København, 11/11/2024 - 10:00
Bekymret for asbest? Det skal du vide
Der er asbesttag på rigtig mange danske boliger. Hvis din bolig er bygget eller renoveret før 1990, bør du være opmærksom.
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Der er endnu en gang øget fokus på asbest, efter at det er kommet frem, at kravene om sikkert arbejde med asbest ikke er blevet overholdt i flere tilfælde.
Mest opsigtsvækkende har nok været sagen om de to børn på 14 og 15 år, som har været med til at rive asbest ned i Sønderjylland. En sag, som politiet er gået ind i.
Hvis det har fået dig til at tænke over, om dit hus også har et asbesttag, og om det i så fald skal fjernes, er du nok ikke den eneste.
Tagpladerne vil typisk være præget med tal, som du kan aflæse og slå op for at finde ud af, om dit tag indeholder asbest. Du skal være opmærksom på asbest, hvis boligen er bygget eller renoveret i perioden 1900-1990.
Og vil du være helt sikker på, hvilket materiale dit tag består af, og hvordan tilstanden er, kan du få en rådgiver til at kigge på det.
Det fortæller centerchef på Teknologisk Institut Peter Aufeldt. Prisen for den opgave er typisk mellem 5000 og 10.000 kroner, vurderer han.
- Viser det sig, at man har et asbesttag, og det er i god stand, er der mindre risiko for, at der kommer noget drys fra det, end hvis det er porøst eller revnet, siger Peter Aufeldt og fortsætter:
- Vi skal huske på, at der er over en million eternittage i Danmark, og vi har levet med risikoen i mange år.
Det anslås, at en stor del af de ældre eternittage indeholder asbest, men det præcise antal kendes ikke.
Peter Aufeldt råder til, at du mærker efter, hvordan du selv har det med et asbesttag.
- Er man en bekymret familie med små børn, kan det være, at man føler sig mere tryg, hvis man får dets tilstand undersøgt eller får et nyt tag, siger han.
- Et eternittag kan holde i hvert fald i 50 år. Men hvis ikke det er blevet vedligeholdt løbende, kan tagets maksimale levetid være udtjent nogle steder.
Hvis du beslutter dig for, at dit asbesttag skal fjernes, kan du i princippet godt selv fjerne det, forklarer Peter Aufeldt. Men han anbefaler det absolut ikke:
- For der er en eksponeringsrisiko, når man fjerner asbesttag. Man skal bruge de nødvendige værnemidler, og arbejdet skal anmeldes til kommunen i god tid.
Vælger du at hyre håndværkere til at fjerne et asbesttag, anbefaler han, at du sikrer dig, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderne er instrueret korrekt og har de nødvendige værnemidler.
- Desuden kan du også spørge ind til, hvordan håndværkerne vil minimere spredningen af asbeststøv, siger Peter Aufeldt.
Folketingets partier har besluttet, at virksomheder fra årsskiftet skal være autoriserede for at nedrive asbest. Ifølge Beskæftigelsesministeriet skal de nye krav være med til at sikre, at færre bliver udsat for farligt asbeststøv.
Det kommende krav om autorisation betyder også, at du som boligejer selv kun kan nedrive asbest lovligt resten af året.
Arbejdstilsynet oplyser dog, at kortvarigt nedrivningsarbejde fortsat vil være lovligt for privatpersoner, såsom nedtagning af enkelte asbestholdige tagplader.
Der har mest været fokus på asbesttage i den seneste tid. Men der kan også være asbest andre steder i huset, såsom badeværelset, køkkenet, kælderen og loftet.
/ritzau fokus/