Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 20/12/2023 - 10:00

Fra talen til nedtællingen: Vælg de rette champagner til nytår

Der er mange anledninger til at hælde champagne i glasset, når nytåret banker på. Få kenderens guide til at vælge de rigtige bobler til maden og tidspunktet.

Silas Stein/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

På årets sidste dag skal mange se dronningens nytårstale, spise god mad og tælle ned, til uret slår tolv.

Alt dette kan også gøres i selskab med et glas bobler.

Men har du svært ved at vælge, hvad der skal tages ned fra hylden, får du her to champagnekenderes tip.

1) Nytårstalen.

Når du og gæsterne skal nyde et glas champagne til dronningens nytårstale, er det en god idé at drikke en tør champagne, hvis I får saltede appetizers.

Det anbefaler Kira Milan, der er stifter af Champagneuniverset og er certificeret inden for champagnevin.

- Det handler om at finde en champagne, som matcher det salte i maden, siger hun.

For eksempel kan I tage en Blanc de Blancs-champagne - som en 100 procent Chardonnay, som giver en mineralsk smag og er et godt match til det salte i maden, forklarer Kira Milan.

2) Forretten.

Serverer du fisk og skaldyr som aftenens første ret, er det godt at vælge en ekstra tør champagne - også kendt som extra brut.

Sådan lyder det fra Leilani Gangoso Clausen, som ejer Champagne Guru sammen med sin mand, André Clausen.

- I fisk og skaldyr er der mineraler, som gør, at en tør extra brut passer perfekt dertil, siger hun.

Her bør du gå efter en champagne uden tilsat sukker - gerne en 100 procent Chardonnay fra en af de franske Grand Cru-byer - da den bedst vil matche smagen af mineraler i fisk og skaldyr.

3) Hovedretten.

Springer vi til hovedretten, anbefaler Leilani Gangoso Clausen en ren extra brut.

- Der er ikke noget tilsat, som kan manipulere med smagen. Men i stedet får du undertoner af den røde drue, der passer rigtig godt til kød og fjerkræ, siger hun.

Her kan du for eksempel servere en 100 procent Pinot Noir og gerne årgangschampagne, som er kendetegnet ved at stamme fra et enkelt års høst, råder Champagne Guru-ejeren.

Du kan også gå efter at matche madens umamismag, råder Kira Milan fra Champagneuniverset. Umami er en af de fem grundsmage, som du eksempelvis finder i svampe og kød.

Her kan du servere en champagne på druen Pinot Noir eller vælge en Blanc de Noir.

Til skaldyr og hummersuppe kan du også kaste dig ud i en rosé champagne.

- En rosé champagne indeholder oftest en smule rødvin, og dermed får du lidt mere smag og dybde i champagnen, siger Kira Milan.

4) Desserten.

Når I er henne ved desserten, passer en årgangschampagne, godt til et ostebord, råder Kira Milan.

- Hvis der er tale om mad, der er langtidsfermenteret, kan man typisk finde en fin balance med den ældre champagne, som også præsenterer de fermenterede noter, siger hun.

Ifølge Kira Milan er 2008, 2010 og 2012 gode årgangsår. Vil du have en nyere årgang er 2018 også et bud.

Er I ovre i den sødere afdeling, anbefaler Leilani Gangoso Clausen fra Champagne Guru en rosé grand cru, hvor der er tilsat rødvin.

- Rødvinen, der er tilsat i champagnen, giver den nogle dybe noter, som gør champagnen god til for eksempel chokoladekage. For der er en bitterhed, der gør chokoladen mere sød, siger hun.

5) Kransekagen.

Når vi skal tælle ned til, at vi kan hoppe ind i 2024, bør du tage en champagne, der matcher den søde kransekage, siger Kira Milan fra Champagneuniverset.

Hun anbefaler den halvsøde champagnetype demi-sec.

- Kagen vil føles dejlig sød, og champagnen vil opleves som tør, siger hun.

/ritzau fokus/

København, 12/12/2025 - 08:00

Dansk tv-serie kunne kun ses i udlandet - nu har TV 2 købt den

"Den gode stemning" har kunnet ses i både USA og Australien, før den mandag bliver tilgængelig i Danmark.

Inden året går på held, kan seere i Danmark se den danske serie "Den gode stemning", som hidtil kun har været tilgængelig i udlandet.

TV 2 har nemlig købt dramaserien af Viaplay, skriver TV 2 i en pressemeddelelse.

Serien er egentlig produceret tilbage i 2024, og seere i en række andre lande har kunnet se den i et stykke tid.

Det skyldes, at Viaplay grundet pengenød både har udskudt eller afblæst en række projekter, mens andre serier er blevet solgt til anden side. Det har mediet Soundvenue tidligere beskrevet.

Det gælder eksempelvis serien "Bullshit" om rockergruppen Bullshit, som er blevet solgt til Prime Video og altså nu også "Den gode stemning".

Serien har været tilgængelig for streamere i England, Tyskland og USA og for tv-seere i Spanien og Australien, skriver TV 2.

I hovedrollerne er Iben Hjejle og Pilou Asbæk, som spiller søskendeparret Eva og Mads. De bor i samme lejlighedskarré i København og ligner udadtil velfungerende familiemennesker.

Men i virkeligheden har Eva et skrantende firma og en hemmelig affære, mens Mads forsøger at undertrykke sine knuste drømme med et voksende misbrug.

Serien består af otte afsnit, som sendes som dobbeltafsnit på TV 2 og TV 2 Play fra mandag 15. december til torsdag 18. december.

Lotte Lindegaard, som er TV 2's indholdsdirektør, siger, at TV 2 har grebet chancen for at udvide sit fiktionstilbud med "en rigtig stærk serie".

- Hverken branchen eller seerne er tjent med, at god dansk fiktion ikke kommer ud og møder publikum, og vi er derfor glade for og stolte over, at vi nu kan give danskerne en tidlig julegave med en dramaserie, hvor nogle af Danmarks største stjerner leverer en pragtpræstation, siger hun i pressemeddelelsen.

"Den gode stemning" er instrueret af Kaspar Munk, som har skrevet manuskriptet sammen med forfatter Lone Hørslev.

Soundvenue, der anmeldte serien i september, har givet den fem ud af seks stjerner og kaldt den "en af de bedste danske serier længe".

Ifølge mediets anmelder er serien både velspillet, skarpt skrevet og rørende.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 11/12/2025 - 23:39

Champagne fra royalt bryllup var på auktion uden hammerslag

James Brooks/Ritzau Scanpix

Champagne fra daværende prins Charles og prinsesse Dianas bryllup er vurderet til 500.000 til 600.000 kroner.

En champagne fra brylluppet mellem daværende prins Charles og prinsesse Diana i 1981 har været på auktion, men uden at blive solgt.

Det fremgår af auktionshuset Bruun Rasmussens hjemmeside.

Champagnen skulle ifølge planen på auktion torsdag omkring klokken 17.50. Den er vurderet til mellem 500.000 og 600.000 kroner.

Der er tale om en "yderst sjælden" magnumflaske Dom Pérignon Vintage 1961. Af etiketten fremgår det, at den indeholder 1,54 liter.

Champagnen er en særlig udgave, som blev fremstillet specielt til det kongelige bryllup. Der er trykt en særlig etiket på flasken.

Selve champagnen er en Dom Pérignon Vintage fra 1961.

Thomas Rosendahl, der er chef for vinafdelingen hos Bruun Rasmussen, har tidligere sagt, at der er tale om en "exceptionelt sjælden" champagne.

- Flasken repræsenterer ikke kun en højt estimeret Dom Pérignon-udgave, men også et enestående stykke britisk kulturhistorie, fortalte han i forbindelse med, at flasken skulle på auktion.

Brylluppet mellem Diana og Charles blev kaldt århundredets bryllup.

Det fandt sted 29. juli 1981 i St. Paul's Cathedral i London, hvorefter der var reception og fejring på Buckingham Palace.

Ifølge den britiske tv-kanal BBC blev det på verdensplan set af 750 millioner mennesker i 74 lande.

I Storbritannien, hvor dagen var erklæret national helligdag, så 28,4 millioner med, mens 600.000 var dukket op i gaderne i London for at få et glimt.

I dag er Charles Storbritanniens konge. Prinsesse Diana døde i en bilulykke i 1997.

Thomas Rosendahl har tidligere sagt, at sælgeren er en mangeårig kunde hos Bruun Rasmussen, som af og til sælger ud af sin vinsamling.

Han har ikke ønsket at fortælle, hvem sælgeren er, eller hvordan vedkommende er kommet i besiddelse af champagnen.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Forskellige lertyper

* Der findes et væld af forskellige slags ler. Overordnet inddeles de i tre typer: lertøjsler, stentøjsler og porcelænsler.

* Dit valg er ler afhænger blandt andet af, hvor højt ovnen kan brænde.

* Smeltepunktet for lertøjsler er lavt, og det skal derfor ikke brændes ved så høje temperaturer som stentøjsler og porcelænsler, der begge har et højt smeltepunkt.

Kilde: cerama.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/12/2025 - 08:00

FAKTA: Hold fokus på processen

* Prøv at slippe dine egne forventninger til, hvordan det færdige resultat af din keramik skal se ud, og tillad dig selv at lege med leret, når du går i gang med at forme det.

* Lav måske en tegning forinden af, hvad du gerne vil lave, men brug den udelukkende som et startskud og ikke som et facit.

* Du kan også sagtens sætte hænderne i leret uden at have nogen som helst idé om, hvad du gerne vil lave. Prøv bare at lade hænderne prøve sig frem.

* Du kan altid klaske leret sammen og prøve igen, hvis du er utilfreds med det, du har formet.

* Men husk også, at kreationer i ler ofte ser håbløse ud helt op til den sidste finish. Nogle gange skal der ikke mere til end at lukke alle de små revner med tommelfingeren og køre en fugtig svamp hen over kanten på koppen, før den pludselig ser flot ud.

Kilde: Pi Bjørg, der er keramiker og forfatter til bogen "Keramik derhjemme - for alle".

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek