Retten i Glostrup har vurderet, at manden i kraft af sin ansættelse i styrelsen havde indflydelse på, hvem der fik tildelt snerydningsopgaven, og retten har samtidig hæftet sig ved, at mandens chef ikke vidste, at manden ejede det firma, som fik opgaven.
Og retten mener derfor, at den 59-årige overtrådte en helt elementær habilitetsregel, og at han udmærket var klar over dette.
Firmaet ejet af den 59-årige fakturerede 490.540 kroner eksklusive moms for det udførte arbejde. Men et andet firma havde givet et tilbud, som var billigere - det mente i hvert fald Auditørkorpset, som er anklagemyndighed inden for militære anliggender.
Dog er retten nået frem til, at tilbuddet fra det andet firma ikke var markant forskelligt, fordi det ikke indeholdt udgifter til grus og sand. Blandt andet har ejeren af det konkurrerende firma forklaret, at havde han indregnet disse udgifter, så havde tilbuddene været sammenlignelige.
Retten mener, at manden har forbrudt sig mod dels forvaltningsloven og Forsvarets interne regler om habilitet. Men blandt andet fordi han ikke vidste, at opgaven havde været udbudt til et andet firma, og fordi hans pris ikke var urimelig, så er sagen ikke grov nok til at skulle ses som en straffelovsovertrædelse.
I første omgang valgte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse selv at lukke sagen ved at give den 59-årige mand en mundtlig påtale. Først efter flere år blev Auditørkorpset sat på sagen.
Det er nu op til Auditørkorpset, hvorvidt sagen skal ankes til Østre Landsret.
/ritzau/