Istanbul, 03/07/2025 - 02:50
PKK beskylder Tyrkiet for at underminere nedrustningsproces
PKK er utilfreds med forholdene for fængslet grundlægger og meldinger om angreb på militante kurdere.
Ramzi Haidar/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/AFP
Kurdistans Arbejderparti (PKK) mener, at dele af Tyrkiets regering forsøger at underminere organisationens nedrustningsproces.
Det siger Mustafa Karasu, der er en af organisationens grundlæggere og ledende medlemmer, onsdag i et interview med en kurdisk tilknyttet tv-station.
PKK oplyste for seks uger siden, at organisationen havde besluttet sig for at opløse sig selv og indstille sin væbnede kamp mod Tyrkiet.
Mandag rapporterede det kurdiske medie Rudaw, at PKK inden for få uger ville begynde at destruere sine våben ved ceremonier i det nordlige Irak.
- Vi er klar, men regeringen har ikke taget de nødvendige skridt, siger Karasu.
Det tyrkiske militær angriber fortsat militante fra PKK i det nordlige Irak, ligesom forholdene for organisationens leder Abdullah Öcalan ikke er blevet forbedret, lyder det fra Karasu.
Den 76-årige Öcalan har siddet fængslet på øen Imrali siden 1999. Allerede i februar opfordrede han PKK til at nedlægge våbnene.
En anonym kilde fra Tyrkiets præsident Recep Erdogans parti AKP - Retfærdigheds- og Udviklingspartiet - har tidligere fortalt, at Öcalan efter aftalen om at opløse PKK formentlig vil kunne afsone under mere lempelige forhold.
- Nogle venner har fået lov til at tage til Imrali, men det er ikke tilstrækkeligt. Isolationen har på trods af nogle tilpasninger varet i 26 år, siger Karasu og tilføjer:
- Vores leders situation påvirker processen (for nedrustning, red.) og bremser den.
Karasu vil over for den kurdisk tilknyttede tv-station ikke fortælle, hvorvidt de såkaldte nedrustningsceremonier fortsat vil blive afviklet.
- Vi ønsker, at processen skal fortsætte og blomstre. Men situationen får os til at konstatere en forhindring. Regeringens holdning er årsagen, siger han.
PKK har stået i spidsen for et oprør mod Tyrkiet siden 1984. Dets oprindelige mål var at skabe et hjemland for kurderne.
Beslutningen om en opløsning kan få store politiske og sikkerhedsmæssige konsekvenser i regionen.
Over 40.000 mennesker er blevet dræbt i den årtier lange konflikt mellem PKK og Tyrkiet.
Både den tyrkiske regering, Nato, EU og USA anser PKK for at være en terrororganisation.
Erdogan, har tidligere sagt, at Tyrkiet vil genoptage operationerne mod PKK, hvis gruppens nedrustningsproces går i stå, eller løfter ikke overholdes.
/ritzau/AFP