København, 21/04/2025 - 07:00
Tag på seniorrail og kom ned i tempo på ferien
Med den rette forberedelse kan du som plus 60-årig futte ganske billigt og roligt af sted på ferie ned gennem Europa.
Jean-Philippe Ksiazek/Ritzau Scanpix
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Det er ikke kun ungdommen forundt at suse gennem Europa på skinner. Eventyret venter i den grad også på perronen for dig, der er 60 plus.
For de lange togrejser kan sagtens planlægges med komfort i højsædet. Det slår forfatter og foredragsholder Nanna Hyldgaard Hansen et slag for i sin nye bog "Togrejser for begyndere".
- Når du rejser med tog, går rejsen jo i gang, når du stiger om bord. Du skal ikke sidde og holde øje med trafikken som i en bil eller sidde spændt fast på et lille sæde i et fly. Du kan gå rundt i toget, og du kan sidde og få dig en kop kaffe og hygge dig med dine medpassagerer, siger hun.
Inden du som nybegynder booker den helt lange seniorinterrail-tur, der fungerer på samme vis som interrail, anbefaler Nanna Hyldgaard Hansen, at du afprøver nogle kortere togrejser. Det kan være en smuttur til Sverige eller Tyskland.
- Start ud lidt nemt, og byg på derfra. På den måde får du efterhånden en fornemmelse af, hvor meget tid du godt kan lide at have til togskift, hvordan man bestiller billetter, og hvor lang tid ad gangen du godt kan lide at sidde i et tog, lyder det fra Nanna Hyldgaard Hansen.
Når du booker billetterne, anbefaler hun, at du tjekker op på, hvad det koster at køre på 1. klasse. Det er nemlig ofte ikke ret meget dyrere end 2. klasse, og på den måde kan du sikre dig, at turen bliver ekstra behagelig. Nogle gange kan du endda være heldig at finde billetterne på tilbud, og så er det bare om at slå til, siger Nanna Hyldgaard Hansen.
- Jeg synes selv, det er rart at rejse på 1. klasse - især, hvis det er lange rejsedage, og det er højsæson - fordi så undgår man at sidde i en vogn, der er fuldstændig proppet, så der er mere ro og komfort undervejs.
En anden måde at skabe ro på rejsen er ved at sørge for at sammensætte rejseplanen, så der er god tid til togskift, og du undgår at skulle haste af sted med din bagage for at nå den næste afgang.
Nanna Hyldgaard Hansen sørger selv for lange togskift, så hun har tid til at lægge bagagen fra sig i et opbevaringsrum på stationen og kan tage ud for at opleve byen, hun er havnet i.
- På den måde har jeg set Zürich, Strasbourg og en masse andre byer, som egentlig ikke var mine rejsemål, fortæller hun.
Du undgår dog ikke at skulle slæbe din bagage fra sted til sted, når du rejser med tog. Derfor anbefaler Nanna Hyldgaard, at du pakker let, og hvis rejsen er lang, kan du vaske tøj undervejs på for eksempel møntvaskerier, eller hvor du overnatter.
- Jeg kan selv godt lide at rejse med rygsæk, men hvis man nu ikke kan bære sin bagage på ryggen, er det fint med en rullekuffert. Så skal du bare sørge for at købe en model, der er smal nok til at kunne køre gennem midtergangene i togene, siger hun og fortsætter:
- Det kan jo være vældig bøvlet, hvis man nu er kommet ind i en forkert vogn og skal igennem et langt tog med en kuffert, man er nødt til at løfte, fordi den er for bred.
Med alt det praktiske på plads handler det ifølge Nanna Hyldgaard Hansen om at hygge sig på turen. Tag en øl i restaurantvognen, find strikketøjet frem, eller lad dig betage af landskabet, der suser forbi.
- Jeg opfordrer også til, at man ikke altid behøver at tage den lige vej til rejsens destination. Læg gerne nogle stop og overnatninger ind undervejs, siger hun og tilføjer:
- Er du på pension, har du måske mulighed for at udvide din rejse og udnytte muligheden for at gå lidt ned i tempo ved ikke at have for travlt med at komme frem. Det er noget af det, vi kan lære af at rejse med tog.
/ritzau fokus/