Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 06/04/2024 - 10:00

Elregningen er gået på sommertid: Kan være mange penge at spare

Elregningen bliver billigere, nu hvor tarifferne er gået over til sommertakst.

Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Af: Af Alexander Broberg Tørring, Ritzau Fokus

Uret er ikke det eneste, som er skiftet til sommertid. Det er vores strøm faktisk også.

Det er sket, fordi nettarifferne - som er prisen, du betaler for at få transporteret strøm ud til din stikkontakt - fra starten af april er overgået til sommertaksterne.

Hos elnetselskabet N1, som leverer strøm til mere end 800.000 jyske elforbrugere, betyder det eksempelvis, at prisen på at få strøm transporteret på de mest belastede tidspunkter af døgnet er faldet med omkring 50 procent.

- Nu kigger vi ind i en sommerperiode, hvor forbruget typisk ligger markant under vinterperioderne, og hvor vi samtidig skruer ned for tarifferne, så der kan være udsigt til at spare penge på elregningen, udtaler Daniel Skovsbo Erichsen, der kunde- og udviklingsdirektør i Elnetselskabet N1, i en pressemeddelelse.

Ifølge et priseksempel fra N1, der gælder for selskabets privatkunder i Jylland, betaler du stadig den samme tarif mellem midnat og klokken 6.00 om sommeren, som du gør om vinteren - nemlig 11 øre per kilowatt-time.

Men i perioden mellem 6.00 og 17.00 betaler du nu i stedet 17 øre per kilowatt-time frem for 33 øre. Og mellem 17.00 og 21.00 betaler du 43 øre i stedet for 99 øre.

Ud over nettariffen består elkundernes samlede elpris af den rene markedspris, den statslige elafgift, eltarif til det statslige Energinet, abonnementer, spottillæg og moms.

Hvis du gerne vil spare mange penge på elregningen, er det bedst at flytte de tunge energiposter til tidspunkter på dagen, hvor strømmen er billigere. Og de energiposter er der fire af, siger specialkonsulent Matilde Grøn Bjørneboe, der er Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes energivaner.

- Generelt set er de helt tunge poster underholdning og tv, vask og tørring, køl og frys, og så er det madlavning, siger hun.

Ifølge specialkonsulenten er det nemmest at flytte sit forbrug i kategorien vask og tørring.

- Kør programmerne om natten. Det kan du bruge en timerfunktion til, som nogle apparater har indbygget, siger hun og uddyber:

- Har din vaskemaskine ikke sådan en, så kan du gøre det til en vane at sætte den i gang, når du går i seng i stedet for lige efter arbejde.

Når det kommer til at tørre tøjet, er det selvfølgelig bedst at hænge tøjet op udenfor og helt spare tørretumbleren væk. Ellers kan du sætte tumbleren i gang, når elprisen er lav, lyder rådet.

I modsætning til tøjvask er det sværere at flytte sit forbrug, når det kommer til de tre andre poster.

Køleskabe og frysere bruger strøm jævnt fordelt over døgnet, mens vi ofte gerne vil lave mad og underholdes af tv og computer, når vi kommer hjem.

- Her kræver det nogle store ændringer, hvis vi skal flytte forbruget. Derfor kan man i stedet bruge mere traditionelle energispareråd, siger Matilde Grøn Bjørneboe og uddyber:

- Det kan eksempelvis være at huske klassiske spareråd som at lægge låg på gryden for at spare de sidste kilowatt-timer.

- Ovnen er ret tung energimæssigt. Så har du mulighed for at tilberede på andre måder, er der energi at spare - eksempelvis ved at bruge en airfryer, mikroovn eller en brødrister, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Vinterperioden for eltarifferne er fra oktober til marts, og sommerperioden er fra april til september.

/ritzau fokus/

København, 14/07/2024 - 15:25

Beverly Hills-skuespiller er død efter kræftsygdom - 53 år

Mario Anzuoni/Reuters

Skuespilleren Shannen Doherty, som især er kendt fra tv-serien "Beverly Hills 90210", er død - 53 år.

Skuespilleren Shannen Doherty, som er kendt fra rollen som Brenda Walsh i tv-serien "Beverly Hills 90210", er død. Hun blev 53 år.

Det skriver det amerikanske medie People.

- Det er med et tungt hjerte, at jeg kan bekræfte skuespiller Shannen Dohertys bortgang. Lørdag 13. juli tabte hun sin kamp mod cancer efter at have kæmpet mod sygdommen i mange år, udtaler Dohertys mangeårige publicist til People.

Doherty blev første gang diagnosticeret med brystkræft i 2015, og i 2017 kunne hun oplyse, at sygdommen var vendt tilbage.

Beverly Hills 90210 fik premiere i oktober 1990. Shannen Doherty forlod serien efter den fjerde sæson i 1994.

Hun har siden flere gange gæstet serien 90210, som fik premiere i 2008.

Ud over rollen som Brenda Walsh er Shannen Doherty nok mest kendt for at spille Prudence Halliwell i serien "Heksene fra Warren Manor", hvor hun er den ældste af tre søstre, som er hekse.

Hun nåede også at instruere flere afsnit af "Heksene fra Warren Manor", inden hun forlod serien efter tredje sæson i 2001.

Shannen Doherty blev født i Memphis i den amerikanske delstat Tennessee i april 1971. Hun har været skuespiller, siden hun var barn.

Doherty har været gift tre gange. Senest med fotografen Kurt Iswarienko, men i 2023 kom det frem, at parret skulle skilles.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/07/2024 - 15:07

Beverly Hills-skuespiller er død i en alder af 53 efter kræftsygdom

Skuespilleren Shannen Doherty, som især er kendt fra tv-serien "Beverly Hills 90210", er død i en alder af 53.

Skuespilleren Shannen Doherty, som er kendt fra rollen som Brenda Walsh i tv-serien "Beverly Hills 90210", er død. Hun blev 53 år.

Det skriver det amerikanske medie People.

- Det er med et tungt hjerte, at jeg kan bekræfte skuespiller Shannen Dohertys bortgang. Lørdag 13. juli tabte hun sin kamp mod cancer efter at have kæmpet mod sygdommen i mange år, udtaler Dohertys mangeårige publicist til People.

Doherty blev første gang diagnosticeret med brystkræft i 2015, og i 2017 kunne hun oplyse, at sygdommen var vendt tilbage.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

FAKTA: Hvorfor lige tre døgn?

* Anbefalingen om at kunne klare sig i tre døgn i krisesituationer er udarbejdet af Beredskabsstyrelsen i samarbejde med en række myndigheder.

* I alvorlige tilfælde kan det ikke udelukkes, at der vil opstå situationer, hvor myndighederne ikke er i stand til at hjælpe alle borgere med det samme og på én gang.

* Hvis man kan klare sig selv i tre døgn, giver det mulighed for, at myndighederne kan fokusere kræfterne, hvor behovet er størst.

Kilde: Beredskabsstyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/07/2024 - 10:00

Tre døgn uden strøm: Undgå at mobilen og powerbanken løber tør

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Med det rigtige forarbejde kan du have elforsyning nok til tre dage, sådan som beredskabsmyndighederne har opfordret til.

Hvis du ikke har strøm de næste tre døgn, vil det så betyde et farvel til mobiltelefonen, når den løber tør, og et famlende mørkt hjem, når solen er gået ned?

Du skal kunne klare dig selv i tre døgn, lød meldingen fra beredskabsmyndighederne pludselig i juni. Truslen kan være alt fra voldsomme vejrhændelser til omfattende cyberangreb.

Fælles for de potentielle krisesituationer er, at de kræver lidt forarbejde - ud over dåsemad og toiletpapir - hvis du stadig skal have adgang til strøm. Og det kan alle gøre, fortæller Jesper Sandberg, som er konsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Med nogle få hundredkronesedler eller tusind kan man købe en lille benzingenerator, som er en lille benzinmotor, som trækker en strømgenerator, der kan levere en forsyning på 230 volt - som er det, vi kender fra en almindelig enfaset stikkontakt, siger Jesper Sandberg og fortsætter:

- Den kan man bruge til at lade mobiltelefonen op, tænde lys, lade computeren og powerbanken op og drive en lille radio, så man kan høre FM-signaler i en krisesituation.

En lidt større generator vil potentielt også kunne bruges til at koge vand i en elkedel. Men som udgangspunkt er de bedst egnet til formål, der kræver lav effekt som opladning.

Når generatoren skal tages i brug, skal du tænke lidt over placeringen.

- Den må ikke stå i kælderen, når du bruger den. Du er nødt til at tage den ud i det fri, så du ikke forgifter dig selv, siger konsulenten.

Du kan dog også sagtens klare dig med et mindre setup, hvis du ikke vil "stå og fedte med at starte en generator ved at hive i en snor som med en gammel plæneklipper", som Jesper Sandberg udtrykker det.

- Så er en opladt powerbank et supergodt alternativ, den kan godt holde dig kørende i tre døgn til at oplade det mest nødvendige, siger han.

Vil du have muligheden for at fylde lidt på undervejs, kan du tænke i alternativer som et lille solcellepanel. De fås i små smarte sammenfoldelige udgaver.

Du kunne også være en lygte eller radio med håndsving for at nedsætte afhængigheden af strøm.

Der er lidt mere at tage af, hvis du hører til dem, der allerede har en kæmpestor powerbank holdende i garagen. En del nyere elbiler har nemlig den indbyggede funktion, at du ikke bare kan lade på batteriet, men også trække strøm ud igen.

Og det kan du få stor glæde i en krisesituation, fortæller Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør hos medlemsmagasinet Motor, som udgives af bilejernes interesseorganisation, FDM.

- Man trækker strøm ud af bilen ved at sætte en adapter i ladestikket. De fleste elbiler, der har den mulighed, bliver solgt med en adapter. Ellers kan du tilkøbe en, men det er kun fabrikkens egen, der virker, forklarer han.

Med adapteren i ladestikket kan du oplade mobiltelefonen eller powerbanken. Men den har også effekt nok til at koge vand i en elkedel til kaffen.

- Vi har set eksempler, hvor man har koblet en elektrisk grill til, så man kan lave mad med strøm fra grillen. Det kan man bruge, hvis det værst tænkelige sker, hvor al strøm og forsyning bryder sammen, siger Søren W. Rasmussen.

Du kan ikke holde hele huset kørende på elbilens batteri, men hvis du bruger det til "need to have" og ikke "nice to have", burde du fint kunne være forsynet med strøm i tre døgn, vurderer han.

- At preppe går i den sammenhæng ud på at købe adapteren, prøve den og finde ud af, hvordan den virker. Så når situationen opstår, ved man, hvor adapteren er, hvordan den virker, og man kender dens muligheder og begrænsninger, siger Søren W. Rasmussen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek