Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

21/03/2023 - 09:00

Påskefrokost: Nip til akvavitten eller brug den i drinks

To erfarne bartendere giver fif til, hvad du kan servere til påskefrokostens stenbiderrogn og lammesteg.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Traditionen tilskriver akvavit i glassene, når du samler familien og vennerne om bordet til påskefrokost.

- Det er jo vores skandinaviske nationalklenodie. Man kan sige, at det er vores cognac eller champagne, siger Emil Vang, der er bartender og partner i destilleriet Nordic Ethanol.

Han foreslår, at du både serverer den stærke drik rent og bruger den i drinks.

Til fiskeretter som stenbiderrogn, æg og rejer og kryddersild lyder anbefalingen, at du skænker dildakvavit op til dine gæster.

Følges fisken op af lune retter som lam, passer kommenakvavit dog bedre, fordi den emmer af varme krydderier. Men ingen af delene bør hældes ned i store mængder, understreger Emil Vang.

- Hele idéen med akvavit er, at den fungerer som en ganerenser, så lad endelig være med at bælle den. Tag i stedet små nip mellem retterne, siger han.

Samme budskab kommer fra hans fagfælle Sune Risum-Urth, som er bartender og udviklingschef hos Copenhagen Destillery.

- Akvavit har et blakket ry som noget, du kun drikker for at blive utroligt beruset. Sådan bør det slet ikke være. Du skal drikke mindre og tænke det som en god ledsager til maden, siger han.

En anden uskik er at smide flasken i fryseren inden servering, mener begge bartendere.

- Kulden fjerner sødmen, og så er der kun bitterheden tilbage. Det giver en ubalanceret smag, forklarer Sune Risum-Urth.

Giv i stedet akvavitten en plads i køleskabet eller vinskabet, før du hiver den frem på påskebordet.

Du kan også forkæle dine gæster ved at bruge den i cocktails.

- Når vi har gæster hjemme hos mig, kan jeg godt lide at lave en martini til dem, og en dildakvavit smager megagodt i en martini, siger Emil Vang.

Han blander akvavitten med vermouth, rører rundt med isterninger, og hælder det op i kolde glas, der har været en tur i fryseren. Til sidst garnerer han med lidt dild eller citronskal.

Sune Risum-Urth har også en stor forkærlighed for martinien. I stedet for vermouth bruger han dog lillet, som er en fransk aromatiseret vin.

Her blander du halvanden centiliter lillet med fem centiliter dildakvavit og rører det hele sammen med is.

- Det er utroligt dejligt at gå rundt og småfryse mellem erantisserne i haven og drikke martini og spise stenbiderrogn, siger Sune Risum-Urth.

Er der stadig akvavit tilbage efter maden, kan du kreere en cocktail, som dine gæster kan slå mave på. Det kan for eksempel være en mai tai, lyder det fra Emil Vang.

- Her fungerer en akvavit med kommen eller orangeskal rigtig godt. Det skyldes, at det er en spiritus med varme krydderier, som passer godt ind i mai tai-opskriften, der også er krydret, siger han.

Bland akvavitten med appelsinlikør, mandelsirup og lime. Ryst det godt og top med knust is, mynte og eventuelt et drys kanel.

Er det dildakvavitten, du har tilovers, kan du blande den med grapesodavand eller cider og blot pynte med en skive citron.

- Det bliver dejligt let, og dilden er sjov i sådan nogle drinks, fordi den fremhæver friskheden, siger Sune Risum-Urth.

/ritzau fokus/

København, 25/11/2025 - 12:16

TV 2 rykker sen nyhedsudsendelse frem til klokken 20.50

Robert Wengler/Ritzau Scanpix

De sene TV 2-nyheder klokken 21.30 vil fra januar blive sendt 20.50, mens ekstra udsendelse sendes søndag.

Seere skal til at tænde tidligere for fjernsynet, hvis de ikke vil gå glip af den sene nyhedsudsendelse på TV 2.

Fra begyndelsen af januar rykker TV 2 nemlig nyhedsudsendelsen klokken 21.30 til klokken 20.50 på TV 2's hovedkanal.

Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse.

Der kommer også en ekstra nyhedsudsendelse på samme tidspunkt søndag aften.

Ændringerne i sendeplanen træder i kraft 5. januar 2026.

Med den fremrykkede nyhedsudsendelse på hovedkanalen vil TV 2-regionernes sene udsendelse også rykkes frem. Den vil blive sendt klokken 21.20 mandag til torsdag og ikke klokken 22.00 som hidtil.

TV 2 indfører ændringerne som en del af mediets 2030-strategi.

Indholdsdirektør i TV 2 Lotte Lindegaard siger i pressemeddelelsen, at TV 2 vil "samle danskerne om det, der er vigtigt, og det, der kan skabe fælles samtaler".

- Derfor prioriterer vi live-nyheder og samlende programmer i primetime - og vi gør dansk aktualitetsindhold endnu mere tilgængeligt hele dagen, lyder det.

TV 2 har også for nylig lavet ændringer i sendeplanen i dagtimerne.

Fra 13. oktober blev "Go' morgen Danmark" forlænget med en ekstra times live-sending på alle hverdage.

Det begynder altså nu fra klokken 06.30 og varer frem til klokken 10.30, hvorefter der følger en genudsendelse frem til klokken 14.50.

Da TV 2's nyhedsudsendelse varer en halv time, vil den med den nye ændring fra januar slutte klokken 21.20.

Det vil komme i karambolage med TV Avisen på DR, som sendes hver aften klokken 21.00 og 25 minutter frem.

Lotte Lindegaard siger i pressemeddelelsen, at det er TV 2's ambition "at være danskernes foretrukne nyhedskilde og have nyt dansk indhold i form af danske programmer og fiktion hver dag før nyhederne".

- Det forpligter os til hele tiden at tilpasse os, styrke fladen og være nærværende - også når danskerne har brug for overblik, viden og perspektiv.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 12:03

TV 2 rykker sen nyhedsudsendelse frem til klokken 20.50

Robert Wengler/Ritzau Scanpix

De sene TV 2-nyheder klokken 21.30 vil fra januar blive sendt 20.50, mens ekstra udsendelse sendes søndag.

Seere skal til at tænde tidligere for fjernsynet, hvis de ikke vil gå glip af den sene nyhedsudsendelse på TV 2.

Fra begyndelsen af januar rykker TV 2 nemlig nyhedsudsendelsen klokken 21.30 til klokken 20.50 på TV 2's hovedkanal.

Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse.

Der kommer også en ekstra nyhedsudsendelse på samme tidspunkt søndag aften.

Ændringerne i sendeplanen træder i kraft 5. januar 2026.

Med den fremrykkede nyhedsudsendelse på hovedkanalen vil TV 2-regionernes sene udsendelse også rykkes frem. Den vil blive sendt klokken 21.20 mandag til torsdag og ikke klokken 22.00 som hidtil.

TV 2 indfører ændringerne som en del af mediets 2030-strategi.

Indholdsdirektør i TV 2 Lotte Lindegaard siger i pressemeddelelsen, at TV 2 vil "samle danskerne om det, der er vigtigt, og det, der kan skabe fælles samtaler".

- Derfor prioriterer vi live-nyheder og samlende programmer i primetime - og vi gør dansk aktualitetsindhold endnu mere tilgængeligt hele dagen, lyder det.

TV 2 har også for nylig lavet ændringer i sendeplanen i dagtimerne.

Fra 13. oktober blev "Go' morgen Danmark" forlænget med en ekstra times live-sending på alle hverdage.

Det begynder altså nu fra klokken 06.30 og varer frem til klokken 10.30, hvorefter der følger en genudsendelse frem til klokken 14.50.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

FAKTA: Gløgg er æbleskivens bedste ven

* Gløggens let sprittede og varme duft af krydderier passer perfekt til de søde æbleskiver.

* Skal du lave gløgg fra bunden, begynder du med at lave en såkaldt gløggekstrakt. En grundregel er at bruge halvanden gang sukker til mængden af vand. Julekrydderier som kanel og stjerneanis samt skallen og saften fra citrusfrugter skal også i. 

* Uanset om du selv laver ekstrakten fra bunden eller køber dig til en færdiglavet, er det bedst at bruge en vin fra en middel prisklasse.

* Nogle foretrækker gløggen mere mild, mens andre topper med spiritus i form af for eksempel akvavit, cognac eller rom.

* Drop endelig færdigblandingen med mandelsplitter og rosiner. Top hellere gløggen med frisksmuttede mandler og en økologisk appelsinskive.

Kilder: forfatter, bartender og udviklingschef hos Copenhagen Distillery Sune Urth og Malene Smidt Hertz, der er diplomuddannet i vin og spiritus fra det engelske vinakademi WSET.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 25/11/2025 - 10:00

Bag julens lækreste æbleskiver eller giv de frosne en makeover

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Du kan let opgradere julens nok mest populære bagværk. Konditor guider til, hvordan du imponerer med forskellige æbleskiver til højtidens arrangementer.

Serveret med flormelis og syltetøj er æbleskiven blevet en velsmagende juletradition.

Selv om de velkendte æbleskiver fra frost er fast inventar hos mange, kan det lille runde stykke bagværk godt trænge til en opgradering.

Det mener Jonas Dahl Grue, der er konditor og blandt andet står bag bogen "Kager lille mormor".

Han opfordrer til, at du går i en bue uden om frysedisken og i stedet kaster dig ud i den hjemmelavede kunst.

- Man kan pifte æbleskiver op på mange måder, men bare ved at lave dem selv synes jeg, at de bliver markant bedre, siger Jonas Dahl Grue.

Første skridt er at anskaffe dig den karakteristiske æbleskivepande.

Dernæst skal du finde en opskrift, og her anbefaler Jonas Dahl Grue, at den indeholder piskede æggehvider, så æbleskiverne bliver dejligt luftige.

Middelvarme, masser af smør i panden og en strikke- eller spisepind til at vende med, så er du klar til at fylde hullerne i støbejernspanden med dej.

Du kan give dine hjemmelavede æbleskiver et klassisk løft ved at tilføje små stykker af æbler i dejen.

Og ved at rive lidt citron- eller appelsinskal i dejen sammen med nogle varme krydderier, får æbleskiven en smag, der minder mere om en brun- eller honningkage, fortæller Jonas Dahl Grue.

Tricket til at lave helt runde æbleskiver er at fylde formen godt op fra begyndelsen.

Og så er det ifølge Jonas Dahl Grue ikke nok at vende dejkuglerne en enkelt gang. De skal vendes lidt efter lidt, så de ikke bliver flade.

- Vil man virkelig gå i detaljer, så kan man have noget af sin dej i en sprøjtepose ved siden af. Så kan man fylde lidt ekstra i midten undervejs, siger han.

Er du ikke fristet af at kaste dig ud i projektet med hjemmelavede æbleskiver, er det ifølge konditoren let at gøre lidt ekstra ud af de frosne af slagsen.

Inspireret af den franske dessertklassiker profiteroles, kan du servere dem med is og chokoladesovs.

Flødeskum og lemon curd eller cremefraiche og hindbærmarmelade kan også gøre de småkedelige æbleskiver til en ny oplevelse.

Er du omvendt helt fortrolig med æbleskivepanden, kan du eksperimentere med at lave forskellige former for salte æbleskiver.

- Man kan gøre selve dejen lidt mere salt, og så kan man servere dem med for eksempel citronmayo, dild, cremefraiche, laks eller kaviar, siger Jonas Dahl Grue.

På den måde fungerer æbleskiverne lidt som blinis, forklarer konditoren, der selv ville servere dem som en forret til en af julens middage.

Du kan også fylde dem med ost og bacon eller æbler og flæsk, og så minder æbleskiverne om en form for kroketter - små friterede boller af kartoffelmos.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek