Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

21/03/2023 - 09:00

Påskefrokost: Nip til akvavitten eller brug den i drinks

To erfarne bartendere giver fif til, hvad du kan servere til påskefrokostens stenbiderrogn og lammesteg.

Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Traditionen tilskriver akvavit i glassene, når du samler familien og vennerne om bordet til påskefrokost.

- Det er jo vores skandinaviske nationalklenodie. Man kan sige, at det er vores cognac eller champagne, siger Emil Vang, der er bartender og partner i destilleriet Nordic Ethanol.

Han foreslår, at du både serverer den stærke drik rent og bruger den i drinks.

Til fiskeretter som stenbiderrogn, æg og rejer og kryddersild lyder anbefalingen, at du skænker dildakvavit op til dine gæster.

Følges fisken op af lune retter som lam, passer kommenakvavit dog bedre, fordi den emmer af varme krydderier. Men ingen af delene bør hældes ned i store mængder, understreger Emil Vang.

- Hele idéen med akvavit er, at den fungerer som en ganerenser, så lad endelig være med at bælle den. Tag i stedet små nip mellem retterne, siger han.

Samme budskab kommer fra hans fagfælle Sune Risum-Urth, som er bartender og udviklingschef hos Copenhagen Destillery.

- Akvavit har et blakket ry som noget, du kun drikker for at blive utroligt beruset. Sådan bør det slet ikke være. Du skal drikke mindre og tænke det som en god ledsager til maden, siger han.

En anden uskik er at smide flasken i fryseren inden servering, mener begge bartendere.

- Kulden fjerner sødmen, og så er der kun bitterheden tilbage. Det giver en ubalanceret smag, forklarer Sune Risum-Urth.

Giv i stedet akvavitten en plads i køleskabet eller vinskabet, før du hiver den frem på påskebordet.

Du kan også forkæle dine gæster ved at bruge den i cocktails.

- Når vi har gæster hjemme hos mig, kan jeg godt lide at lave en martini til dem, og en dildakvavit smager megagodt i en martini, siger Emil Vang.

Han blander akvavitten med vermouth, rører rundt med isterninger, og hælder det op i kolde glas, der har været en tur i fryseren. Til sidst garnerer han med lidt dild eller citronskal.

Sune Risum-Urth har også en stor forkærlighed for martinien. I stedet for vermouth bruger han dog lillet, som er en fransk aromatiseret vin.

Her blander du halvanden centiliter lillet med fem centiliter dildakvavit og rører det hele sammen med is.

- Det er utroligt dejligt at gå rundt og småfryse mellem erantisserne i haven og drikke martini og spise stenbiderrogn, siger Sune Risum-Urth.

Er der stadig akvavit tilbage efter maden, kan du kreere en cocktail, som dine gæster kan slå mave på. Det kan for eksempel være en mai tai, lyder det fra Emil Vang.

- Her fungerer en akvavit med kommen eller orangeskal rigtig godt. Det skyldes, at det er en spiritus med varme krydderier, som passer godt ind i mai tai-opskriften, der også er krydret, siger han.

Bland akvavitten med appelsinlikør, mandelsirup og lime. Ryst det godt og top med knust is, mynte og eventuelt et drys kanel.

Er det dildakvavitten, du har tilovers, kan du blande den med grapesodavand eller cider og blot pynte med en skive citron.

- Det bliver dejligt let, og dilden er sjov i sådan nogle drinks, fordi den fremhæver friskheden, siger Sune Risum-Urth.

/ritzau fokus/

København, 13/11/2025 - 21:30

Thomas Vinterberg hyldes med ny filmpris

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Ved prisuddelingen Isbjørnen modtager filminstruktør Thomas Vinterberg Alice Prisen for sin evne til at nå et bredt publikum med sine værker.

Som den første nogensinde har instruktør Thomas Vinterberg torsdag modtaget filmprisen Alice Prisen.

Prisen uddeles af Nordisk Film Fonden i forbindelse med fondens årlige gallashow Isbjørnen.

Det oplyser Nordisk Film Fonden i en pressemeddelelse.

Alice Prisen er opkaldt efter filmskaberen Alice O'Fredericks og hylder en instruktør eller manuskriptforfatter, der formår at samle et bredt publikum og bygge bro mellem det folkelige og det elitære.

Med prisen følger 100.000 kroner.

I Nordisk Film Fondens begrundelse for at tildele Thomas Vinterberg prisen lyder det blandt andet:

- Gennem hele sin karriere har Vinterberg turdet bevæge sig ud på tynd is og opsøge det uforudsigelige. Han har forenet kunstnerisk mod med folkelig appel og skabt værker, der har sat sig dybt i den danske folkesjæl.

- Med sine skarpe moralske fortællinger og intense menneskelige dramaer har han cementeret sin position som en af dansk films mest betydningsfulde instruktører.

Thomas Vinterberg dimitterede fra Den Danske Filmskole i 1993 og har siden høstet stor anerkendelse for film som "Festen", "Jagten" og oscarvinderen "Druk".

Ud over Alice Prisen er der ved Isbjørnen-showet blevet uddelt tre andre priser.

Nordisk Film Prisen, der rummer 119.000 kroner, går til instruktør Zinnini Elkington for hendes debutspillefilm "Det andet offer", som Nordisk Film Fonden beskriver som værende "et medrivende, overbevisende og elegant drama, der udspiller sig på Herlev Hospital".

Filmens hovedrolleindehaver Özlem Saglanmark får også et skulderklap med på vejen i form af Ove Sprogøe Prisen. Den gives til en dansk skuespiller for en særligt bemærkelsesværdig præstation. Med Ove Sprogøe Prisen følger 100.000 kroner.

100.000 kroner ryger også ned i lommen på filminstruktør Magnus von Horn, der instruerede den oscarnominerede "Pigen med nålen". Han modtager Erik Ballings Rejselegat.

Nordisk Film Fonden har uddelt donationer til gavn for den danske filmbranche siden 1993.

/ritzau/

Læs Mere >>

Burbank, 13/11/2025 - 15:22

Disney-aktien falder efter skuffende filmudgivelser

Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Disney omsatte i fjerde kvartal for 144,5 milliarder kroner, viser regnskab, der er kommet torsdag.

Disney-aktien er torsdag faldet i det amerikanske formarked, efter at selskabet har præsenteret sit regnskab for fjerde kvartal.

Torsdag eftermiddag faldt aktien 5,8 procent forud for åbningen af børsen på Wall Street i New York.

Disney omsatte i fjerde kvartal for 22,5 milliarder dollar - svarende til 144,5 milliarder kroner - hvilket er nogenlunde på linje med selskabets omsætning i samme periode sidste år.

Resultatet lever dog ikke op til analytikernes forventninger.

Det gælder særligt underholdningssegmentet, der faldt med mere end en tredjedel til 691 millioner dollar - 4,4 milliarder kroner.

I fjerde kvartal udkom Disney blandt andet med superheltefilmen "The Fantastic Four: First Steps", komediefilmen "The Roses" og fantasy- og komediefilmen "Freakier Friday".

Filmene har dog ikke solgt ligeså mange biografbilletter, som blandt andet filmene "Inderst Inde 2" og "Deadpool & Wolverine", der trak Disneys indtægter op sidste år.

På bundlinjen endte Disney i fjerde kvartal 2025 med et overskud på 1,3 milliarder dollar - svarende til 8,4 milliarder kroner.

I samme periode sidste år landede Disneys overskud på 460 millioner dollar.

Fremgangen skyldes vækst i Disneys forlystelsesparker og på streamingtjenesterne Disney+ og Hulu.

Disney+ og Hulu nåede i fjerde kvartal op på sammenlagt 196 millioner abonnenter, hvilket var en stigning på 12,4 millioner i forhold til kvartalet før.

I slutningen af september havde Disney+ alene 131,6 millioner abonnenter. Streamingtjenesten tiltrak 3,8 millioner nye abonnenter i løbet af juli, august og september.

Disneys forlystelsesparker endte kvartalet med et driftsresultat på 1,9 milliarder dollar, hvilket er 219 millioner dollar mere end samme kvartal i 2024.

Driftsresultatet for forlystelsesparkerne er for det seneste år endt på ti milliarder dollar, hvilket er et rekordresultat.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

, 13/11/2025 - 10:00

FAKTA: Karrypasta indeholder flere sunde ting

Du kan putte flere gavnlige og sunde ingredienser i en karrypasta:

* Ingefær: antages at virke blodfortyndende og kvalmestillende. Ingefær dæmper betændelse og virker som en antioxidant. Den bruges desuden til at bedre gigt.

* Chili: er fuld af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Der er især en høj koncentration af A-, C- og E-vitamin i chilifrugten, som blandt andet kan booste dit immunforsvar.

* Hvidløg: kan virke bakteriedræbende og antiinflammatorisk og kan derved mindske dannelsen af plak i arterierne. Hvidløg kan udvide karrene og dermed være med til at sænke blodtrykket. Det kan desuden nedsætte produktionen af kolesterol.

Kilder: Hjerteforeningen og DR.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/11/2025 - 10:00

Giv vintermaden bid og varme med en hjemmelavet karrypasta

Annegret Hilse/Reuters

Lad duften af frisk ingefær, hvidløg og ristede krydderier sprede sig i køkkenet, mens du laver din egen karrypasta, der kan pifte din hverdagsmad op.

De kolde måneder kalder på varm mad - og hvad er næsten bedre end en velsmagende og krydret karrypasta?

Med friske ingredienser kan du skabe en sund og aromatisk base, der løfter dine retter, siger kok og faglærer på Hotel- og Restaurantskolen Thomas Rønsch Toftdahl.

Den er let at have med at gøre, og samtidig undgår du unødvendige tilsætningsstoffer.

- Jeg synes først og fremmest, at en god karry godt må bide lidt, men den skal heller ikke være så stærk, at den overdøver andre smage som kokosmælk eller andet, forklarer Thomas Rønsch Toftdahl.

Han anbefaler, at du begynder processen med dine tørre krydderier.

- Jeg bruger spidskommen, korianderfrø, sorte peberkorn, nelliker og hel kardemomme - cirka en spiseske af hver. Det tager jeg og maser godt ud i en morter eller en minihakker, som er helt oplagt til det, forklarer kokken.

Så er turen kommet til de vådere ingredienser.

Her bruger Thomas Rønsch Toftdahl et helt hvidløg og et helt til halvandet rødløg samt chili.

- Jeg plejer at bruge tre røde chilier, der cirka ligger midt på styrkeskalaen. Jeg synes, at chilismag er dejlig, men den skal ikke overdøve. Du kan sagtens bruge hele chilier med kerner, siger han.

Dernæst er turen kommet til ingefær - brug cirka 40 til 50 gram, og sørg for at skrælle og skylle grundigt, da bakterierne sidder i skrællen, og de kan gøre, at karrypastaen mugner hurtigere.

- Jeg bruger også altid to stilke citrongræs samt et par friske kaffirlimeblade, som kan købes i de fleste grønthandlere. Det tilsættes sammen med skal og saft fra to hele lime og to teskefulde rørsukker, fortæller kokken og faglæreren.

Husk at smage til undervejs, og smag eventuelt til med en lille smule kanel, foreslår Thomas Rønsch Toftdahl.

- Ikke ret meget. Den skal endelig ikke smage af kanel. Det er bare lige for at bløde nogle af bitterstofferne lidt op, uddyber han.

Alle ingredienser skal moses eller blendes til en sammenhængende konsistens, så det bliver til en pasta, men gerne med lidt struktur, lyder det.

Du kan tilføje to skefulde god olivenolie, hvis pastaen mangler fugt.

- Den må ikke være tør. Den skal være våd, men ikke flydende, forklarer han.

Put karrypastaen i en velegnet beholder, og opbevar den herefter på køl, hvor den kan holde sig cirka 14 dage, lyder det fra Thomas Rønsch Toftdahl.

Den færdige karrypasta kan bruges i et væld af retter.

- Jeg elsker at bruge den sammen med linser, som er ret kedelige, men supersunde og et godt alternativ til kød. Så jeg ville koge mine linser og blande et par skefulde karrypasta i, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Det kan også blandes i en asiatisk inspireret gryderet med rejer, grøntsager og fiskesovs eller en dansk klassiker som boller i karry med et tvist, foreslår han.

Der er lige et enkelt aber dabei, lyder det fra kokken. Pas på med at tilsætte pastaen ved alt for høj varme, så ryger mange af de vitaminer og antioxidanter, som vi gerne vil have.

- Tag for eksempel din ret af blusset under tilsmagning, og tilsæt karrypastaen. Det giver også en mere koncentreret smag, siger han.

Maden skal selvfølgelig altid varmes igennem, så bakterier som salmonella og campylobacter bliver dræbt, hvilket Fødevarestyrelsen anbefaler.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek