Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2021 - 08:00

Droner boomer i popularitet: Disse regler skal du huske

Det kan give flotte billeder og sjove oplevelser, men reglerne for drone-flyvning er strenge. Her fortæller en drone-instruktør, hvad du har brug for at vide.

Francois Mori/Ritzau Scanpix

Af: Af Mikkel Buhl Leimand, Ritzau Fokus

Måske har du selv overvejet at købe en, eller måske planlægger du at forære en til din søn eller datter.

Hvert år kommer der flere drone-entusiaster til, viser tal fra Trafikstyrelsen. Men de små, flyvende robotter er mere end bare legetøj, forklarer drone-instruktør Hans-Jørgen Krickhahn.

- Jeg fraråder altid folk bare at lægge dem under juletræet uden at sætte sig grundigt ind i reglerne, indleder han.

I begyndelsen af 2021 kom der nye, fælles EU-regler, som har givet anledning til spørgsmål fra både nuværende og nye drone-entusiaster.

Først og fremmest gælder det om at få et droneførercertifikat hos Trafikstyrelsen. Det er nemlig et krav, hvis dronen vejer mere end 250 gram eller blot har et kamera, der kan filme og tage billeder. Og så er der spørgsmålet om alder.

- Mange overser, at man skal være mindst 15 år og desuden have en ansvarsforsikring, hvis dronen vejer over 250 gram, siger han.

Hans-Jørgen Krickhahn er tilknyttet MyDroneAcademy, som er landets ældste og største droneskole. Og mange af kursisternes spørgsmål går på, hvor man må flyve.

Det er nemlig ikke tilladt at komme for tæt på steder som lufthavne, royale boliger og politistationer, mens der også er grænser for flyvehøjden.

- Flyv aldrig over 120 meters højde. Det er direkte konfiskering fra politiets side, siger han.

De mange regler skal sikre, at dronerne ikke bruges ulovligt eller er til fare for andre. Det forklarer Stine Danielsen, der er specialkonsulent for droner hos Trafikstyrelsen.

- Hvis den falder ned, slår du potentielt et andet menneske ihjel, siger hun og sammenligner det med at købe en bil.

- Så har du også et kørekort og tænker over, hvordan du kører på vejen.

Ifølge Stine Danielsen er det bedste sted, man kan starte, på droneregler.dk, som er Trafikstyrelsens egen hjemmeside.

- Vi har eksempler på, at folk finder svar på sociale medier, som ikke altid passer. Jeg kan godt forstå spørgsmålene, men man er nødt til at læse reglerne først, siger Stine Danielsen.

Droneinstruktør Hans-Jørgen Krickhahn anbefaler, at man starter med en mindre drone på under 250 gram, uanset om formålet er arbejde eller fornøjelse.

- Start småt og find ud af, om du synes, det er sjovt. I dag er der imponerende kvalitet i selv de mindste droner, siger han og understreger, at mange nye piloter glemmer privatlivets fred, når de filmer og tager billeder.

- Mange tænker, at GDPR-regler er for firmaer, men de gælder også dronepiloter, forklarer han.

Hvis du selv kommer ud for, at en drone flyver rundt og gør dig utryg, har Hans-Jørgen Krickhahn et godt råd.

- Hvis det ligner, at piloten flyver roligt og har kontrol, er det ofte et tegn på, at flyvningen er lovlig, siger droneinstruktøren.

Selv om de mange regler måske afskrækker nogen, understreger Hans-Jørgen Krickhahn, at droneflyvning kan være både brugbart og sjovt.

- Læs manualen, lær dronen at kende og træn dine flyveevner. Så kan du få magiske oplevelser, afslutter han.

/ritzau fokus/

New York, 05/12/2025 - 21:28

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "starchitect" i USA. Nu er Frank Gehry død i en alder af 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Gehry var måske den mest fremtrædende af de såkaldte "starchitects", der også omfattede stjerner som Renzo Piano, Rem Koolhaas og Norman Foster.

Han nød sin berømmelse, men hadede betegnelsen "starchitect". Han mente, at der kun fandtes to kategorier af arkitekter:

- Der er folk, der designer bygninger, som hverken er teknisk eller økonomisk gode, og så er der dem, der gør, sagde han til den britiske avis The Independent i 2009.

Han gjorde moderne arkitektur populært og var sågar med i den tegnede tv-serie "The Simpsons". Men Frank Gehry fastholdt ifølge nyhedsbureauet AFP selv, at han blot var en enkel skaber af bygninger.

Frank Gehry blev født som Frank Owen Goldberg i en jødisk familie i et arbejderklassehjem i Toronto i Canada i 1929.

Familien flyttede til USA i slutningen af 1940'erne. For at undgå at blive mål for antisemitisme ændrede han senere sit efternavn til Gehry.

Han studerede arkitektur ved University of Southern California i Los Angeles og dimitterede i 1954. Senere fortsatte han sine studier i byplanlægning på Harvard University, som han dog ikke færdiggjorde.

Gehry arbejdede i de efterfølgende årtier først og fremmest i det sydlige Californien, inden han brød igennem internationalt med Guggenheim-museet i Bilbao.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

New York, 05/12/2025 - 20:57

Stjernearkitekten Frank Gehry er død

Dominique Faget/Ritzau Scanpix

Manden bag Guggenheim-museet i Bilbao blev en "star-chitecht" i USA. Fredag er Frank Gehry død, 96 år.

Den amerikanske arkitekt Frank Gehry er fredag død, 96 år. Det meddeler en repræsentant for ham til New York Times.

Frank Gehrys nok mest kendte værk er Guggenheim-museet i Bilbao i det nordlige Spanien, der åbnede i 1997.

Museets dristige og fantasifulde kreationer med skrånende tårne og bølgende plader af buet metal gjorde Gehry til en superstjerne i arkitekturens verden.

Frank Gehry havde dog gjort sig bemærket inden da, skriver New York Times. I 1989 var han blevet tildelt den prestigefyldte Pritzker Architecture Prize.

Ud over det berømte Guggenheim-museum i Bilbao er Gehry også kendt for blandt andet Det Dansende Hus i Prag, der er opført i 1996, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles, som stod færdigt i 2003.

Frank Gehry blev født i en arbejderklassefamilie i Toronto i Canada i 1929.

Han døde fredag i sit hjem i Santa Monica i Californien efter kort tids sygdom.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

FAKTA: Fire fif der booster smagen

* Tilsæt krydderierne først, når du skal stege noget, og lad dem stege lidt, inden du tilføjer resten af ingredienserne.

* Damp grøntsager i stedet for at koge dem, så bevarer de mere smag.

* Tilføj andet end vand, når du koger noget. Det kan være krydderier eller urter.

* Brug både olie og smør, når du steger. Smør giver smag, og olie sørger for, at maden ikke brænder så nemt på.

Kilde: bogen "Spis bedre end din nabo" af Julia Prokopenko.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/12/2025 - 10:00

Slip sanserne løs i køkkenet og spar penge på indkøb

Der er besparelser at hente på madkontoen, hvis du tør at springe ud i intuitiv madlavning, siger kok og forfatter.

Du vinder både tid og penge ved at lade din intuition lede dig på vej, når du bikser aftensmaden sammen.

Det mener i hvert fald kok og madiværksætter Julia Prokopenko, der er kendt som vært på DR-programmet "Danmarks nye livret".

Nu er hun aktuel med bogen "Spis bedre end din nabo", der rummer tip til, hvordan du i højere grad kan skifte stringente opskrifter ud med ren mavefornemmelse.

- Når vi ikke følger opskrifter, lader vi sanserne fortælle os, om vi er på rette kurs eller ej. På den måde kan madlavning blive en form for meditation, men det kræver, at man vælger at stole på sig selv i stedet for opskriften, siger Julia Prokopenko.

Hendes guide tager udgangspunkt i de fire p'er: prepping, produkt, proces og parring.

Prepping handler om at opbygge et solidt lager af smagsgivere, som du altid har ved hånden. Det kan være alt fra diverse krydderier og olier til tahin, sennep og honning.

Det vigtige er, at du har grundsmagene repræsenteret - surt, sødt, salt, bittert og umami.

- En pose gulerødder og et kyllingebryst på tilbud kan du få til at smage af så mange forskellige ting, hvis du har de her smagsgivere. Så udvid dit forrådskammer, lyder opfordringen fra Julia Prokopenko.

Produkt dækker over, at du tilegner dig en grundviden om de fødevarer, du kokkerer med. På den måde ved du, hvilke ingredienser der kan erstatte hinanden, så du bruger, hvad du allerede har i køleskabet, og ikke farer ud for at købe ekstra ind.

- Et græskar opfører sig på samme måde, som rodfrugter gør. Det vil sige, at du godt kan erstatte græskar med gulerod, mens du for eksempel ikke kan erstatte græskar med agurk, fordi agurken opfører sig anderledes, forklarer hun.

Du hjælper dig selv ved at tænke i råvarefamilier. Tilhører råvarer den samme familie, kan de med høj sandsynlighed afløse hinanden. Står du og mangler kefir til en ret, kan det nemt erstattes med et andet syrnet mælkeprodukt, såsom cremefraiche eller neutral yoghurt.

Men som med alle andre færdigheder kræver det øvelse, og du skal turde at teste ting af i køkkenet, understreger Julia Prokopenko.

- Det er erfaringen, der gør, at du udvikler et kompas, og så skal du ikke være så bange for, at noget går galt, siger hun.

P nummer tre er proces. Når du forstår de forskellige madlavningsprocesser, er det lettere for dig at freestyle. Det handler om at forstå forskellen på, hvad der sker med en råvare, når du for eksempel koger, bager eller steger den.

- Græskar smager for eksempel meget forskelligt, alt efter hvilken proces du bruger til at tilberede det, siger Julia Prokopenko.

Det sidste p står for parring, og det går i sin enkelthed ud på, at du formår at sammensætte et måltid, så det går op i en højere enhed. Her kommer du ifølge Julia Prokopenko langt ved at tænke i teksturer og grundsmage.

- Grunden til, at vi ikke bare kan ignorere det trin, er, at vi er biologisk og kulturelt betinget, i forhold til hvad vi anser som værende et tilfredsstillende måltid, siger hun og fortsætter:

- Kombinationen af noget surt, sødt, salt sammen med noget cremet og sprødt er egentlig bare det, der skal til, for at vores hjerner er tilfredse.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek