Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

USA, 10/03/2024 - 10:00

Stolt Jesper Lohmann er klar til Oscar-uddelingen

Jesper Lohmann medvirker i det danske Oscar-håb, "Ridder Lykke", og er taget til USA for at overvære uddelingen og være åben for alt, det kan føre med sig.

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Jesper Lohmann har hentet sin smoking fra renseriet og pakket den i kufferten med kurs mod Los Angeles.

Her skal han overvære årets Oscar-uddeling fra en af de eksklusive rødplyssede pladser i Dolby Theatre i Hollywood.

Den 63-årige skuespiller, der fra film og tv er kendt for blandt andet "De forbandede år" og "Taxa", har en af rollerne i det danske Oscar-håb, "Ridder Lykke", som er nomineret i kortfilmkategorien.

- Jeg gætter på, at Oscar-uddelingen er en Bodil-, en Robert- og en Reumert-fest gange 100. Eller 200, lyder det fra Jesper Lohmann.

- Jeg skal bare være der, kigge mig omkring, nyde det og have det sjovt og være spændt, når de kommer frem til, hvad for en af de fem kortfilm der bliver udråbt.

"Ridder Lykke" udspiller sig i et kapel, hvor to mænd - spillet af Jens Jørn Spottag og svenske Leif Andrée - er inde for at tage afsked med deres respektive hustruer.

Jesper Lohmann spiller portør i filmen, som er instrueret af Lasse Lyskjær Noer og produceret af Christian Norlyk.

- Det er en rigtig fin film, de har lavet, synes jeg. Jeg er så glad på de gutters vegne. På den måde er det også, om man så må sige, med lidt stolthed, at man tager derover. Jeg synes, det er et godt stykke arbejde, vi lavede, siger Jesper Lohmann og fortsætter:

- Jeg håber inderligt, for drengenes skyld, at det bliver dem, der vinder. Men som de siger alle de gange, jeg har snakket med dem: De har allerede vundet stort ved bare at være nomineret. Men det er klart, at når nu de er der, så vil de gerne være nummer et.

Det amerikanske medie Deadline har få dage inden uddelingen peget på det danske håb som årets Oscar-vinder i kortfilmkategorien i et ellers utroligt tæt felt.

Variety, et andet toneangivende medie, mener, at Netflix-filmen "The After" bliver kåret som Bedste Kortfilm, mens Vanity Fair gætter på Wes Andersons "The Wonderful Story of Henry Sugar" som vinder.

- Det er sjovt, at man kan lave sådan en film til 65.000 kroner eller sådan noget til forskel for Wes Anderson med et budget på, jeg ved ikke hvor meget, og Netflix i ryggen, siger Jesper Lohmann og fortsætter:

- Kvalitet kan være mange ting. Det er også en god fortælling i sig selv, synes jeg. Har man en god historie, så har man rigtigt meget allerede.

Jesper Lohmann medvirkede også i Susanne Bier-dramaet "Hævnen", der fik en Oscar i 2011 i kategorien Bedste Ikke-Engelsksprogede Film.

Men det føles anderledes med "Ridder Lykke", lyder det fra den 63-årige skuespiller.

- Det er for det første så mange år siden. Og i al selvrespekt var det til at overse, fordi det var en meget lille rolle. I "Ridder Lykke" føler jeg, jeg har en større andel i, uddyber Jesper Lohmann.

Med til USA er blandt andre også hans agent, men det er lige så meget for agentens egen forretnings skyld, fortæller Jesper Lohmann.

- Denne her branche er jo så mærkværdig. Det er ikke til at sige noget som helst om noget som helst, andet end at nu tager jeg derover. Selvfølgelig bliver man set i en eller anden udstrækning. Men det er der tusind andre, der også gør, siger Jesper Lohmann og fortsætter:

- Jeg har aldrig haft ambitioner om udlandet. Jeg har haft små børn, som jeg hellere ville gå og passe - og passe på - derhjemme, så jeg har ikke arbejdet for det. Nu er de så store, mine unger, så hvis nogen fra udlandet ringer, så ringer de, og så må man høre, hvad det er - ligesom hjemme i Danmark.

Derfor har han foreløbig ikke andre planer end at heppe på "Ridder Lykke" og opleve hele Oscar-euforien, som kulminerer med den store uddeling natten til mandag dansk tid.

- Der er nogle events, som jeg tror, vi skal deltage i. Men der sker sikkert alt muligt. Så vi falder ind der, hvor det er hyggeligt og godt, og vi ser, hvad der sker, siger Jesper Lohmann.

- Jeg gætter på, at der bliver noget afterparty. Jeg aner ikke, om det er et fælles kro-bal, om folk blev rangeret eller hvordan. Men det får vi at se. Det skal nok blive sjovt.

Årets oscarstatuetter uddeles i Los Angeles 10. marts. Showet kan ses på TV 2 med optakt fra klokken 22.05.

/ritzau/

København, 09/12/2025 - 16:41

Populært tv-program får påbud efter røg i køkkenet

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, der producerer tv-programmet "Masterchef" på TV3 for Viaplay. Det skriver fagbladet Journalisten.

Der har bogstavelig talt været røg i køkkenet under optagelserne af madlavningsprogrammet "Masterchef", som sendes på TV3.

Arbejdstilsynet har givet et påbud til Metronome Productions, som producerer programmet for Viaplay, der blandt andet huser TV3.

Det skriver fagbladet Journalisten på baggrund af en aktindsigt fra Arbejdstilsynets besøg i oktober.

Her blev der konstateret problemer med luftvejsbelastninger i studiets såkaldte bagkøkken, hvor der produceres mad til brug i programmet.

Metronome Productions er blevet pålagt at etablere en effektiv udsugningsløsning og dokumentere forbedringerne senest 1. maj 2026.

Den eneste ventilation i lokalet bestod ved Arbejdstilsynets besøg af en hejseport, som blev åbnet efter behov.

De ansatte blev dermed udsat for sundhedsskadelige dampe og stegeos, da der ikke var installeret effektiv udsugning til madlavning eller opvask, konstaterede Arbejdstilsynet ifølge Journalisten.

Charlotte Holm, der er programchef for Underholdning på Metronome Productions, skriver til fagbladet, at produktionsselskabet anerkender påbuddet fra Arbejdstilsynet og tager det alvorligt.

- Vi er ikke aktuelt i optagelse på "Masterchef", men vil udbedre forholdene i bagkøkkenet samt orientere berørt personale inden for den givne frist og naturligvis inden eventuelle nye optagelser, skriver hun til fagbladet.

"Masterchef" blev sendt for første gang på TV3 i 2011.

Her kokkerer og konkurrerer deltagere, som både har talt amatører og danske kendisser, i forskellige udfordringer, der skal give dommerne lyst til en bid mere.

Netop nu strømmer der en julespecial i den gode sags tjeneste over skærmen.

Kendisser, blandt andre skuespiller Jesper Ole Feit Andersen, Robinson-vært Jakob Kjeldbjerg og tidligere professionel fodboldspiller Stig Tøfting, er gået i køkkenet.

Her er målet at imponere dommertrioen bestående af tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen samt Jakob Mielcke og Jesper Koch med himmerigsmundfulde, samtidig med at de samler penge ind til Børnecancerfonden.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 09/12/2025 - 16:09

TV 2-ekspert skal være far igen

Sxp/Ritzau Scanpix

TV 2 Sports håndboldekspert Daniel Svensson og hans hustru, Caroline Alhof, venter en lille pige. Parret har i forvejen en søn, der kom til verden i 2023.

Der kommer snart en ekstra spiller på banen hjemme hos TV 2's håndboldekspert Daniel Svensson.

Hans hustru, Caroline Alhof, venter parrets andet barn, som bliver en lille pige.

Det afslører den vordende far i en story - et kort, tidsbegrænset klip - på det sociale medie Instagram.

Sammen har parret allerede sønnen Konrad, der kom til verden i 2023.

Daniel Svensson har været ramt af kræft flere gange og deponerede sæd, inden kemobehandlingen blev igangsat. Han blev erklæret kræftfri i 2017 efter sin anden diagnose.

Men midt i lykken over at skulle være far for første gang blev Daniel Svensson ramt af den alvorlige sygdom for tredje gang.

Det blev opdaget tidligt og opereret væk, fortalte han efterfølgende til B.T.

- Jeg har en helt utrolig støtte i min kæreste og familie. Det har været en enormt begivenhedsrig tid, da min kæreste og jeg også har gået i fertilitetsbehandling. Så vi har nærmest gået frem og tilbage mellem de to afdelinger, sagde Daniel Svensson dengang til avisen.

Daniel Svensson har en fortid på det danske A-landshold. Han debuterede i 2007 og nåede at spille otte kampe og score 15 mål i nationaldragten. I dag bruger han sin ekspertise på TV 2.

Den 43-årige tidligere topatlet har også medvirket i en række programmer på kanalen, blandt andet "Vild med dans" og "Korpset".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

FAKTA: Kunsten at smage til

* Det kræver øvelse at smage maden til. Du lærer meget af at gøre det sammen med andre, hvor I taler jer frem til, hvad der mangler.

* Den gode smag opstår i mødet mellem kontraster. Derfor giver det mening at tilsætte for eksempel både sukker og eddike til en ret.

* Tænk i smagslag, når du laver mad. Jo flere nuancer, du kan få bygget ind i smagen, jo bedre resultat får du.

*  Eksperimentér, og prøv dig frem. Er du nervøs for at ødelægge hele sovsen, så tag nogle skefulde over i en anden gryde, og eksperimentér med det til en start.

Kilde: kogebogen "Lag på lag - genveje til smagfulde, grønne måltider" af Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 09/12/2025 - 08:00

Kreer vegetariske juleretter så englene synger

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Umami er kodeordet, når du kokkerer kødfri julemad uden at gå på kompromis med smagen, lyder det fra kogebogsforfatter Camilla Skov.

Du kan sagtens skabe en velsmagende julemiddag uden andesteg og sprøde svær på menuen. Opskriften på succes er at sørge for masser af den dybe, runde og fyldige femte grundsmag - umami.

Sådan lyder det fra Camilla Skov, der er kogebogsforfatter og driver bloggen Vegetarisk Hverdag. Hun peger især på sovsen som et afgørende element.

- I min sovs bruger jeg tørrede svampe til at give umami. Det er rigtig godt, og så salter jeg med alt andet end salt. Soja, fiskesovs, miso, grøntsagsfond, måske en lille smule hvidløgspulver, det giver også umami. Det hele handler om balance og at gå forsigtigt frem, siger hun.

De tørrede svampe skal først blødes op i vand. Imens svitser du løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt dernæst fond og fløde, hak de udblødte svampe fint, og hæld dem i gryden.

Lad nu sovsen simre, og smag til med alt fra soja og rørsukker til dijonsennep.

- I min familie er det et af højdepunkterne til jul, at vi står og smager sovsen til. Det er simpelthen bare det bedste lille øjeblik på dagen. Så min opfordring vil være at gøre det til noget hyggeligt, I gør i fællesskab, lyder det fra Camilla Skov.

Til sidst kan svampene sies fra, så blot smagen bliver tilbage.

- Den smager jo selvfølgelig ikke af andesovs, men jeg synes, at den smager mindst lige så godt, siger hun.

Ud over sovsen er det ligeledes vigtigt at kreere en lækker form for køderstatning.

- Det kommer vi ikke rigtig udenom i et måltid, som traditionelt er koblet op på kød, og de mange følelser og minder, der er forbundet med det, understreger Camilla Skov.

Hun foreslår at hente inspiration fra Sverige og lave nogle vegetariske kødboller, der består af en fars, der kan laves af nødder, svampe, solsikkekerner og ost. Farsen rulles til boller, der først koges og siden steges, så de får en sprød skorpe.

- Det er igen en øvelse i at få arbejdet med tekstur og smag, så man opnår noget, der får samme rolle, som kødet ellers ville have haft, fortæller Camilla Skov og fortsætter:

- Du får umami og bitterhed fra nødderne og noget saftighed fra osten, mens solsikkekernerne giver noget knas at tygge på.

Herfra giver resten af måltidet sig selv, mener hun, med brunede kartofler og en saftig rødkål.

- I min familie har vi også altid lavet vaniljekogte æbler med ribsgelé, så de er en helt essentiel del af min jul, siger Camilla Skov.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek