Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 26/11/2023 - 08:00

DR-stjerne drømmer om at gå i mandens fodspor

Petrine Agger har set sin mand, Søren Malling, arbejde i udlandet, og det kunne den Carmen Curlers-aktuelle skuespiller også godt tænke sig at prøve.

ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Af: Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

Den virkelige historie om udviklingen af den elektriske papillot har DR fundet så fascinerende, at public service-stationen bestilte tre sæsoner af "Carmen Curlers" - allerede inden den første sæson fik premiere.

Nu stryger anden sæson af DR-dramaet over skærmen. Men om Petrine Agger, som spiller fabriksarbejderen Edith Windfeld, også entrerer tredje sæson, ved hun faktisk ikke endnu.

- Det er et uforudsigeligt fag at være i. Men jeg er ligesom altid vendt tilbage til det. For det er det, jeg bliver glad af, og det er det, der giver mening for mig, siger Petrine Agger og fortsætter:

- Og så kan man sige, at økonomisk har vi også været heldige, min mand og jeg, at han har haft så meget at lave, så vi også har kunnet klare os på den led. Men det ved man jo aldrig. Det kan gå alle veje, siger den 61-årige skuespiller.

Petrine Agger blev uddannet skuespiller fra Odense Teaterskole i 1992 og kunne sidste år fejre 30-års jubilæum inden for scenekunsten.

Faktisk har hun endnu en uddannelse.

- Jeg har også en bachelor i psykologi, afslører Petrine Agger.

- Men da jeg skulle vælge, om jeg ville læse en kandidat, så ville jeg skulle melde mig helt ud af arbejdslivet. Så kunne jeg ikke også lave film og teater samtidig. Og så tænkte jeg: "Det er jo dér, jeg hører til". Jeg elsker det, siger Petrine Agger.

- Det andet gjorde jeg for at bevise, at jeg godt kunne, hvis jeg ville - det gør ikke, at man er en bedre skuespiller. Men det kan måske berige en i en eller anden forståelse af, hvad det er for noget materiale, man står med. Vi bruger jo også den psykologiske indsigt i folk som skuespillere.

Petrine Agger har medvirket i en lang række populære danske film og serier. DR-dramaet "Borgen", Bille Augusts filmatisering af "Lykke-Per" - og nu i anden sæson af "Carmen Curlers" for at nævne et udpluk.

I anden sæson af DR-dramaet drejer fabrikken i Kalundborg globussen og retter salget ud mod et globalt marked.

Især drømmer fabrikken om, at de amerikanske kvinder skal bobbe lokkerne op.

I virkelighedens verden er det meget parallelt med, hvad mange danske skuespillere gør. Bare se på Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk, brødrene Mads og Lars Mikkelsen - og Petrine Aggers egen mand, Søren Malling.

- Jeg kunne godt tænke mig at prøve det, helt klart. Det tror jeg, kunne være vildt sjovt. Men jeg har også tænkt, at det nogle gange må være lidt ensomt, faktisk, at være væk. Væk fra sin familie, væk fra sine venner, revet væk på den måde, siger hun.

- Du ved måske, at du har fire optagedage, men så køber de dig fri i tre uger. Så du skal bare stå til rådighed i den tid uden at vide, hvornår du skal på. Sådan kan det godt være. Og så skal man lige opfinde noget, man kan tage med sig og lave, for ikke at blive sindssyg af det.

- Sådan ved jeg i hvert fald, at min egen mand har det nogle gange, når han er afsted - men som regel har jeg været nede at sige hej, alt efter hvor han har været.

Lige nu må udlandseventyret under alle omstændigheder vente for en stund for Petrine Agger. For i den kommende periode spiller hun børneteater i København.

Og så venter den tredje sæson af "Carmen Curlers" - forhåbentlig - efter sommerferien.

- Jeg tænker, at man ikke helt kan komme uden om familien Windfeld, så mon ikke, siger hun med et smil.

Det sidste afsnit i anden sæson af "Carmen Curlers" kan ses på DR1 søndag klokken 21.00. Afsnittet er allerede tilgængeligt fra fredag morgen på DRTV.

/ritzau/

København, 04/03/2024 - 13:39

Dar Salim scorer international rolle i spinoff til populær serie

Britta Pedersen/Ritzau Scanpix

Dar Salim skal spille over for den amerikanske skuespiller Chris Pratt i serien "The Terminal List: Dark Wolf".

Skuespiller Dar Salim har fået en fod inden for i Hollywood, efter at han spillede side om side med Jake Gyllenhaal i actionfilmen "The Covenant".

Snart skal danskeren spille over for endnu en verdenskendt stjerne.

Denne gang er det i en spinoffserie til den populære amerikanske tv-serie "The Terminal List", hvor Guardians of the Galaxy-stjernen Chris Pratt er en af hovedrolleindehaverne.

Det skriver flere amerikanske medier, blandt andet Variety.

Serien udspiller sig fem år før "The Terminal List" og udfolder baggrundshistorien for flere af den oprindelige series centrale karakterer.

I spinoffserien, "The Terminal List: Dark Wolf", skal Dar Salim spille karakteren Mohammed "Mo" Farooq, der er en irakisk special operations officer trænet under den amerikanske efterretningstjeneste, CIA.

Ud over Dar Salim er de amerikanske skuespillere Luke Hemsworth og Tom Hopper også på rollelisten.

Dar Salims nye rolle er blot én i en lang række af den danske skuespillers udenlandske projekter.

Han har tidligere spillet med i den populære tv-serie "Game of Thrones" samt i filmene "Exodus: Gods and Kings" fra 2014 og "The Devil's Double" fra 2011.

Derudover er han aktuel i gangsterserien "The Gentlemen", der har premiere i marts.

Herhjemme er den irakiskfødte skuespiller bedst kendt for sin præstation i Underverden-filmene, som han i år modtog den publikumsbestemte EchoPrisen for.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 11:40

Populært DR-program får ny vært

Jonas Madsen overtager værtstjansen på DR-programmet "Versus" efter Sofie Østergaard, der takker af efter fem år.

For nylig kunne seerne se Jonas Madsen i værtsrollen ved børnenes MGP, hvor han sammen med Onkel Reje var garant for glimmer og grandprixstemning.

Fremover bliver han fast inventar som vært på DR-underholdningsprogrammet "Versus", hvor han overtager værtsstafetten fra Sofie Østergaard og fremover skal styre slagets gang, når Hjalte og Tjelle dyster i vilde konkurrencer på tv.

Det oplyser DR til Ekstra Bladet.

- Jeg er enoooormt glad over at få mulighed for at underholde for fuld skrue, når vi igen skal samle hele familien til et drønsjovt program, siger 32-årige Jonas Madsen til Ekstra Bladet.

- "Versus" er et helt fantastisk program, som jeg har set, lige siden det startede med Jacob Riising som vært. Jeg glæder mig helt overdrevet til at vise jer, hvad vi har fundet på, siger han videre.

Den erfarne tv- og podcastvært Sofie Østergaard skal fortsat lave projekter for public service-kanalen, skriver Ekstra Bladet.

Men hun siger farvel til "Versus", som hun har været vært for siden 2019, så hun kan få mere tid til "at udfylde sin vigtigste opgave" som mor til sine tre børn, skriver hun i et opslag på Instagram.

- Derfor må jeg indse, at jeg ikke kan være alle steder og nogle gange må jeg vælge fra. Det har jeg gjort med "Versus", skriver Sofie Østergaard om at forlade rollen som vært på DR-programmet.

- Nu giver jeg stafetten videre, og hvor er det dog dejligt, at den lander hos ingen ringere end Jonas Madsen, skriver hun videre i instagramopslaget.

Jonas Madsen, som er kandidat i journalistik fra Syddansk Universiteter, er ikke ny i værtsrollen. Han er et kendt ansigt blandt det yngre publikum, da han i en årrække har været vært på DR's "Ultra nyt".

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

FAKTA: Motion giver ekko i generne

* Hjerneforskning viser, at din medfødte intelligens bliver påvirket af, hvilke gener du bærer med dig, og at du selv kan påvirke næste generation.

* I et forsøg med mus satte forskerne den ene halvdel af en gruppe hanmus til at motionere, mens den anden halvdel var passiv. Herefter lod man begge grupper parre sig med hunmus, og dernæst studerede man de unger, der kom ud af det.

* Forsøget konkluderede, at ungerne til de motionerende musefædre var mere intelligente end de unger, der havde musefædre, som ikke havde været fysisk aktive.

Kilde: hjerneforsker Troels W. Kjær.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 04/03/2024 - 10:00

Styrk din hjerne med motion og gåture

Liv Latricia Habel/Ritzau Scanpix

Når du bevæger kroppen, sætter du gang i produktionen af nye hjerneceller, fortæller forsker og forfatter til ny bog.

Der skal mere end mental gymnastik til at holde hjernen skarp hele livet. Fysisk aktivitet spiller nemlig også en rolle for, hvor god form du er i på øverste etage.

Det slår hjerneforsker Troels W. Kjær fast i den nye bog "Gik Einstein til fitness?", som han har skrevet sammen med journalist Jeppe Kyhne Knudsen.

- Fysisk aktivitet frigiver et protein, der kaldes BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor, red.), og det hjælper både med at lave flere nerveceller og flere forbindelser mellem nervecellerne, siger Troels W. Kjær og fortsætter:

- Nerveceller har at gøre med alt, hvad du tænker og gør. Hjernen har en fem millimeter tyk hjernebark, som rummer milliarder af nerveceller, og det er dem, der gør, at vi kan tænke og være kreative, se og høre og bevæge os.

Skabelsen af nye celler og forbindelser på indersiden af din hovedskal er vigtig. For hjernen skrumper støt, fra du er i begyndelsen af tyverne og fremefter. Men den proces kan motion altså være med til delvist at kompensere for. Dog er det ikke hvilken som helst træning, der gør godt.

- Der er nogle få sportsgrene, som skader hjernen på den ene eller anden måde. Blandt dem er amerikansk fodbold, boksning og bjergbestigning, fortæller Troels W. Kjær.

Til gengæld er fodbold uden hovedstød en gevinst for din svindende hjernemasse. Det samme gælder gang, løb, dans, cykling og svømning.

- Forskning tyder på, at svømning er rigtig godt, fordi vi her bruger alle muskelgrupper, og fordi vi ligger ned, mens vi bevæger os, hvilket øger blodgennemstrømningen til hjernen. Men fælles for alle disse sportsgrene er, at de alle styrker hjernen med signalstoffer, der bygger nye nerveceller.

Du behøver dog ikke decideret dyrke en sport for at sætte gang i produktionen af ny hjernekapacitet. En simpel gåtur tæller også med i regnskabet. Det handler om at opbygge en rutine, hvor du giver dig selv de bedste betingelser for at lykkes med at få noget motion, lyder det fra Troels W. Kjær.

- Lad bilen stå, og gå i stedet hen for at handle ind. Få det ind i hverdagen, at du kommer ud og kommer i gang. Nogle gange gør vi hverdagen lidt for let for os selv, hvor det faktisk ville gøre os godt lige at tage en omvej.

Selv gør Troels W. Kjær flere ting i løbet af en almindelig hverdagsuge for at styrke hjernen. På hans arbejdsplads har de for eksempel en regel om, at de et par gange om dagen sammen går et par runder om bygningen for både at få en pause, noget bevægelse og noget frisk luft.

- Derudover plejer jeg at cykle på arbejde, og så har jeg købt en ladcykel, så jeg kan køre hen og hente børnebørn. I min fritid spiller jeg golf, og så bestræber jeg mig på at gå 10.000 skridt hver dag. Jeg har altid min skridttæller på mig. Det har jeg haft i ti år, fortæller hjerneforskeren.

Bogen "Gik Einstein til fitness?" udkommer 12. marts på Politikens Forlag.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek