Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

01/06/2024 - 10:00

Vokset ud af bogreolen? Sådan sorterer du ud i samlingen

Det kan være følelsesmæssigt slidsomt at sortere ud i de skattede bøger. Men nogle få overvejelser kan være en hjælp til at få hul på processen.

Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Af: Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus

Læderindbundne bind og smukt dekorerede forsider i bogreolen kan gemme på nogle af de største litterære oplevelser og minder fra et liv med læsning.

Og den følelsesmæssige tilknytning kan gøre det til en næsten umulig opgave at skille sig af med nogen af eksemplarerne i den bugnende bogreol.

Men du kan gøre processen lidt mindre udmattende og mere overskuelig.

- Når man står og kigger på bøgerne, kan man huske oplevelserne, brudstykker derfra og nogle følelser. Sådan er det med alle de ting, vi har nogle følelser med, siger Lena Bentsen, som er oprydningsekspert under navnet Farvelrod og forfatter til blandt andet "Farvel rod - hej frihed"

- Betragt det som at have set en film i biografen. Det var en god oplevelse. Dvd'er har mange af os nok også kæmpet med at skille os af med, for nu har man trods alt givet 125 kroner for den. Men du har jo haft oplevelsen, som oprydningseksperten pointerer.

Lena Bentsen opfordrer til at tænke sorteringen i nogle grove kategorier.

Nogle bøger er "på relikvieniveau", og dem behøver du ikke at sortere ud i. De har en særlig betydning - måske er det arvede - og pynter på boghylden.

Dem, du ikke gider læse mere, skal ud af vagten. Hvis du spørger dig selv, om du kan undvære bogen, og svaret er ja, så skal de bare videre eksempelvis til genbrug.

Det svære opstår i mellemgruppen. For det kunne jo være, at du en dag ville samle bogen op igen, ikke? Her råder hun til at spørge dig selv, hvor stor sandsynligheden i virkeligheden er for, at du gør det.

- Har du været begyndt på den og er ikke kommet videre end 67 sider, så er det videre med den. Har den ikke fanget dig, så er det ud, lyder hendes kontante råd.

Med "ud" mener hun ud af hjemmet, men det behøver ikke at være en direkte vej til skraldespanden. Det kan være til genbrug eller venner eller bekendte.

En særlig kategori er fagbøger. Måske har du en særlig hylde reserveret til studiebøgerne, der har formet dig som menneske.

- Det rummer en del af vores udviklingshistorie, og det kan være svært at sige farvel til. Det er også rigtigt og hyggeligt og trygt. Men det er ikke det samme, som at vi skal gemme dem, siger Lena Bentsen.

- Så er der nogle, der indvender, at de jo kunne få brug for at slå noget op. Men der har vi typisk andre muligheder for at slå det op, tilføjer hun.

For at binde en fin sløjfe kan man sige tak for den tid, man har haft med bogen.

- Vær taknemmelig. Det er meget nemmere at skille sig af med noget på den måde. Det behøver ikke at være en stor ceremoni. Men sig tak, for det, du har lært mig, det, du har gjort for mig, eller den oplevelse, du har givet mig. og erkend, at det er slut, siger Lena Bentsen.

Har du nye bøger, der står urørte i reolen, kan du ifølge oprydningseksperten godt beholde dem. For "det kan være meget godt at have noget på lager".

Hendes råd er at dedikere en særlig hylde til dem eller markere dem eksempelvis med et stykke farvet garn, så de kalder på at blive læst næste gang.

/ritzau fokus/

Paris, 25/03/2025 - 13:48

Dépardieu indrømmer at have taget fat i hofterne på kvinde

Julien De Rosa/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller Gérard Dépardieu nægter sig skyldig i alle anklager om seksuelle overgreb.

Den franske filmstjerne Gérard Dépardieu indrømmede tirsdag i retten i Frankrigs hovedstad, Paris, at han havde rørt en kvindes hofter under optagelserne til en film.

Men han nægtede, at der var tale om et seksuelt overgreb.

- Jeg tog fat i hendes hofter, sagde Dépardieu og indrømmede for første gang fysisk kontakt med en af de kvinder, som har beskyldt ham for seksuelle overgreb.

Han sagde, at han ikke havde fortalt politiet om det, da han blev afhørt.

Der var dog ikke tale om et overgreb, fortalte Dépardieu i retten:

- Jeg tog fat i hendes hofte for ikke at glide, fordi jeg var så oprørt over hende, over varmen. Det var fredag mod slutningen af optagelserne. Jeg var meget træt.

Han fortalte, at han havde været vred på kvinden på grund af hendes arbejde.

- Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle befamle en kvinde, sagde han.

76-årige Gérard Dépardieu er en af fransk films store skikkelser og har optrådt i over 200 film og serier.

De senere år har han været udsat for et stigende antal anklager om seksuelle overgreb, men han har konsekvent nægtet sig skyldig.

Dette er den første af sagerne, som kommer for en domstol.

Dépardieu er anklaget for overgreb på to kvinder under optagelserne til filmen "Les volets verts" (på dansk "De Grønne Skodder"), som udkom i 2022. Overgrebene skal være sket i 2021.

Gérard Dépardieu er blandt andet anklaget for at holde en af kvinderne fast med sine ben. Men ifølge Dépardieu ville det have været fysisk umuligt, da han var så overvægtig på det tidspunkt.

Skuespilleren er desuden blevet beskyldt for at komme med grove kommentarer i forbindelse med optagelserne. Ifølge Dépardieu var de ikke rettet mod kvinden personligt, men mod hendes arbejde, som han ikke var tilfreds med.

Retssagen, som oprindeligt var sat til at begynde i oktober, er tidligere blevet udsat på grund af skuespillerens dårlige helbred.

Hvis Dépardieu kendes skyldig, risikerer han op til fem års fængsel og en bøde på 75.000 euro.

/ritzau/Reuters

Læs Mere >>

Storbritannien, 25/03/2025 - 10:26

Elton John brød sammen i 45 minutter: Jeg har ikke meget tid tilbage

Chris Pizzello/Ritzau Scanpix

Den 78-årige musiker Elton John frygter, at han ikke når at opleve sine og gemalen David Furnish' sønner på 14 og 12 år blive voksne.

Et ordsprog siger, at musik er følelsernes sprog. Og da Elton John for nylig indspillede nummeret "When This Old World Is Done With Me" til sit kommende album, ramte lyrikken ham lige i hjertekulen.

Mens Elton John selv har skrevet versene, har hans faste tekstforfattermakker, Bernie Taupin, skrevet omkvædet.

- Da jeg kom til omkvædet, handlede "When This Old World Is Done With Me" selvfølgelig om min død. Og når man når min alder, som er tæt på 100 år, tænker man: "Hvor lang tid har jeg tilbage", lyder det fra den 78-årige musiker i podcasten "SmartLess" ifølge Daily Mail.

- Når man har børn og en vidunderlig ægtemand, tænker man på dødeligheden. Så da jeg kom til omkvædet, brød jeg sammen i 45 minutter.

Elton John har dannet par med filminstruktøren David Furnish siden begyndelsen af 90'erne.

Sammen er de forældre til sønnerne Zachary på 14 år og Elijah på 12.

Elton John har tidligere udtrykt frygt for ikke at se parrets sønner blive gift. Og det berører også hans mand.

- Det gør mig virkelig ked af det. For i mit sind tror jeg, at Elton kommer til at leve for evigt - det tror vi alle sammen - Elton er så levende, at det er let at tro, sagde David Furnish sidste år i dokumentaren "Never Too Late", som fulgte Elton John under musikerens svanesang, hvor han satte punktum for 50 år på landevejen.

Elton John slog igennem i 1970 med "Your Song".

Siden har han hittet med "Candle in the Wind", "I'm Still Standing" og "Rocket Man" og ikke mindst soundtracket til Disney-klassikeren "Løvernes konge", der rummede balladen "Can You Feel The Love Tonight".

Den britiske hitmager har vundet et hav af priser gennem karrieren. Heriblandt to Oscars - for førnævnte "Løvernes konge" i 1995 og igen i 2020 med nummeret "I'm Gonna Love Me Again" skrevet til den biografiske film om ham, "Rocketman".

/ritzau/

Læs Mere >>

, 25/03/2025 - 08:00

FAKTA: Forskel på forskuds- og årsopgørelse

* Forskudsopgørelsen er et budget for din forventede indkomst og skat. Den kommer i november og viser indkomst og skat for næste år.

* Årsopgørelsen er en opgørelse over din skat. Den kommer i marts og viser, hvad du endte med at have af indkomst i det forgangne år, og hvad du betalte i skat.

Kilde: skat.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 25/03/2025 - 08:00

Gør som privatøkonomen: Sådan gennemgår hun sin årsopgørelse

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Privatøkonom forklarer, hvordan hun gennemgår sin årsopgørelse og tjekker den for fejl for at undgå missede fradrag og dobbeltbeskatning.

Skattestyrelsen har åbnet for adgangen til årsopgørelsen for 2024. Du kan altså allerede nu logge ind med MitID og tjekke, om det hele stemmer.

Det er vigtigt, at oplysningerne i din årsopgørelse er korrekte, så du hverken betaler for lidt eller for meget i skat. Selv mindre fejl kan koste mange penge.

Hvis du synes, det kan være lidt svært at overskue andet end, om du skal have penge tilbage i skat eller ej, fortæller privatøkonom i PFA Camilla Schjølin Poulsen her, hvordan hun selv griber årsopgørelsen an.

- Som det første åbner jeg min forskudsopgørelse for 2024, så jeg er nogenlunde forberedt på, hvad der møder mig, når jeg åbner årsopgørelsen, siger hun.

Forskudsopgørelsen og årsopgørelsen hænger sammen. Forskudsopgørelsen kommer i november og er et budget for din forventede indkomst og skat for næste år, mens årsopgørelsen i marts er et regnskab over din skat i det forgangne år.

- Jeg skimmer hurtigt forskudsopgørelsen og kan se, at jeg ikke har fået forskudsregistreret servicefradrag. Og da jeg har haft udgifter til rengøring, vinduespudsning og havearbejde sidste år, ved jeg allerede nu, at selv om jeg møder røde tal i årsopgørelsen, så er der gode muligheder for at gøre noget ved det, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Selve resultat er naturligvis det første, hendes øjne falder på i årsopgørelsen. Altså om tallet er grønt eller rødt.

- Men selv om jeg skulle stå til en mindre restskat, tager jeg det roligt, fordi Skattestyrelsen endnu ikke har alle oplysninger om mine fradrag, så måske kan jeg helt undgå den, siger hun og fortsætter:

- Netop i år er jeg dog forberedt på, at jeg måske hører til de boligejere, der ender med at skylde penge på grund af problemer med at udregne skatterabatten i forbindelse med overgangen til de nye boligskatter.

De offentlige ejendomsvurderinger for de seneste år er forsinkede, og boligskatten vil blive genberegnet, efterhånden som vurderinger bliver klar.

- Som det næste læser jeg, hvad der står i "Vær opmærksom på" lige under det grønne eller røde tal. Her er der vigtige oplysninger, såsom at jeg har fået ægtefællerabat på beskatning af fri telefon. Der kan også stå advarsler, hvis jeg eksempelvis uforvarende har fået sat for meget ind på ratepension, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis du har indbetalt for meget, risikerer du at blive dobbeltbeskattet. Du får nemlig ikke fradrag for det beløb, der er indbetalt for meget, men du skal stadig betale skat, når pengene bliver udbetalt.

- Herefter gennemgår jeg hurtigt alle tallene. Lønindkomst og renteudgifter bør være korrekte, da Skattestyrelsen automatisk modtager disse oplysninger. Resten er overskueligt, da 2024 hverken bød på jobskift, boligkøb eller køb og salg af værdipapirer, siger hun.

Og så er tiden kommet til servicefradrag.

- Servicefradraget steg markant i 2024 til helt op til 11.900 kroner per voksen. Det betyder, at vi hjemme hos os nu kan få fuldt fradrag for samtlige udgifter til rengøring, vinduespudsning, fliserens og plænepleje, siger hun.

Som det sidste kigger Camilla Schjølin Poulsen i fanen boligskattelån for at sikre sig, at hun som boligejer ikke har indfrosset boligskat, da hun gerne vil undgå skjult gæld, der hober sig op.

- Jeg tjekker også, om min samlede skatterabat ser korrekt ud. Det punkt har drillet skattemyndighederne og står til at udløse en restskat til mange danskere, siger hun.

Vurderingsstyrelsen sendte sidste år brev til flere boligejere om, at de kan vælge at få et lån til staten til at dække eventuel restskat som følge af forkert skatterabat.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek