Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 07/01/2024 - 08:00

Sluk automatpiloten: Dit nærvær kan trænes som en muskel

Det er muligt at træne dit nærvær til gavn for både dig selv og dine omgivelser, lyder det fra to eksperter. Et kvarter om dagen kan gøre en forskel.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Hverdagen er en hvirvelvind af gøremål, aftaler og tanker om fremtiden. Midt i det hele kan du blive fjern fra det, der sker lige netop nu.

Men det lønner sig at være nærværende. For det øger din bevidsthed om dig selv og dine omgivelser, lyder det fra Hanne Bess Boelsbjerg, der forsker i området hos Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet.

- Nærvær skaber en form for forbindelse til situationen, du befinder dig i og giver dig evnen til at handle anderledes i stedet for at køre på automatpilot, siger hun.

Hanne Bess Boelsbjerg står bag et forskningsprojekt, hvor en række hospicemedarbejdere i en periode aktivt øvede sig i at være mere nærværende i dagligdagen.

- Noget af det mest effektive for hospicemedarbejderne var at mærke åndedræt og fødder. Det kunne være lige at stå et øjeblik foran døren, inden de gik ind til en patient, hvor de trak vejret dybt og rettede opmærksomheden mod deres fødder, fortæller Hanne Bess Boelsbjerg og fortsætter:

- Så snart du mærker åndedrættet, mærker du en rytme, der forbinder dig til kroppen. Og kroppen er altid nærværende. Den er ikke i fremtiden eller i fortiden. Så snart du mærker kroppen, drages du mod nuet. Derfor er det en af de mest effektive strategier.

En anden virkningsfuld øvelse er en meditationsform, der kaldes et body scan. Det vil sige, at du opmærksomt gennemgår din krop fra tæer til fingerspidser.

Den anbefales også af Hanne Bess Boelsbjergs kollega Lone Fjorback, der ud over at være forsker og leder af Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet, også har en baggrund som psykiater og yogalærer.

- Sådan en meditation kan vare fra fem minutter til et kvarter eller en halv time. Det handler først og fremmest om at finde ro og få en opmærksomhed og bevidsthed ind i kroppen, siger hun.

Lone Fjorback opfordrer til, at du opbygger en rutine, hvor du bestræber dig på at lave en form for nærværsøvelse hver dag. Ud over meditation kan det være fysiske øvelser fra yogaens verden, der virker afspændende.

- Det handler om at få en god relation med sig selv. Det er helt vildt vigtigt, og det er nemt nok at få, men det kræver, at du bruger tid på det. Et kvarter om dagen gør en kæmpe forskel.

Under meditationen foreslår Lone Fjorback, at du gør brug af et mantra.

- Du kan tænke: "Gid, jeg må være glad og tilfreds, og gid, at jeg må være sund og rask, og gid, at jeg må leve med lethed, hvor ikke alt er en kamp", siger hun.

Undervejs i din nærværstræning kan svære følelser dukke op. Men dem skal du ikke være bange for, understreger Lone Fjorback.

- Når du tillader dig selv at vide, hvordan du har det, får du mulighed for at drage omsorg for dig selv.

Samme pointe kommer fra Hanne Bess Boelsbjerg, der samtidig gør det klart, at du ikke må forveksle nærværstræningen med navlepilleri.

- Det er anderledes end selvoptagethed, hvor du dyrker dig selv som solen i universet. Faktisk er øvelsen i nærvær en måde at befri dig selv fra selvoptagetheden. For nærværet er en forudsætning for, at du kan være der for andre, siger hun.

/ritzau fokus/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek