Luxembourg, 28/04/2025 - 17:00
Revisionsret: EU kan ikke nå sit mikrochipmål inden 2030
Den Europæiske Revisionsret kalder urealistisk EU-målsætning problematisk, fordi det afskrækker investorer.
Virginia Mayo/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
EU kommer ikke til at nå sit mål om at producere 20 procent af mikrochips målt i værdi på verdensplan i 2030.
Det konkluderer Den Europæiske Revisionsret, som har til opgave at revidere EU's finanser, i en pressemeddelelse.
Revisionsretten mener, at målet er "for ambitiøst".
Annemie Turtelboom, som er medlem af Den Europæiske Revisionsret, siger, at det er problematisk, at EU-Kommissionen sætter mål, som er "helt afkoblede fra realiteten".
Målsætningen er en del af den såkaldte Chips Act-pakke, som blev præsenteret i februar 2022.
- Når man sætter mål, så skal man nå dem, fordi man gerne vil vise, at EU er en seriøs aktør på området. Det er vigtigt i forhold til at sikre investeringer, siger Turtelboom på et pressemøde.
- Det er godt at være ambitiøs. Men hvis du hele tiden sætter mål, som du ikke når, så rejser det spørgsmål, tilføjer hun.
Det er ifølge hende især et problem, fordi andre lande står stærkere på området.
- Vi konkurrerer fra en position bagest i feltet. Vi er i konkurrence med Kina, USA, Sydkorea og Taiwan, som også har strategier for at tiltrække investeringer i mikrochip-sektoren, siger hun.
Ifølge EU-Kommissionens egen vurdering fra juli 2024 vil EU's andel af markedet i 2030 være på 11,17 procent. Da Chips Act-pakken blev vedtaget i 2022, lå EU's andel af markedet på 9,8 procent.
Ifølge Annemie Turtelboom skal EU firedoble produktionskapaciteterne for at nå målet på 20-procent.
En af grundene til, at EU ikke opnår målet er, at EU-Kommissionen kun bidrager med en lille del af investeringerne sammenlignet med EU-medlemslandene og den private sektor.
Det mener Annemie Turtelboom.
- Vi har set samme proces på andre områder, hvor man sætter overambitiøse mål, som man ikke når. Det har vi også set, når det gælder batterier og hydrogenteknologi.
Chips Act-pakken efterfulgte en strategi fra 2013, som skulle styrke sektoren. Ifølge Annemie Turtelboom blev strategien ikke evalueret tilstrækkeligt.
- EU-Kommissionen har ikke lavet en impact-analyse på 2013-strategien, som ikke lykkedes. Hvis man ikke laver en impact-analyse på, hvad der gik galt med den gamle strategi, hvorfor skulle det så gå godt denne gang?, siger Turtelboom.
Ifølge EU-Kommissionen har Chips Act-pakken lagt et solidt fundament for Europas position på det internationale marked.
- Chips Act-pakken har allerede genereret mere end 80 milliarder euro i investeringer i produktion af mikrochips og dermed bidraget til at øge EU's markedsandel i forhold til konkurrenterne, oplyser talsperson for kommissionen Thomas Regnier i et skriftligt svar.
Beløbet svarer til omkring 597 milliarder kroner.
Han kommenterer ikke på, hvorvidt kommissionen forventer at nå målet inden 2030.
/ritzau/