Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2021 - 08:00

Droner boomer i popularitet: Disse regler skal du huske

Det kan give flotte billeder og sjove oplevelser, men reglerne for drone-flyvning er strenge. Her fortæller en drone-instruktør, hvad du har brug for at vide.

Francois Mori/Ritzau Scanpix

Af: Af Mikkel Buhl Leimand, Ritzau Fokus

Måske har du selv overvejet at købe en, eller måske planlægger du at forære en til din søn eller datter.

Hvert år kommer der flere drone-entusiaster til, viser tal fra Trafikstyrelsen. Men de små, flyvende robotter er mere end bare legetøj, forklarer drone-instruktør Hans-Jørgen Krickhahn.

- Jeg fraråder altid folk bare at lægge dem under juletræet uden at sætte sig grundigt ind i reglerne, indleder han.

I begyndelsen af 2021 kom der nye, fælles EU-regler, som har givet anledning til spørgsmål fra både nuværende og nye drone-entusiaster.

Først og fremmest gælder det om at få et droneførercertifikat hos Trafikstyrelsen. Det er nemlig et krav, hvis dronen vejer mere end 250 gram eller blot har et kamera, der kan filme og tage billeder. Og så er der spørgsmålet om alder.

- Mange overser, at man skal være mindst 15 år og desuden have en ansvarsforsikring, hvis dronen vejer over 250 gram, siger han.

Hans-Jørgen Krickhahn er tilknyttet MyDroneAcademy, som er landets ældste og største droneskole. Og mange af kursisternes spørgsmål går på, hvor man må flyve.

Det er nemlig ikke tilladt at komme for tæt på steder som lufthavne, royale boliger og politistationer, mens der også er grænser for flyvehøjden.

- Flyv aldrig over 120 meters højde. Det er direkte konfiskering fra politiets side, siger han.

De mange regler skal sikre, at dronerne ikke bruges ulovligt eller er til fare for andre. Det forklarer Stine Danielsen, der er specialkonsulent for droner hos Trafikstyrelsen.

- Hvis den falder ned, slår du potentielt et andet menneske ihjel, siger hun og sammenligner det med at købe en bil.

- Så har du også et kørekort og tænker over, hvordan du kører på vejen.

Ifølge Stine Danielsen er det bedste sted, man kan starte, på droneregler.dk, som er Trafikstyrelsens egen hjemmeside.

- Vi har eksempler på, at folk finder svar på sociale medier, som ikke altid passer. Jeg kan godt forstå spørgsmålene, men man er nødt til at læse reglerne først, siger Stine Danielsen.

Droneinstruktør Hans-Jørgen Krickhahn anbefaler, at man starter med en mindre drone på under 250 gram, uanset om formålet er arbejde eller fornøjelse.

- Start småt og find ud af, om du synes, det er sjovt. I dag er der imponerende kvalitet i selv de mindste droner, siger han og understreger, at mange nye piloter glemmer privatlivets fred, når de filmer og tager billeder.

- Mange tænker, at GDPR-regler er for firmaer, men de gælder også dronepiloter, forklarer han.

Hvis du selv kommer ud for, at en drone flyver rundt og gør dig utryg, har Hans-Jørgen Krickhahn et godt råd.

- Hvis det ligner, at piloten flyver roligt og har kontrol, er det ofte et tegn på, at flyvningen er lovlig, siger droneinstruktøren.

Selv om de mange regler måske afskrækker nogen, understreger Hans-Jørgen Krickhahn, at droneflyvning kan være både brugbart og sjovt.

- Læs manualen, lær dronen at kende og træn dine flyveevner. Så kan du få magiske oplevelser, afslutter han.

/ritzau fokus/

København, 02/12/2025 - 10:06

Forræder-stjerne skal være far

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Tidligere på året friede dj'en Emil Lange til sin kæreste, Celine Emilie Friis. Nu skal parret være forældre.

Dj'en og musikeren Emil Lange skal snart til at gøre ekstra plads ved morgenbordet.

