Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

27/12/2024 - 10:00

Planlæg dig til mere frihed: Her er dine fridage i 2025

2025 byder på en god portion fridage, men spørgsmålet er, om året bliver en såkaldt "arbejdsgiverjul"? Her er en gennemgang af året.

Karsten Schnack/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Hvis du allerede nu dagdrømmer om lækre fridage i 2025, er du nok langt fra alene.

Men hvordan falder fridagene i 2025? Kan arbejdsgiverne eksempelvis indkassere en såkaldt "arbejdsgiverjul" - altså en jul, hvor hellig- og fridage falder sådan, at arbejdsgiverne slipper for at betale for ekstra fridage - eller kan du lægge dine feriedage strategisk og få en længere sammenhængende ferie?

Sidstnævnte er en rigtig god måde at få et længere og mere sammenhængende pusterum, lyder det fra Mads Samsing, der er næstformand i HK Danmark.

- Hvis det er muligt for dig at planlægge det på den måde, ender du ikke med blot at have en enkelt dag hist og pist, siger han.

Men det kræver selvfølgelig, at fridagene falder på nogle gunstige dage. Så her er en oversigt over fridagene for 2025.

Lad os starte med nytåret. Den 1. januar falder på en onsdag. Det betyder, at du ikke kan læne dig op ad en weekend for at komme igennem dine tømmermænd.

Men bare rolig, påsken er lige om hjørnet. Skærtorsdag og langfredag falder den 17. og 18. april, så du får en god, lang pause til at slappe af. Lægger du derfor nogle feriedage tidligere på ugen, får du flere sammenhængende dage uden at skulle tænke på arbejde - især hvis du tager påskedag og anden påskedag med i beregningen.

Påskedag er søndag den 20. april, og som altid er der også en fridag dagen efter på anden påskedag, som er mandag den 21. april.

Kristi himmelfartsdag falder den 29. maj, som er en torsdag. Smid en feriedag på om fredagen, og vupti, så får du en lang weekend.

Pinsen falder søndag den 8. juni i 2025, og hvis du er tilhænger af grillfester, sol og lange sommeraftener, er det lige netop tid til at finde tændstikkerne frem - og krydse fingre for godt vejr.

Du har traditionen tro også fri mandag, som er anden pinsedag, så du kunne smide nogle feriedage i ugen inden for at få en lille miniferie ud af det.

Og til sidst har vi juleferien. Den 24. december falder på en onsdag. Det betyder, at julefridagene den 25. og 26. december, som naturligvis følger trop, også er fridage og sender dig derfor godt afsted mod en god weekend.

Det kan godt være svært at holde helt fri, hvis du er tilbøjelig til at tjekke din arbejdstelefon lidt for ofte.

Derfor råder Mads Samsing, at når du har lagt dine feriedage strategisk, skal du tænke over, hvordan du holder fri.

- Muligheden for at arbejde på distancen er med til at gøre det endnu mere vigtigt, at vi selv er opmærksomme på, at vi skal holde fri, når vi har fri. Det skal arbejdsgiverne også være opmærksomme på, lyder det fra næstformanden.

- Kan du ikke undgå at skulle stå til rådighed, så sørg for at lave en aftale med din arbejdsgiver om, at det kun er i et vist tidsrum, du skal tjekke din telefon.

Ifølge Mads Samsing risikerer du, at du alligevel ender med at "være på arbejde", selv om du egentlig ikke burde.

- Det er for at beskytte en vigtig pause, hvor du kan fokusere på noget andet. Ved du, at du er slem til at tjekke notifikationer fra arbejdet, så slå dem fra.

/ritzau fokus/

København, 05/02/2025 - 10:00

Løvens Hule slår kløerne i velkendt gæsteinvestor

Investorerne fra niende sæson af "Løvens hule" vender tilbage i programmets tiårsjubilæum. Og så kommer en af mentorerne fra juniorudgaven af programmet forbi.

Louise Herping Ellegaard, Morten Larsen, Tahir Siddique, Nikolaj Nyholm og Anne Stampe træder endnu en gang ind i studiets savanne i DR-programmet "Løvens hule".

Det afslører DR i en pressemeddelelse.

Louise Herping Ellegaard og Anne Stampe blev begge en del af programmet i ottende sæson i 2023, mens at Morten Larsen, Tahir Siddique og Nikolaj Nyholm debuterede i den seneste sæson.

Undervejs besøges tiende sæson af "Løvens hule" af Rasmus Kolbe, der brød igennem som youtuber under navnet Lakserytteren. Siden har han kastet sig over andre projekter. Blandt andet influencer- og marketingbureauet Wearcube, som blev solgt i 2021.

I ottende sæson introducerede DR for første gang en sjette investor, som gæstede flere af udsendelserne, og det fortsætter altså også i den tiende.

Rasmus Kolbe er dog allerede et velkendt ansigt i "Løvens hule", da han var blandt mentorerne i juniorudgaven af programmet.

Her kunne børn, der drømmer om at udvikle deres egne opfindsomme idéer, få råd og sparring fra en række erfarne iværksættere, herunder også Tahir Siddique.

Der var ingen penge mellem deltagerne og investorerne, som der ellers er i "Løvens hule". Her præsenterer håbefulde iværksættere deres produkt. Herefter skal investorerne vurdere, om de vil købe sig ind i virksomheden.

Den kommende tiende sæson markerer samtidig programmets tiårsjubilæum.

- Vores ambition har gennem alle årene været at sætte fokus på iværksætteri og vise, hvordan man med kreativitet og gåpåmod kan skabe nye virksomheder og arbejdspladser, der bidrager til samfundsudviklingen i Danmark, siger programchef Anne Garlichs i pressemeddelelsen.

Den første sæson af "Løvens hule" havde premiere i 2015.

Her bestod investorpanelet af Just Eat-medstifter Jesper Buch, Hummel-direktør Christian Stadil, it-investor Tommy Ahlers, tøjdesigner Ilse Jacobsen og forretningskvinde Birgit Aaby.

Tiende sæson af "Løvens hule" har premiere 27. februar på DR1 klokken 20.00 og DRTV.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 05/02/2025 - 08:41

Dronning Mary fejrer fødselsdag med nyt portræt

Onsdag fylder dronning Mary 53 år, men på grund af skyderi i Sverige tirsdag flages der ikke i Danmark.

Dronning Mary fylder onsdag 53 år, og i den forbindelse har kongehuset offentliggjort et nyt portræt af dronningen.

Det skriver kongehuset på det sociale medie Instagram.

Billedet er taget på Amalienborg i København.

Bag kameraet står Steen Evald, som har været fotograf for kongehuset i mange år.

Han har blandt andet fotograferet brylluppet mellem kong Frederik og dronning Mary, dengang de var kronprinspar.

Han har også taget billeder af Frederik og Mary til flere frimærker for Post Danmark, før de blev konge og dronning.

I det offentlige rum bliver det dog ikke til at se, at dronningen har fødselsdag onsdag.

Det er ellers en flagdag, hvilket betyder, at statslige myndigheder har pligt til at flage med splitflag fra deres bygninger.

Men fordi der tirsdag skete et alvorligt skyderi i Sverige, som kostede mindst 11 personer livet, bliver der ikke flaget onsdag. Det meddelte det danske justitsministerium tirsdag.

Der vil heller ikke blive flaget i anledning af prinsesse Maries fødselsdag, som er torsdag.

Beslutningen er ifølge Justitsministeriet truffet i samråd med kongehuset af respekt for ofrene.

Det er ikke første gang, at et medlem af kongefamilie må nedtone sine fødselsdagsfejring på grund af uforudsete hændelser uden for kongehuset.

I foråret sidste år måtte dronning Margrethe undvære en optræden fra Den Kongelige Livgardes Musikkorps, da hun rundede 84 år. Det skyldtes branden i Børsen i København.

5. februar sidste år var dronning Marys første fødselsdag i den nye rolle som dronning. I den anledning delte kongehuset også et nyt billede.

Det var et billede af dronningen og hendes far, John Donaldson.

Billedet havde dronningen selv valgt. Det var taget af hendes søn prins Vincent i december 2023, da kongefamilien var i Australien.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 05/02/2025 - 11:00

FAKTA: Lavere beskatning ved aktiesparekonto

* Har du kastet dig ud i investeringsverdenen, har du formentlig hørt om en aktiesparekonto, der består af en konto og et dertilhørende depot.

* Via denne kan du investere i aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger. Afkastet påvirker ikke eventuelle sociale ydelser. 

* Den bliver lagerbeskattet, hvilket betyder, at du én gang årligt skal betale skat af afkastet. Det gælder, uanset om gevinsten eller tabet er blevet realiseret.

* Beskatningen på en aktiesparekonto er 17 procent. Det er lavere end de henholdsvis 27 procent og 42 procent, som du ellers bliver beskattet af dine aktiegevinster.

* I 2025 skal du betale 27 procent i skat af de første 63.300 kroner af aktiegevinsten. Overstiger beløbet dette, hedder beskatningen 42 procent.

* I 2025 er indskudsloftet 166.200 kroner for en aktiesparekonto. Du må kun eje én aktiesparekonto.  

Kilde: Helle Snedker, som er kundedirektør og partner i Formuepleje, og Skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 05/02/2025 - 11:00

Det skal du vide som kommende investor

Andrew Kelly/Reuters

Der er en hel del spørgsmål at tage stilling til, hvis du vil kaste dig over investeringsverdenen. Her får du råd til, hvad du bør gøre som kommende investor.

Skal jeg både have aktier og obligationer, og hvordan skal min risikoprofil se ud?

Spørgsmål som disse kan hurtigt melde sig, hvis du skal springe ud som investor.

Men selv om det kan virke uoverskueligt, er det en god idé at begynde at investere. Det forklarer Helle Snedker, som er kundedirektør og partner i den bankuafhængige kapitalforvalter Formuepleje.

- Vi har igen fået inflation. Det vil sige, at priserne stiger, og du får mindre for pengene. Så har du en opsparing, du først skal bruge om en årrække, er den god at investere, fordi det skal sikre, at din købekraft ikke bliver lavere, siger Helle Snedker.

Her giver hun råd til, hvad du bør gøre som kommende investor.

1) Læg et budget.

Inden du begynder at investere, skal du tage stilling til, hvor mange penge du har mulighed for at bruge.

Her råder Helle Snedker til, at du laver et budget. Det skal fungere som en oversigt over, hvad du hver måned får i indtægter og har af udgifter - det er poster som husleje, madlavning, varme og transport.

- Er der plus på kontoen, kan man lægge en plan for, hvor mange penge man kan undvære hver måned og sætte pengene over på en opsparing. På den måde får man stille og roligt bygget en kapital op, man kan investere for, siger hun.

Efter du har lagt budgettet, råder hun til, at du fastsætter, hvornår du skal bruge de penge, du gerne skal få ud af dine investeringer, og hvor risikovillig du er.

Det vil give dig et overblik over, hvornår du skal sælge dine investeringer, og hvor store udsving du kan leve med.

2) Hvordan skal du investere?

Som investor har du mulighed for både at investere på egen hånd og gå sammen med andre.

Lyder sidstnævnte tillokkende, kan du eksempelvis kaste dig over investeringsforeninger eller ETF'er - børsnoterede fonde - råder Helle Snedker.

I begge tilfælde ejer hver enkelt investor en mindre andel af de samlede investeringer. Det skyldes, at du investerer i fællesskab med andre og derfor kan købe dig ind i en masse aktier og obligationer.

Banken eller en kapitalforvalter kan også investere for dig.

Investerer du derimod for dig selv, er det et andet arbejde, der skal gøres, forklarer Helle Snedker.

- Langt de fleste, der har meget blod på tanden i forhold til at gøre det selv som investor, sætter sig virkelig ind i, hvilke selskaber der kan være gode at investere i, hvilke aktier der er bedre end andre og så videre.

- Så svaret på, hvad man skal gøre, giver ofte næsten sig selv, siger hun.

3) Spil på flere heste.

Når du skal vælge, hvad du skal investere i, er det godt at have en bred portefølje.

Det betyder, at du bør investere både på tværs af brancher og lande, anbefaler Helle Snedker.

- Det er ikke altid, at det går lige godt i både USA, Europa, Asien, for teknologi- og sundhedsaktier og så videre.

- Ved at have en bred portefølje er man selvfølgelig ikke sikret det højeste afkast alle steder. Til gengæld begrænser man, hvor hårdt man rammes, hvis det går dårligt for en given branche eller et geografisk område, siger hun.

Er du tvivl om, hvorvidt du skal kaste sig over aktier, obligationer - eller begge dele - forklarer Helle Snedker, at man ved obligationer som oftest er sikker på at få et afkast.

Men fordi udsvingene er mindre, vil afkastet typisk være lavere end ved aktier.

Er du til lav risiko-investeringer, anbefaler hun derfor, at du kaster størstedelen af pengene efter obligationer. Resten kan du investere i aktier.

Kan du til gengæld acceptere større udsving, bør du primært investere i aktier.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek