København, 17/07/2023 - 10:00
Efter tørken: Forlæng rosernes sommerflor
Vejrguderne har været særligt gode ved dit rosenbed i år, og med lidt hjælp fra dine grønne fingre kan blomstringen vare endnu længere.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Dine rosenbede fortjener med stor sandsynlighed ekstra mange rosende ord denne sommer. Og det er langtfra tilfældigt, fortæller Louise Møller, som er havefaglig rådgiver og redaktør hos Haveselskabet.
- Tørken i juni har gjort, at vi er sluppet for de svampesygdomme, som ellers kan være et problem for roser. Så de står bare superflot i mange haver, siger hun.
Før sommeren slog igennem, nød de populære blomster i øvrigt godt af det kolde forår, fortæller rosenforædler Rosa Eskelund, der driver gartneriet Roses Forever i Lading ved Århus.
- Marts, april og maj var ret kølige og solrige, og det kan roserne godt lide. Det har været et fantastisk vejr for roser, siger hun.
Du kan holde det gode roseår kørende ved at finde saksen frem. I hvert fald hvis du har nogle remonterende af slagsen – altså sorter, der blomstrer igen og igen.
- Det bedste du kan gøre for dine roser, er at fjerne de afblomstrede blomsterhoveder, siger Louise Møller og fortsætter:
- På den måde bruger rosen ikke energi på at sætte nye frø og hyben, men sætter i stedet nye knopper, der kan blomstre igen.
Ifølge Rosa Eskelund skal du heller ikke holde dig tilbage med løbende at klippe de friske blomster.
- Flere roser kan fint blomstre ind i både september og oktober, hvis man sørger for at klippe dem. Så kan man jo klippe dejlige buketter til sig selv eller til, hvis man skal ud at besøge nogen. Det er en fantastisk værtindegave, siger hun.
En anden ting, du skal være opmærksom på, er gødning. Her lyder en tommelfingerregel, at juli er sidste gang, du gøder roserne.
- Roser skal ikke gødes efter 1. august. Ellers sætter de nye skud, som ikke når at hærde inden vinteren, og så opstår der risiko for frostskader, fortæller Louise Møller.
Har du klatreroser i haven, skal du i øvrigt huske at binde dem op løbende hen over sommeren.
- De nye skud er bløde og derfor nemmere at binde op. Med tiden bliver stænglerne mere stive i det, og det gør det svært at binde dem op, uden at de knækker, lyder det fra Louise Møller.
/ritzau fokus/