Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 21/03/2025 - 20:25

Skat åbner for adgang til årsopgørelsen kort efter menneskelig fejl

Næsten 5 millioner skatteborgere kan nu gå online og se, om de skal betale restskat eller have penge tilbage.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det er egentlig først på mandag, at man officielt kan gå ind og tjekke sin årsopgørelse for 2024.

Men Skattestyrelsen har traditionen tro åbnet op for adgang allerede fredag aften, hvor de første ventende nu er blevet lukket igennem den elektroniske ventesluse.

Inden da havde flere hundrede tusinde danskere allerede været inde og stillet sig i digital kø på skat.dk.

Køen nåede op på mere end 260.000 personer, da Skattestyrelsen ved en fejl kom til at oplyse på sin hjemmeside klokken 18.40, at der var åbnet op for adgang.

Det var dog falsk alarm, men omkring klokken 19.20 er den altså god nok, oplyser Skat.

Underdirektør i Skattestyrelsen Ulrick Junge fortæller, at det handlede om en menneskelig fejl.

- Vi har været i gang i rigtig lang tid, og så gik der kludder i nogle beskeder fra et menneske til et andet, siger Ulrick Junge.

Selv om det selvfølgelig er muligheden for at finde ud af, om man har penge til gode, der driver interessen, så tjener offentliggørelsen af årsopgørelsen også et andet formål.

Det påpeger underdirektør i Skattestyrelsen Ulrick Junge.

- Jeg er helt med på, at det er interessant lige at tjekke, om tallet er rødt eller grønt, men brug lige lidt ekstra tid på at tjekke, at de oplysninger, vi har, stemmer overens med virkeligheden, siger han og tilføjer:

- Hvis de ikke gør, skal de rettes til, hvor der måtte være mangler såsom kørselsfradrag, så man har den rette skattebetaling, siger han.

I år er det første gang, at boligejerne kan se deres samlede boligskattebetaling på årsopgørelsen.

- For boligejerne er der en hel del nyt. Boligskatterne er kommet ind som en samlet del af skatteberegningerne, hvor man kan se sine skattelån og den slags, siger Ulrick Junge.

Tidligere var det kommunerne, der stod for at opkræve grundskyld, men den opgave har Skattestyrelsen overtaget, og det giver derfor et samlet overblik.

Sidste år blev der logget på Skattestyrelsens Tast Selv-løsning 2,8 millioner gange fra fredag aften og til mandag morgen, inden at årsopgørelserne blev givet helt fri.

- Vi har lige åbnet for testen nu, så ventetiden vil nok køre lidt op og ned i weekenden. Det handler om, at vi vil sikre, at man får den bedst mulige borgeroplevelse, når vi officielt åbner på mandag klokken 9, siger Ulrick Junge.

Skattestyrelsen anbefaler derfor også i år, at man prøver at logge på tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor trykket er mindst.

Underdirektøren hos Skattestyrelsen fortæller også, at deres tidligere erfaringer har været, at køen så småt forsvinder, når vi kommer lidt ind i næste uge. Det er muligt at tjekke sin årsopgørelse frem til den 1. maj.

Det er også muligt at kontakte Skat telefonisk, via chat eller sociale medier og på mail, hvis man har spørgsmål til årsopgørelsen.

/ritzau/

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:11

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Robyn Beck/Ritzau Scanpix

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til uddelingen af årets Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder Bedste Dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

I hælene på "Severance" følger krimidramaserien "The Penguin", der handler om Batman-superskurken af samme navn, med 24 nomineringer.

Den kommende prisuddeling løber af stablen natten til den 15. september i Los Angeles. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmbranchen.

Også titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for Bedste Dramaserie.

Begge serier har gået deres sejrsgang verden over. "The White Lotus" havde premiere i 2021 og har indtil videre kørt i tre sæsoner.

I serien følger man gæster og ansatte på et luksusresort kaldet "The White Lotus". Hver sæson foregår på en forskellig destination med hver deres gæster og personale. Enkelte karakterer er med i flere sæsoner.

Imens er "The Last of Us" baseret på et populært Playstation-spil og foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor en svampeepidemi har ødelagt civilisationen.

Ved årets uddeling er også serier som "The Bear" og "Hacks" blandt de nominerede.

Prismodtagerne ved årets Emmy-uddeling bliver udpeget af cirka 26.000 kunstnere, instruktører, producere og andre medlemmer af Television Academy, som står bag prisuddelingen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den amerikanske komiker Nate Bargatze, der er vært for uddelingen i september.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/07/2025 - 19:04

Psykologisk thriller dominerer årets Emmy-nomineringer

Emmy-uddelingen finder sted i september. "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de nominerede.

Den psykologiske thrillerserie "Severance" topper listen over nomineringerne til den kommende uddeling af Emmy-priser.

Serien er således nomineret i 27 kategorier, herunder bedste dramaserie.

Det fremgår af den samlede nomineringsliste, der er blevet offentliggjort tirsdag.

I "Severance" følger man et hold af kontoransatte, hvis hukommelse ved et indgreb er blevet opdelt mellem deres arbejds- og privatliv.

Også populære titler som "The White Lotus" og "The Last of Us" er blandt de serier, der er blevet nomineret til adskillige Emmy-priser.

De har hver især fået henholdsvis 23 og 16 nomineringer - begge er ligeledes i spil til at vinde prisen for bedste dramaserie.

Den kommende prisuddeling løber af stablen 15. september. Den amerikanske tv-pris anses for at være tv-verdenens svar på Oscar-showet, der hædrer filmverdenen.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

FAKTA: Lystfiskertegn og fritidsfiskertegn

* Du skal have lystfiskertegn, hvis du vil fiske med almindelig fiskestang.

* Du er dog fritaget for at betale for lystfiskertegn, hvis du er under 18 år eller har ret til folkepension.

* Lystfiskertegn kan købes for en dag, en uge eller et år ad gangen. For et år koster det 214 kroner (2025).

* Hvis du vil fiske med andre redskaber end almindelig fiskestang, såsom garn eller net, skal du i stedet have et fritidsfiskertegn.

Kilder: fisketegn.dk og lfst.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 16/07/2025 - 08:00

Lyst til fiskeri i fritiden? Disse regler skal du kende

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er mange regler at forholde sig til, hvis du selv vil fange dine fisk. Vicefiskeriinspektør hjælper dig med at overholde reglerne.

Hvis du tilbringer nogle fridage i nærheden af vandet, kan det virke tillokkende at finde fiskegrejet frem og prøve lykken.

Men før du smider snøren i, er det vigtigt at kende reglerne ved den sø, kyst eller å, hvor du tilbringer sommerferien.

Ifølge Steen Majland, der er vicefiskeriinspektør hos Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, er en typisk overtrædelse i sommerperioden, at der bliver fisket uden fisketegn.

- Du skal have fisketegn, hvis du vil fiske med en almindelig fiskestang eller andet udstyr såsom ruser. Men vi ser især, at lystfiskerne glemmer at betale. Og den forglemmelse koster et gebyr på fire gange beløbet for et fisketegn, siger han.

Fisketegn kan købes på fisketegn.dk for en dag, en uge eller et år ad gangen.

Han fremhæver desuden tre vigtige ting, man bør have for øje: fiskens mindstemål, fredningstid for fisken, og om det overhovedet er tilladt at fiske det specifikke sted.

- Du skal sætte dig ind i reglerne. Mange ynder at gå ned til den lokale havn eller mole. Men den lokale havnemyndighed kan bestemme, at der ikke må fiskes der. Det ses typisk ved skiltning.

- Ved mange udløb af åer på kysten eller fjorden må du ikke fiske inden for 500 meter af åens udløb. Det kan gøre stor skade på bestanden, fordi der til tider kan opholde sig en stor mængde af for eksempel laks eller havørred, der trækker op i vores vandløb for at yngle, siger han.

Det er den generelle bestemmelse, men der kan være undtagelser, lyder det fra Steen Majland.

Derfor anbefaler han, at du undersøger det på Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside eller kontakter styrelsen, hvis du er i tvivl.

På Landbrugs- og Fiskeristyrelsens hjemmeside finder du også en oversigt over mindstemålene, fangstbegrænsninger og fredningstiderne på de fisk, der ifølge styrelsen er de mest almindelige arter i danske farvande at få på krogen som lyst- eller fritidsfisker.

Reglen for mindstemål er udtryk for, hvor stor en bestemt fiskeart skal være for at du må tage den med hjem. Fredningstiderne dækker over det tidsinterval, hvor man ikke må fange en bestemt fiskeart.

Det lyder måske simpelt, men ifølge Henrik Carl, der er forskningsmedarbejder på Statens Naturhistoriske Museum, kan det være svært at finde rundt i.

- Problemet er, at nogle af reglerne bliver opdateret hele tiden, og de er ikke samlet et sted. Derfor kan man ikke regne med det, man undersøgte sidste år, siger Henrik Carl.

Nogle af arterne fremgår af Landbrugs- og Fiskeristyrelsens oversigt, men langtfra alle.

Ideelt set så forskningsmedarbejder Henrik Carl, at du kunne slå det op på din telefon, mens du var ude at fiske.

Henrik Carl ved, at det er nogle høje krav at stille til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, men han synes også, at det er et problem, hvis lystfiskere bryder loven i god tro.

- De fisk, der er fredet, er det, fordi de er ved at være udryddet fra naturen, og så kommer de aldrig igen. Hver art har en værdi i sig selv og er en del af et økosystem, siger Henrik Carl.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek