Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

21/04/2023 - 10:00

Din økonomi i maj: Læg feriepenge til side og spar op til festerne

Der skal lægges penge til side, hvis du skal til konfirmationsfest eller bryllup i maj. Heldigvis er der gode muligheder for at spare penge på energien.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Sommeren smiler til dig ude i horisonten, og det mildere vejr luner på pengepungen.

For nu begynder den tid på året, hvor du kan slukke for radiatorerne og dermed også skrue helt ned for varmeregningen.

- Mange boligejere, der har gasfyr eller andre ældre typer fyr, skal især huske at sætte fyret på sommerindstilling og sørge for, at der er lukket helt af for varmen, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

- Selv om energipriserne er på vej ned igen, er det et sted, man med fordel kan spare nogle penge, siger han.

Ud over at lægge en dæmper varmeforbruget er maj en god måned at få styr på dine investeringer, hvis du har sådan nogle.

Det er nemlig ofte i marts og april, at virksomheder udbetaler udbyttet af aktier til deres aktionærer.

- Derfor er der tikket udbyttepenge ind på kontoen hos rigtig mange, og det er tid til at overveje, om man vil geninvestere pengene i enten aktier eller noget andet, siger Brian Friis Helmer og fortsætter:

- Står pengene på en almindelig lønkonto, får de måske en rente på mellem nul og to procent. Hvis du geninvesterer dem, løber du en større risiko, men kan hente et større afkast over tid.

Ikke kun aktionærer kan se frem til en udbetaling. I maj får du nemlig feriepenge udbetalt sammen med lønnen, forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.

Her skal du tage stilling til, om du vil øremærke pengene til ferie. Hvis du gerne vil det, kan det være en god idé at fjerne dem fra din lønkonto og sætte dem over på din opsparingskonto.

- På den måde er de reserveret, til den dag hvor du skal holde ferie. De fleste holder jo først ferie i slutningen af juni, juli eller i august, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun påpeger også, at maj er konfirmationsfesternes måned, så du bør i budgettet gøre op, hvor mange penge der skal sættes af til gaver.

Og der er ingen tommelfingerregel for, hvor dyr sådan en gave skal være.

- Man skal give det, man evner og har lyst til - og ikke ud fra, hvad andre giver. Det er meget forskelligt, hvordan folks økonomiske situation er i øjeblikket, siger hun.

Måske har du også nogle bryllupper i kalenderen.

Her skal du igen tage højde for gavebeløbet. Og det kan være, at brylluppet afholdes i anden landsdel, end hvor du bor.

Så skal du også være opmærksom på udgifterne til transport og en eventuel overnatning.

- Det koster alt sammen, siger Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau fokus/

København, 08/06/2023 - 04:50

Uenige anmeldere både roser og diskvalificerer dansk thriller

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anmelderkorpset er dybt uenigt om Julie R. Ølgaards nye thriller om kvindedrab, der har premiere torsdag.

"Englemageren" er alt andet end en vellykket krimi.

Sådan lyder den hårde dom over ny film af Julie R. Ølgaard og Esben Tønnesen i en anmeldelse i Politiken torsdag. Her får filmen to hjerter.

- Det krymper sig i mig af ubehag, når jeg ser endnu en udpenslet krimi om mænd, der hader kvinder, skriver avisens anmelder Kim Skotte.

Julie R. Ølgaard spiller selv med i den psykologiske thriller, der har premiere torsdag. Her har hun rollen som kriminalbetjenten Laura, der har specialiseret sig i cyberkriminalitet og vender tilbage fra sygeorlov for at tage del i en efterforskning.

Også i Jyllands-Posten får filmen to stjerner.

- Ølgaard og Tønnesen forsøger forsigtigt at sige noget relevant, men sovser deres pointer ind i en usædvanligt dårlig kriminalintrige, som man skal være ufattelig tyndhudet for at lade sig rive med af, lyder det i Jyllands-Posten, hvor Katrine Sommer Boysen har anmeldt filmen.

Heller ikke Berlingskes anmelder er begejstret.

- Troværdigheden skrider i dansk film om sadistisk kvindemorder, lyder det fra Thomas Brunstrøm.

Han spørger i anmeldelsen sig selv om, hvorvidt verden "virkelig" har brug for endnu en film om en stjernepsykopatisk seriemorder, der dræber kvinder, og tildeler filmen tre stjerner.

Lidt mere positivt stemt er Bo Tao Michaëlis, der har anmeldt "Englemageren" for filmmagasinet Ekko.

I modsætning til avisernes anmeldere kalder han filmens handling "gammel vin på nye flasker".

- Den er både spændende og effektiv, skriver Michaëlis og giver filmen fire stjerner.

- Dansk krimithriller formår fermt at skildre jagten på en sadistisk seriemorder, der slår unge kvinder ihjel, lyder det.

I Alt for damerne fremhæves især kameraarbejdet, som anmelder Stephanie Caruana roser.

- Kameraarbejdet af Sophie Caroline Gohr er stærkt, smukt og dragende, og giver nye facetter på en type fortællinger, som publikum kender, skriver Caruana.

Hun giver filmen fire hjerter.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/06/2023 - 11:00

Gravid Jada ramt af komplikationer og aflyser Fredagsrock

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

På lægernes anbefaling aflyser Jada alle sine koncerter i juni. Til Fredagsrock i Tivoli afløser Hugorm den gravide sangerinde.

Den danske popstjerne Jada er i lykkelige omstændigheder og venter sit første barn.

Men for en uge siden blev Jada indlagt grundet komplikationer i graviditeten. Læger og jordemødre har gjort det klart for hende, at hun som følge af komplikationerne ikke skal ud og synge foreløbig.

Derfor må sangerinden aflyse alle koncerter i juni, herunder Fredagsrock i Tivoli, og alle kommende internationale shows.

- Jeg har været rigtig bange og ked af det og er det stadigvæk, men er også enormt lettet over, at tingene er stabile og så utrolig taknemmelig for den fantastiske omsorg og behandling, vi har fået, skriver Jada i en besked.

Takket være det har hun og den lille efterårsbaby, som hun venter, det stadig okay, skriver hun videre.

- Jeg troede, jeg skulle dele nyheden nu for bagefter at stå på scenen hele sommeren og gøre det, jeg elsker, sammen med jer. Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg havde glædet mig til at skulle rundt til jer alle sammen og synge med mit barn i maven, skriver Jada.

- Lige nu skal jeg passe på mig selv og min familie. Men jeg glæder mig usigeligt til at komme ud og spille for jer igen, lyder det fra hende.

Jada, der står bag hits som "Nudes", "Dangerous" og "Don't Say My Name and Forget It Again", skulle have optrådt på Plænen i Tivoli den 16. juni.

- Det vigtigste er at passe på sig selv og sit barn! Gode tanker herfra til Jada, og så håber vi at få Jada tilbage på Plænen en anden gang, siger Tivolis underholdningsprogramchef, Thor Feilberg, i pressemeddelelsen.

Det er lykkedes forlystelsesparken at finde en afløser for Jada, og som på grund af de pludselige omstændigheder kan optræde med kort varsel.

Trioen Hugorm, der har Simon Kvamm i front, træder ind på scenen på Plænen næste fredag i stedet for.

- Det er altid beklageligt, når nogen må aflyse - og særligt Jada, som i min bog virkelig har et seværdigt liveshow kørende. Men når det nu skal være, træder Hugorm med glæde til for at tjene og servicere de ærværdige Tivoli-gæster, der fortjener kun det bedste, siger Simon Kvamm i pressemeddelelsen.

- Vi glæder os og kommer sprængfyldte med energi og lyst til at lade vores musik flyde ud i alle hjørner af den gamle have.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:33

PFS-artikel trukket tilbage

PFS-artikel " Hold øje med boligkøbets røde flag" er trukket tilbage, da den er sendt ud ved en fejl.

Artiklen " Hold øje med boligkøbets røde flag" fra Ritzau Fokus er trukket tilbage, da den først skal udsendes til PFS-kunder mandag, hvor den vil blive udsendt på ny.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/06/2023 - 13:17

FAKTA: Bank- og advokatforbehold kan gavne

* Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt boligens forhold, købsaftalens indhold og din endelige finansiering.

* Gør du købsaftalen betinget af både banken og din advokats godkendelse - et såkaldt bank- og advokatforbehold - har du mulighed for at fortryde en underskrevet købsaftale inden for en tidsfrist.

* Finder advokaten forhold i aftalen, som betyder, at du ikke vil købe alligevel, kan du fortryde handlen inden seks hverdage. Her kan sælger ikke kræve, at du betaler én procent af købesummen, som sælger ellers ville kunne.

Kilde: Nordea.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv