Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 22/11/2024 - 08:00

Oh Land udlever barnedrøm: Jeg klipper klove hver dag

Popstjernen og X Factor-dommeren Nanna Fabricius Øland bruger en stor del af sin fritid på at passe et stigende antal høns, katte og kaniner.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Et ordsprog spreder sig på villavejen nord for København, hvor Nanna Øland Fabricius bor med sin familie: "nævn et dyr - Nanna får det".

- Jeg forsøger at holde lidt igen, men jeg forsøger også hele tiden at smugle nye dyr ind, siger hun med et stort grin.

Popstjernen, som er kendt under kunstnernavnet Oh Land, bruger i øjeblikket en god del af sin fritid på at passe høns, kyllinger, kaniner, katte og killinger.

- Som du kan se, så har jeg sår over hele kroppen. Det er simpelthen, fordi jeg bruger halvanden time om dagen på at klippe klove, havde jeg nær sagt, lyder det fra en glad Nanna Øland Fabricius.

Ønsket om en hverdag med masser af næb, klør og knurhår har siddet i hende længe, fortæller hun.

- Det er en interesse, jeg har haft, siden jeg var barn, men nu har jeg endelig fået mulighed for at gå planken ud med det.

I det nye år får hønsegården dog konkurrence af en noget større arena, når Nanna Øland Fabricius tager endnu en runde i manegen som dommer i underholdningsprogrammet "X Factor".

En opgave, hun glæder sig til at springe ud i endnu en gang.

- Jeg bliver ved med at synes, at det er sjovt. Det er et sjovt forløb at gå ind i med alle de faser og ritualer, der er. Og jo flere gange, du gør noget, jo bedre bliver du til det, og jo sjovere bliver det, fordi man kan slappe mere af i det.

For Nanna Øland Fabricius handler det om ikke at blive for opslugt af programmets konkurrenceelement. I stedet forsøger hun at hvile mere i det og flyde med processen fra auditions til liveshows.

- Men jeg er da ikke særlig tilfreds med, at jeg ikke havde nogen deltagere med i finalen sidste år, så det skal jeg have lavet om på i år, fastslår den erfarne X-Factor-dommer.

Hun ryster på hovedet til spørgsmålet om, hvorvidt hun kommer til at opstille særlige dogmer for sig selv i den nye sæson.

Men et tema summer altid i baghovedet.

- Jeg har faktisk i alle de år, jeg har været med, været ret bevidst om, at der skal være en vis andel af kvindelig musik med. Og nu er hele Danmark blevet mere bevidst om problematikken, og det er dejligt, at der generelt kommer større fokus på at få en fair repræsentation i musikken, siger Nanna Øland Fabricius blandt andet med henvisning til den debat, der fulgte i kølvandet på DR-dokumentaren "Sexisme i musikbranchen", der kom ud i sommer.

Kønsbalancen er også skæv ved "X Factors" dommerbord, hvor hun for andet år i træk sidder mellem musikerkollegerne Simon Kvamm og Thomas Blachmann.

- Nu er det jo to meget gode repræsentanter for mandekønnet, jeg sidder ved siden af. Det er nogle fede kolleger at have, understreger Nanna Øland Fabricius, før hun fortsætter:

- Men det er da klart, at når man er i undertal i sit køn, så kan der godt nogle gange komme en naturlig følelse af, at man skal repræsentere rigtig mange andre kvinder og ikke bare sig selv, fordi man på en eller anden måde bliver en repræsentant for sit køn.

Spørgsmål: Hvordan tackler du det?

- Jeg prøver at holde fast i, at jeg først og fremmest er der som mig selv, men samtidig er jeg bevidst om, at jeg er en stemme for mange flere.

Den nye sæson af "X Factor" har premiere på TV 2 i 2025.

/ritzau/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek