Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 08/08/2023 - 08:00

Dansk verdensstjerne: Jeg følte en form for frihed

Popsangeren Mø har været tilskuer på mange festivaler, før hun selv begyndte at optræde på festivalscenerne. Og især én festival repræsenterer hendes teenageår.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Af: Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus

En måned før sin 17-års fødselsdag fik Karen Marie Ørsted - som optræder under kunstnernavnet Mø - tilladelse af sine forældre til at tage på Roskilde Festival for første gang.

Det blev sidenhen til mange flere festivalbesøg, før hun selv begyndte at optræde.

Her deler den verdensberømte danske sanger sine mest mindeværdige festivaloplevelser.

Hvad er din yndlingsfestival og hvorfor?

- For første gang i år har jeg været på Copenhell, og det var virkelig fedt, fordi jeg selv kommer fra en baggrund med lidt mere alternativ musik.

- Men Roskilde Festival er nok min yndlingsfestival, fordi jeg er kommet på festivalen gennem alle mine unge teenageår og start-20'erne, så der er bare rigtig mange gode minder forbundet med den festival.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som artist på en festival?

- Det må have været på Roskilde Festival, da jeg spillede på Arena i 2014. For jeg har set så mange af mine idoler spille på den scene, så det var virkelig stort lige pludselig at stå der selv.

- Så jeg tog indre notits af alt fra hele dagen, fordi det var så vildt - eksempelvis det med at blive kørt ind til det her store backstageområde bag Arena, fortæller Mø.

Hvad er din mest mindeværdige oplevelse som gæst på en festival?

- Da jeg var yngre, kom jeg meget i punk- og aktivistmiljøet, så jeg følte en form for frihed, når jeg var på Roskilde Festival, fordi der var så mange forskellige typer grupper af mennesker.

- Og så symboliserer Roskilde Festival også min tid som stor teenager, hvor jeg kunne tage ud og drikke bajere og feste igennem i ti dage i streg, fortæller Mø med et smil.

Hvad er det mest nyttige, du har haft med på festival?

- Det har altid været en mavebæltetaske, for det er en smart måde at have telefon, penge og så videre med rundt, for solcreme og vand var ikke noget, jeg lige gjorde mig i, da jeg var 16 år, fortæller Mø.

Hvad er det mest unyttige, du har haft med på festival?

- Jeg er ikke typen, der pakker unødvendige ting. Jeg tror altid, jeg manglede ting. Men jeg kan huske en enkelt gang, hvor jeg havde taget et Trangia-sæt til at koge ting i og sådan noget med på Roskilde Festival. Men det endte jeg med ikke at bruge. Jeg levede bare af dåseleverpostej og -makrel, siger Mø og griner.

Hvad har du glædet dig allermest til ved at optræde på Grøn i år?

- Jeg har bare glædet mig til hele Grøn-oplevelsen, fordi folk har snakket så meget om det igennem årene. Både kolleger og gæster, jeg kender, der har været på Grøn. Fordi der er sådan et særligt sammenhold, hvor man rejser rundt og gør det samme otte gange i streg.

- Det er bare meget noget andet end det, jeg er vant til. Her er der ligesom en fællesskabsfølelse, fortæller Mø.

/ritzau/

København, 12/11/2025 - 09:11

Sangstjerne skal spille hovedrollen i ny Alice i Eventyrland-film

Kylie Cooper/Reuters

Amerikanske Sabrina Carpenter får sin første store filmrolle som Alice i ny musicalfilm.

Den amerikanske verdensstjerne Sabrina Carpenter skal både spille hovedrollen og producere en ny musicalfilm, der er inspireret af Lewis Carrolls bog "Alice i Eventyrland".

Det skriver det amerikanske underholdningsmedie Variety.

Rollen bliver den 26-årige sangstjernes første store filmrolle.

Den amerikanske filmproducer Marc Platt bliver også en del af projektet. Han har blandt andet været en del af "Wicked"-filmene, der har sangstjernen Ariana Grande på rollelisten.

Den nye Alice i Eventyrland-musicalfilm har endnu ikke fået en officiel titel.

Projektet bliver annonceret kun en uge efter, at Carpenter blev nomineret i seks kategorier til Grammy Awards, der finder sted 1. februar 2026.

/ritzau/

Læs Mere >>

Oslo, 11/11/2025 - 12:40

Udgivelsen af endnu en bog om Marius Høiby fremskyndes

Hakon Mosvold Larsen/Ritzau Scanpix

En ny bog om Høiby udkommer, mens advokater forsøger at standse salget af en allerede udgivet bog om ham.

Udgivelsen af endnu en bog om den norske kronprinsesses søn Marius Borg Høiby fremskyndes til udgivelse den 12. november.

Det oplyser forlaget bag bogen Bonnier ifølge NRK.

Forlaget havde tidligere oplyst, at bogen "Ude af kontrol: Afsløringen af Marius Borg Høiby" ville komme ud i butikkerne 18. november.

- Vi ville helst have haft bogen i butikkerne for flere uger siden, men vi har brugt ekstra tid på at sikre alle detaljer. Da trykkeriet nu formår at trykke i turbofart, var det bare at tage taknemmeligt imod, siger den administrerende direktør i Bonnier, Alexander Even Henriksen, til NRK.

Bogudgivelsen sker, alt imens Høibys forsvarere forsøger at standse salget af den allerede udgivne bog "Hvide striber, sorte får" fra forlaget Aschehoug, der også handler om den 28-årige norske kronprinsessesøn.

Forsvarerne vil have standset salget med den begrundelse, at Aschehoug ikke har vist "vilje til at tage de faktuelle fejl, vi har påpeget, til efterretning".

Det forklarede Petar Sekulic, der er en af Høibys forsvarere, til det norske medie NRK i slutningen af oktober.

De har blandt andet fokus på en hændelse, der er beskrevet i bogen, hvor civile betjente skulle have observeret Høiby sælge kokain i Oslo.

Ifølge Høibys advokater er det forkert.

Pressechef ved politiet i Oslo Unni Grøndal har i et skriftligt svar til mediet oplyst, at politibetjente ud fra politiets oplysninger har "observeret, at han har været beruset, men ikke at han har solgt narkotika".

Forsvarerne, der har bedt forlaget rette fejlene, repræsenterer Høiby, der er tiltalt for 32 forhold, som ud over voldtægter omhandler mishandling i nære relationer og flere voldshandlinger.

Alexander Even Henriksen har tidligere udtalt til det norske medie VG, at det er helt forventeligt, at en bog om Høiby-sagen skaber "store bølger" med hentydning til "Hvide striber, sorte får".

- Vi forventer ikke mindre brok omkring vores bog, tilføjede han.

Marius Borg Høiby er ikke formelt en del af det norske kongehus. Det skyldes, at han er født, før Mette-Marit blev gift med kronprins Haakon, som heller ikke er far til Høiby.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/11/2025 - 08:00

FAKTA: Honningkagens historie

* Kager bagt med mel og krydderier og sødet med honning kan spores helt tilbage til middelalderen.

* Munkene i middelalderens europæiske klostre spiste de hårde kager for ikke at bryde fasten. 

* Senere spredte kagen sig ud i Europa, og i Tyskland fik den navne som Lebkuchen og Honigkuchen. 

* Fra slutningen af 1700-tallet dukkede honningkagerne op i Christiansfeld, der dengang tilhørte Slesvig. 

* Byens to første bagere havde tyske rødder og introducerede honningkagen. Kagen blev gennem tiden blandt andet brugt af byens sognepræster til forlovelsesritualer. 

* Christiansfeld, der i dag er en del af Sønderjylland, har fortsat en stolt tradition for de krydrede kager. 

* Der findes dog flere bud på, hvordan en ægte Christiansfelder-honningkage skal bages. 

Kilde: Lex - Danmarks Nationalleksikon. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/11/2025 - 08:00

Gode honninghjerter tager tid: Begynd allerede nu

Hele huset dufter, når hjemmebagte honninghjerter tages ud af ovnen. Men hvis du skal byde på den krydrede honningkage i december, skal du lave fordejen nu.

Ingredienser som nellike, ingefær og kanel giver honninghjerter den karakteristiske smag af jul.

Men forberedelserne skal du lave, længe før kagerne kan nydes i december.

For de klassiske honninghjerter består også af en fordej, der laves, minimum fire uger før kagerne bages.

Det fortæller Cathrine Brandt, der er forfatter til flere bøger om bagværk og ejer af bageriet Brandt Brød i Silkeborg.

Fordejen til det, Cathrine Brandt betegner som julens vigtigste bagværk, består af kun to ingredienser.

- Først rører man honning og hvedemel sammen, og det skal have lov at stå, for at man kan få nogle luftige honninghjerter, siger hun.

Stivelsesmolekylerne i fordejen ændrer sig, når honning og hvedemel får lov at modne sammen.

Når du senere ved bagningen tilsætter hævemiddel i form af hjortetaksalt og potaske, sker der en kemisk reaktion, som skaber luftbobler og giver en blød og luftig kage.

Fordejen skal opbevares i en lufttæt beholder og stilles et køligt sted.

- Den må ikke stå alt for varmt, så hvis man har et meget varmt køkken, kan man stille den i et viktualierum, en kælder eller i køleskabet, siger Cathrine Brandt.

Inden fordejen blandes med de øvrige ingredienser, kan du med fordel rive den på et groft rivejern.

Så undgår du, at din røremaskine bukker under for den hårde masse midt i årets måske vigtigste bagemåned.

Cathrine Brandt forbereder selv fordejen lige omkring efterårsferien, men du kan let få et godt resultat, hvis du laver den i midten af november.

- Så kan man bage dem i starten af december, og så har man honninghjerter til hele måneden, hvis man fugter dem undervejs, siger hun.

Blandingen kan hverken fordærve eller blive for gammel, da den ikke indeholder vand.

Derfor kan du ifølge Cathrine Brandt sagtens bruge fordejen fra sidste år, hvis du ikke kom i mål med dine honninghjerter.

Når de nybagte kager tages ud af ovnen, er de hårde som sten og derfor ikke til at spise.

- Her fungerer det allerbedst, hvis man lægger de bagte honninghjerter på en bageplade med en bagerist hen over og dækker med et fugtigt viskestykke.

- Så blødgør man viskestykket løbende over et par dage, mens kagerne står og trækker fugt. Og så kan man lukke dem med chokolade, siger Cathrine Brandt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek