København, 06/04/2024 - 10:00
Elregningen er gået på sommertid: Kan være mange penge at spare
Elregningen bliver billigere, nu hvor tarifferne er gået over til sommertakst.
Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus
Uret er ikke det eneste, som er skiftet til sommertid. Det er vores strøm faktisk også.
Det er sket, fordi nettarifferne - som er prisen, du betaler for at få transporteret strøm ud til din stikkontakt - fra starten af april er overgået til sommertaksterne.
Hos elnetselskabet N1, som leverer strøm til mere end 800.000 jyske elforbrugere, betyder det eksempelvis, at prisen på at få strøm transporteret på de mest belastede tidspunkter af døgnet er faldet med omkring 50 procent.
- Nu kigger vi ind i en sommerperiode, hvor forbruget typisk ligger markant under vinterperioderne, og hvor vi samtidig skruer ned for tarifferne, så der kan være udsigt til at spare penge på elregningen, udtaler Daniel Skovsbo Erichsen, der kunde- og udviklingsdirektør i Elnetselskabet N1, i en pressemeddelelse.
Ifølge et priseksempel fra N1, der gælder for selskabets privatkunder i Jylland, betaler du stadig den samme tarif mellem midnat og klokken 6.00 om sommeren, som du gør om vinteren - nemlig 11 øre per kilowatt-time.
Men i perioden mellem 6.00 og 17.00 betaler du nu i stedet 17 øre per kilowatt-time frem for 33 øre. Og mellem 17.00 og 21.00 betaler du 43 øre i stedet for 99 øre.
Ud over nettariffen består elkundernes samlede elpris af den rene markedspris, den statslige elafgift, eltarif til det statslige Energinet, abonnementer, spottillæg og moms.
Hvis du gerne vil spare mange penge på elregningen, er det bedst at flytte de tunge energiposter til tidspunkter på dagen, hvor strømmen er billigere. Og de energiposter er der fire af, siger specialkonsulent Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.
- Generelt set er de helt tunge poster underholdning og tv, vask og tørring, køl og frys, og så er det madlavning, siger hun.
Ifølge specialkonsulenten er det nemmest at flytte sit forbrug i kategorien vask og tørring.
- Kør programmerne om natten. Det kan du bruge en timerfunktion til, som nogle apparater har indbygget, siger hun og uddyber:
- Har din vaskemaskine ikke sådan en, så kan du gøre det til en vane at sætte den i gang, når du går i seng i stedet for lige efter arbejde.
Når det kommer til at tørre tøjet, er det selvfølgelig bedst at hænge tøjet op udenfor og helt spare tørretumbleren væk. Ellers kan du sætte tumbleren i gang, når elprisen er lav, lyder rådet.
I modsætning til tøjvask er det sværere at flytte sit forbrug, når det kommer til de tre andre poster.
Køleskabe og frysere bruger strøm jævnt fordelt over døgnet, mens vi ofte gerne vil lave mad og underholdes af tv og computer, når vi kommer hjem.
- Her kræver det nogle store ændringer, hvis vi skal flytte forbruget. Derfor kan man i stedet bruge mere traditionelle energispareråd, siger Matilde Grøn Bjørneboe og uddyber:
- Det kan eksempelvis være at huske klassiske spareråd som at lægge låg på gryden for at spare de sidste kilowatt-timer.
- Ovnen er ret tung energimæssigt. Så har du mulighed for at tilberede på andre måder, er der energi at spare - eksempelvis ved at bruge en airfryer, mikroovn eller en brødrister, siger Matilde Grøn Bjørneboe.
Vinterperioden for eltarifferne er fra oktober til marts, og sommerperioden er fra april til september.
/ritzau fokus/