Han og kæresten, Celine Emilie Friis, venter deres første barn.

Det afslører Celine Emilie Friis i et videoopslag på Instagram, hvor hun også viser sin voksende babybule frem.

- Vores lille lange familie får et nyt medlem i april, skriver Celine Emilie Friis i opslaget, efterfulgt af en lyserød hjerteemoji.

Det har i sandhed været et år i kærlighedens tegn for 34-årige Emil Lange, som har det borgerlige navn Emil Morild Skou.

Tidligere på året gik han på knæ og friede til kæresten og fik et rungende ja.

Selv om det kommende bryllup ikke har en fastlagt dato endnu, har ophavsmanden til festhits som "Skiferie" og "Fuck dig" en klar vision for, hvordan det kommer til at forløbe.

- Jeg vil have, at folk skal være i shorts og vest til mit bryllup! Så det bliver næste år eller næste år igen, sagde Emil Lange til Se og Hør tilbage i maj.

Tv-seere har også kunnet opleve Emil Lange i TV 2-succesen "Forræder", hvor han i tredje sæson nåede hele vejen til finalen.

Celine Emilie Friis er professionel danser og er i øjeblikket aktuel i forestillingen "West Side Story" på det Kongelige Teater.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 02/12/2025 - 08:56

Grev Nikolai får skuespillerdebut i skandinavisk thriller

Danske biografgængere kan få et glimt af grev Nikolai, når filmen "Doktor Glas" får biografpremiere til april.

Grev Nikolai får sin skuespillerdebut i den psykologiske thriller "Doktor Glas", der har biografpremiere i Danmark til april næste år.

Det oplyser filmselskabet SF Studios, der er en af flere parter bag projektet, i en pressemeddelelse.

Her medvirker han i en mindre rolle.

- At træde ind i skuespillet for første gang og arbejde tæt sammen med så stærke nordiske talenter har givet mig stor respekt for faget og mange erfaringer, siger han i meddelelsen.

- Samtidig gjorde filmens høje kvalitet og det visuelt stærke, moderne udtryk et stort indtryk på mig.

Filmen er baseret på en roman skrevet af den svenske forfatter Hjalmar Söderberg.

Den handler om den unge læge Gabriel Glas, der spilles af svenske Isac Calmroth.

En dag træder modedesigneren Helga Gregorius (Thea Sofie Loch Næss) ind på hans klinik, og det vender op og ned på hans liv.

Pludselig befinder lægen sig midt i et trekantsdrama med Gregorius og hendes mand (Christian Fandango).

Det er svenske Erik Leijonborg, der er instruktør på filmen. Han kalder den sit "drømmeprojekt".

- Filmatiseringen af Doktor Glas er en fortælling, som virkelig indfanger, hvad det vil sige at være menneske i dag, siger han i meddelelsen.

- En film om overflade og succes, men også om sprækkerne nedenunder. Det er en psykologisk thriller, men forankret i et realistisk, nutidigt og råt drama.

Det er ikke første gang, at 26-årige grev Nikolai, som prins Joachim har fået med grevinde Alexandra, står foran et kamera.

Som model har den tidligere prins gjort sig bemærket med flere prestigefyldte job hos modehuse i Paris og London.

I 2018 var han blandt andet på catwalken for det franske modehus Dior og det britiske mærke Burberry.

Derudover har han været på forsiden af modemagasiner i Storbritannien, Ukraine og Holland, har DR tidligere beskrevet.

Derudover har grev Nikolai afsluttet sin uddannelse inden for erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS). Det gjorde han sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

FAKTA: En både priset og billig spise

* Suppe kan både være en luksusret og den billigste ret overhovedet og er derfor altid blevet spist af høj som lav.

* I løbet af 1800-tallet blev det efter fransk forbillede udbredt i det fine danske borgerkøkken at servere suppe som en optakt til middagen. En af de fineste af slagsen var skildpaddesuppe.   

* Til hverdag spiste man ofte supper drøjet med gryn, brød, tørrede ærter eller bælgfrugter.  

* I Skandinavien var det før i tiden også normalt at spise søde supper, men den skik er stort set forsvundet nu. Det var for eksempel sødsuppe, der bestod af frugtsaft, gryn, rosiner, svesker og kanel.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon, lex.dk. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 02/12/2025 - 08:00

Dine rester kan koges til lækre supper

Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er både penge at spare og delikate måltider i vente, hvis du kaster dig over suppegryderne denne vinter.

Alt fra slatne grøntsager til skroget fra lørdagskyllingen kan forvandles til en slubrende smagsoplevelse.

Så tøv en kende, inden du kyler resterne i skralderen, siger kokkelærer Thomas Rønsch Toftdahl fra Hotel- og Restaurantskolen.

- Man kan virkelig få nogle smage frem i supper, fordi de er så koncentrerede. Smagfuldheden øger mæthedsfølelsen, og så er det bare en god udnyttelse af råvarerne, fastslår han.

Stort set alle grøntsagsrester kan bruges til at kreere en grøntsagsfond. Kog dem blot i vand i halvanden times tid. Herefter sigter du grøntsagerne fra, og så har du en fond, der danner base for en lækker omgang suppe.

Det samme gælder for skroget fra en kylling, fiskeben og de forskellige suppeben, det er muligt at købe til en god pris ved slagteren.

Kog for eksempel kyllingeskroget sammen med løg og nogle gulerødder.

Kyllingeskrog og andre suppeben skal helst have lov til at koge i omkring tre og en halv time. Fiskeben skal ikke have mere end en halv times tid.

Til de cremede supper kan hjemmelavede pureer være et hit. Har du for eksempel nogle lidt trætte tomater liggende, kan de hakkes og koges i saltet vand, til de er helt møre, og til allersidst blendes de.

- Tomat har ret meget umami (den femte grundsmag, red.) i sig, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl, der gerne bruger tomatpuré som smagsgiver i en græskarsuppe.

Mens tomatpuré skal opbevares i desinficerede patentglas, kan du sagtens fryse dine hjemmelavede fonder ned.

- Jeg kender til folk, der bruger isterningebakker. Så hælder de den koncentrerede fond ned i bakken og smider den i fryseren. Det er helt genialt, siger kokkelæreren.

Laver du store suppeportioner, kan de også opbevares på frys. Her kan du bruge plastikbeholdere eller fødevareegnede fryseposer.

- Med supper er det bare vigtigt at huske, at de skal være kølet ned, før du fryser dem. Ellers kan der meget nemt gå bakterier i, siger Thomas Rønsch Toftdahl og fortsætter:

- Hvis man har lavet en suppe med meget fløde i, så kan den godt skille lidt, når man luner den op igen. Det sker der ikke noget ved. Man kan bare samle den igen med en lille smule maizena.

Savner du lidt knas som topping på suppen, kan du også kreere den af, hvad du allerede har i køkkenet.

Har du nogle løg, der synger på sidste vers, kan du dehydrere dem i ovnen. Det gør du ved at skære dem ud i løgringe og bage dem ved ovnens laveste varme (cirka 50-60 grader) i en god rum tid - for eksempel natten over.

- Så bliver de helt sprøde og hårde og smager meget koncentreret af løg, fortæller Thomas Rønsch Toftdahl.

Er du frisk på at nørde lidt mere igennem, kan du koge skræl fra grøntsager i en gryde med lidt vand. Kog, indtil du står med en smattet masse, som du blender. Lad puréen stå og trække natten over.

- Dagen efter smøres det helt tyndt ud på et stykke bagepapir på en bageplade, og så bages det ved 100 grader i et par timer, til det er helt tørt og fast.

Nu kan du knække stykker af grøntsagspuréen og friturestege dem én efter en.

- Så får man de lækreste chips, der smager af grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek