Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/01/2024 - 08:00

Sluk automatpiloten: Dit nærvær kan trænes som en muskel

Det er muligt at træne dit nærvær til gavn for både dig selv og dine omgivelser, lyder det fra to eksperter. Et kvarter om dagen kan gøre en forskel.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Hverdagen er en hvirvelvind af gøremål, aftaler og tanker om fremtiden. Midt i det hele kan du blive fjern fra det, der sker lige netop nu.

Men det lønner sig at være nærværende. For det øger din bevidsthed om dig selv og dine omgivelser, lyder det fra Hanne Bess Boelsbjerg, der forsker i området hos Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet.

- Nærvær skaber en form for forbindelse til situationen, du befinder dig i og giver dig evnen til at handle anderledes i stedet for at køre på automatpilot, siger hun.

Hanne Bess Boelsbjerg står bag et forskningsprojekt, hvor en række hospicemedarbejdere i en periode aktivt øvede sig i at være mere nærværende i dagligdagen.

- Noget af det mest effektive for hospicemedarbejderne var at mærke åndedræt og fødder. Det kunne være lige at stå et øjeblik foran døren, inden de gik ind til en patient, hvor de trak vejret dybt og rettede opmærksomheden mod deres fødder, fortæller Hanne Bess Boelsbjerg og fortsætter:

- Så snart du mærker åndedrættet, mærker du en rytme, der forbinder dig til kroppen. Og kroppen er altid nærværende. Den er ikke i fremtiden eller i fortiden. Så snart du mærker kroppen, drages du mod nuet. Derfor er det en af de mest effektive strategier.

En anden virkningsfuld øvelse er en meditationsform, der kaldes et body scan. Det vil sige, at du opmærksomt gennemgår din krop fra tæer til fingerspidser.

Den anbefales også af Hanne Bess Boelsbjergs kollega Lone Fjorback, der ud over at være forsker og leder af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet, også har en baggrund som psykiater og yogalærer.

- Sådan en meditation kan vare fra fem minutter til et kvarter eller en halv time. Det handler først og fremmest om at finde ro og få en opmærksomhed og bevidsthed ind i kroppen, siger hun.

Lone Fjorback opfordrer til, at du opbygger en rutine, hvor du bestræber dig på at lave en form for nærværsøvelse hver dag. Ud over meditation kan det være fysiske øvelser fra yogaens verden, der virker afspændende.

- Det handler om at få en god relation med sig selv. Det er helt vildt vigtigt, og det er nemt nok at få, men det kræver, at du bruger tid på det. Et kvarter om dagen gør en kæmpe forskel.

Under meditationen foreslår Lone Fjorback, at du gør brug af et mantra.

- Du kan tænke: "Gid, jeg må være glad og tilfreds, og gid, at jeg må være sund og rask, og gid, at jeg må leve med lethed, hvor ikke alt er en kamp", siger hun.

Undervejs i din nærværstræning kan svære følelser dukke op. Men dem skal du ikke være bange for, understreger Lone Fjorback.

- Når du tillader dig selv at vide, hvordan du har det, får du mulighed for at drage omsorg for dig selv.

Samme pointe kommer fra Hanne Bess Boelsbjerg, der samtidig gør det klart, at du ikke må forveksle nærværstræningen med navlepilleri.

- Det er anderledes end selvoptagethed, hvor du dyrker dig selv som solen i universet. Faktisk er øvelsen i nærvær en måde at befri dig selv fra selvoptagetheden. For nærværet er en forudsætning for, at du kan være der for andre, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 10/09/2024 - 10:00

Shakespeare-klassiker bliver opsat som dansk musical

Fortællingen om Romeo og Julie opføres i en "farverig pragtversion" i Holstebro, Vejle og København i 2027.

Den tragiske fortælling om Romeo og Julie bringes endnu en gang til live.

Denne gang i en ny dansk opsætning med manuskript af Susanne Bier og Anders Thomas Jensen.

Det skriver Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

"Romeo & Julie - The Musical" får verdenspremiere til foråret i 2027.

Forestillingen kommer til at tage sit udgangspunkt i den klassiske kærlighedsfortælling fra William Shakespeare.

Ifølge pressemeddelelsen kommer det til at foregå i en "farverig pragtversion" og med nogle af Danmarks bedste skuespillere, dansere og sangere.

Historien fra Shakespeare stammer fra 1595.

Fortællingen handler om Romeo og Julie, der ved et maskebal forelsker sig i hinanden. Deres familier har dog i årevis ligget i strid med hinanden, og det er derfor en umulig kærlighed.

Historien ender med deres begges død, og deres familier henlægger herefter uoverensstemmelserne.

Forfatterne til manuskriptet har tidligere stået bag manuskripterne til "Den Skaldede Frisør - The Musical" og "Matador".

De to forestillinger solgte tilsammen mere end 200.000 billetter.

Hovedrollerne som Romeo og Julie er besat af henholdsvis Søren Torpegaard Lund og Sara Viktoria Bjerregaard.

Søren Torpegaard Lund har tidligere spillet rollen som "Tony" i opsætningen af "West Side Story" på Det Kongelige Teater.

Sara Viktoria Bjerregaard har tidligere spillet rollen som "Ofelia" i en anden af Shakespeares klassikere - nemlig "Hamlet".

Det er Silas Holst, der kommer til at stå for koreografien.

Forestillingen produceres af Hele Danmarks Musicalteater, der er et produktionssamarbejde mellem Vejle Musikteater, Musikteatret Holstebro og One And Only Musicals.

De tre samarbejdsparter håber på, at forestillingen kan tages til internationale højder.

- Vi har ambitioner om at tage forestillingen til udlandet efter den har spillet i Danmark, og vi tror på, at vi kan skabe rammerne for en musical, der kan opnå stor gennemslagskraft langt uden for landets grænser, siger executive producer i One And Only Musicals Jesper Winge Leisner i pressemeddelelsen.

Forestillingen kan opleves på de to teatre i Vejle og Holstebro.

Opsætningen kommer også til København, men det vides endnu ikke, hvilket teater den opføres på, oplyser Have Kommunikation til Ritzau.

/ritzau/

Læs Mere >>

Viborg, 10/09/2024 - 09:41

Endnu en værtsby afsløret: Royal Run kommer til Viborg

Viborg har stolte traditioner som en by, der hylder kongen, lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V).

Viborg bliver en af de fem værtsbyer for næste års royale motionsløb, Royal Run.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Viborg Kommune.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) finder det naturligt, at Viborg bliver vært for motionsløbet med kong Frederik i spidsen.

- Viborg har stolte traditioner både som kongehyldningsby gennem 600 år og som løbeby.

- Derfor er det helt logisk, at Royal Run kommer til Viborg, siger Ulrik Wilbek i meddelelsen.

Mandag blev det offentliggjort, at Ribe også skal danne ramme om næste års Royal Run. De øvrige værtsbyer ventes offentliggjort i ugens løb.

Værtskabet for Royal Run er ifølge Ulrik Wilbek en god promovering af byen:

- Royal Run er en kæmpe national begivenhed, og derfor er det også en mulighed for at vise hele landet, hvor fantastisk Viborg er, så de også får lyst til at besøge byen, når der ikke er Royal Run.

Løbet fandt sted første gang i 2018, da den daværende kronprins fyldte 50 år. Siden er det blev afholdt hvert år 2. pinsedag.

Royal Run havde i år deltagerrekord med 95.330 tilmeldte i de fem værtsbyer, Brønderslev, Aarhus, Fredericia, Kalundborg og København/Frederiksberg.

Royal Run arrangeres af idrætsorganisationerne DIF, DGI og Dansk Atletik i et tæt samarbejde med værtskommunerne.

Salget af startnumre til næste års løb forventes at begynde i løbet af november måned.

Da Danmark blev et samlet kongerige, skulle den, der ville være dansk konge, først hyldes på Viborg Landsting.

Kongehyldningerne foregik på tinget gennem hele middelalderen, fremgår det af et opslag på Den Store Danske.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

FAKTA: Tip til at plukke havtorn

* Når havtornens bær er modne, splatter de let ud. Derfor foretrækker de fleste at klippe grenen med bærrene af frem for at plukke dem af.

* Klip dog kun den yderste spids af. Både af hensyn til andre og til planten.

* Når du kommer hjem, kan grenen med fordel smides direkte i fryseren. Herefter kan man let nulre de frosne bær af, uden at de smatter sammen.

Kilde: naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen Storstrøm.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 10/09/2024 - 10:00

Nordens citron kan bruges til at forny de velkendte retter

Vaclav Salek/Ritzau Scanpix

Er de gamle klassikere fra kogebogen blevet lidt støvede, kan du prøve at på opdatere dem med det lille delikate bær havtorn.

Nordens citron, appelsin eller passionsfrugt.

Kært barn har mange navne, og spørger man kok og medindehaver af virksomheden Sanketure Thomas Askov, så er der ingen over eller ved siden af i de danske landskaber: Havtorn er nummer et.

- Det er helt vildt, at vi herhjemme har sådan et bær, der er så lækkert. Jeg elsker smagen og strukturen, siger han om de orange bær, der undertiden også kaldes sandtorn, klittorn, klittjørn og havtidsel.

Han er så stor fan, at han kan finde på at smide havtorn i det meste.

- Hvis der er nogle lidt oldschool retter, kan man bruge havtorn til at opdatere dem til noget rigtig lækkert, siger Thomas Askov.

For eksempel kan en klassisk rødgrød blive til en gulgrød, og salte citroner kan erstattes med ditto havtorn, foreslår kokken.

En af hans helt simple favoritter er en saft, der består af havtorn, vand, citron og sukker.

- Den kan man nærmest drikke som appelsinjuice, siger han begejstret.

Opskriften er i runde tal et kilo havtorn, en liter vand, to deciliter citronsaft og sukker efter smag.

- Jeg bruger også saften i min lyse, alkoholfri gløgg, fordi den tilføjer en fantastisk note, fortæller Thomas Askov.

Derudover falder valget i køkkenet ofte på havtorn, når kokken skal servere dessert for sine gæster.

Havtorn gør sig nemlig særdeles godt som et syrligt modspark i det søde køkken. Det kan være til en panna cotta eller en hvid chokolademousse, foreslår kokken.

- Er du løbet tør for rosiner, kan du også putte havtorn i dine teboller i stedet, tilføjer han.

Vil du selv ud at plukke de smagfulde bær, skal du bevæge dig i retning af bølgernes brusen, fortæller Marie Roland, som er naturvejleder ved Naturstyrelsen Storstrøm.

- Udbredelsen af havtorn kan nærmest tegne danmarkskortet, for den kan findes langs det meste af kystlinjen. Den vokser på kystskrænter, og der hvor der er noget krat, før man kommer ud på selve stranden.

- Den er særligt glad for blottet mineraljord og kan også findes i gamle grusgrave og baneterræner. Steder, hvor vi mennesker graver lidt op og blotter mineraljorden, forklarer naturvejlederen.

Havtorn tilhører sølvbladsfamilien, og de aflange blade har et sølvskinnende skær på undersiden. Bærrene sidder helt inde langs stammen.

Når Marie Roland støder på buskene, er det dog sjældent, at hun bare spiser de friske bær. De er nemlig meget sure og sammensnerpende i sig selv, fortæller hun.

Derfor gør de sig bedst i en sødet version eller i kombination med andre frugter.

- Smagen er aromatisk og passionsfrugtagtig og er god i kombination med andre sødere sager. Det kan for eksempel være i marmelader, hvor man kan blande den med æble eller pære, siger Marie Roland.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek