København, 30/10/2023 - 12:00
Sæt forårets fuglekasser op i november
Slå de første toner an til endnu mere fuglefløjt i haven ved at hænge redekasser op, når efteråret rusker.
Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Drømmer du om en liflig pippen ude i haven til næste år? Så er det nu, du skal gøre en indsats.
- Det er et oplagt projekt i november at hænge nye redekasser op til fuglene, så de er klar til foråret, når fuglene leder efter steder at bygge rede, siger Marie Uth, der er selvstændig havedesigner og driver siden naturlighavedesign.dk.
Nogle småfugle bruger også redekasserne til at søge ly i om vinteren, fortæller Louise Møller, der er havefaglig konsulent og fagredaktør hos Haveselskabet.
- Samtidig er det fint, at kasserne kan hænge i nogle måneder, så de kommer til at lugte af natur i stedet for at dufte af menneske, siger hun.
Det er dog ikke ligegyldigt, hvor du placerer fuglenes kommende hjem.
- Det vigtigste er, at de ikke hænger i direkte sol. For så bliver de nemt overophedede. Derfor skal du vælge en skyggeside, der ikke vender direkte mod syd, lyder det fra Marie Uth.
Forskellige fuglearter bruger forskellige typer redekasser. Sætter du mejsekasser op, skal de hænge med god afstand. Dansk Ornitologisk Forening anbefaler cirka en kasse per 200 kvadratmeter.
Hæng gerne flere op, så de små mejser kan flytte ind i en ny kasse, hvis de barsler med kuld nummer to.
- Med mejsekasser er man rimelig sikker på at få beboere. Husk at sætte dem i en højde, så en kat ikke har nem adgang. Det kan være et stykke oppe i et træ eller på en stolpe, siger Louise Møller fra Haveselskabet.
Modsat mejsekasser kan stære- og spurvekasser godt hænge tæt. De arter yngler nemlig gerne mange sammen i kolonier. I øvrigt anbefaler Dansk Ornitologisk Forening, at disse kassers åbning vender mod nord eller øst.
Når du har hængt redekasser op, kan du passende kigge på, hvordan du kan gøre din have endnu mere indbydende for fuglene. Det kan du blandt andet gøre ved at plante planter, de godt kan lide.
- Det kan være planter, der har bær, de kan spise, eller stedsegrønne planter, som giver ly, når det regner og blæser, siger Louise Møller.
Gør det eventuelt også til et efterårsprojekt at bygge et kvashegn. Her slår du nogle træstolper i jorden, så de står parvis. Læg dernæst grene og kviste fra haven lag på lag inden for stolperne.
- Småfugle kan søge ind i de små mellemrum af sådan et kvashegn, fortæller Louise Møller.
Særligt én lille fugl trives i sådan et naturhegn, tilføjer Marie Uth.
- Gærdesmutter bruger meget gerne kvashegn til at bygge rede og til at søge føde i, så med et kvashegn eller en kvasbunke er der gode chancer for at få besøg af gærdesmutten, siger hun.
/ritzau fokus/