Ho Chi Minh City, 30/04/2025 - 05:30
Kinesiske soldater deltager ved 50-årsdag for Vietnamkrigen
For første gang er kinesiske soldater med i den march, som markerer årsdagen for Vietnamkrigens slutning.
Manan Vatsyayana/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/AFP
Onsdag markerer Vietnam 50-årsdagen for slutningen på Vietnamkrigen med en parade.
13.000 mennesker, herunder veteraner, soldater og medlemmer af offentligheden, marcherer ned ad hovedgaden i Ho Chi Minh City.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
For første gang deltager også i alt 300 soldater fra henholdsvis Kina, Laos og Cambodja.
Vietnam prøver at vise Kina, at man ikke kun er allieret med amerikanerne, vurderer Zach Abuza, der er professor ved National War College i Washington D.C.
- Det er en måde at signalere, at: "I skal ikke tro, at vores udenrigspolitik er på vej mod amerikanerne", siger han til AFP.
Den 30. april 1975 stormede kampvogne fra det kommunistiske Nordvietnam gennem portene til Saigons præsidentpalads og besejrede det amerikanskstøttede syd.
Nyhedsbureauet Reuters var til stede, da byen faldt.
- Kommunisttropper rullede ind i den sydvietnamesiske hovedstad stort set uden modstand, hvilket var til stor lettelse for befolkningen, der havde frygtet et blodigt slag i sidste øjeblik, lyder det i et 50 år gammelt telegram.
Nordvietnam fik støtte fra det daværende Sovjetunionen og Kina, og dermed betragtes krigen både som en koldkrigskonflikt og en borgerkrig.
Saigon hedder i dag Ho Chi Minh City.
Krigen udslettede store dele af Vietnam og dræbte omkring tre millioner vietnamesere og 58.000 amerikanske soldater. Efter krigens afslutning blev Nordvietnams kommunistiske styre bredt ud til hele landet, og Vietnam blev forenet.
Kina bidrog med over 300.000 soldater i krigen og leverede afgørende støtte til luftvåbnet samt logistik og forsyninger.
Professor Zach Abuza siger videre til AFP, at Hanoi med invitationen af de kinesiske soldater anerkender Kinas historiske bidrag i krigen.
Kommunistlederen To Lam, der er Vietnams øverste leder, kalder afslutningen på krigen for en "sejr for retfærdigheden frem for tyranniet", skriver Reuters.
- Vietnam er ét, det vietnamesiske folk er ét, siger To Lam med henvisning til et af Ho Chi Minh Citys mottoer.
Efter Vietnamkrigen genetablerede USA og Vietnam langsomt båndene og blev stærke handelspartnere.
Vietnam har også tætte bånd til Rusland, der er landets største leverandør af våben. Kina er desuden en stor investor i landets økonomi og bidrager med mange komponenter til produkter, som herefter eksporteres til USA.
Kinas præsident, Xi Jinping, besøgte tidligere på måneden Vietnam. Ifølge AFP vil Kina vise Vietnam, at landet er et mere stabilt alternativ til USA, der har indført en told på 46 procent på alle vietnamesiske varer.
Tolden er midlertidigt sat på pause.
/ritzau/AFP