Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/12/2023 - 10:00

Fra talen til nedtællingen: Vælg de rette champagner til nytår

Der er mange anledninger til at hælde champagne i glasset, når nytåret banker på. Få kenderens guide til at vælge de rigtige bobler til maden og tidspunktet.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

På årets sidste dag skal mange se dronningens nytårstale, spise god mad og tælle ned, til uret slår tolv.

Alt dette kan også gøres i selskab med et glas bobler.

Men har du svært ved at vælge, hvad der skal tages ned fra hylden, får du her to champagnekenderes tip.

1) Nytårstalen.

Når du og gæsterne skal nyde et glas champagne til dronningens nytårstale, er det en god idé at drikke en tør champagne, hvis I får saltede appetizers.

Det anbefaler Kira Milan, der er stifter af Champagneuniverset og er certificeret inden for champagnevin.

- Det handler om at finde en champagne, som matcher det salte i maden, siger hun.

For eksempel kan I tage en Blanc de Blancs-champagne - som en 100 procent Chardonnay, som giver en mineralsk smag og er et godt match til det salte i maden, forklarer Kira Milan.

2) Forretten.

Serverer du fisk og skaldyr som aftenens første ret, er det godt at vælge en ekstra tør champagne - også kendt som extra brut.

Sådan lyder det fra Leilani Gangoso Clausen, som ejer Champagne Guru sammen med sin mand, André Clausen.

- I fisk og skaldyr er der mineraler, som gør, at en tør extra brut passer perfekt dertil, siger hun.

Her bør du gå efter en champagne uden tilsat sukker - gerne en 100 procent Chardonnay fra en af de franske Grand Cru-byer - da den bedst vil matche smagen af mineraler i fisk og skaldyr.

3) Hovedretten.

Springer vi til hovedretten, anbefaler Leilani Gangoso Clausen en ren extra brut.

- Der er ikke noget tilsat, som kan manipulere med smagen. Men i stedet får du undertoner af den røde drue, der passer rigtig godt til kød og fjerkræ, siger hun.

Her kan du for eksempel servere en 100 procent Pinot Noir og gerne årgangschampagne, som er kendetegnet ved at stamme fra et enkelt års høst, råder Champagne Guru-ejeren.

Du kan også gå efter at matche madens umamismag, råder Kira Milan fra Champagneuniverset. Umami er en af de fem grundsmage, som du eksempelvis finder i svampe og kød.

Her kan du servere en champagne på druen Pinot Noir eller vælge en Blanc de Noir.

Til skaldyr og hummersuppe kan du også kaste dig ud i en rosé champagne.

- En rosé champagne indeholder oftest en smule rødvin, og dermed får du lidt mere smag og dybde i champagnen, siger Kira Milan.

4) Desserten.

Når I er henne ved desserten, passer en årgangschampagne, godt til et ostebord, råder Kira Milan.

- Hvis der er tale om mad, der er langtidsfermenteret, kan man typisk finde en fin balance med den ældre champagne, som også præsenterer de fermenterede noter, siger hun.

Ifølge Kira Milan er 2008, 2010 og 2012 gode årgangsår. Vil du have en nyere årgang er 2018 også et bud.

Er I ovre i den sødere afdeling, anbefaler Leilani Gangoso Clausen fra Champagne Guru en rosé grand cru, hvor der er tilsat rødvin.

- Rødvinen, der er tilsat i champagnen, giver den nogle dybe noter, som gør champagnen god til for eksempel chokoladekage. For der er en bitterhed, der gør chokoladen mere sød, siger hun.

5) Kransekagen.

Når vi skal tælle ned til, at vi kan hoppe ind i 2024, bør du tage en champagne, der matcher den søde kransekage, siger Kira Milan fra Champagneuniverset.

Hun anbefaler den halvsøde champagnetype demi-sec.

- Kagen vil føles dejlig sød, og champagnen vil opleves som tør, siger hun.

/ritzau fokus/

Schweiz, 21/11/2024 - 15:38

Eurovision-sejren splitter schweizere økonomisk og ideologisk

Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix

Schweiz vandt Eurovision, som derved skal afholdes i Basel næste år. Men modstandere kalder det spild af offentlige midler og optrædenerne for en provokation.

"Forenet af musik" lyder det internationale melodigrandprix' officielle slogan.

Men lige nu splitter Eurovision den schweiziske kanton Basel-Stadt, som ellers efter planen skal afholde grandprixet i St. Jakobshalle i Basel i maj næste år efter musikeren Nemos sejr i årets Eurovision.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Alpelandet har en høj grad af direkte demokrati, og almindelige borgere kan med tilstrækkeligt antal underskrifter bringe spørgsmål til folkeafstemning. Og det er lige netop, hvad indbyggerne i Basel-Stadt skal søndag.

Det er Federal Democratic Union of Switzerland, et lille konservativt kristent parti, der har indsamlet det nødvendige antal underskrifter.

De vil stoppe Basel-Stadt-kantonen, en af Schweiz' 26 delvis selvstyrende administrative enheder, i at spytte penge i Eurovision, som de kalder for spild af offentlige midler.

Ud over det økonomiske mener partimedlem Philippe Karoubi også, at nogle grandprixoptrædenener er blasfemiske - på grænsen til det okkulte - og ideologiske provokationer, som er i modstrid med vestlige jødisk-kristne værdier.

Hvis folkeafstemningen blokerer for et tilskud på omkring 35 millioner schweizerfranc svarende til cirka 280 millioner danske kroner, vil grandprixet blive nedskaleret.

Sådan lyder reaktionen fra Edi Estermann, der er kommunikationschef for 2025-udgaven af Eurovision.

Blandt andet vil det gå ud over optaktsdagene, hvor det er planen, at der skal afholdes mange forskellige arrangementer i Eurovision-ånden.

Forberedelserne er allerede langt. Men det er stadig muligt at flytte næste års Eurovision til en anden by, der byder sig til, tilføjer Edi Estermann.

Det er European Broadcasting Union (EBU), der arrangerer Eurovision og finansierer selve konkurrencen.

De vurderer, at de økonomiske fordele, som værtsbyerne høster - for eksempel fra turisme - kan dække omkostninger til eksempelvis sikkerhed.

EBU tilføjer derudover ifølge AFP, at den svenske værtsby Malmø, som afholdt det internationale melodigrandprix i år, stadig her seks måneder efter ser et stort antal internationale besøgende.

Men det argument køber Philippe Karoubi fra Federal Democratic Union of Switzerland ikke. Han pointerer, at de økonomiske fordele tilfalder private aktører såsom hoteller.

Den kommende Eurovision-finale afholdes 17. maj 2025, og Danmarks repræsentant findes ved Dansk Melodi Grand Prix 1. marts.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 21/11/2024 - 12:49

Kongehuset afslører nye portrætter af kongen og dronningen

I forlængelse af tronskiftet har kongehuset offentliggjort nye civilportrætter til officielle rejser.

Godt ti måneder efter at tronen skiftede hænder, og Frederik gik fra kronprins til konge, er der blevet tage nye civilportrætter af det nye kongepar.

Kongehuset har offentliggjort de nye portrætter af dronning Mary i hvid kjole og kong Frederik i jakkesæt.

Billederne er blevet taget i forlængelse af tronskiftet den 14. januar i år, hvor dronning Margrethe abdicerede og overlod tronen til sin førstefødte søn.

De såkaldte civilportrætter skal bruges i forbindelse med for eksempel officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Det skriver kongehuset på sin hjemmeside.

I april offentliggjorde kongehuset også nye gallaportrætter af kongehuset. De er på nuværende tidspunkt ved at blive sendt ud.

De officielle gallaportrætter af siddende regenter har gennem tiden været ophængt på blandt andet danske ambassader, konsulater og danske fartøjer.

Derfor har det indtil for nylig hængt billeder af dronning Margrethe, som nu skal udskiftes, når gallaportrætterne når frem.

Civilportrætterne kan foruden at blive brugt i anledning af officielle besøg også blive brugt af kongehusets protektioner.

En del af de kongeliges opgaver består i at være protektorer for forskellige foreninger og organisationer. Formålet med protektionerne er at støtte op om en sag, en forening eller en organisation.

Ved tronskiftet ophørte både kong Frederik, dronning Mary og dronning Margrethes protektioner.

I maj lød det så, at kongehuset skærer markant ned for antallet af protektionerne, som kongehusets medlemmer varetager.

Inden tronskiftet varetog kongefamilien 258 protektioner - 116 af disse videreføres ikke. Nu udgør antallet af protektioner 140.

Kong Frederik er med de nye protektioner blandt andet protektor for Dansk Arkitekturcenter, og dronning Mary er blandt flere protektor for Danske Hospitalsklovne.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

FAKTA: Undgå uønsket kemi når du køber silikone

* Forbrugerrådet Tænk anbefaler at købe silikonebageforme fra danske forhandlere - ikke fra onlinemarkedspladser eller forhandlere, man ikke ved, hvor hører hjemme.

* Gå efter produkter, hvor du tydeligt kan se, hvilke temperaturer produktet må anvendes ved. Det skal gerne stå på selve produktet, så du altid har information ved hånden. Står det kun på indpakningen eller en medfølgende seddel, er informationen hurtig væk og glemt. Overhold altid temperaturgrænserne.

* Inden du tager formen i brug, bør du afbage den et par timer i ovnen ved 200 grader uden indhold eller med indhold, der smides ud bagefter.

* Undgå at sætte bageformene meget tæt på ovnens sider eller top.

* Når bageformen begynder at blive synligt slidt, bør du skille dig af med den.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 21/11/2024 - 10:00

Undgå muffins med en bismag af sæbe eller løg

Gabrielle Lurie/Ritzau Scanpix

Forme og skåle i silikone kan optage smag og lugt og videregive det, når du laver ny mad. Sådan kommer du problemet til livs.

Lune muffins lige fra ovnen står og damper lifligt af på ovnristen.

Men når du sætter tænderne i en af de små kager, bliver den sukkersøde mundfuld blandet med sæbenoter eller en skarp løgsmag.

Bager du i en blød silikoneform, kender du måske scenariet. Silikone er nemlig et materiale, der kan suge lugt og smag til sig - og det kan smitte af, næste gang du tilbereder noget.

- Kemiske stoffer bliver absorberet, hvis de har nogle af de samme opløselighedsparametre, fortæller sektionsleder for Plast og Emballage Frederik R. Steenstrup fra Teknologisk Institut.

Det betyder, at lugten eller smagen fra eksempelvis løg kan vandre over i silikonematerialet. Det kan være, hvis du også bruger silikoneformen i det salte køkken. Eller en blød silikonetallerken til barnet, hvor der bliver serveret et væld af forskellige ting på.

Problemet kan også opstå, når du smider dine silikoneprodukter i opvaskemaskinen. Her er det sæbelugten og -smagen, der kan aflejre sig i produktet.

- Det er aromatiske olier fra maden og eventuel parfume i sæben, der trænger ind i silikonen, forklarer Frederik R. Steenstrup.

Der er ikke noget farligt i det, men det kan give nogle uheldige smagskombinationer.

Det er dog relativt let at komme problemet til livs, fortæller sektionslederen.

- Skulle man være så uheldig, at der er noget, der har taget smag, lugt eller farve, så kan man bage det væk i ovnen. For at noget kan lugte, skal det kunne fordampe. Det, der er letflygtigt, fordamper i ovnen, siger han og fortsætter:

- Giver man det 200 grader i en ovn, hjælper man til at nedbryde det. Er produktet lavet i ren silikone, kan det tåle relativt høj temperatur.

Det er vigtigt, at hele produktet er lavet i silikone. Hvis nogle dele eksempelvis er lavet i plastik, kan du ikke smide produktet i ovnen.

En måde at komme helt uden om problemet med lugt- og smagssmitte er ved at benytte den strategi, du måske allerede bruger ved dine skærebrætter.

- Hvis man skærer løg på et skærebræt og skærer sandkage ud bagefter, vil jeg tro, at sandkagen får en bismag. Og det er lidt det samme. Hvis man skal lave noget fra det salte køkken i en silikoneform og bagefter skal bage muffins, kan der godt være noget afsmag.

- Så det bedste er ikke at bringe de to i forbindelse med hinanden - ligesom man har forskellige skærebrætter til løg og til kage, siger Frederik R. Steenstrup.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek