København, 01/05/2024 - 08:00
Skideirriterende: Sådan håndterer du bedst konflikter om hundelort
Det kan give store konflikter, når hundeejere ikke samler op efter deres hunde. Vejen til en løsning handler først og fremmest om at forstå hinanden.
Af: Af Thit Lund Bording, Ritzau Fokus
Det kan få sindene i kog, når en hundelort ikke er blevet samlet op.
Men inden man farer i flint på hundeejerne, kan det give pote at trække vejret og tælle til ti.
Den gode konflikthåndtering handler om at forstå hinanden, fortæller Jesper Bastholm Munk, der er konfliktmægler ved medlemsorganisationen Center for Konfliktløsning.
Her er hans gode råd til at håndtere hundelort-konflikterne:
1) Tag konflikten i opløbet.
Der er ikke nogen grund til at lade vreden hobe sig op. Ræk i stedet ud, så snart problemet viser sig.
- Man kommer til at begynde ret langt oppe på konflikttrappen, hvis man har gået med sin irritation længe, siger Jesper Bastholm Munk og tilføjer:
- Men tæl til ti, og find et godt tidspunkt at indlede samtalen.
2) Forstå din modpart.
Det er vigtigt at gå i dialog frem for at finde løsninger, påpeger Jesper Bastholm Munk.
- Begynd med en samtale, hvor man ikke skal tage beslutninger, men hvor man undersøger, hvilket menneske man står over for, og hvordan situationen har påvirket en selv, siger han.
Man skal huske sig selv på, at man ikke skal overbevise nogen - det eneste formål er at forstå, påpeger Jesper Bastholm Munk.
- Derfra kan resten ofte lade sig gøre, siger han.
3) Bliv på din egen side af hækken.
Det er vigtigt at bruge såkaldt jeg-sprog og tale ud fra, hvad man selv oplever.
- Lige så snart man begynder at sige "du", så falder den andens ører af, siger Jesper Bastholm Munk.
Stil opklarende spørgsmål, og anerkend modpartens følelser, hvis bølgerne begynder at gå højt.
- Hvis der bliver sagt noget, der lyder skrapt, så prøv at opsummere kort, hvad vedkommende siger. Overvej, om der er noget, du kan tilslutte dig - for eksempel: "Jeg er enig i, at vi alle skal have lov til at være her", og kom til sidst med dit eget argument, anbefaler han.
4) Find en løsning.
Derefter kan man sammen begynde at finde en løsning, fortæller Jesper Bastholm Munk.
Inddrag gerne bolig- eller ejerforeningen for at finde en fælles løsning for hele opgangen, vejen eller nabolaget, da det kan være sårbart, når det kun omhandler om en selv og naboen, påpeger han.
Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent ved Dansk Kennel Klub, anbefaler også, at man går sammen om at gøre poser til hundelorte og skraldespande mere tilgængelige.
- Bor man i et område, hvor der færdes mange hunde, kan man i fællesskab få skabt flere aflastningsmuligheder, siger hun og tilføjer:
- Jo nemmere, det er at komme til, jo større er sandsynligheden for, at hundelortene bliver samlet op og smidt ud.
Et tiltag kan være at lave skilte eller købe klistermærker, som boligejere kan sætte på deres skraldespande for at vise, at poserne må smides ud her.
Man kan også få indkøbt et stativ med poser, så hundeejerne kan snuppe en, hvis de er kommet afsted uden eller er løbet tør.
- Man skal ikke fratage hundeejeren ansvaret, for det vil altid være ejerens ansvar at samle op efter sin hund. Men hvis man kan gøre det nemmere eller mere tilgængeligt, kan man også være med til at opdrage næste generation af hundeejere, siger Lise Lotte Christensen.
/ritzau fokus/