Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 28/09/2021 - 01:29

Sygeplejeskolen-stjerne: Vi skal have stoppet løngabet

Løngabet mellem mænd og kvinder i skuespilfaget skal lukkes. Derfor bør skuespillere fortælle hinanden, hvad de tjener, mener skuespillerinden Benedikte Hansen.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Mathilde Justesen Ranners, Ritzau Fokus

Det går den rigtige vej i skuespilfaget. Der er flere kvinderoller, og så er der også flere kvinder bag kameraet, både som instruktører og som manuskriptforfattere.

Men på et punkt er der stadig stor ulighed mellem kønnene - lønnen.

Og det løngab mellem mænd og kvinder skal lukkes, mener den erfarne skuespillerinde Benedikte Hansen, som netop nu er aktuel i fjerde sæson af "Sygeplejeskolen" på TV 2 Charlie.

- Vi er mange i branchen, som er meget opmærksomme på det her problem. Og jeg har på fornemmelsen, at mændene er med på den. De synes også, at det er fuldstændig vanvittigt, at kvinderne tjener så meget mindre.

- Derfor er vi nødt til at fortælle hinanden, hvad vi tjener, så vi ikke bliver spillet ud mod hinanden, lyder det fra Benedikte Hansen.

Dog er hun opmærksom på, at det særligt er i lønforhandlingerne, at kvinderne gør det dårligere end mændene.

- Personligt er jeg heller ikke særlig god i lønforhandlingerne, men jeg er blevet meget mere bevidst om det med årene. Udfordringen er, at man skal være parat til at satse og miste rollen, fortæller Benedikte Hansen.

- Historisk set er der flere manderoller, og derfor tror jeg, at det er lettere for mænd at satse i forhandlinger, fordi de ved, at de godt kan få en fed rolle et andet sted. Sådan er det ikke for kvinder, da der traditionelt ikke er ligeså mange kvinderoller. Men dem bliver der forhåbentlig flere af, lyder det fra skuespillerinden.

De dårlige lønforhold for kvinder er også en af årsagerne til, at Benedikte Hansen er glad for, at hun ikke længere kun er afhængig af skuespilbranchen.

For nogle år siden valgte hun nemlig at lade sig halvt pensionere fra teateret, hvor hun ellers har haft en lang karriere, for at få plads til andre ting i livet.

I dag arbejder hun både som skuespiller og som coach. Derudover underviser hun også og lejer sin lejlighed ud om sommeren.

- Jeg synes, det er belastende, at andre mennesker skal bestemme, hvordan mit liv skal se ud, siger Benedikte Hansen.

- Derfor er det rart, at jeg selv kan bestemme over min hverdag. Det kræver selvfølgelig noget andet af mig, men det er skønt ikke at vente på, at andre fortæller dig, hvad du skal lave, som man gør som freelanceskuespiller, lyder det fra hende.

Den nye og fjerde sæson af "Sygeplejeskolen" kan ses på TV 2 Charlie og TV 2 Play.

/ritzau/

Nyhedsarkiv