Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 30/09/2021 - 08:00

Droner boomer i popularitet: Disse regler skal du huske

Det kan give flotte billeder og sjove oplevelser, men reglerne for drone-flyvning er strenge. Her fortæller en drone-instruktør, hvad du har brug for at vide.

Francois Mori/Ritzau Scanpix

Af: Af Mikkel Buhl Leimand, Ritzau Fokus

Måske har du selv overvejet at købe en, eller måske planlægger du at forære en til din søn eller datter.

Hvert år kommer der flere drone-entusiaster til, viser tal fra Trafikstyrelsen. Men de små, flyvende robotter er mere end bare legetøj, forklarer drone-instruktør Hans-Jørgen Krickhahn.

- Jeg fraråder altid folk bare at lægge dem under juletræet uden at sætte sig grundigt ind i reglerne, indleder han.

I begyndelsen af 2021 kom der nye, fælles EU-regler, som har givet anledning til spørgsmål fra både nuværende og nye drone-entusiaster.

Først og fremmest gælder det om at få et droneførercertifikat hos Trafikstyrelsen. Det er nemlig et krav, hvis dronen vejer mere end 250 gram eller blot har et kamera, der kan filme og tage billeder. Og så er der spørgsmålet om alder.

- Mange overser, at man skal være mindst 15 år og desuden have en ansvarsforsikring, hvis dronen vejer over 250 gram, siger han.

Hans-Jørgen Krickhahn er tilknyttet MyDroneAcademy, som er landets ældste og største droneskole. Og mange af kursisternes spørgsmål går på, hvor man må flyve.

Det er nemlig ikke tilladt at komme for tæt på steder som lufthavne, royale boliger og politistationer, mens der også er grænser for flyvehøjden.

- Flyv aldrig over 120 meters højde. Det er direkte konfiskering fra politiets side, siger han.

De mange regler skal sikre, at dronerne ikke bruges ulovligt eller er til fare for andre. Det forklarer Stine Danielsen, der er specialkonsulent for droner hos Trafikstyrelsen.

- Hvis den falder ned, slår du potentielt et andet menneske ihjel, siger hun og sammenligner det med at købe en bil.

- Så har du også et kørekort og tænker over, hvordan du kører på vejen.

Ifølge Stine Danielsen er det bedste sted, man kan starte, på droneregler.dk, som er Trafikstyrelsens egen hjemmeside.

- Vi har eksempler på, at folk finder svar på sociale medier, som ikke altid passer. Jeg kan godt forstå spørgsmålene, men man er nødt til at læse reglerne først, siger Stine Danielsen.

Droneinstruktør Hans-Jørgen Krickhahn anbefaler, at man starter med en mindre drone på under 250 gram, uanset om formålet er arbejde eller fornøjelse.

- Start småt og find ud af, om du synes, det er sjovt. I dag er der imponerende kvalitet i selv de mindste droner, siger han og understreger, at mange nye piloter glemmer privatlivets fred, når de filmer og tager billeder.

- Mange tænker, at GDPR-regler er for firmaer, men de gælder også dronepiloter, forklarer han.

Hvis du selv kommer ud for, at en drone flyver rundt og gør dig utryg, har Hans-Jørgen Krickhahn et godt råd.

- Hvis det ligner, at piloten flyver roligt og har kontrol, er det ofte et tegn på, at flyvningen er lovlig, siger droneinstruktøren.

Selv om de mange regler måske afskrækker nogen, understreger Hans-Jørgen Krickhahn, at droneflyvning kan være både brugbart og sjovt.

- Læs manualen, lær dronen at kende og træn dine flyveevner. Så kan du få magiske oplevelser, afslutter han.

/ritzau fokus/

Nyhedsarkiv