Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/12/2022 - 10:00

Anders W. Berthelsen: Fuldstændig smadret følelsesmæssigt

Anders W. Berthelsen indtager for anden gang rollen som politikommissæren Rolf Larsen i TV 2-thrilleren "DNA". Optagelserne var hårde, fortæller skuespilleren.

Af: Af Tenna Linnet Bork-Larsen, Ritzau Fokus

Uhyggen breder sig og truer med at suge os ind, når anden sæson af TV 2's krimiserie "DNA" tirsdag ruller over skærmene.

Anders W. Berthelsen er tilbage i rollen som politikommissæren Rolf Larsen, der er ansat ved Københavns Politi. I første sæson opsporede politiet et netværk, der stod bag ulovlig handel med spædbørn i Europa.

- Det har været superfedt at vende tilbage til universet. Og nu har forfatterne så fået stampet en endnu mere uhyggelig historie op, som er helt vanvittig, siger Anders W. Berthelsen.

Også i den nye sæson af "DNA" kommer vi uden for Danmarks grænser, når serien sætter fokus på organ- og menneskehandel i Europa.

Igen viser det sig, at Rolf har en andel i sagen, da hans ekskone, Maria, har fået en ny kæreste og får brug for en organdonation til deres datter.

Han bliver rystet, da det kommer frem, at menneske- og organhandel foregår tættere på, end han tror - nemlig inden for Danmarks grænser.

- Der har været nogle dage under optagelserne, hvor jeg kom hjem fra arbejde og var fuldstændig smadret følelsesmæssigt af at lave denne her sæson, fortæller Anders W. Berthelsen.

Historien tager udgangspunkt i virkelige problematikker, som er langt mere presserende, end man kunne tro. Ifølge TV 2 vurderes menneskehandel at være den næstmest indbringende kriminelle industri i verden.

Også organhandel udgør et stort problem. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) foregår mellem fem og ti procent af alle organtransplantationer med ulovligt erhvervede organer.

- Det overgår jo alle ens fantasier om, hvor frygtelige mennesker kan være mod hinanden. Vi havde hele tiden virkeligheden i baghovedet, mens vi filmede, siger Anders W. Berthelsen.

- Men det har også været spændende. Det har været virkelig fedt at arbejde med, tilføjer han.

Ud over optagelserne til "DNA" har 2022 været et hektisk år for den 53-årige skuespiller, som har haft premierer på seks projekter.

Han har blandt andet instrueret sin egen film, "Lykkelige omstændigheder", som havde premiere i efteråret.

Trods et travlt program har han stadig haft masser af kvalitetstid med familien.

- Jeg har måske en meget god evne til at komme hjem og lægge arbejdet væk. Jeg bliver ikke så nemt stresset, siger Anders W. Berthelsen og fortsætter:

- Det er selvfølgelig noget, der kommer med alderen og erfaringen. Når man er ung, er man over det hele konstant. Men jo ældre man bliver, jo bedre bliver man til at skille det ad, forklarer han.

Hans familie er desuden en stor del af arbejdet. Han er gift med produktionslederen Christina Pind, så parret er også kolleger.

- Jeg taler rigtig meget med min hustru om det, og min datter er blevet 14 år, så hun har også noget at sige efterhånden. På en måde er det enormt sjovt, at hun har lyst til at høre om det, siger han og griner.

I løbet af 2022 har han og datteren Vigga været i London tre gange for at se teater og musicals.

- Det har været helt fantastisk at være på sådan nogle intense ture. Så selv om der har været meget, fungerer det egentlig meget godt med work-life-balance, siger han.

Den 53-årige skuespiller bliver lidt stille, da han bliver spurgt, hvilken slags far han tror, at han er.

- Det er et meget godt spørgsmål, funderer han.

- Jeg tror, jeg egentlig er ganske almindelig. Ud over når der er premiere - så er det jo ikke så almindeligt, griner han.

- Heldigvis har min datter en stor interesse i det. Det er hende selv, der gerne vil med i teatret og se voksenteater og diskutere det bagefter. Det er sjovt, siger han.

Selv om han selv mener, at han er en almindelig far, har hans noget anderledes levevej smittet af på datteren. Hun vil nemlig gerne være skuespiller.

- Det siger hun i hvert fald. Men lad os nu se, hvad der sker. Jeg vil støtte hende i alt, men det hele skal jo komme fra hende. Jeg har ikke tænkt mig at kridte banen op og sige: Her skal du træde, siger han.

- Det må hun selv. Det vigtigste er, at man finder ud af, hvor man vil sætte sine ben, og at man finder den vej, man vil gå, siger Anders W. Berthelsen.

"DNA" kan streames på TV 2 Play og ses på TV 2 hver mandag.

/ritzau/

Malmø, 17/04/2024 - 20:58

Sverige varsler øgede sikkerhedstiltag ved Eurovision

Laurie Dieffembacq/Ritzau Scanpix

Malmø er i år vært for Eurovision. Forud for konkurrencen har Israels deltagelse været til stor debat.

Når dette års Eurovision løber af stablen i Malmø, vil det være flankeret af øgede sikkerhedstiltag.

På grund af krigen i Gaza har Israels deltagelse ført til stor debat.

Og forud for begivenheden er der indgivet flere ansøgninger for at få tilladelse til at protestere mod, at landet er med i årets sangkonkurrence.

Imens har svenske myndigheder sagt, at der politimæssigt vil komme forstærkninger fra både Danmark og Norge.

- Denne gang kommer der til at være meget politi i Malmø - med deres sædvanlige bevæbning, men også med større våben, herunder maskinpistoler.

- Dem er vi ikke vant til at se i Sverige og Malmø, har Petra Stenkula, chef for Malmø Politi, udtalt.

Rigspolitiet bekræfter over for Ritzau, at danske politifolk skal assistere under afviklingen af Eurovision.

- Det er korrekt, at dansk politi - efter anmodning fra svensk politi - assisterer med personale og materiel i forbindelse med afholdelse af Eurovision i Sverige.

- Dansk politi har også ved flere andre lejligheder assisteret Sverige i politimæssige indsatser, og dansk og svensk politi har ligeledes trænet sammen, siger politiinspektør Thomas Marconi i et skriftligt citat.

Af hensyn til det svenske politis planlægning vil politiinspektøren ikke uddybe omfanget af assistancen, eller hvilken type materiel der bliver tale om.

Han siger videre, at det desuden er almindelig praksis hos det danske politi, at man ikke giver detaljer om planerne for politiindsatser.

De to semifinaler i årets Eurovision finder sted den 7. og 9. maj, mens finalen afvikles 11. maj.

Vinderen af dette års danske melodigrandprix, Saba, repræsenterer Danmark.

Hun var blandt de deltagere, der i slutningen af marts, kom med en fælles udtalelse på Instagram, hvori de opfordrede til våbenhvile og fred i Gaza.

I ugen, der leder op til begivenheden, ventes mere end 100.000 at komme til Malmø.

I forbindelse med sangkonkurrencen vil sikkerhedskontrollen blive intensiveret, især når der handler om at få adgang til forskellige steder, hvor det også vil være forbudt at medbringe tasker.

Det har Malmøs sikkerhedschef, Per-Erik Ebbeståhl, varslet på et pressemøde.

- Til de forskellige begivenheder, der er knyttet til Eurovision, vil sikkerhedsforanstaltninger være tydeligt synlige.

Eurovision arrangeres i år af European Broadcasting Union (EBU) og det svenske medie SVT.

Ifølge begivenhedens executive producer Ebba Adielsson fra SVT er sikkerhedsplanen "yderst stabil".

- Det, der skræmmer mig mest, er, at folk er for bange for at deltage i begivenheden, siger hun.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

Fredensborg, 17/04/2024 - 19:53

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kong Frederik og dronning Mary vil blive mødt af flag, når parret skifter residens til Fredensborg Slot i maj.

Kong Frederik og dronning Mary vil den 2. maj skifte residens til Fredensborg Slot, hvor kongefamilien vil bo i de følgende måneder.

Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Kongeparret fortsætter dermed traditionen for at bruge det nordsjællandske slot som residens i sommerhalvåret, hvilket også dronning Margrethe igen i år gør.

Hun har allerede skiftet residens til Fredensborg Slot.

Det gjorde hun efter et påskeophold på Marselisborg Slot i Aarhus.

Når kong Frederik og dronning Mary ankommer til Fredensborg den 2. maj klokken 17, vil de blive modtaget med flag og sang.

Det er Fredensborg Slotskirkes Pigekor og Fredensborg Brass Ensemble, der skal levere musikken.

Siden 1988 har borgere i Fredensborg budt kongefamilien velkommen, når den i foråret skifter residens, og traditionen er vigtig for byen.

Det siger borgmester i Fredensborg Kommune Thomas Lykke Pedersen (S) i en pressemeddelelse.

- Det er en stor glæde, at vi kan fortsætte denne smukke tradition og byde vores nye kongepar velkommen til Fredensborg.

- Jeg ved, at det betyder rigtig meget for borgerne, at vi på denne måde hilser på hinanden, synger sammen og ønsker alle en god sommer, siger han.

Kongeparret skal ikke bo på selve Fredensborg Slot, men derimod i Kancellihuset.

Huset var parrets primære residens frem til 2010. Siden har de boet i Kancellihuset, når de har resideret på Fredensborg Slot.

Også fremover vil huset være den faste residens for kongeparret, når der tages længerevarende ophold på Fredensborg Slot, oplyser kongehuset.

Inden kongen og dronningen ankommer til Fredensborg, skal de på sejltur på kongeskibet "Dannebrog".

Kongeparret stiger om bord den 2. maj klokken 12 i Københavns havn.

Derpå sejler skibet nordpå og anløber Helsingør Havn klokken 15.30, hvorefter kongeparret kører til Fredensborg.

Med sejlturen indleder kong Frederik og dronning Mary deres første sejlsæson som kongepar.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

FAKTA: Tre tip til en madplan der holder

* Skab overblik, så du har styr på, hvad du allerede har i køleskabet, skufferne og fryseren, så du kan lave din madplan med udgangspunkt i, hvad du allerede har på lager.

* Sørg for at planlægge måltider, som du glæder dig til at spise. Gør du ikke det, risikerer du nemt at blive fristet til at bestille take away.

* Spring over, hvor gærdet er lavest. Køb den færdige pizzadej i supermarkedet for eksempel. Det skal være overskueligt at følge madplanen.

Kilde: Kristine Melgaard-Mani, der er forfatter til bogen "Familieliv på budget".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 17/04/2024 - 10:00

Stil din take away-sult med hjemmelavet fastfood

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Der er penge at spare ved altid at have ingredienser ved hånden til at kreere hurtige retter, der kan erstatte bestillingen hos din lokale pizzamand.

Trætte dage kalder på lette løsninger i køkkenet. Men i stedet for at falde for take away-fristelsen kan du kaste dig ud i at lave din egen fastfood.

Det gør Kristine Melgaard-Mani, som står bag den nye kogebog "Familieliv på budget", der rummer gode fif til, hvordan især børnefamilien kan spare på madbudgettet.

- De gange, vi køber pizzaer for 250 kroner, sidder jeg altid tilbage med en ærgerlig følelse bagefter, fordi jeg tænker på, hvad vi kunne have brugt de 250 kroner på i stedet for, siger hun.

En af favoritterne hjemme hos Kristine Melgaard-Mani er kebabpizza. Den kan du lave hurtigt og nemt ved at bruge pizzabunde eller -dej, som kan købes færdige i supermarkedet.

Smør noget pizzasauce på bundene, og drys dem med revet mozzarella. Kom pizzaerne i en forvarmet ovn, og snit imens noget grønt. Det kan være icebergsalat eller spidskål samt agurk og tomat og løg. Herefter steger du kebabkød fra frost på panden.

Når pizzaerne er færdigbagte, hiver du dem ud af ovnen og topper med grønt, kebabkød og en dressing.

- En god dressing eller syltede rødløg kan gøre en stor forskel for de her retter. Det er sådan nogle små ting, der gør, at maden smager af langt mere, siger Kristine Melgaard-Mani og fortsætter:

- Vi har også udvidet vores krydderiskab. Før havde vi altid paprika, timian og oregano stående, hvor nu har vi flere forskellige smage, og det kan virkelig løfte retterne. Det samme kan som sagt syltede rødløg eller en god chiliolie.

En anden sikker vinder i Kristine Melgaard-Manis fastfoodkatalog er en kyllingeburger med salsa. Her bruger hun kyllingebøffer fra frost, som tilberedes efter anvisningen på pakken.

Bøfferne ryger ind i varmede burgerboller, der er smurt med mayonnaise og fyldt med et par salatblade, en skive cheddarost og et skvæt salsa.

- De her retter tager ikke længere tid for os at lave, end det ville tage at starte bilen og køre af sted for at hente maden et andet sted fra, siger Kristine Melgaard-Mani, der derfor altid har ingredienser på lager til en eller flere af de hurtige retter.

- Det er slet ikke hver uge, at vi spiser det, men det er fedt at have i skabet og fryseren, hvis det nu skulle blive aktuelt, siger hun.

Kogebogen "Familieliv på budget" udkommer 22. april på forlaget Grønningen 1.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek