København, 16/05/2025 - 04:30
Minister har besøgt samtlige EU-lande som optakt til formandskab
EU's formandskab bliver årtiets største udenrigspolitiske opgave for Danmark i europæisk skæbnestund.
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Danmark overtager formandskabet i EU på et afgørende tidspunkt.
Den seneste tid har europaminister Marie Bjerre (V) rejst rundt i de 26 lande, der sammen med Danmark udgør EU, for at blive klogere på deres prioriteter, før Danmark overtager formandskabet om halvanden måned.
- Formandskabet falder i en tid, hvor vi står over for en ny verdensorden, hvor Europa bliver nødt til at kunne mere selv, og hvor jeg oplever, at landene rykker sig tættere på hinanden, har et højt ambitionsniveau og vil have nogle fælles europæiske løsninger, siger Marie Bjerre.
Opgaven kan sammenlignes med at skulle være vært for en middag og sørge for, at retterne kommer på bordet i rette tid samt god stemning trods uenigheder blandt gæsterne.
Formandskabet udgør ifølge Udenrigsministeriet den største udenrigspolitiske opgave for Danmark i dette årti og er en mulighed for at præge EU. Det skal bruges på at fokusere på konkurrencedygtighed, sikkerhed, klima og migration.
Udfordringerne tårner sig op. Europa sakker bagud på konkurrenceevne, Rusland har invaderet Ukraine, klimamålene er igen til diskussion, og migration er et evigt problem.
Det bliver Danmarks opgave i et halvt år at sætte retning, sikre fremdrift og styrke sammenholdet i en skæbnestund for Europa.
- Der er forskellige nuancer og løsningsforslag, men det er ikke sådan, at vi taler i øst og vest, og at man har hver sine nationale kæpheste, som det har været mere gældende tidligere. Nu er vi alle sammen blevet mere europæere end nationale, siger hun.
Netop det europæiske frem for det nationale varsler Marie Bjerre skal være ledestjerne for det danske formandskab, hvor Danmark ikke vil være neutral.
- Vi kommer til at være loyale, men jeg vil gerne gøre op med, at vi kommer til at være neutrale. Det kunne man gøre før, men det kan man ikke længere. Europa står overfor et enormt pres. Derfor bliver vi nødt til at læne os ind i det europæiske samarbejde.
- Vi vil udnytte vores formandskab aktivt, men loyalt. Vi kommer til at søge de dagsordener, som gør Europa stærkere. Vi kommer til at tænke mere europæisk end nationalt, fordi det vil stå Danmark godt, siger hun.
Under formandskabet vil Danmark lægge skinnerne til EU's næste syvårige budget, hvor det kniber med at finde penge.
Hidtil har medlemslandene betalt renter på EU-gælden, men i 2028 skal EU begynde at tilbagebetale lånet samme dag, som det mangeårige budget træder i kraft.
Det kan være op mod 20 procent af EU-budgettet alene, har budgetkommissær Piotr Serafin sagt under en rejse til Danmark. Det bliver svært ifølge Marie Bjerre.
- Det understreger bare, at det er ekstremt vigtigt med en ansvarlig økonomisk politik, og at man ikke må give incitamenter til, at gældsplagede lande kan optage endnu mere gæld, siger hun.
Danmarks prioriteter og retning bliver offentliggjort, kort før formandskabet overtages 1. juli.
Under formandskabet vil der være omfattende mødeaktiviteter på dansk jord.
Regeringen har planlagt 15 møder mellem EU-landenes ministre, som skal foregå i Aalborg, Horsens, Herning og på Frederiksberg.
Danske ministre skal lede møder mellem medlemslandene samt prioritere, hvilke sager der skal fremmes, og repræsentere landene over for de andre EU-institutioner.
Det bliver ottende gang, at Danmark har formandskabet. Sidste gang var i 2012.
/ritzau/