Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 15/11/2023 - 10:00

Taxatravlhed: Sådan sikrer du dig en vogn i højtiderne

Trængsel og alarm er ikke kun for julegaveindkøbere. Det gælder også for landets taxaselskaber, når højtiderne rammer. Læs, hvordan du sikrer dig en vogn.

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Der er tryk på telefonlinjerne hos landets taxaselskaber i julen og til nytår.

Og mens chaufførerne kører i pendulfart for at samle travle og fulde julefrokost- og nytårsgæster op, kan det være svært at få prajet en vogn.

Så hvis du vil have et forspring, handler det om at have et par fif i baglommen, lyder det fra Per Baltsen, der er direktør i Taxa 4x35.

- Nytårsaften og julefrokosttiden har vi meget, meget travlt, og hvis du bestiller en taxa i de mest travle perioder, vil der være forøget ventetid, siger han.

Ifølge direktøren arbejder de på højtryk mellem klokken fire og halv seks om eftermiddagen, når folk skal til festlighederne, og så igen mellem midnat og to om natten, når de skal hjem igen.

- Men planlægger du uden om de tidspunkter, så har du forhøjet dine chancer for at få en vogn ganske væsentligt, siger han.

Skal du dog alligevel afsted på samme tidspunkt som alle andre, har Per Baltsen nogle råd, du kan følge.

- Kør flere sammen. Er I tre i en taxa, er der frigivet to andre vogne. Spørg chaufføren, om I kan splitte betalingen og blive sat af tre forskellige steder, siger han.

Og frem for at ringe efter en taxa anbefaler direktøren eksempelvis at bruge selskabets app.

- Her får du et overblik over, hvornår vognen sendes ud, hvor langt den er, og hvilken vogn der har accepteret din anmodning frem for at ringe og sidde i mørket og vente, siger Per Baltsen.

Et sidste råd fra direktøren er at lade være med at bestille taxaen dagen før nytårsaften.

- Det er ikke sådan, at vi skriver dit navn på en gul seddel og lægger den forrest i køen. Når vi har så travlt, som vi har, sender vi tidligst turene ud 20 minutter før.

- Og er der ikke en vogn i nærheden, så kan du komme du til at vente lidt, siger han.

Hos Dantaxi er juleaftensdag og nytårsaftensdag også de absolut mest travle tidspunkter for taxichaufførerne.

Og det betyder også, at der nogle gange kan ske misforståelser mellem chaufføren og kunden, fortæller Rasmus Krochin, der er kommunikationsansvarlig.

- Et af de steder, hvor det ofte går galt, er, når kunden og chaufføren misser hinanden.

- Det kan være, hvis kunden ikke har set taxaen, eller der ikke er blevet givet en præcis adresse. Er man inde i en større by med mange mennesker, kan det godt være svært at finde hinanden, siger han.

Samme melding kommer fra Per Baltsen, som anbefaler at praje en taxa frem for at ringe og bestille en, hvis du befinder dig i en storby.

- Det kan være svært at finde dig, hvis du står nede i Indre By i København sammen med alle de andre og gerne vil hjem lidt over midnat.

- Det kan du nemmere slippe afsted med i de mindre byer, siger han.

/ritzau fokus/

København, 22/07/2024 - 19:37

Thomas Vinterberg er blevet far for femte gang

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den Oscar-vindende instruktør Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre igen.

Thomas Vinterberg har senere på året premiere på sin stort anlagte TV 2-serie "Familier som vores". Og det er ikke det eneste, den danske stjerneinstruktør barsler med.

Thomas Vinterberg og hans hustru, skuespiller og præst Helene Reingaard Neumann, er blevet forældre til deres tredje fælles barn.

Det bekræfter Helene Reingaard Neumann over for Ekstra Bladet.

- Vi er blevet beriget med en datter 30. maj og er så taknemmelige. Den største lykke, skriver Helene Reingaard Neumann i en besked til Ekstra Bladet.

Den 55-årige instruktør og den 36-årige skuespiller og præst, der giftede sig i 2010 efter at have mødt hinanden under indspilningerne af filmen "En mand kommer hjem" fra 2007, har i forvejen en søn og en datter.

Thomas Vinterberg har også to døtre fra sit første ægteskab. Datteren Ida mistede familien på tragisk vis i 2019, da hun omkom i en trafikulykke - blot 19 år gammel.

Filmen "Druk", som Thomas Vinterberg vandt en Oscar for i 2021, dedikerede han til hende.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 17:36

Dansk filmmusical skal vises på stor filmfestival

Tiziana Fabi/Ritzau Scanpix

En dansk filmmusical med store stjerner på rollelisten skal vises på en filmfestival i Canada til september.

Den danske filmmusical "The End" er blevet udtaget til Toronto International Film Festival, der finder sted fra 5. september i år.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

Det er Joshua Oppenheimer, der har instrueret filmen. Han er britiskamerikaner, men er bosat i København.

Manuskriptet til filmen har han skrevet sammen med den danske manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg.

Filmmusicalen handler om en af de sidste familier i live, der lever et luksusliv i en bunker dybt under jorden.

Da en fremmed ung kvinde pludselig ankommer til bunkeren, begynder sønnen, der spilles af George MacKay, at sætte spørgsmålstegn ved familien livs under jordens overflade.

Den oscarvindende skuespiller Tilda Swinton spiller mor i filmen, og oscarnominerede Michael Shannon spiller far.

"The End" er produceret af det danske produktionsselskab Final Cut for Real. Producenten er Signe Byrge Sørensen, der tidligere har produceret to af Joshua Oppenheimers dokumentarfilm.

Hun er også producenten bag den danske animationsdokumentar "Flugt", der i 2021 vandt hovedprisen på Sundance Film Festival og var nomineret i to kategorier ved oscaruddelingen.

Hvornår "The End", der er på engelsk, får premiere i Danmark, er fortsat uvist.

Toronto Film Festival er en af verdens største filmfestivaler og forløber over ti dage. I år er det 49. gang, at den finder sted.

I de senere år har flere danske film været udtaget til festivalen i Canada.

Der er blandt andet tale om Malou Reymanns "Ustyrlig", den tredje sæson af Lars von Triers "Riget" og Nikolaj Arcels "Bastarden".

/ritzau/


Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

FAKTA: Åndedræt har betydning for følelser og fokus

* En frisk indånding gør mere end bare at fylde lungerne med ilt, viser et studie fra Aarhus Universitet tilbage i 2022.

* Studiet indikerer, at det også har betydning for følelser, fokus, og hvordan vi håndterer verden omkring os.

* Studiet blev lavet på tværs af arter herunder både mennesker, gnavere og aber. Her kunne man se, at hjernerytmen på tværs af arter er tæt forbundet med vejrtrækningens rytme.

Kilde: Aarhus Universitet.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 22/07/2024 - 09:00

Sæt fokus på dit åndedræt for mere velvære

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ifølge en åndedrætsekspert er det ikke optimalt for kroppen at holde vejret, men det er ikke alle, som tænker over, at de gør det.

En vigtig mail tikker ind, mens du får en lang besked på Messenger på en af de over ti faner, du har åben på computeren. Og så skal du også lige overskue en lidt fordækt salgsside på nettet.

Du har måske lagt mærke til, at du i disse situationer nogle gange holder vejret, eller i hvert fald måske trækker vejret mere overfladisk.

Det er der en god grund til, lyder det fra fysioterapeut og åndedrætsterapeut Lotte Paarup, der både underviser i og har skrevet bøger om åndedrættet.

- Når vi bliver forskrækkede eller stressede, eller der er mange inputs til systemet, så er reaktionsmønstret ofte at holde vejret, siger hun.

Hun peger på, at det altid er en ubevidst reaktion på nogle af de inputs, vi modtager.

- Det er naturligt, at vi sukker eller stopper op i vejrtrækningen, og der kan være situationer, hvor det giver mening - eksempelvis hvis vi skal være på vagt, siger hun og understreger, at sådan noget som mobilskærme sagtens kan sætte kroppen i alarmberedskab og sætte gang i vores kæmp, flygt eller frys-respons.

Og i og med at skærme, notifikationer og det at have mange bolde i luften ofte er en del af hverdagen for mange danskere, er rådet fra Lotte Paarup klart:

Ubevidste vejrhold er meget uhensigtsmæssigt, påpeger hun.

Ifølge åndedrætsterapeuten er det ikke optimalt for kroppen, hvis du har en uregelmæssig vejrtrækning.

Det stopper rytmen i dit åndedræt, som styrer alt, fra hvordan blodet pumpes rundt, og du iltes, og til hvordan hjertet slår, lyder det fra Lotte Paarup.

Da åndedrætsstoppet altid er ubevidst, kan det godt være svært at gøre noget ved det her og nu, lyder det fra åndedrætseksperten. Start derfor i det små.

- Det kan være, at du har nogle fysiske spændinger, der forstyrrer. I så fald skal du gang med at få løsnet op for det, der gør, at du ikke kan bruge åndedrættet optimalt, siger hun.

Det kan du sætte i gang ved at bruge lidt tid på eksempelvis at massere dine hænder eller fødder.

Men der kan også være noget mentalt i det, som kan relatere sig til traumer, stress eller andet, siger Lotte Paarup.

- Prøv at træde et skridt tilbage, og arbejd fokuseret med dit åndedræt. Træk vejret roligt gennem næsen og ikke gennem munden.

Hun peger på, at hvis du er bevidst om, at du nogle gange ubevidst holder vejret i løbet af dagen, kan du holde øje med dig selv og prøve at fange, hvornår det sker.

Bare det at være bevidst om det gør, at du kan ændre på det, lyder det fra Lotte Paarup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek