Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/06/2020 - 16:11

Mette F. fastholder: Bred myndighedsrådgivning bag nedlukning

Statsministeren vil fortsat ikke svare på, hvilken konkret myndighed, der rådgav i forhold til nedlukningen.

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det var regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, der alene traf beslutningen om, hvilke dele af Danmark der skulle lukke ned grundet coronaudbruddet.

Sådan lyder det fra Mette Frederiksen tirsdag på et samråd, hvis formål er at redegøre for grundlaget for regeringens beslutning om nedlukningen.

- Den beslutning om, hvilke dele af Danmark der skulle lukke ned, traf regeringen alene. Det er en politisk beslutning, siger Mette Frederiksen.

Samrådet er indkaldt af Sophie Løhde (V), Peter Skaarup (DF), Mai Mercado (K) og Alex Vanopslagh (LA).

Sagens omdrejningspunkt er, hvad statsministeren sagde på et pressemøde 11. marts, hvor hun gav besked om, at samfundet lukkede delvist ned.

Det var "myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned", sagde Mette Frederiksen. I sidste måned skrev Jyllands-Posten så, at anbefalingen ikke kom fra Sundhedsstyrelsen.

Efterfølgende slog Mette Frederiksen over for TV2 News fast, at det er "en bred myndighedsgruppe, der har rådgivet os". Men altså uden at nævne hvilken specifik myndighed, som anbefalede en så stor nedlukning, der kom.

Og statsministeren tilføjede, at hun principielt ikke går ind i, "hvilke ord der falder fra hvilke myndigheder". Det linje fastholder Mette Frederiksen på samrådet.

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), har tirsdag i et interview med Politiken udtalt, at han længe havde opfordret regeringen til at handle proaktivt, før coronaepidemien for alvor ramte Danmark. Derfor var Mølbak "begejstret" for nedlukningen tilbage i marts.

Regering anlagde et forsigtighedsprincip. Det siger Mette Frederiksen.

- SSI anbefalede at minimere aktiviteten, og en bredt sammensat myndighedsgruppe anbefalede, hvordan man kunne lukke ned konkret.

- Ovenpå anbefalingerne fra en bredt sammensat myndighedsgruppe kommer så det politiske valg om, hvordan vi konkret lukker ned, siger Mette Frederiksen.

- Hvis man tager enkelte sætninger ud af pressemøder, så kan det komme til at fremstå som om, at vi fulgte myndighedernes anbefalinger én til én. Men ingen, der har fulgt pressemøder, kan være i tvivl om, at regeringen traf politiske beslutninger, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Sophie Løhde, Venstres politiske ordfører, handler sagen ikke om for eller imod nedlukningen. Det handler om åbenhed om beslutningerne.

- Spørgsmålet handler om, at statsministeren brugte myndighederne som begrundelsen for nedlukningen. Så er det ikke urimeligt at spørge til, hvilke myndigheder der var tale om, sagde Løhde kort før samrådet.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, tilføjede:

- I det her forløb har vi set, at når det passer regeringen, så er det nogle gange myndighedernes anbefalinger, man følger.

- Andre gange er det regeringens egen beslutning. Som vagthunde over for regeringen må vi have svar på, om det er gået efter bogen.

Mai Mercado, De Konservatives gruppeformand, mener, at statsministeren bør kunne give klart svar.

- Jeg synes, det er vildt rystende, at vi ikke kan få svar på, hvem der anbefalede regeringen at lukke ned.

/ritzau/

København, 26/12/2024 - 18:39

Squid Game-opfølger klandres for at være for genkendelig

Valerie Macon/Ritzau Scanpix

Den sydkoreanske hitserie "Squid Game" har fået en blandet modtagelse hos de danske anmeldere.

Seerne har ventet tre år på anden sæson af den sydkoreanske hitserie "Squid Game", der i 2021 opnåede verdensomspændende succes.

Det er dog ikke alle anmeldere, der er lige begejstrede for opfølgeren. Hos Jyllands-Posten mener anmelderen, at den er for genkendelig.

- Der er grænser for, hvor meget suppe der kan koges på det ben, lyder det.

- Det havde været klædeligt, hvis serieskaber og instruktør Hwang Dong-hyuk havde rystet posen en lille smule mere, så "Squid Game 2” ikke i lige så høj grad havde føltes som en direkte forlængelse af første hitsæson.

Hos Soundvenue, hvor den får fire ud af seks stjerner, bliver anden sæson kaldt en "medrivende fortsættelse", der rammer "et nyt niveau af ondskab".

- Mens anden sæson af "Squid Game" bestemt genbruger visse elementer fra første sæson, er den alt andet end en kedelig reprise af de bedste øjeblikke, skriver Soundvenues anmelder.

Den voldsfyldte serie handler om en gruppe mennesker, der konkurrerer i en livsfarlig leg for at komme af med deres gæld. De 456 deltagere bliver løbende udskilt, når nogle dør, og andre overlever de forskellige lege.

I løbet af sine første 28 dage på streamingtjenesten Netflix blev første sæson af serien set i 1,65 milliarder timer globalt. Det er stadig rekord.

Hos Berlingske er man enig i, at anden sæson er mørkere end den første.

Det har dog tilsyneladende ikke være nok til at overbevise anmelderen, som særligt har irriteret sig over de første afsnit.

- Jeg fandt de to første afsnit lige så irriterende som to hunde, der gør ad hinanden.

Også her lyder det, at der til en hvis grad er tale om gammel vin på nye flasker. Den nye sæson har kun få ændringer, skriver anmelderen.

Ikke desto mindre er der blevet kvitteret med fire ud af seks stjerner.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 26/12/2024 - 09:00

Bryllupsboom: Disse danske stjerner giftede sig i år

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Bryllupsklokkerne har kimet for mange kendisser det forgangne år. Heriblandt for Andreas Bo, og Vild med dans-parret Albert August Harson og Jenna Bagge.

Det kan godt være, at Jenna Bagge og Albert August Harson ikke vandt "Vild med dans" i 2020. Men den professionelle danser og den kendte skuespiller vandt efterfølgende hinandens hjerter, da venskabet udviklede sig til kærlighed.

Allerede i anden uge af programmet fik de øjnene op for hinanden, da de dansede en cha-cha-cha.

Hun var iført en pink pailletkjole, mens han havde en mørk turtleneck på.

Cirka halvvejs i dansen slyngede Jenna Bagge sit hoved tilbage. Da hun kom op igen, mødtes deres ansigter - kun adskilt af få centimeters luft.

- Der føler jeg, at der var noget. Det var noget lidt særligt, fortalte Albert August Harson i DR-programmet "De unge kærester", som de medvirkede i.

Men kærligheden overvandt aldersforskellen mellem den 35-årige professionelle danser og den 22-årige skuespiller.

- Vi har tænkt over og talt om alt, mærket efter i maven gang på gang og stadig fundet frem til, at det da helt sikkert bare skal være os to, skrev Jenna Bagge i et Instagram-opslag sidste år.

Tidligere i år kunne parret afsløre, at to blev tre, og inden lille Williams termin blev parret gift.

Sara Lygum, der er kendt fra TV 2-programmet "Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed", svævede på en lyserød sky, da hun blev gift med sin kæreste, lægen Jonas Kromann-Larsen.

Parret mødte hinanden i den syvende himmel, da de kom til at sidde ved siden af hinanden på et fly med destination mod den spanske ferieø Mallorca for to års tid siden. De skulle ovenikøbet bo på samme hotel. Og her mødtes de nede ved poolen og spiste da også en middag sammen.

Da de skulle hjem med flyet, endte de også ved samme tilfælde med at sidde ved siden af hinanden.

Og derfra er resten historie, som man siger, fortalte Sara Lygum i et interview med ugebladet Søndag ifølge Femina.

Efter en lang forlovelse blev komikeren Andreas Bo gift med virksomhedsejeren Katrine Wadil, som han havde mødt gennem en fælles ven i 2016.

De har flere gange rykket bryllupsplanlægningen. Men alvorlig sygdom i den nærmeste familie gjorde, at parret i sommer oplyste, at brylluppet endeligt skulle stå 5. oktober 2024.

- Vi har været igennem meget. Meget mere end hvad normalt er. Men vi står her stadig, skrev Katrine Wadil på Instagram og understregede, at tiden er dyrebar:

- På grund af omstændigheder vi godt kunne have ønsket os anderledes, har et bryllup ikke været en mulighed, selv om vi har haft et ønske om at blive gift. Men vi har besluttet, at netop det at blive gift vil vi ikke længere vente på. Jeg ønsker mere end alt et bryllup med de allernærmeste.

TV 2-værten Michéle Bellaiche og hendes kæreste, Andreas Mathew, ville heller ikke vente med at blive gift, og det blev de i august.

De mødtes til en kop kaffe, egentlig fordi Michèle Bellaiche skulle høre mere om Andreas Mathews arbejde med patientnær kunst og kulturimplementering i forhold til rehabilitering og sundhed på Aalborg Universitetshospital.

Hun havde planer om at invitere ham ind i "Go' morgen Danmark", hvor hun er vært, til en snak om hans arbejde. Men så ramte Amors pil, fortalte Andreas Mathew til TV 2 Nord.

- Jeg var nok lidt langsomt opfattende, men efter et par arbejdsrelaterede møder sagde Michèle, at hun godt kunne tænke sig at møde mig, hvor det ikke handlede om arbejde. Jeg tænkte ellers, hun var ude af min liga, sagde han til mediet.

Det var kærlighed ved første blik, da skuespilleren Thue Ersted Rasmussen, der er kendt fra TV 2-succesen "Sygeplejeskolen", mødte sin Katrine i begyndelsen af coronapandemien.

I sommer blev de officielt smedet sammen, efter at Thue Ersted Rasmussen havde friet i 2022 ved en skovsø i Sverige - samme år, som parret blev forældre til sønnen Hugo.

Det var også en lang forlovelse mellem fremadstormende skuespillerinde Andrea Heick Gadeberg og hendes kæreste, Robert, som havde været på knæ i 2021. Men i sensommeren stod brylluppet.

Også en række andre skuespillere blev gift i årets løb.

Patricia Schumann og Rasmus Krogsgaard blev gift i februar, efter at Rasmus Krogsgaard havde friet til sin Patricia på deres søns etårsfødselsdag 21. februar 2023.

I sommer var det Julie Christiansens tur. Her blev hun gift med balletdanseren Benjamin Buza, som hun har to børn sammen med .

Senere denne sommer giftede skuespilleren Nicklas Søderberg Lundstrøm sig med podcastværten Line Kirsten Nikolajsen.

Først havde han friet juleaften 2020, og så friede hun tilbage, da de holdt navngivningsfest for deres datter, Polly, i 2022, og denne sensommer blev de så smedet sammen.

Det var ikke to forlovelser, men derimod to bryllupper for sportsværten Stine Bjerre Mortensen, der for anden gang sagde ja til håndboldspilleren Casper U. Mortensen.

Parret blev i sommer gift ved et traditionelt kirkebryllup i Danmark, efter at de for syv år siden blev viet på rådhuset i den tyske by Hannover, som Casper U. Mortensen på daværende tidspunkt spillede for.

Stine Bjerre Mortensens kollega på TV 2 Sport Rikke Møller Pedersen blev i august gift med sejleren Nicolai Sehested.

Der var helt styr på bryllupsvalsen, da Vild med dans-dommeren Marianne Eihilt giftede sig med kæresten Keld, som hun har to børn med.

Og det kan være, at kendiskokken Dak Wichangoen også kan huske et trin eller to. Det var nemlig dansedysten, der førte hende sammen med Anders Gørtler Jensen, som hun i sommer blev gift med.

Til en efterfest mødte hun Anders Gørtler Jensen, der arbejder på Mads Vads danseskole.

På parrets femårsdag den 29. december 2022 friede Anders Gørtler Jensen til sin Dak, der kvitterede med et stort ja tak.

Også i musikkens verden var der masser af sød musik.

ABBA-legenden Björn Ulvaeus sagde september ja til sin store danske kærlighed, Christina Sas.

Det var også musikken, som bragte parret sammen.

De mødte hinanden i forbindelse med udgivelsen af ABBA's sidste album, "Voyage".

Bryllupsklokkerne bimlede også for den tidligere X Factor-dommer Martin Jensen, som havde forelsket sig i en kvinde med masser af x-faktor.

- Jeg er blevet gift med den dejligste, klogeste og sejeste powerkvinde, jeg har mødt, sagde dj'en til Se og Hør uden at røbe identiteten på sit hjertes udkårne.

Også flere værter blev viet i årets løb.

Fra TV3 sagde fodboldkommentar Jesper Simo i oktober ja til sin kæreste, sygeplejerske Sandra Simo Kabell Cseh, der er afdelingsleder i Københavns Kommune, og fra DR giftede vejrværten Louise Gade Sig sig med kæresten, Morten Bjerg Iversen.

Med ordene: "Velkommen. Tag en tår! Og så ses vi i kirken klokken 15.30" overraskede parret deres gæster, der troede, de skulle til vejrværtens 40-års fødselsdag.

Parret mødte hinanden tilbage i 2009 i byen i Aarhus, hvor Louise Gade Sig læste på journalisthøjskolen, og Morten Bjerg Iversen gik på købmandsskolen.

Inden Louise Gade Sig mødte sin to år yngre kæreste, var hun med egne ord nysgerrig, men frygteligt kritisk og lidt af en fejlfinder, som hun sagde det i et interview med Alt for damerne i 2018.

- Til sidst indså jeg, at hvis du leder efter en helt fejlfri partner, ender du ensom. Og så fandt jeg Morten, som er det tætteste på perfekt, jeg kan komme, og som har et kæmpe hjerte, sagde hun dengang til ugebladet.

Der var også dobbelt op på festivitas, da sundhedsformidler Michelle Kristensen og forlagschef Pernille Wass holdt barnedåb for deres søn, Viggo. Ved samme lejlighed blev parret også gift.

Diamantdatteren Elvira Pitzner fik en ganske særlig diamant af sin kæreste, iværksætter Mortada Haddad.

I foråret friede han, og kort efter kunne parret annoncere, at de ventede en lille ny. Kort inden datteren Sophia kom til verden i oktober, afslørede Mortada Haddad, at parret var blevet juridisk gift.

Deres relation har været under heftig omtale, da de blev kædet sammen for første gang sidste år.

De blev anholdt og varetægtsfængslet under en rejse til Dubai i november 2023.

Den iranske bokser Milad Saadati, som Elvira Pitzner tidligere havde dannet par med og blev islamisk gift med i 2021, påstod, at Elvira Pitzner og Mortada Haddad var kærester, og at hun dermed var ham utro.

Med et islamisk ægteskab underlægger man sig sharialoven. I De Forenede Arabiske Emirater betyder det, at man under artikel 356 kan anklages og dømmes op til tre måneders fængsel for utroskab.

Efter tre dages varetægtsfængsling blev Elvira Pitzner og Mortada Haddad løsladt. Men de fik inddraget deres pas og måtte ikke forlade landet, før en domstol havde taget stilling til anklagen.

Retten i Dubai endte med at frikende Elvira Pitzner, da den anerkendte, at Elvira Pitzner og Saadati ikke var gift.

15. februar fik Elvira Pitzner grønt lys til at forlade Dubai. Dagen efter rejste hun ud af emiratet sammen med Mortada Haddad.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 26/12/2024 - 10:00

FAKTA: Husk lige tandbørsten

* Tandbørsten skal være blød og med mange tætstillede børstehår. Er den for hård, kan det give sår på tandkødet. Det kan også medføre, at tandkødet trækker sig tilbage, og at tænderne får slibeskader.

* Tandbørstens hoved skal ikke være for stort, det skal kunne komme helt ind til de bagerste tænder.

* Hvis du har svært ved at børste tænderne helt rene med en almindelig tandbørste, kan det være en fordel at bruge en elektrisk tandbørste. Børstehovedet er ofte lille, og de roterende bevægelser gør meget af arbejdet.

Kilde: Tandlægeforeningen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 26/12/2024 - 10:00

Før eller efter morgenmad? Her er tandlægeformands børsterutine

Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Formanden for Tandlægeforeningen har en helt fast morgenrutine, som han også anbefaler til sine klienter i tandlægeklinikken.

Et spørgsmål, der kan dele husstanden på midten, er det meget simple: Skal man børste tænder før eller efter morgenmaden?

Og du har uden tvivl din fuldstændig faste rutine, som kan være lige så svær at rokke ved, som hvilken hånd du bruger til at børste.

Der er faktisk ikke et entydigt svar i den ene eller anden retning fra videnskaben. Men Tandlægeforeningens formand, Torben Schønwaldt, er klokkeklar i sin egen morgenrutine - som han også anbefaler til sine klienter.

- I løbet af natten bliver vores spytdannelse nedsat, og så vil der ophobes nogle bakteriebelægninger på og imellem tænder. Hvis du så starter med at gå ud at spise morgenmad, så får du syredannelse inde i munden, som vil begynde at opløse emaljen.

- Men hvis du går ud og børster dine tænder først, så har du reduceret antallet af bakterier, som kan danne syre i din mund, inden du begynder at spise morgenmad, forklarer Torben Schønwaldt, som er uddannet tandlæge.

Hans sunde fornuft siger ham derfor, at det handler om at gøre tænderne så rene som muligt, inden man begynder at spise morgenmad.

Tandlæge og adjunkt ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet Line Staun Larsen bemærker, at man faktisk kan argumentere for både det ene og det andet, men at der ikke er megen evidens for nogen af delene.

- Hvis man børster inden, har man ikke så mange bakterier i munden, der kan lave karies ud fra morgenmaden. Men så tygger man til gengæld hurtigt noget af det fluorid væk, man lige har tilført spyttet fra tandpastaen. Og så smager morgenmaden måske heller ikke så godt.

- Børster man efter, har man under morgenmåltid flere bakterier i munden, der kan lave karies, men man fjerner noget mad, der måske ville blive siddende længe mellem tænderne, siger Line Staun Larsen.

Derfor er hendes bedste råd ganske enkelt, at man børster tænderne grundigt to gange om dagen med fluoridtandpasta.

- Så er det mindre vigtigt, om det er før eller efter mad. Det må være, hvad der passer bedst ind i morgenrutinen, så man får børstet godt, bemærker hun.

Foretrækker du at børste tænderne efter morgenmaden, er du måske stødt på et råd om, at du skal vente 30 minutter, fra du har spist.

Der kan ifølge Torben Schønwaldt være en vis sandhed i det, hvis man har spist noget med lav pH - altså noget med syre i - som appelsinjuice eller anden frugt.

- Men hvis du spiser havregryn med mælk, er der ingen grund til at vente 30 minutter med at børste, fortæller han.

Forskere har set nærmere på det i et nyt oversigtsstudie, der gennemgår en række tidligere studier på området.

- Nogle få af studierne viser, at det i forhold til syre kan være en fordel at vente 30-60 minutter - andre studier, at det ikke skulle betyde noget, fortæller Line Staun Larsen og tilføjer:

- Men oversigtsstudiets forfattere siger også, at det optimale tidspunkt må vurderes i samråd med tandlægen ud fra en individuel vurdering af hver enkelt patients risikoprofil.

Hun bemærker, at hvis man venter for længe, fordi man har fået juice til morgenmaden, er der måske også en risiko for, at man kommer ud ad døren helt uden at få børstet.

- Så får man karies i stedet for, fordi man ikke får børstet de to gange om dagen, vi anbefaler.

- Det er nok også de færreste, de sluger appelsinjuicen, og så sekunder senere børster tænderne. Så for den almindelige dansker er der nok ikke det helt store problem i det, vurderer Line Staun Larsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek