Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

02/05/2023 - 08:00

Lækre vafler eller mild smør? Tag ramsløget med i køkkenet

Ramsløgssæsonen er gået ind, og hvad end du er til pesto eller dressing, kan du bruge ramsløg i madlavningen. Her får du inspiration til, hvad du kan lave.

Drahoslav Ramik/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der gemmer sig en lang række muligheder i ramsløg, der lige nu kan findes i skovbunden.

Det siger Martin Wiese Lyngholm, der er creative content-specialist hos Arla Foods, hvor han blandt andet er med til at udvikle opskrifter.

- Ramsløg er en rigtig god smagsgiver. Det kan spises råt eller tilberedes, så det får en anden smag, og man kan bruge det i retter, hvor man ellers ville have brugt persille, purløg eller forårsløg, siger han.

Få her inspiration til, hvad du kan lave med den grønne løgplante.

1) Pift pastaen op.

Spørger man Martin Wiese Lyngholm, bør du lave en pesto.

Her skal du bruge 50 gram afdryppede og rensede ramsløgsblade, cirka 100 gram afkølede ristede mandler, kerner eller andre nødder, 2 deciliter kold smagsneutralt olie, 50 gram revet hård ost, 2 spiseskefulde friskpresset citronsaft, 0,5 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber.

Alle ingredienserne blendes.

- Pestoen kan bruges i rigtig meget. Man kan for eksempel vende den med friskkogt pasta eller bruge den i en sandwich, siger han.

Pestoen kan holde sig i i hvert fald én uge og kan fryses ned i for eksempel isterningeforme, hvis den ikke bliver spist.

2) Hiv vaffeljernet frem.

Martin Wiese Lyngholm anbefaler også kartoffelvafler.

Til en portion på fire til seks vafler skal du bruge 500 gram store, skrællede kartofler, 50 gram smeltet smør, 3 spiseskefulde finthakket ramsløg, 1 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber. Husk at vaske ramsløget.

Først river du kartoflerne, herefter vendes de resterende ingredienser i kartoffelmassen, og så bager du vaflerne på et vaffeljern.

3) Spar penge, og lav dit eget kryddersalt.

Endelig råder han til, at du bruger ramsløg til at lave kryddersalt.

- Det er en vildt lækker måde at få en kryddersalt på. Det kan også være dyrt, hvis du skal købe den, siger Martin Wiese Lyngholm.

Du skal bare bruge 70 gram ramsløg og 300 gram salt. Du starter med at vaske ramsløget og blender det herefter med salt.

Herefter tørres det i ovnen i omkring 2 timer ved 50 grader varmluft. Vend portionen et par gange undervejs.

4) Lav dressing til salaten.

Vil du bruge ramsløget til for eksempel brød eller salat, kan du lave en dressing, anbefaler projektchef Mikkel-Lau Mikkel fra Vild mad-appen.

Her skal du bruge vindruekerneolie, som blendes med ramsløgsblade, til det bliver en ensartet masse.

Lad det stå og trække i omkring 12 timer et køligt sted, og si herefter plantedelene fra.

- Det er en måde at få ramsløgsmagen ind i rigtig mange retter. Man kan for eksempel komme den på friskost eller hælde det over sin salat.

5) Lav dit eget smør.

Mikkel Lau-Mikkelsen råder også til, at du bruger planten til at lave dit eget ramsløgsmør.

Her smelter du en pakke smør, uden at det bobler, og lægger herefter et par ramsløgsblade i. Lad det stå i 20 til 30 minutter, og blend det.

- Det er et superlækkert og mildt ramsløgssmør, og den kan bruges til for eksempel pasta eller bagte kartofler, siger han.

/ritzau fokus/

København, 23/04/2024 - 10:39

Syg Céline Dion: Livet giver dig ingen svar

Mike Blake/Reuters

Den verdensberømte sanger Céline Dion kæmper for at tøjle sin autoimmune sygdom stiff person syndrom, så hun kan komme tilbage på scenen.

Det er ikke sidste gang, at Céline Dion har stået på en scene, bedyrer den verdensberømte sanger.

Den 56-årige superstjerne knokler for at komme tilbage efter at have fået konstateret den autoimmune sygdom stiff person syndrom, hvor kroppen danner antistoffer mod sit eget væv og forårsager stivhed i musklerne og smertefulde kramper.

- Livet giver dig ingen svar. Du skal bare leve det. Jeg har denne sygdom af en eller anden ukendt årsag. Og som jeg ser det, har jeg to valg, siger Céline Dion i den franske udgave af modemagasinet Vogue.

- Enten træner jeg som en atlet og arbejder superhårdt, eller også dropper jeg det hele - det er slut, jeg bliver hjemme, lytter til mine sange, står foran mit spejl og synger for mig selv, siger hun.

Céline Dion har valgt at tage kampen op og arbejder med sin krop fra top til tå fysisk såvel som mentalt, fortæller hun.

Fem gange om ugen gennemgår hun atletisk træning, fysisk træning og vokalterapi. Hun arbejder med sin stemme, sine tæer, knæ, lægge og fingre under råd og vejledning af sit medicinske team, fortæller hun.

- Jeg vil være den bedste, jeg kan være, siger Céline Dion og tilføjer senere i Vogue-interviewet:

- Mennesker, der lider af stiff person syndrom, er måske ikke heldige nok eller har midlerne til at have gode læger og få gode behandlinger. Jeg har midlerne, og det er en gave. Hvad mere er, jeg har denne styrke i mig, lyder det fra verdensstjernen.

- Jeg ved, at intet vil stoppe mig, siger hun og understreger, at det er kærligheden til sin familie, sine børn, sine fans og holdet omkring hende, der er den største støtte.

Privat er den canadiske sangerinde mor til tre, som hun fik med sin mand og manager, René Angélil, der døde af kræft i 2016.

Selv om ambitionen er at vende tilbage på scenen, må hun sande, at hun ikke ved, om det er muligt.

- Det vil min krop fortælle mig.

Céline Dion skulle have optrådt i Royal Arena i København sidste år med sine storladne ballader som titelsangen fra filmen "Titanic", "My Heart Will Go On", samt "It's All Coming Back To Me Now" og "Think Twice", men måtte aflyse sin tour grundet sygdommen.

Céline Dion udsendte sin første lp som 12-årig, og som 20-årig - i 1988 - vandt hun det internationale melodigrandprix med "Ne Partez Pas Sans Moi" for Schweiz.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 09:31

Dansk tv-vært afslører sit barns sjældne navn

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Paradise Hotel-værten Rikke Göransson venter sit første barn med sin kæreste, Bruno C. Da Conceicao, og den lille ny skal hedde Rio.

Paradise Hotel-værten Rikke Gøransson bliver meget snart mor for første gang, og navnet er allerede på plads.

Den lille ny skal hedde Rio.

Det afslører den vordende mor til Anders Breinholt i tirsdagens udgave af talkshowet "Breinholts" på TV3 og Viaplay.

Kønnet vil den notorisk private tv-vært dog stadig gerne holde for sig selv.

Ifølge Danmarks Statistik bærer den kommende verdensborger fornavn med 25 kvinder og 53 mænd herhjemme.

Rio er et såkaldt unisex navn, hvilket betyder, at det både er godkendt til piger og drenge.

Rio betyder "flod" oversat fra spansk og portugisisk. Det indgår også i den brasilianske storby Rio de Janeiro.

Rikke Gøransson venter lille Rio sammen med sin kæreste, Bruno C. Da Conceicao, der har brasilianske aner.

Parret stod frem som kærester sidste sommer.

- Jeg har aldrig mødt en mand som ham. Jeg er meget glad, og jeg tror, han er den sidste kæreste, jeg får i mit liv, sagde Rikke Gøransson dengang om Bruno C. Da Conceicao til Billed-Bladet.

Med Bruno C. Da Conceicao blev Rikke Gøransson også bonusmor.

- Det er en større kærlighed. Nu er det ikke bare ét menneske, jeg kommer til at holde af, og det er en gave. Det er ikke et lille barn, så man kan også blive venner, fortalte tv-værten i DR-podcasten "Hånden på hjertet".

- Det er ikke mit ansvar at opdrage, så det er også en befrielse. Jeg har aldrig været mere lykkelig, siger hun videre til public service-mediet.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

FAKTA: Undgå forurening når du sanker

* Der er forskel på at sanke i egen have og ude i naturen eller i byen.

* Vær opmærksom på forurening fra biler. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke kan høre dine egne tanker for trafikstøj, er det ikke et sted, du skal sanke.

* Hold også øje med, om du sanker et sted, hvor der ofte bliver luftet hunde. I så fald skal du være opmærksom på afføring og tis.

* Som med alt man finder i naturen, skal man huske at skylle ukrudtet grundigt inden brug.

Kilde: Mikkel-Lau Mikkelsen, projektchef fra Vild Mad-appen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 23/04/2024 - 08:00

Brug havens hadede planter i køkkenet

Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der er guld gemt i din have. Skvalderkål, brændenælder og mælkebøtter er blot noget af det ukrudt, du kan bruge i madlavningen, hvis bare du ændrer dit mindset.

Det er ikke kun de smukke forårsblomster, der springer ud i fuldt flor her til foråret. Også havens mere ubudne gæster er begyndt at spire frem.

Men faktisk er ukrudtet mere ven end fjende. Det handler bare om at ændre sit mindset, fortæller projektchef Mikkel-Lau Mikkelsen fra Vild mad-appen.

- Skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, tidsler og løgkarse er bare nogle af de ukrudtsplanter, der er spiselige, og som faktisk er lette at bruge i køkkenet, siger han og fortsætter:

- Man kan hurtigt tænke, at det er en helt ny måde at lave mad på, men det behøver det ikke være.

Den helt almindelige skvalderkål kan bruges i stedet for bredbladet persille, mens brændenælder kan bruges i en varm ret, som var det spinat og mælkebøtteblade i stedet for rucolasalat, fortæller han.

Tager man til Italien og Frankrig, er det ikke unormalt, at mælkebøtter og brændenælder er på menuen.

- Stegte brændenælder er virkelig lækre. Steg dem i olivenolie med noget hvidløg og chili, så har du en gammel italiensk klassiker, siger Mikkel-Lau Mikkelsen, der selv finder inspiration i andre landes madkulturer.

Men det er vigtigt at vide hvilke dele af ukrudtsplanten, der egner sig til madlavning, råder Mikkel-Lau Mikkelsen. For eksempel er det kun brændenældens omtrent seks øverste skud, der smager godt.

Kristine Fenger, der er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og aktuel med bogen "I gang med spiselige bede", bruger også gerne ukrudt fra haven, når hun skal lave mad.

Her kommer hun med to bud på opskrifter med havens ofte hadede planter:

1. Mælkebøttefrikadeller

Til mælkebøttefrikadeller bruges de gule blomster.

Saml en skål med mælkebøtteblomsterne. Børnene synes ofte, det er en sjov opgave, fortæller Kristine Fenger.

Pluk det gule fra blomsterne.

Tilsæt et halvt fintsnittet eller revet løg, tre æg, to håndfulde havregryn, tre spiseskefulde kikærtemel, salt og løvstikke.

Bland farsen godt, og lad den herefter trække.

Form mælkebøttefrikadellerne, og steg dem på en pande i fedtstof efter eget valg.

- Jeg elsker, at man kan tage en lidt hadet plante og få vendt frustrationen til: "Yes! Nu skal vi endelig lave mælkebøttefrikadeller!". Det er sjovt, når det kan lykkes, siger Kristine Fenger.

2. Urtesalt

Til urtesalt kan man høste de urter, man nu har lyst til at bruge, fortæller Kristine Fenger.

- Vi kan godt lide at bruge brændenælde sammen med løvstikke, men man kan også bruge skovløg, skvalderkål, ramsløg eller hvad man nu har i haven, siger hun.

Saml en stor skål med urter, og blend dem i en foodprocessor, eller hak dem fint.

Bland salt i de hakkede urter. Til en stor skål bruges omkring 1 kilo salt. Men det er vejledende, fortæller Kristine Fenger.

Fordel urtesaltet på en bageplade, og sæt det på bordpladen til tørring.

Afhængigt af hvor fugtigt der er, skal urtesaltet tørre mellem tre dage og en uge. Rør gerne lidt i urterne under tørringstiden.

Urterne kan også tørres i ovnen, men Kristine Fenger foretrækker selv at tørre dem på køkkenbordet.

Når saltet er knastørt, kan det opbevares i et syltetøjsglas.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek