Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

21/04/2023 - 10:00

Din økonomi i maj: Læg feriepenge til side og spar op til festerne

Der skal lægges penge til side, hvis du skal til konfirmationsfest eller bryllup i maj. Heldigvis er der gode muligheder for at spare penge på energien.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Sommeren smiler til dig ude i horisonten, og det mildere vejr luner på pengepungen.

For nu begynder den tid på året, hvor du kan slukke for radiatorerne og dermed også skrue helt ned for varmeregningen.

- Mange boligejere, der har gasfyr eller andre ældre typer fyr, skal især huske at sætte fyret på sommerindstilling og sørge for, at der er lukket helt af for varmen, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank.

- Selv om energipriserne er på vej ned igen, er det et sted, man med fordel kan spare nogle penge, siger han.

Ud over at lægge en dæmper varmeforbruget er maj en god måned at få styr på dine investeringer, hvis du har sådan nogle.

Det er nemlig ofte i marts og april, at virksomheder udbetaler udbyttet af aktier til deres aktionærer.

- Derfor er der tikket udbyttepenge ind på kontoen hos rigtig mange, og det er tid til at overveje, om man vil geninvestere pengene i enten aktier eller noget andet, siger Brian Friis Helmer og fortsætter:

- Står pengene på en almindelig lønkonto, får de måske en rente på mellem nul og to procent. Hvis du geninvesterer dem, løber du en større risiko, men kan hente et større afkast over tid.

Ikke kun aktionærer kan se frem til en udbetaling. I maj får du nemlig feriepenge udbetalt sammen med lønnen, forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.

Her skal du tage stilling til, om du vil øremærke pengene til ferie. Hvis du gerne vil det, kan det være en god idé at fjerne dem fra din lønkonto og sætte dem over på din opsparingskonto.

- På den måde er de reserveret, til den dag hvor du skal holde ferie. De fleste holder jo først ferie i slutningen af juni, juli eller i august, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun påpeger også, at maj er konfirmationsfesternes måned, så du bør i budgettet gøre op, hvor mange penge der skal sættes af til gaver.

Og der er ingen tommelfingerregel for, hvor dyr sådan en gave skal være.

- Man skal give det, man evner og har lyst til - og ikke ud fra, hvad andre giver. Det er meget forskelligt, hvordan folks økonomiske situation er i øjeblikket, siger hun.

Måske har du også nogle bryllupper i kalenderen.

Her skal du igen tage højde for gavebeløbet. Og det kan være, at brylluppet afholdes i anden landsdel, end hvor du bor.

Så skal du også være opmærksom på udgifterne til transport og en eventuel overnatning.

- Det koster alt sammen, siger Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau fokus/

København, 04/12/2023 - 12:06

Vild med dans-stjerner finder begge kærligheden efter skilsmissen

Betina Garcia/Ritzau Scanpix

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet kærligheden igen, efter at de tidligere på året gik fra hinanden, skriver Her & Nu.

Man siger, at julen er hjerternes fest.

Danseren Katrine Bonde og musikeren Noam Halby har begge fundet en at flette deres julehjerter sammen med igen.

Det skriver Her & Nu.

Ifølge ugebladet afslører Noam Halby på det sociale medie Facebook, at han har fået en ny kæreste, Simone, mens at Katrine Bonde på sin Instagram-profil skriver, at hun er meget forelsket.

- Jeg deler mere, når tiden er klar, tilføjer hun i opslaget på det sociale medie.

Katrine Bonde og Noam Halby oplyste i februar, at de var gået fra hinanden efter 14 år sammen.

Den i dag 39-årige danser og 51-årige Johnny Deluxe-forsanger mødte hinanden under "Vild med dans" tilbage i 2009, hvor sjette sæson valsede over skærmen. Parret dansede sig til en syvendeplads, men vandt hinanden.

Året efter gik de kortvarigt fra hinanden, men fandt siden sammen igen. I 2012 fik de sønnen Milas, og i 2017 kom datteren Saga til verden.

Noam Halby friede til en måbende Katrine Bonde for åben skærm i "Go' Morgen Danmark" i 2013. Tre år efter blev parret gift og var sammen i syv år som ægtepar, inden kærligheden bristede.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 10:19

40 år gamle DR-børneudsendelser bliver til teater

Philip Davali/Ritzau Scanpix

I samarbejde med DR sætter Sjællands Teater børneserien "Ude på noget" op som forestilling.

Næsten 40 år efter Jess Ingerslev, Tom McEwan og Ghita Nørby var "ude på noget" i DR's børneprogrammer af samme navn, skal deres figurer, Palle, Polle og Ruth, på farten igen.

"Ude på noget" rammer næste år de skrå brædder og skal i samarbejde med DR opføres på Sjællands Teater i Holbæk og siden i Slagelse.

Det oplyser public service-stationen i en pressemeddelelse.

- På den måde kan nye minder skabes på tværs af generationer med udgangspunkt i den snart 40 år gamle klassiker fra DR, lyder det i pressemeddelelsen fra seniorprojektleder Thit Dyreberg fra DR Salg.

"Ude på noget" havde premiere på DR i 1984.

I den nye teaterforestilling spilles Jess Ingerslevs, Tom McEwans og Ghita Nørbys respektive roller som Palle, Polle og Ruth af henholdsvis Aske Hass Thorsen, Gustav Allen Schriver og Christine Gaski.

Tommy Kenters rolle som Sigurd overtages af Jesper Riefensthal, mens Bente Eskesen har rollen som tjeneren Fladmast, der i DR-klenodiet blev spillet af Ole Fick.

Forestillingen får stadig et strejf af McEwan-magi, da Tom McEwans søn Oliver McEwan skriver nye sange til stykket. Nogle af børneprogrammets originale sange indgår også i forestillingen, forsikrer DR.

"Ude på noget" handler om Palle, Polle og Ruth, som har et magisk kamera, der kan klikke dem derhen, hvor de drømmer om.

Serien blev i sin tid opfundet af Søren Kragh-Jacobsen og Niels Lund, som skrev historierne til DR.

Teaterudgaven bliver iscenesat af instruktør Brian Kristensen. Ifølge ham handler historien om fællesskabets kraft.

- Det er et opbyggeligt eventyr om, hvad der kan lade sig gøre, når vi sætter alles kompetencer og evner i spil. Vi lever i en tid, hvor det er almindeligt hele tiden at melde ud, hvad man ikke vil og ikke har lyst til, siger han i pressemeddelelsen.

- Med forestillingen bliver det tydeligt, hvilken kraft der ligger i at melde ud, hvad man gerne vil og virkelig har lyst til.

"Palle, Polle & Ruth – Ude på noget" får premiere på Sjællands Teater i Holbæk 9. februar. Fra 1. marts kan forestillingen ses i Slagelse.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 15:00

FAKTA: Største stigning i folkepensionen i næsten 15 år

* I 2024 stiger den maksimale folkepension før skat med op til 6.700 kroner sammenlignet med sidste år.

* Det svarer til en stigning på 3,5 procent og er den højeste stigning i folkepensionen siden 2010.

* Nedenstående beløb viser, hvad man kan få i folkepension årligt. Stigningen er lavere for par.

* Enlig uden ældrecheck - 179.328 kroner.

* Enlig med ældrecheck - 199.228 kroner.

* Par uden ældrecheck - 132.360 kroner hver.

* Par med ældrecheck - 152.260 kroner hver.

Kilder: retsinformation.dk og Danica Pension.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/12/2023 - 12:00

FAKTA: Hvad er skimmelsvampesporer?

* Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, som kan vokse både udendørs og indendørs, hvor der er fugt og organisk materiale.

* Skimmelsvampe formerer sig ved sporer, som spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

* Der findes mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner millionvis af sporer. De vigtigste udendørs skimmelsvampesporer, som kan være årsag til allergi i Danmark, kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

* Har du spørgsmål til de udendørs svampesporer, har Astma-Allergi Danmark en rådgivningslinje, der kan kontaktes på telefonnummer 43 43 42 99.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv