København, 19/12/2022 - 11:00
Har du købt et håndværkertilbud? Derfor skal du lave dette regnestykke
Når du har købt et håndværkertilbud, bør du regne på, hvad det vil koste at istandsætte boligen versus at rive det ned og bygge nyt, anbefaler fagekspert.
Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus
Har du erhvervet dig et håndværkertilbud, har du nok givet mindre for det, end hvis du skulle have betalt for en indflytningsklar bolig.
Men der kan også vente tårnhøje regninger, hvis du vælger at kaste dig over at istandsætte det nye hjem.
Det fortæller Ole Vedsted-Jakobsen, som fagekspert i byggerådgivning og boligkøb hos Videncentret Bolius.
Han anbefaler, at du sætter dig ned og regner på, hvad det ville koste at renovere boligen sammenlignet med prisen for at rive den ned og bygge et nyt hus.
- Man skal vide, at efter man har lavet regnestykket, er der stadig en masse usikkerheder, når man skal renovere, siger han og forklarer, at det typisk koster langt mere at renovere end at bygge nyt.
Men det behøver dog ikke at betyde, at huset skal rives ned. Men det er godt, hvis du har et klart økonomisk grundlag at tage beslutningen ud fra.
- Der kan også være kvaliteter ved huset, som man synes, er vigtige at bevare, siger fageksperten.
Er du selv en meget dygtig gør-det-selv-person, er det måske ikke nødvendigt at inddrage en fagperson.
Men er det ikke tilfældet, bør du for eksempel have en håndværker, som løbende følger med i projektet - uanset om du vælger at istandsætte eller nedrive for at få et nyt hus.
- Det er meget omkostningskrævende at sætte sådan et hus i stand, og det kan den almindelige køber typisk ikke vurdere omfanget af, siger Ole Vedsted-Jakobsen.
Der kan også være en række forhold, som du ikke lige ser ved første øjekast, men først opdager, når du er gået i gang med at istandsætte.
Det kan for eksempel være defekte kloaker, skimmelsvamp, eller at indervæggene under pudsen gemmer løse mursten. Her kan en fagperson hjælpe dig med at komme videre i processen.
Som ny ejer af et håndværkertilbud, kan det også være, at du har overvejet at få en ejerskifteforsikring. Den kan gå ind og dække de skjulte fejl og mangler, som ikke er beskrevet i tilstands- og elinstallationsrapporten.
Men der kan være undtagelser. Det siger advokat Niels Erlandsen, som er formand for Danske Boligadvokater.
- Man skal være opmærksom på, hvad mulighederne er for forsikringsdækning.
- Et håndværkertilbud er typisk ikke blevet vedligeholdt i mange år, så der kan være en del forhold, som ejerskifteforsikringen vil afvise, siger han.
Derfor skal du også forvente selv at have penge op af lommen, når fejlene skal udbedres, forklarer boligadvokatformanden.
/ritzau fokus/