Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 18/08/2023 - 08:00

Gendyrk køkkenaffaldet: Alt fra ingefær til popcornmajs kan spire igen

Mindsk dit madspild, og dyrk gratis grønt ved at plante den rynkede søde kartoffel eller stubben fra spidskålen.

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Det kræver hverken et væld af tid eller stor botanisk viden at gendyrke dit køkkenaffald.

- Der er overraskende mange af de ting, som man skærer fra, som kan stikkes ned i urtepotter eller i køkkenhaven, hvis man har sådan en, siger Persille Ingerslev, der er forfatter til bogen "Gendyrk".

Det eneste, du skal bruge for at komme i gang, er noget helt almindeligt pottemuld, nogle urtepotter med hul i bunden, så vandet kan komme ud, og en plads i solen – gerne en vindueskarm.

Forårsløg er nok det nemmeste at få til at gro igen, lyder det fra Persille Ingerslev.

- Det tager lige så lang tid at smide bundene fra forårsløgene ned i jorden som i biospanden, og det gode ved dem, er, at de også vokser i vintermånederne, siger hun.

Har du mod på mere, kan du forsøge at gendyrke spidskål. Her skal du blot tage den hårde stub, der er tilbage, når du har fjernet alle bladene, og putte den i en urtepotte med fugtig jord.

- Kål vokser langsomt, men det lønner sig. Du kan plukke af planten i flere år. Går planten i stok, bliver den dog bitter, siger Persille Ingerslev.

Samme metode virker med ingefær, hvis du har en klump tilovers, fortæller hun.

- Ingefær vokser proportionalt med det, den vokser i. Så gendyrker du den i en lille potte, får du en bonsaiagtig vækst, men bruger du en stor krukke, får du en kæmpe plante, der kan blive op til to meter høj.

Stænglerne fra ingefærplanten kan i øvrigt spises. Det samme gælder bladene på den klatreplante, der vokser op, hvis du gendyrker en sød kartoffel.

- De smager mildt af spinat, siger Persille Ingerslev.

Den søde kartoffel puttes i et glas vand. Efter et par måneder, hvor du periodisk skifter vandet, vil du se den sende spirer til vejrs og rødder til bunds.

Herfra kan du begynde at knække spirer af og sætte dem i vand, hvor de sætter nye rødder. Når de har gjort det, planter du dem i jord.

- På den måde kan du faktisk få tre- til firehundrede planter ud af en enkelt sød kartoffel, fortæller Persille Ingerslev.

Med et lille fed hvidløg kan du også kreere purløg med hvidløgssmag. Stik bare fedet ned i fugtig jord, så vil der komme grønne spirer frem, som kan klippes af som purløg og bruges som topping på en omelet eller i en dip til chips.

Har du en rest økologiske popcornmajs liggende bagest i skabet, skal du endelig heller ikke smide dem ud, mener Persille Ingerslev. Put dem i en urtepotte, og vent 14 dage.

- Så får du nogle helt bløde spirer, som er hysterisk hvinende søde. Især børn synes, det er sjovt at kunne dyrke deres eget fredagsslik. Bliver spirerne over ti centimeter høje, begynder de dog at blive træede og bitre i smagen, siger Persille Ingerslev.

For hende er gendyrkning en daglig glæde.

- Det er gratis mad, grøn omstilling og haveterapi i egen vindueskarm. Og når du laver mad af ting, du selv har gendyrket, spiser du det op, fordi det gør en forskel, at du faktisk har lavet det selv, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 07/11/2025 - 16:27

Caroline Fleming forlader direktørpost og flytter til Dubai

Rasmus Flindt Pedersen/Ritzau Scanpix

Forretningskvinden Caroline Fleming trækker sig som direktør for skønhedsklinikken Caolín, som hun dog stadig arbejder for.

Den tidligere baronesse Caroline Fleming vinker snart farvel til den danske kulde og vender snuden mod De Forenede Arabiske Emirater.

Hun flytter nemlig til ørkenstaten Dubai og træder samtidig af som direktør for skønhedsklinikken Caolín.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Caolín.

Det har ifølge den 50-årige forretningskvinde hele tiden været planlagt, at hun skulle have posten midlertidigt.

- Jeg er meget bevidst om, hvor i Caolín jeg selv kan bidrage bedst muligt, og derfor har det hele tiden været planen, at jeg ikke skulle fortsætte med at stå i spidsen som direktør, udtaler Caroline Fleming i pressemeddelelsen.

- Nu er det tid til at lade gode kræfter tage over herhjemme, mens jeg bruger mit fokus på udviklingen af et nyt koncept, udtaler hun.

Selv om Caroline Fleming ikke længere er direktør, har hun stadig penge i virksomheden som aktionær.

Flytningen betyder også, at hun sælger sin bolig i Hellerup.

- Med min plan om at flytte fra Danmark og bosætte mig i Dubai, har jeg sat min bolig til salg og opgivet alle mine danske erhvervsposter, som man skal i enhver planlægning af en fraflytning.

- Jeg er stadig aktionær i selskaberne, men jeg skal nu bygge business op i Dubai og være fuldtidsbeskæftiget dér, udtaler hun i pressemeddelelsen.

Caroline Fleming åbnede klinikken Caolín i Charlottenlund sammen med kæresten Frederik Kølle, i folkemunde kendt som doktor Kølle. Aktuelt kan de ses i realityprogrammet "Caroline og Dr. Kølle" om deres fælles liv privat og professionelt.

Det fremgår ikke, om Frederik Kølle følger trop og flytter til Dubai med eksbaronessen.

Tidligere har Caroline Fleming deltaget i tv-formater som "Topmodel" og "Baronessen flytter ind".

I stedet for Caroline Fleming træder erhvervsmanden Per Ulrik Andersen til som direktør. Han er allerede aktionær og en del af bestyrelsen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/11/2025 - 16:06

Flere kvinder har politianmeldt Jonatan Spang

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Bistandsadvokat for fem kvinder bekræfter, at Jonatan Spang er blevet politianmeldt.

Yderligere tre kvinder har nu anmeldt Jonatan Spang til politiet.

Det skriver Ekstra Bladet, der har talt med bistandsadvokat Helle Hald, der repræsenterer kvinderne.

Dermed har i alt fem kvinder nu politianmeldt den 47-årige komiker og skuespiller.

- Jeg kan bekræfte, at jeg på nuværende tidspunkt er beskikket for i alt fem kvinder, der har anmeldt sig udsat for seksuelt overgreb, voldtægt eller vold af fysisk eller psykisk karakter, siger Helle Hald til Ekstra Bladet.

Advokaten bekræfter ligeledes politianmeldelserne over for Ritzau. Hun vil ikke oplyse, hvad anmeldelserne mere konkret drejer sig om, eller hvornår de påståede forbrydelser skal være sket.

I september kom det frem, at Jonatan Spang var blevet fyret som vært på DR-programmet "Tæt på sandheden" efter anklager om overgreb mod en 15-årig pige for 16 år siden. Jonatan Spang var 31 år på det tidspunkt.

Spangs fyreseddel kom, efter at den i dag 32-årige kvinde havde kontaktet DR, hvor hun anklagede ham for at have begået et overgreb mod hende tilbage i 2009.

Siden er flere kvinder altså kommet med anmeldelser.

Jonatan Spangs talsperson, David Birch, siger til Ekstra Bladet, at Spang ikke har nogen kommentarer og henviser til, hvad komikeren tidligere har skrevet på sociale medier.

17. oktober skrev komikeren på Instagram, at han var "blevet gjort bekendt med nye beskyldninger". Samme dag blev det beskrevet i medierne, at i alt to kvinder havde anmeldt ham.

- Det er historier og anklager, som jeg ikke kan genkende, og jeg har ikke yderligere at tilføje, før politiet har undersøgt anklagerne.

- Sagens alvor taget i betragtning, håber jeg, at medierne også vil afvente politiet, skrev han.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Jonatan Spangs forsvarsadvokat, Poul Hauch Fenger.

Det er op til politiet at undersøge anmeldelserne. Det vides ikke, hvor længe efterforskningen vil tage.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

FAKTA: En særlig dansk ret

* Øllebrød er en gammel dansk ret, som ikke kendes fra andre lande.

* Traditionelt er øllebrød blevet serveret til morgenmad om vinteren vekslende med havregrød, fordi det var godt at få noget varmt i maven, inden man skulle ud i kulden og arbejde.

* I "Frøken Jensens Kogebog" fra 1936 står der om øllebrød: "Der kan serveres spegesild eller ansjoser og rå fløde til."

* Øllebrød kan modvirke forstoppelse, da rugens høje indhold af kostfibre har opsuget rigeligt væske, hvilket fremmer passagetiden gennem fordøjelsessystemet.

Kilde: Danmarks Nationalleksikon.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 07/11/2025 - 10:00

Eksperternes guide: Sådan giver du øllebrøden et moderne pift

Udnyt dine rugbrødsrester, og genopdag en gammel klassiker i øllebrøden med disse enkle fif fra grødeksperten og kogebogsforfatteren.

Øllebrød er en af de retter, der bare dufter af barndom. Og så er det julens bæredygtige morgenmad.

For når julefrokosten er holdt, og vi har rugbrødsrester efter det store kolde bord med sild og postej, er der ingen grund til at smide dem i skraldespanden.

Brødresterne kan med fordel trylles om til en velsmagende og hyggelig omgang øllebrød. Her får du to øllebrød-elskeres bud på de perfekte ingredienser til deres øllebrød:

1) Grødekspert Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen er grødnørd til fingerspidserne og stifter og ejer af restaurantkæden GRØD.

For ham begynder en øllebrød med et godt rugbrød.

- Et godt rugbrød er for mig et med masser af kerner. Og så må det også gerne være godt maltet - det vil sige, at det indeholder maltsirup, der er med til at gøre rugbrødet sødt og mørkt, siger han og fortsætter:

- Men det er også min erfaring, at der er meget delte meninger om rugbrødstypen, fordi øllebrød for mange er så stærkt forbundet med traditioner.

Når det kommer til øllet, har Lasse Skjønning Andersen testet flere forskellige typer mørkt øl som både stout og bock.

Men faktisk er det i hans optik den helt klassiske mørke hvidtøl, der egner sig bedst.

- Der findes ikke 100 forskellige varianter derude som med pilsner, men der findes nogle stykker, og jeg synes overordnet, at de har lidt samme smagsudtryk, siger han.

Hvis du vil have din øllebrød til at smage ekstra varm og julet, er kanel en oplagt smagsgiver, påpeger grødeksperten. Det kan også være krydderier som anis eller kardemomme.

- Alt hvad du vil putte i en gløgg, kan du i princippet også putte i øllebrød. Det er kun dit temperament, der afgør smagsprofilen. Personligt kan jeg godt lide den rimelig klassisk og så lade toppingen skeje lidt ud, siger han.

For mange er øllebrød lig med flødeskum - punktum. Men der må ifølge Lasse Skjønning Andersen gerne være lidt flere smagselementer, herunder både syre og fedme.

Syren kan eksempelvis komme fra havtorn eller en solbærkompot. Og det kan også være fra æbler, som både har noget sødt og syrligt i sig.

Det fede element kan sagtens være flødeskum, som også kan blandes med skyr. Du kan også mikse med hvid chokolade, som spiller godt sammen med solbær.

Slut eventuelt af med sprøde, karamelliserede rugbrødscroutoner på toppen, foreslår grødeksperten.

2) Kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

- Jeg elsker øllebrød, så jeg er sådan en type, der har en pose i fryseren, hvor jeg samler mine rugbrødsrester hen ad vejen. Når der er nok, kan man bare tø dem op, og så er der til øllebrød, siger hun.

Ifølge kogebogsforfatteren kan man snildt blande flere forskellige slags rugbrød.

- Alt efter hvad man er brændt inde med, så kan det meste faktisk fungere, siger hun.

Trine Hahnemann har skrevet flere kogebøger til udlandet. Her har hun sommetider helt udeladt øl i sin opskrift, og det kan man ifølge hende sagtens, da smagen i øllebrød primært kommer fra rugbrødet og det sukker, man putter i.

- Jeg bruger dog aldrig hvidt sukker. Brug hellere brun farin, en gylden sirup eller honning, foreslår hun.

Hvis du vil have en let ølsmag, kan du bruge en light pilsner, og hvis du virkelig godt kan lide smagen af øl, kan du for eksempel bruge en sød IPA, siger forfatteren.

For at pifte smagen op, kan du tilsætte citronskal og citronsaft.

- Du kan også tilsætte kanel og appelsinjuice, så får den en anden sødme og en lidt mere krydret smag. Giv eventuelt grøden et tvist med tørret frugt som dadler eller figner, siger Trine Hahnemann.

Til slut kan der toppes med appelsinfilet eller æbler eller pærer i tern.

- Generelt synes jeg, at man skal bruge de frugter, der er i sæson om vinteren, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek