Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/12/2022 - 10:00

Anders W. Berthelsen: Fuldstændig smadret følelsesmæssigt

Anders W. Berthelsen indtager for anden gang rollen som politikommissæren Rolf Larsen i TV 2-thrilleren "DNA". Optagelserne var hårde, fortæller skuespilleren.

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Uhyggen breder sig og truer med at suge os ind, når anden sæson af TV 2's krimiserie "DNA" tirsdag ruller over skærmene.

Anders W. Berthelsen er tilbage i rollen som politikommissæren Rolf Larsen, der er ansat ved Københavns Politi. I første sæson opsporede politiet et netværk, der stod bag ulovlig handel med spædbørn i Europa.

- Det har været superfedt at vende tilbage til universet. Og nu har forfatterne så fået stampet en endnu mere uhyggelig historie op, som er helt vanvittig, siger Anders W. Berthelsen.

Også i den nye sæson af "DNA" kommer vi uden for Danmarks grænser, når serien sætter fokus på organ- og menneskehandel i Europa.

Igen viser det sig, at Rolf har en andel i sagen, da hans ekskone, Maria, har fået en ny kæreste og får brug for en organdonation til deres datter.

Han bliver rystet, da det kommer frem, at menneske- og organhandel foregår tættere på, end han tror - nemlig inden for Danmarks grænser.

- Der har været nogle dage under optagelserne, hvor jeg kom hjem fra arbejde og var fuldstændig smadret følelsesmæssigt af at lave denne her sæson, fortæller Anders W. Berthelsen.

Historien tager udgangspunkt i virkelige problematikker, som er langt mere presserende, end man kunne tro. Ifølge TV 2 vurderes menneskehandel at være den næstmest indbringende kriminelle industri i verden.

Også organhandel udgør et stort problem. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) foregår mellem fem og ti procent af alle organtransplantationer med ulovligt erhvervede organer.

- Det overgår jo alle ens fantasier om, hvor frygtelige mennesker kan være mod hinanden. Vi havde hele tiden virkeligheden i baghovedet, mens vi filmede, siger Anders W. Berthelsen.

- Men det har også været spændende. Det har været virkelig fedt at arbejde med, tilføjer han.

Ud over optagelserne til "DNA" har 2022 været et hektisk år for den 53-årige skuespiller, som har haft premierer på seks projekter.

Han har blandt andet instrueret sin egen film, "Lykkelige omstændigheder", som havde premiere i efteråret.

Trods et travlt program har han stadig haft masser af kvalitetstid med familien.

- Jeg har måske en meget god evne til at komme hjem og lægge arbejdet væk. Jeg bliver ikke så nemt stresset, siger Anders W. Berthelsen og fortsætter:

- Det er selvfølgelig noget, der kommer med alderen og erfaringen. Når man er ung, er man over det hele konstant. Men jo ældre man bliver, jo bedre bliver man til at skille det ad, forklarer han.

Hans familie er desuden en stor del af arbejdet. Han er gift med produktionslederen Christina Pind, så parret er også kolleger.

- Jeg taler rigtig meget med min hustru om det, og min datter er blevet 14 år, så hun har også noget at sige efterhånden. På en måde er det enormt sjovt, at hun har lyst til at høre om det, siger han og griner.

I løbet af 2022 har han og datteren Vigga været i London tre gange for at se teater og musicals.

- Det har været helt fantastisk at være på sådan nogle intense ture. Så selv om der har været meget, fungerer det egentlig meget godt med work-life-balance, siger han.

Den 53-årige skuespiller bliver lidt stille, da han bliver spurgt, hvilken slags far han tror, at han er.

- Det er et meget godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg tror, jeg egentlig er ganske almindelig. Ud over når der er premiere - så er det jo ikke så almindeligt, griner han.

- Heldigvis har min datter en stor interesse i det. Det er hende selv, der gerne vil med i teatret og se voksenteater og diskutere det bagefter. Det er sjovt, siger han.

Selv om han selv mener, at han er en almindelig far, har hans noget anderledes levevej smittet af på datteren. Hun vil nemlig gerne være skuespiller.

- Det siger hun i hvert fald. Men lad os nu se, hvad der sker. Jeg vil støtte hende i alt, men det hele skal jo komme fra hende. Jeg har ikke tænkt mig at kridte banen op og sige: Her skal du træde, siger han.

- Det må hun selv. Det vigtigste er, at man finder ud af, hvor man vil sætte sine ben, og at man finder den vej, man vil gå, siger Anders W. Berthelsen.

"DNA" kan streames på TV 2 Play og ses på TV 2 hver mandag.

/ritzau/

København, 07/04/2025 - 11:21

Premieredato afsløret for TV 2-serie med Tessa i hovedrollen

Den danske rapper Tessa springer ud som skuespiller i tv-serien "Løgnen", hvor hun spiller over for den erfarne Iben Hjejle. Den får premiere 4. maj.

Tessa har for længst etableret sig som en af de største unge stjerner på den danske musikscene med sange som "Ben", "Glo på mig" og "Blæstegnen".

Nu går der ikke længe, før man kan se den 27-årige danske rapper på en helt nye måde.

TV 2's kommende dramaserie "Løgnen" får nemlig premiere søndag 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2. Her skal Tessa spille hovedrollen.

Det skriver tv-stationen i en pressemeddelelse.

Hun spiller over for Iben Hjejle i serien, der handler om social- og sundhedsassistenter.

Tessa spiller den utilpassede Sille, som modvilligt kommer i aktivering i et sosu-team.

Her møder hun den erfarne medarbejder Rie, som er spillet af Iben Hjejle.

Karakterne har to dybt forskellige personligheder, der bliver nødt til at samarbejde.

TV 2 beskriver det som en serie om magtmisbrug, omsorg og modet til at sige fra.

Ud over de to hovedrolleindehavere medvirker også skuespillerne Lars Ranthe, Zaki Nobel, Helle Dolleris, Stephanie León, Arian Kashef og flere andre.

"Løgnen" er skabt af manuskriptforfatter Karina Dam, der tidligere har været med til at skrive "Herrens veje", "Arvingerne" og "De standhaftige".

For Tessa, hvis oprindelige navn er Theresa Ann Fallesen, er det en måde at optræde på, som er helt anderledes, end det man er vant til at se.

Bedst kendt er hun for sine danske rapsange, som er blevet streamet millioner af gange, siden hun fik sit gennembrud i 2019 med debutsinglen "Snakker for meget".

I tv-serien skal hun som skuespiller stå over for en kvinde med betydeligt mere erfaring inden for faget.

Den 54-årige Iben Hjejle er blandt andet kendt for tv-serierne "Klovn", "Dicte" og "Anna Pihl" samt film som "Blinkende lygter", "Gamle mænd i nye biler" og "Mifunes sidste sang".

"Løgnen" udkommer med i alt seks afsnit fra premieren 4. maj på TV 2 Play og 11. maj på TV 2.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:21

Kim Fupz skubber Bjarne Reuter af tronen for bibliotekspenge

Nicolai Lorenzen/Ritzau Scanpix

209 millioner i bibliotekspenge fordeles mellem 10.226 personer. Bjarne Reuter rykker ned efter 26 år i top.

209 millioner kroner i bibliotekspenge fordeles mandag mellem 10.226 forfattere, illustratorer, billedkunstnere, komponister og andre, hvis værker lånes på bibliotekerne.

Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sidste år toppede Bjarne Reuter listen for bibliotekspenge for 26. gang i træk. Men i år er han rykket ned på andenpladsen.

Øverst ligger forfatter Kim Fupz Aakeson, som debuterede i 1984 som børnebogsforfatter.

Han har siden skrevet mere end 150 bøger til både børn, unge og voksne - heriblandt "Vitello"-serien og romanen "Bådens navn".

I 1996 blev han uddannet som manuskriptforfatter fra Filmskolen og står bag manuskripter til film som "Den eneste ene", "En soap" og "Unge Astrid" samt tv-serierne "Bankerot", "Utmark" og "Huset".

Kim Fupz Aakeson får udbetalt 731.955,32 kroner i bibliotekspenge for både digitale og fysiske titler.

Der har i år sneget sig et nyt navn ind på top-10 over de modtagere, der får flest bibliotekspenge udbetalt.

På en tiendeplads ligger forfatter Jesper Wung-Sung. Han får udbetalt 652.892 kroner.

Mens Jesper Wung-Sung rykker ind på listen, rykker forfatter Jørn Jensen til gengæld ud.

Den online boghandel Saxo.com har over 900 titler forfattet af Jørn Jensen, der som lærer besluttede sig for selv at skrive egnet læsemateriale til de små klasser.

Efter Kim Fupz Aakeson og Bjarne Reuter kommer forfatterkendinge som Kenneth Bøgh Andersen, Kim Langer, Dennis Jürgensen, Josefine Ottesen, Maria Helleberg, Bent Haller og Lene Kaaberbøl.

Bibliotekspenge, også kaldet biblioteksafgiften, er en støtteordning til forfattere og oversættere.

I år er anden gang, at bibliotekspengene fordeles ud fra en såkaldt dynamisk model. Det betyder, at det er forholdet mellem fysiske og digitale udlån, der afgør, hvor mange støttekroner der gives til digitale bøger.

Tidligere har fordelingen været fast.

I år går 21,5 procent af bevillingen til digitale bøger, mens sidste års tal lå på 21,4 procent.

Bibliotekspenge for bøger fordeles efter et pointsystem, hvor litteraturtype, sidetal per titel, bestand af bøger samt fordelingsnøgle mellem primære og sekundære bidragsydere indgår som kriterier.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

FAKTA: Vær forsigtig med åben ild

* Hold afstand, og undgå ild i nærheden af tørre planter og andet, der kan brænde.

* Vær opmærksom på vindretning og vindstyrke.

* Vær opmærksom på børn og dyr.

* Vis hensyn, så røgen ikke generer naboen og omgivelser.

* Hold ild og gløder under opsyn, indtil alt er helt slukket.

* Hav vand i nærheden, så du hurtigt kan slukke, hvis det bliver nødvendigt.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 07/04/2025 - 11:00

Afbrænding i haven kan udgøre stor fare

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er ikke tilladt at brænde affald i haven. Men nogle kommuner tillader afbrænding af haveaffald i en afgrænset periode.

Når foråret endelig banker på døren, er det et godt tidspunkt at give haven en opfriskning og gøre den klar til de kommende lune dage.

Det kan måske virke som en praktisk løsning at tænde op i et bål og brænde haveaffald eller andre former for affald i haven.

Men det er forbudt efter miljøreglerne, fortæller Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

- Haveaffald skal enten komposteres eller afleveres på genbrugspladsen, siger han.

I nogle kommuner er afbrænding af haveaffald dog tilladt sankthansaften. Tjek derfor de lokale regler i din kommune.

Hvis du beslutter dig for at tænde et bål i haven for hyggens skyld, skal du anvende tørt og rent træ.

- Man skal følge de forsigtighedsprincipper, der fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen. Den sætter rammerne for blandt andet afbrænding, grill og åben ild, siger Mads Dalgaard og uddyber:

- Normalt er det tilladt at grille, tænde et bål i et lille fad og bruge en ukrudtsbrænder til at fjerne ukrudt.

Det fremgår af afbrændingsbekendtgørelsen, at afbrænding ikke ved røg eller på anden måde må "være til væsentlig ulempe for omgivelserne". Der er tilsvarende regler i ordensbekendtgørelse. Røgen må altså ikke genere andre.

- Åben ild kan være farlig. Derfor skal man sikre sig, at ilden ikke kan sprede sig. Man bør også have vand i nærheden, når man bruger åben ild, siger Mads Dalgaard.

Vind og vejr har også stor betydning for, om du bør og må tænde åben ild.

De senere år har der i perioder været afbrændingsforbud i flere kommuner for at forebygge brande, fordi naturen har været meget tør og letantændelig efter længere perioder med varmt og tørt vejr.

Du vil kunne se det på hjemmesiden brandfare.dk, hvis der bliver indført afbrændingsforbud.

- I hård vind må man ikke tænde bål. Og man bør altid være påpasselig med at tænde åben ild, hvis det blæser meget, og hvis det er meget tørt, siger han.

Ifølge Mads Dalgaard skal du desuden være ekstra forsigtig, hvis du bruger en ukrudtsbrænder.

Hvert år rykker brandvæsenet ud til flere hundrede brande, der skyldes ukrudtsbrændere. I de fleste tilfælde har branden været forårsaget af uopmærksomhed, viser tal fra Beredskabsstyrelsen.

- Her er det vigtige råd stadig at holde god afstand til bygninger og andet, der kan brænde. Desuden skal man tjekke, at man ikke efterlader gløder, og man skal have vand i nærheden, siger han.

- Man kan også overveje at anskaffe sig en ukrudtsbrænder, der ikke har en flamme. Der findes alternativer, som bruger damp eller varm luft.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek

Privatliv