Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 09/06/2020 - 16:11

Mette F. fastholder: Bred myndighedsrådgivning bag nedlukning

Statsministeren vil fortsat ikke svare på, hvilken konkret myndighed, der rådgav i forhold til nedlukningen.

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det var regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, der alene traf beslutningen om, hvilke dele af Danmark der skulle lukke ned grundet coronaudbruddet.

Sådan lyder det fra Mette Frederiksen tirsdag på et samråd, hvis formål er at redegøre for grundlaget for regeringens beslutning om nedlukningen.

- Den beslutning om, hvilke dele af Danmark der skulle lukke ned, traf regeringen alene. Det er en politisk beslutning, siger Mette Frederiksen.

Samrådet er indkaldt af Sophie Løhde (V), Peter Skaarup (DF), Mai Mercado (K) og Alex Vanopslagh (LA).

Sagens omdrejningspunkt er, hvad statsministeren sagde på et pressemøde 11. marts, hvor hun gav besked om, at samfundet lukkede delvist ned.

Det var "myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned", sagde Mette Frederiksen. I sidste måned skrev Jyllands-Posten så, at anbefalingen ikke kom fra Sundhedsstyrelsen.

Efterfølgende slog Mette Frederiksen over for TV2 News fast, at det er "en bred myndighedsgruppe, der har rådgivet os". Men altså uden at nævne hvilken specifik myndighed, som anbefalede en så stor nedlukning, der kom.

Og statsministeren tilføjede, at hun principielt ikke går ind i, "hvilke ord der falder fra hvilke myndigheder". Det linje fastholder Mette Frederiksen på samrådet.

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), har tirsdag i et interview med Politiken udtalt, at han længe havde opfordret regeringen til at handle proaktivt, før coronaepidemien for alvor ramte Danmark. Derfor var Mølbak "begejstret" for nedlukningen tilbage i marts.

Regering anlagde et forsigtighedsprincip. Det siger Mette Frederiksen.

- SSI anbefalede at minimere aktiviteten, og en bredt sammensat myndighedsgruppe anbefalede, hvordan man kunne lukke ned konkret.

- Ovenpå anbefalingerne fra en bredt sammensat myndighedsgruppe kommer så det politiske valg om, hvordan vi konkret lukker ned, siger Mette Frederiksen.

- Hvis man tager enkelte sætninger ud af pressemøder, så kan det komme til at fremstå som om, at vi fulgte myndighedernes anbefalinger én til én. Men ingen, der har fulgt pressemøder, kan være i tvivl om, at regeringen traf politiske beslutninger, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Sophie Løhde, Venstres politiske ordfører, handler sagen ikke om for eller imod nedlukningen. Det handler om åbenhed om beslutningerne.

- Spørgsmålet handler om, at statsministeren brugte myndighederne som begrundelsen for nedlukningen. Så er det ikke urimeligt at spørge til, hvilke myndigheder der var tale om, sagde Løhde kort før samrådet.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, tilføjede:

- I det her forløb har vi set, at når det passer regeringen, så er det nogle gange myndighedernes anbefalinger, man følger.

- Andre gange er det regeringens egen beslutning. Som vagthunde over for regeringen må vi have svar på, om det er gået efter bogen.

Mai Mercado, De Konservatives gruppeformand, mener, at statsministeren bør kunne give klart svar.

- Jeg synes, det er vildt rystende, at vi ikke kan få svar på, hvem der anbefalede regeringen at lukke ned.

/ritzau/

København, 29/03/2024 - 08:00

Andreas Bo: Jeg vil ikke være hensynsløs

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Komiker Andreas Bo, der er aktuel i Aarhus Revyen, elsker friheden ved at stå alene på scenen. Men det duer ikke, når han arbejder sammen med andre.

Andreas Bo - manden med gummiansigtet - har hele sin karriere vekslet mellem solo og samarbejde.

Den 57-årige komiker er vant til at gøre, lige hvad der passer ham på sine turnéer rundt i det danske land med sine onemanshow.

Men fra 3. april skal han endnu en gang dele scenen, når han medvirker i Aarhus Revyen i Smilets By.

- Hvis jeg bare gør, som det passer mig, ligesom når jeg optræder alene, så går det ud over de andre og forestillingen. Det kan godt komme til at virke hensynsløst, hvis man kører sololøb.

- Det kan jeg jo ikke, så jeg skal ligesom overholde nogle spilleregler, siger han videre.

Det er dog ikke noget, han ser som en udfordring - for han har jo prøvet det mange gange før, bemærker han.

For ud over at være kendt komiker har Andreas Bo i mange år også lavet teater og revy. Han har blandt andet underholdt i Cirkusrevyen, Tivolirevyen og Nykøbing Falster Revyen.

Han brød igennem som komiker i det satiriske underholdningsprogram "Live fra Bremen" i 2010 og har siden haft en række soloshows. Blandt andet "Plagiat" og "Skarp".

- For at være helt ærlig kan jeg godt lide at optræde alene. Jeg elsker at lave en forestilling, hvor jeg har publikum helt for mig selv. Når man spiller sammen med andre, får man jo ens kollegers grin og samvær på scenen. Men det kræver også, at man giver de andre plads, siger han og fortsætter:

- Det er dejligt at være sammen med nogle kolleger og høre et fuldtalligt orkester, der bare spiller. Men det minder mig også om, hvor privilegeret jeg er over at have mulighed for bare at køre afsted og lave underholdning helt for mig selv - ligesom det passer mig. Det er fedt, det må jeg sgu sige, lyder det fra den prisvindende komiker.

Begge dele kan hver sin ting.

- Og jeg ved, at jeg ville savne det ene, hvis jeg ikke havde det og omvendt, indskyder Andreas Bo.

I Aarhus Revyen er det de erfarne kolleger Mikkel Schrøder, Christine Astrid og Lone Rødbroe samt revydebutanten Maria Lucia, som komikeren spiller over for. Og de har nogle helt andre forcer, lyder det fra Andreas Bo.

- I den her sammenhæng er der simpelthen bare nogle, der er dygtigere end mig til nogle ting, griner komikeren og tilføjer, at det for eksempel er at synge.

- De er så pissegode, så jeg bliver flov altså. Kæft, de synger. Og der er ikke andet at gøre end at prøve at følge med. Jeg kan jo godt holde en tone, men det er på et helt andet niveau. Men det er skidesjovt, og så får vi det bedste ud af det.

Publikum kan blandt andet glæde sig til at se Andreas Bo i en duet med Maria Lucia.

- Jeg har skrevet et nummer, der skal give publikum svaret på, om både Kate og Leo kunne være på tømmerflåden i slutningen af "Titanic". Det er et storslået musicaldrama, det kan jeg godt sige dig. Men jeg siger ikke, hvad det ender med, siger han.

- Så jeg har Danmarks største musicalstjerne helt for mig selv hver aften i fem minutter, mens vi får svaret på det spørgsmål, griner Andreas Bo.

Aarhus Revyen spiller frem til 4. maj på Hermans i Tivoli Friheden.

/ritzau/

Læs Mere >>

London, 28/03/2024 - 22:21

Russisk netværk bidrog til misinformation om prinsesse Kate

Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Kate-teorier levede i bedste velgående af sig selv. Men russisk netværk forsøgte at puste til tvivlen.

Britiske forskere finder, at et russisk misinformationsnetværk har bidraget til at sprede konspirationsteorier om prinsesse Kate.

Det har netværket gjort, mens rygterne om hende fortsat svirrede, op til at hun offentliggjorde, at hun gennemgår kemoterapi som følge af en kræftdiagnose.

Til en række medier - heriblandt NBC News - forklarer professor Martin Innes ved Cardiff University, at han og hans kolleger fandt, at 45 konti, der havde delt påstande om Kate, havde deres udspring i samme konto.

De 45 konti agerede på en måde, der minder om den russiske såkaldte Doppelgänger-operation, forklarer Innes, der er tilknyttet instituttet for sikkerhed, kriminalitet og efterretningsinnovation.

- Det handler om destabilisering. Det handler om at underminere tillid til institutioner, regeringen, monarkiet, medier - alt, siger han til det amerikanske medie.

Selv om misinformationsnetværket ifølge forskerne har pustet til historierne, står det også klart, at rygterne levede i bedste velgående af sig selv.

Som eksempel på den misinformation, der blev delt, fremhæver New York Times et meget delt opslag, hvor der ifølge mediet er ændret på et billede af Kates ansigt.

- Hvorfor ønsker disse store mediekanaler, at vi skal tro, at dette er Kate og William?, står der i opslaget.

Den russiske Doppelgänger-operation er blandt andet blevet beskrevet af ngo'en EU DisinfoLab.

Netværket har tidligere oprettet falske kloner af mediehjemmesider. Den opererer også ved at forstærke allerede eksisterende budskaber og teorier på sociale medier.

Det står ikke umiddelbart klart, hvem der har hyret netværket.

Professor Innes forklarer til NBC News, at den slags netværk ikke er en del af de russiske sikkerhedstjenester. Der er formentlig i stedet tale om selskaber, der "får kontrakter fra Kreml".

Ifølge Innes kan de både have politiske og økonomiske mål med at dele misinformation.

Søndag rapporterede det britiske medie The Daily Telegraph, at britiske embedsmænd var bekymrede for, at både Rusland, Kina og Iran var med til at sprede misinformation om prinsessen.

Det afviste den russiske ambassade i London.

- Rusland afviser kategorisk grundløse beskyldninger fra "anonyme Whitehall-kilder" om at "bidrage til misinformation om prinsessen af Wales", skriver ambassaden ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 29/03/2024 - 08:00

FAKTA: Danskere på Wegovy

* Indtil videre har i alt cirka 120.000 danskere indløst recept på lægemidlet Wegovy, siden det blev lanceret i 2022.

* I december 2023 blev der solgt 106.000 såkaldte penne af lægemidlet. Salget faldt dog i januar til 69.000. Det svarer til et fald på 35 procent.

* Faldet i brugen af Wegovy falder sammen med, at den private Sygeforsikringen Danmark fra 1. januar er stoppet med at give tilskud til vægttabsmedicin. Dermed skal sygeforsikringens medlemmer selv betale den fulde pris for lægemidlet.

* Offentligt tilskud til Wegovy bliver udelukkende givet som enkelttilskud i særlige tilfælde til udvalgte patienter, der har en alvorlig og livstruende følgesygdom til deres overvægt.

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 29/03/2024 - 08:00

Opnå den bedste effekt af vægttabsmedicin med disse tips

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Selv om Wegovy får kiloene til at rasle af dig, må medicinen ikke stå alene i dit vægttabsforløb, mener forfattere til ny bog.

Der findes ingen smutveje, hvis du ønsker at tabe dig og holde vægten.

Sådan lyder budskabet fra kostvejleder og vanecoach Suzy Wengel og læge Majken Brinkmann, der er aktuelle med den nye bog "GLP-1 Revolutionen – få maksimal effekt ud af vægttabsmedicin".

Som titlen antyder, griber makkerparret, der til daglig driver ernæringsvejledningsvirksomheden SenseMyDiet, fat i tidens helt store sundhedstendens, nemlig udbredelsen af slankende præparater som Wegovy fra Novo Nordisk.

- Jeg er helt overbevist om, at det er supervigtigt, at vægttabsmedicinen ikke står alene i et vægttabsforløb, men at det er nødvendigt, at brugerne af medicinen også lærer, hvordan de indarbejder nye vaner, siger Majken Brinkmann.

Ændrer du ikke livsstil, risikerer du, at kiloene hurtigt vender tilbage, når du trapper ud af medicinen, og dens appetitdæmpende effekt aftager, lyder det fra Suzy Wengel.

- Brug medicinen som et værktøj, der hjælper dig med at fremme de sunde vaner, og prøv at sige til dig selv, at vægttabet ikke behøver at gå så hurtigt. Det er bedre, at det foregår langsommere og på en sund måde, hvor du gradvist inkorporerer nye vaner, siger hun.

De sunde vaner handler blandt andet om, hvad du spiser. Her anbefaler Suzy Wengel, at du sørger for at indtage minimum to fornuftigt sammensatte måltider om dagen. Med det menes, at du på tallerkenen finder noget grønt, noget protein, lidt stivelse og fedt. Sørg også for, at det smager af noget.

- Når du ikke har ret meget appetit, er det særligt vigtigt at fokusere på, at det, du så spiser, er en god oplevelse. Og laver du lækre, næringsrige måltider er du hjulpet godt på vej, når du på et tidspunkt ønsker at trappe ud af medicinen, fordi du vil have lært af dine nye rutiner, siger hun.

Et tip kan være, at du tager billeder af, hvad du spiser i løbet af en uge, når du har ramt den vægt, du har et mål om at fastholde på den anden side af medicinen.

- På den måde kan du se, hvad det er, du så at sige har til rådighed, hvis du ønsker at blive på den vægt. Det handler om at få noget læring af, hvordan du spiser, når du ikke har en kæmpestor appetit, før appetitten rammer dig som en hammer, når du trapper ud igen, fortæller Suzy Wengel.

Derudover er det en rigtig god idé at være fysisk aktiv, mens du er på vægttabsmedicinen.

- Der er lige kommet ny forskning i forhold til vægttabsmedicin og træning, og den viser, at der er en større chance for at bevare vægttabet, efter at du er stoppet med at tage medicinen, hvis du har opbygget vaner omkring motion under forløbet, fortæller Majken Brinkmann.

Det er Københavns Universitet, der står bag det nye studie, som konkluderer, at to timers træning om ugen under og efter behandlingen, kan være nok til at holde kiloene i skak.

For at opnå et vellykket og langvarigt vægttab er det dog ifølge de to forfattere ikke nok at fokusere på kost og motion. Du skal også arbejde med din trivsel og dit mentale ve og vel. Ifølge Majken Brinkmann er en af fordelene ved vægttabsmedicinen, at den skaber ro i hovedet.

- Forstyrrende tanker om mad kan for mange have været grunden til, at de tidligere ikke er lykkedes med at ændre vaner, siger hun.

Med disse tanker på afstand har du mulighed for at gøre et vigtigt mentalt stykke arbejde, understreger Suzy Wengel.

- Hvis du ikke arbejder med årsagen til, at du for eksempel har tendens til at overspise, så er du lige vidt. Wegovy arbejder jo ikke med årsagen til overvægten, og derfor kan medicinen ikke stå alene, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek