København, 03/12/2023 - 08:00
Jul i sommerhuset? Sådan undgår du skader
Vær forsigtig, når du åbner sommerhuset for at fejre juledagene. Frost og fugt kan nemlig skabe udfordringer, lyder det fra eksperter.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Jul i sommerhuset emmer af hygge, men den gode stemning fordufter hurtigt, hvis et vandrør sprænger, eller der sker andre skader.
Du skal især være opmærksom, hvis sommerhuset har været lukket ned i efterårsmånederne.
Det fortæller Henrik Bisp, der er ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.
- Hvis det har været frostvejr, kan vandrørene fryse til, og hvis der er frosset vand i rørene, kan de sprænge, siger han.
Derfor er det vigtigt ikke at tænde vandet for fuldt drøn lige med det samme:
- Ved at lade en lille smule vand løbe gennem rørene tør de langsomt op, fortæller Henrik Bisp.
Noget andet du skal være opmærksom på ved ankomst, er, hvordan der lugter i sommerhuset. Sådan lyder rådet fra Birger Tannebæk Christiansen, der er teknisk konsulent i arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne.
- Er luften dårlig, skal man undersøge, om det kan være skimmel, og om det kan skyldes manglende ventilation. Lugten af sommerhus er ikke nødvendigvis en positiv lugt, siger han.
Sørg i det hele taget for at lufte jævnligt ud under opholdet, og overvej, om der skal gøres nogle tiltag, som kan hjælpe med at holde luften frisk, når sommerhuset ikke er i brug.
- Det kan være ved at placere spalteventiler i vinduerne eller riste, eller at man har en emhætte, som kan indstilles til at gå i gang en gang imellem. Men det er selvfølgelig ikke energibesparende, siger Birger Tannebæk Christiansen.
Når juleferien slutter, skal hele sommerhuset gennemgås igen, påpeger Henrik Bisp.
- Man skal selvfølgelig lukke sommerhuset ordentligt ned igen, så det kan klare en eventuel frostsæson efter jul, siger han.
Her er det igen allervigtigst, at du har fokus på at undgå vandskader. Luk derfor for hovedhanen i målerbrønden. Dernæst tømmer du rørene ved at åbne for alle vandhanerne og trække ud i toilettet.
- Overvej at pille termostatbatterierne i badeværelset af. Der står nemlig altid en lille smule vand i dem, lyder det fra Birger Tannebæk Christiansen.
/ritzau fokus/