Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

05/09/2024 - 10:00

Se bort fra renterne et øjeblik og zoom ind på bidragssatsen

Der er særligt to ting, du skal vide, for at forstå beregningen af bidragssats på dit realkreditlån.

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

I den lille låne-ABC vil A nok stå for afvikling af gæld, mens B er for bidragssats.

Og hvis du ikke lige på stående fod kan sige, hvad bidragssatsen egentlig dækker over, er du næppe alene.

Der er nemlig et par trin, du skal forstå, i beregningen af bidragssats, som er et gebyr for at administrere dit realkreditlån.

Gebyret vokser, jo højere risiko realkreditinstituttet vurderer, der er ved at låne dig pengene, fortæller Christian Hilligsøe Heinig, som er cheføkonom hos Realkredit Danmark.

- Bidragssats bliver beregnet på baggrund af to elementer: din låntype og din belåningsgrad, også kaldet LTV, som står for Loan to Value.

- Jo højere LTV, du har i udgangspunktet, jo mere kommer du til at betale i bidragssats på dit lån - det afspejler den indbyggede risiko for lånet for udstederen, forklarer Christian Hilligsøe Heinig.

1) Lån har forskellig indbygget risiko.

Den første faktor i regnestykket er altså låntypen. Gebyret varierer, fordi realkreditinstituttet vurderer, at låntyperne har forskellig risiko.

- Det tager instituttet sig betalt for i form af en højere bidragssats. Derfor er de helt korte lån som for eksempel kort rente-lån og F1-lån, der får ny rente henholdsvis hvert halve år og en gang om året, dyrest, lyder forklaringen på Videncentret Bolius' hjemmeside.

Et fastforrentet lån er en større sikkerhed for realkreditinstituttet, og derfor opkræves der en lavere bidragssats end ved et flekslån.

Afdrager du på lånet, er bidragssatsen også lavere, end hvis lånet er afdragsfrit.

2) Belåningsgraden er en trappe.

Dernæst har lånets størrelse betydning - eller rettere lånet set i forhold til boligens værdi. Det kaldes belåningsgraden.

Jo højere belåningsgrad, jo højere bidragssats.

- Belåningsgraden måler forholdet mellem, hvor mange kroner du låner, og hvad din bolig er værd. Så hvis din bolig er 1 million kroner værd, og du låner 800.000 kroner til købet, så er din belåningsgrad 80 procent. Det er, hvad man maksimalt kan låne af sin boligværdi som realkredit.

- Jo højere belåningsgrad, du har i udgangspunktet, jo mere kommer du til at betale i bidragssats på lånet. Og det er netop det, der også afspejler den indbyggede risiko i lånet for os som realkreditinstitut, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Beregningen er baseret på intervaller, hvor det bliver dyrere og dyrere, i takt med at belåningsgraden stiger.

Den del af dit lån, der går op til 40 procent i belåningsgrad tæller som det laveste gebyr.

Det næste interval går fra 40 til 60 procent.

Og den del af lånet, der ligger over 60 procent i belåningsgrad, beregnes som det højeste gebyr.

Tilsammen udgør det beregningen for, hvad din bidragssats lander på.

/ritzau fokus/

København, 16/09/2024 - 08:32

Michael Jacksons bror og tidligere medlem af Jackson 5 er død

Mark Von Holden/Ritzau Scanpix

Tito Jackson, der sammen med Michael Jackson var en del af The Jackson 5, døde søndag aften.

Michael Jacksons bror Tito Jackson er død i en alder af 70 år. Det skriver flere udenlandske medier, heriblandt Entertainment Tonight.

En ven af familien oplyser til Entertainment Tonight, at han mener, at Jackson døde af et hjerteanfald, mens han kørte bil. Han understreger, at dødsårsagen ikke er fastslået.

Hans nevø bekræfter over for magasinet People, at Tito Jackson er død.

Sammen med Michael Jackson var han et af de oprindelige medlemmer af musikgruppen The Jackson 5, der blev formet i 1964. Blandt de andre medlemmer var brødrene Jackie, Jermaine og Marlon Jackson. Senere kom også Randy Jackson til.

Popgruppen, der udelukkende bestod af medlemmer af Jackson-familien, havde storhits som "I Want You Back", "ABC" og "I'll Be There" op gennem 70'erne.

I 1997 fik gruppen en plads på "Rock and Roll Hall of Fame". Gruppen er også blevet tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Blot en uge før sin død optrådte Tito Jackson sammen med brødrene Jackie og Marlon Jackson i Surrey i England. De tre udgjorde sammen gruppen The Jacksons og havde planlagt flere shows i USA.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 16/09/2024 - 06:45

The Bear og Baby Reindeer hyldes ved Emmy-uddeling

Mark Von Holden/Ritzau Scanpix

Til nattens Emmy-uddeling var det for første gang en ikke-engelsksproget serie, der vandt for Bedste Drama.

Netflix' britiske megahit "Baby Reindeer" har vundet fire priser ved Emmy-uddelingen, der fandt sted natten til mandag dansk tid i Los Angeles.

Det skriver BBC.

Den populære serie vandt blandt andet kategorierne Bedste Mandlige Hovedrolle, Bedste Manuskript og Bedste Serie.

De tre priser tog skuespiller og komiker Richard Gadd imod.

Han er skaber af serien, ligesom han spiller hovedrollen Donny.

Dramaserien er baseret på Gadds eget liv. Hovedpersonen bliver stalket af en kvinde ved navn Martha Scott, efter at han serverer hende en gratis kop te på den pub, hvor han arbejder.

- Jeg havde aldrig troet, jeg ville få styr på mit liv. Jeg havde aldrig troet, jeg ville være i stand til at komme mig over det, der skete for mig, og komme på benene igen, sagde han på scenen.

Også skuespillerinde Jessica Gunning - der spiller Martha Scott - modtog en pris for sin præstation i form af Bedste Kvindelige Birolle.

- Jeg har det helt ærligt som om, at jeg hvert øjeblik kan vågne, og så var alt det her bare en drøm, lød det fra hende.

Også den amerikanske hitserie "The Bear" blev belønnet med flere priser.

"The Bear" blev således oplæst som vinder i kategorierne Bedste Mandlige Hovedrolle, Bedste Instruktør og Bedste Kvindelige Birolle inden for komedieserier.

Serien handler om en kok, der forsøger at vende skuden for familiens sandwichbar i Chicago.

Til uddelingen blev der også skrevet Emmy-historie, da den japanske "Shōgun" vandt den prestigefyldte pris for Bedste Drama.

Det er ifølge The Guardian første gang, at en ikke-engelsksproget kandidat vinder prisen. "Shōgun" vandt i alt fire af nattens kategorier.

En af nattens andre vindere var tv-serien "Hacks", der på overraskende vis slog konkurrenterne i kategorien Bedste Komedieserie - den vandt dermed blandt andet over "The Bear", der også var nomineret til den berømte pris.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 07:00

Hvad er efterklangstid?

* Efterklangstid er den tid - målt i sekundet - det tager for lydniveauet at falde til 60 decibel, når en lydkilde er stoppet. Altså eksempelvis tiden, det tager, fra et klap, til lyden dør ud.

* Efterklangstiden i en privat bolig vil typisk ligge omkring 0,4 til 0,5 sekunder, da lyden absorberes af møbler. I en kirke vil efterklangstiden ligge på mellem 10 og 12 sekunder, da der er sparsom møblering, og lyden reflekteres på de glatte vægge.

* Den optimale efterklangstid afhænger af, hvor stort rummet er, og hvad rummet bruges til.

* Generelt er dybe toner længere tid om at dø ud end lyse toner.

Kilde: øvelsesvejledningen "Efterklangstid" fra Aarhus Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/09/2024 - 07:00

Din indretning kan forværre høreproblemer

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Er du flyttet eller har lavet om derhjemme, kan du opleve, at din hørelse også føles anderledes.

Er du flyttet for nylig, eller har du givet stuen en ordentlig omrokering, så har du nok bemærket, at lydene pludselig har forandret sig. Måske er det blevet lettere at høre hinanden. Måske runger det pludselig på en lidt ubehagelig måde.

Din indretning har nemlig stor betydning for akustikken. Og det er særligt vigtigt for dig, der i større eller mindre grad har et høretab.

- Hvis man har høreudfordringer, bruger man typisk i forvejen meget energi på at afkode en lyttesituation, fortæller Anne Mette Paarup Kristensen, som er hørekonsulent hos Høreforeningen.

- Akustikken har virkelig stor betydning for taleforståelsen. Dårlig akustik eller meget baggrundsstøj kan betyde, at hjernen kommer på overarbejde. Og det kan resultere i lyttetræthed, forklarer hun.

Det vil være særligt markant, hvis du eksempelvis flytter ind i nybyggeri med åbne rum, højt til loftet og store, bare flader. Her kan lyden nemlig lettere blive kastet rundt i rummet.

Generelt bør man undgå at have to hårde, bare vægge lige over for hinanden, lyder rådet fra Anne Mette Paarup Kristensen.

- Hårde overflader over for hinanden er uhensigtsmæssigt, fordi de kan spille lyden frem og tilbage, siger hun.

Opfattelsen af akustikken i et rum hænger sammen med efterklangstiden. Det vil sige den tid, det tager, før en lyd i rummet dør ud. Forskellige materialer reflekterer lyd forskelligt.

Har du prøvet at gå rundt i en helt tom bolig lige før indflytning eller ved udflytning, så kender du den lange efterklangstid. Hvis du klapper, kan du høre, hvordan lyden bliver hængende i luften, som Anne Mette Paarup Kristensen forklarer det.

- Man tænker ofte, at det hjælper, når bare man får sine møbler ind. Men hvis det er et rum med mange bare flader, vil der stadig være udfordringer.

- Fladens hårdhed bestemmer evnen til at kaste lyden tilbage. Bløde flader vil i stedet absorbere lyden, siger hun.

Oplever man problemer med akustikken, og er man måske også udfordret på hørelsen, er det derfor en god idé at arbejde målrettet på at nedsætte efterklangstiden. Det gør man særligt ved at indarbejde blødere materialer i boligen, fordi de er med til at opsuge lyden.

- Det kan være gulvtæpper, akustikpaneler, akustikbilleder og akustikplader i loftet. Det hjælper også med polstrede møbler og gardiner. Og det er særligt godt at gå efter naturlige materialer.

Det kan også være en fordel at have fokus på kilder til baggrundsstøj og at få dem afskærmet eller lyddæmpet. Det gælder for eksempel vibrationen fra opvaskemaskinen eller at støjindkapsle varmepumpen, siger Anne Mette Paarup Kristensen.

- Mange dagligdagsstøjkilder vil den normalthørende kunne ignorere, hvorimod det er helt anderledes for personen med høretabet, da et høreapparat forstærker disse lyde, så de altid tydeligt kan høres, forklarer Anne Mette Paarup Kristensen.

En generende baggrundsstøj kan også stamme fra et helt andet rum. Her råder Anne Mette Paarup til at spore lyden tilbage til kilden og få den bremset der.

Hun tilføjer, at det nogle gange kan være en fordel at få fagfolk til at hjælpe med rumakustik og efterklangstid.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek