Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 12/05/2025 - 17:44

Novo ser frem til at få mere viden om Trumps sænkning af medicinpriser

Novo Nordisk mener, at amerikanere skal have adgang til medicin til lavere priser, oplyser medicinalgiganten.

Af: /ritzau/

Novo Nordisk mener - ligesom USA's præsident, Donald Trump - at amerikanerne har brug for adgang til medicin til bedre priser.

Sådan lyder det fra medicinalgiganten i et skriftligt svar til Ritzau mandag eftermiddag, efter at Trump har underskrevet et dekret om medicinalpriser.

- Vi vil fortsætte med at engagere os med beslutningstagere for at udvikle og implementere mere effektive løsninger. Vi ser frem til at lære mere om de tiltag, der blev diskuteret af administrationen i dag, og hvordan de vil fungere inden for det nuværende amerikanske sundhedssystem, lyder det fra Novo.

Helt konkret skal dekretet "bringe priserne, som amerikanerne betaler for receptpligtig medicin, på linje med dem, som andre lande betaler".

På et pressemøde mandag eftermiddag dansk tid i forbindelse med underskrivelsen af dekretet lød det fra Trump, at priserne på medicin i USA kan blive reduceret med mellem 59 og 80 procent og helt op til 90 procent.

/ritzau/

Manhattan, 14/05/2025 - 11:34

Oscarvinderen bag filmen Kramer mod Kramer er død - 92 år

Stan Honda/Ritzau Scanpix

Robert Benton vandt to Oscars for filmen "Kramer mod Kramer". Søndag gik han bort i sit hjem på Manhattan.

Den amerikanske, oscarvindende filminstruktør og manuskriptforfatter Robert Benton er død - 92 år.

Det skriver The New York Times.

Han gik bort i sit hjem på Manhattan søndag, fortæller hans assistent Marisa Forzano til mediet.

Robert Benton blev særligt kendt i offentligheden for skilsmissedramaet "Kramer mod Kramer" fra 1979.

Filmen løb med fem Oscars og havde Meryl Streep og Dustin Hoffman i hovedrollerne.

Robert Benton høstede selv to statuetter for Bedste Manuskript og Bedste Instruktør.

De to hovedrolleindehavere blev også belønnet med Oscars for deres medvirken.

Manuskriptforfatteren var også med på holdet bag "Bonnie og Clyde" fra 1967.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/05/2025 - 11:20

Tivoli inviterer til fællessang med tre gange Heick

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Når Keld og Hilda Heick spiller på Plænen i Tivoli for sidste gang, bliver de flankeret af datteren Annette Heick, der igen er vært for "Syng med i Tivoli".

Med en syngende Annette Heick som vært inviterer Tivoli danskerne til fællessang på Plænen, når fjerde udgave af "Syng med i Tivoli" løber af stablen til sommer.

Tivolis Salonorkester spiller op side om side med folkekære danske sangere på seks udvalgte torsdage i juni, juli og august.

Det skriver Tivoli i en pressemeddelelse.

Årets første Syng med-koncert står i dansktoppens tegn. Den finder sted 5. juni, hvor Annette Heick, der også har været vært for de tre foregående udgaver af arrangementet, får selskab af Kandis-Johnny og Souvenirs .

"Syng med i Tivoli" byder også på en helt speciel hyldestkoncert for Keld og Hilda Heick, der spiller deres sidste koncert i Tivoli som en del af deres afskedsturné.

- Det bliver dejligt at opleve stemningen endnu en gang, men det bliver også vemodigt. Vi har oplevet "Syng med i Tivoli" både som optrædende og som publikummer, og det er bare så hyggeligt, siger Hilda Heick i pressemeddelelsen.

Til koncerten med Keld og Hilda vil der både være gæsteoptrædener fra Kirsten og Søren, der udgøres af Kirsten Siggaard og Søren Bundgaard, fra Birthe Kjær og fra arrangementets vært, der er datter er Keld og Hilda.

Gæsterne skal være med til at gøre aftenen både festlig og rørende, siger Tivolis kulturdirektør, Frederik Wiedemann. Han lover både grin og tårer.

Parret har selv meldt ud, at de planlægger deres allersidste optræden i februar 2026, når Hilda fylder 80 år. Til den tid kan de fejre deres 45-års jubilæum.

Jørgen Klubien og Maria Bramsen kan også opleves under temaet "Danske Hits", mens Kloden Drejer-sangeren Gry og Lonnie Devantier optræder under temaet "Melodi Grand Prix".

Syng med-koncerterne er inspireret af det populære svenske koncept Allsång på Skansen.

Den gamle have faciliterer også en lang række andre koncertkoncepter i sommersæsonen som "Fredagsrock", "LørdagsHits" og "SommerKlassisk".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

FAKTA: Saunagus

* Saunagus er et wellness-ritual, som bliver anført af en gusmester. Ordet saunagus stammer fra det tyske ord aufguss, der kan oversættes til infusion.

* Saunagus er en blanding af sauna og aromaterapi. Duften af æteriske olier og varmen fra en sauna med 80 grader kan give en oplevelse, der kan virke afslappende og afstressende.

* I løbet af en saunagus vil en gusmester hælde vand blandet med æteriske olier på de varme sten og sprede duftene rundt i saunaen ved hjælp af teknikker med et håndklæde.

Kilde: Just Sauna.

/ritzau fokus/

 

 

Læs Mere >>

, 14/05/2025 - 09:00

Hav helt styr på sauna og olier inden du hopper med på trenden

Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Saunagus er blevet populært med sin blanding af sundhed og fællesskab. Selv om det er godt for nogle, er det dog ikke helt sikkert, at det er godt for dig.

Tidligere mødtes man til fodboldtræning eller i motionscentret, når sundheden og fællesskabet skulle holdes ved lige. Nu tager mange i saunagus med andre samt en gusmester, hvor den står på sauna, koldt vand og æteriske olier.

Ulla Rebbe Jerslund, der er danmarksmester i showgus, bestyrelsesmedlem i Gusmesterforeningen og grundlægger af Just Sauna, fortæller, at hun har set en øget popularitet de seneste år.

- For mange handler det om at komme et sted hen, hvor man gør noget godt for en selv og kroppen, og det ikke handler om mobiltelefoner, alkohol eller andet, siger hun.

Typisk har folk hørt om saunagus fra venner eller bekendte, og har selv fået lyst til at prøve.

- Der har været et stort saunafællesskab i flere år, der virkelig går op i saunagus, men der er også kommet en ny gruppe til med flere yngre personer, der har fundet saunagus de seneste tre til fire år, siger hun.

Man ved ikke lægefagligt, hvilken effekt saunagus har på kroppen. Derfor deler man det op i effekten af henholdsvis sauna og inhalation af de æteriske olier.

Disse olier har bioaktive komponenter, som har forskellige indvirkninger på os, fortæller Charlotte Bech, der er privatpraktiserende læge og i flere år har beskæftiget sig med aromaterapi og æteriske olier.

- De bioaktive komponenter går direkte fra næsen op i hjernen og dels ned i lungerne, når man indånder dem. Fra lungerne kan de gå over i blodbanen og cirkulere rundt i kroppen. Det bliver dermed en terapi, da de indre organer bliver påvirket forskelligt alt afhængig af olien, siger hun.

Ulla Rebbe Jerslund mener dog ikke, at de æteriske olier har samme påvirkning i saunagusen.

- I aromaterapi får du en direkte inhalering af de æteriske olier eller direkte påføring på huden, hvor du i saunagus blander et par dråber op med vand eller is, samtidig med at du sidder i damp og i et rum med for eksempel 20 mennesker, siger hun.

Saunaens effekt er kun undersøgt i mindre samples, og der er derfor ikke videnskabelig evidens. Der er dog visse ens tendenser i de forskellige undersøgelser, fortæller Charlotte Bech.

- Når man går i sauna, så gør varmen, at man slapper af. Det gør, at blodkarrene udvider sig, og det giver en bedre blodgennemstrømning, hvilket også gør, at blodtrykket falder. Det er dermed gavnligt, hvis man er stresset eller har forhøjet blodtryk, siger hun.

Hun mener, at det er gavnligt for rigtig mange at gå i sauna, da det kan hjælpe kroppen.

- Sauna kan hjælpe på gigt, smerter i led og muskler, det kan gavne, hvis man har astma eller kronisk bronkitis, siger hun.

Der er ikke lavet undersøgelser af kombinationen af sauna og koldt vand. Men aktiviteterne er blevet undersøgt hver for sig.

- Jeg fraråder absolut at gå i sauna, straks i koldt vand og sauna igen. Overgangen øger dannelsen af adrenalin, hvilket er et stresshormon. Det er slet ikke sundt for kroppen, siger læge Charlotte Bech.

Disse overgange er kendt fra den finske tradition, men måske burde vi rette øjnene mod et af vores nabolande.

- I Tyskland har man tradition for, at man gradvist nedkøler og gradvist varmer op, så man undgår chokeffekten, siger hun.

Inden du hopper i saunagusen, skal du dog være opmærksom på visse forbehold.

- Jeg vil ikke anbefale at gå i saunagus, hvis man er gravid, fejler noget med hjertet, eller hvis man er en mand, der vil have børn, fordi saunaen kan forringe sædkvaliteten, siger hun.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek