Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

02/05/2023 - 08:00

Lækre vafler eller mild smør? Tag ramsløget med i køkkenet

Ramsløgssæsonen er gået ind, og hvad end du er til pesto eller dressing, kan du bruge ramsløg i madlavningen. Her får du inspiration til, hvad du kan lave.

Drahoslav Ramik/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der gemmer sig en lang række muligheder i ramsløg, der lige nu kan findes i skovbunden.

Det siger Martin Wiese Lyngholm, der er creative content-specialist hos Arla Foods, hvor han blandt andet er med til at udvikle opskrifter.

- Ramsløg er en rigtig god smagsgiver. Det kan spises råt eller tilberedes, så det får en anden smag, og man kan bruge det i retter, hvor man ellers ville have brugt persille, purløg eller forårsløg, siger han.

Få her inspiration til, hvad du kan lave med den grønne løgplante.

1) Pift pastaen op.

Spørger man Martin Wiese Lyngholm, bør du lave en pesto.

Her skal du bruge 50 gram afdryppede og rensede ramsløgsblade, cirka 100 gram afkølede ristede mandler, kerner eller andre nødder, 2 deciliter kold smagsneutralt olie, 50 gram revet hård ost, 2 spiseskefulde friskpresset citronsaft, 0,5 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber.

Alle ingredienserne blendes.

- Pestoen kan bruges i rigtig meget. Man kan for eksempel vende den med friskkogt pasta eller bruge den i en sandwich, siger han.

Pestoen kan holde sig i i hvert fald én uge og kan fryses ned i for eksempel isterningeforme, hvis den ikke bliver spist.

2) Hiv vaffeljernet frem.

Martin Wiese Lyngholm anbefaler også kartoffelvafler.

Til en portion på fire til seks vafler skal du bruge 500 gram store, skrællede kartofler, 50 gram smeltet smør, 3 spiseskefulde finthakket ramsløg, 1 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber. Husk at vaske ramsløget.

Først river du kartoflerne, herefter vendes de resterende ingredienser i kartoffelmassen, og så bager du vaflerne på et vaffeljern.

3) Spar penge, og lav dit eget kryddersalt.

Endelig råder han til, at du bruger ramsløg til at lave kryddersalt.

- Det er en vildt lækker måde at få en kryddersalt på. Det kan også være dyrt, hvis du skal købe den, siger Martin Wiese Lyngholm.

Du skal bare bruge 70 gram ramsløg og 300 gram salt. Du starter med at vaske ramsløget og blender det herefter med salt.

Herefter tørres det i ovnen i omkring 2 timer ved 50 grader varmluft. Vend portionen et par gange undervejs.

4) Lav dressing til salaten.

Vil du bruge ramsløget til for eksempel brød eller salat, kan du lave en dressing, anbefaler projektchef Mikkel-Lau Mikkel fra Vild mad-appen.

Her skal du bruge vindruekerneolie, som blendes med ramsløgsblade, til det bliver en ensartet masse.

Lad det stå og trække i omkring 12 timer et køligt sted, og si herefter plantedelene fra.

- Det er en måde at få ramsløgsmagen ind i rigtig mange retter. Man kan for eksempel komme den på friskost eller hælde det over sin salat.

5) Lav dit eget smør.

Mikkel Lau-Mikkelsen råder også til, at du bruger planten til at lave dit eget ramsløgsmør.

Her smelter du en pakke smør, uden at det bobler, og lægger herefter et par ramsløgsblade i. Lad det stå i 20 til 30 minutter, og blend det.

- Det er et superlækkert og mildt ramsløgssmør, og den kan bruges til for eksempel pasta eller bagte kartofler, siger han.

/ritzau fokus/

København, 13/09/2025 - 13:10

Journalist og forfatter Lasse Ellegaard er død i en alder af 81 år

Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Ellegaard har været skribent ved flere af de største medier i Danmark og vundet priser for sin journalistik.

Journalist og forfatter Lasse Ellegaard er død i en alder af 81 år.

Det oplyser Karen Fredslund Ellegaard, som var gift med Lasse Ellegaard gennem 21 år.

Lasse Ellegaard var svækket af sygdom og døde natten til fredag i sit hjem på Falster.

Han har været skribent ved flere af de største medier i Danmark og vundet flere priser, blandt andet Publicistprisens ærespris i 2021.

Og så er han kendt for at sige, at han ikke arbejder som journalist - han ER journalist.

De senere år skrev han analyser om Mellemøsten og klummer på Dagbladet Information.

Det var også her, han startede karrieren i sin tid, og her har han været både chefredaktør og korrespondent.

Ellegaard var et forbillede for mange af dagbladets journalister, lyder det i et mindeord fra chefredaktør Rune Lykkeberg.

- Han var et fyrtårn som forbillede for de skrivende og en mand, som havde kanter og larmede og både tog og gav.

- Der var dem, som slog sig på ham, men der var endnu flere, som blev inspirerede og fortryllede af mødet med Lasse Ellegaard, skriver Rune Lykkeberg på Information.dk.

Lasse Ellegaard var uddannet på Roskilde Tidende og ud over Dagbladet Information har han skrevet for Weekendavisen, Det fri Aktuelt og Ekstra Bladet.

Han var Jyllands-Postens Mellemøst-korrespondent fra 1997 til 2004 og korrespondent for Politiken i London fra 2005 til 2007.

Lasse Ellegaard har ikke kun dyrket det skrevne ord. I 1982 tog han en afstikker til TV-Avisen, og han har også været højskolelærer på Askov.

Ellegaard holdt sig godt orienteret om et bredt udvalg af emner, og flere af dem har han også skrevet bøger om:

Rockmusik, fodbold, cykelløb, dansk politik og udenrigspolitik - særligt Mellemøsten, som han har dækket med bopæl i blandt andet Israel, Tyrkiet og Libanon.

Den garvede skribent kom i 2022 i modvind, da han i en klumme om dansk politik skrev om Enhedslistens konsekvente valg af "kønne unge kvinder som udadvendt ansigt".

Det fik Enhedslistens tidligere politiske ordfører Pernille Skipper til at replicere med et "rend mig".

Lasse Ellegaard beklagede senere og forklarede, at det var ment som en spøg.

Han efterlader sig tre børn og fem børnebørn.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/09/2025 - 08:00

FAKTA: Facts om Fantino

* Maria Fantino hedder egentlig Maria Emilie Prehn Hansen. Navnet Fantino fik hun som kælenavn som helt ung af en veninde, og det har holdt ved lige siden.

* Hun er født i 1995 i København, hvor hun stadig bor.

* Blev i 2015 som 20-årig optaget på Talentholdet på DR.

* Efter forløbet blev hun vært på P3-programmet "Curlingklubben" sammen med makkeren Christian Bonde.

* Ud over radioprogrammet lavede "Curlingklubben" også flere tv-udsendelser.

* Maria Fantino og Christian Bonde har fortsat deres professionelle makkerskab, efter at Maria Fantino blev ny X Factor-vært. De laver i dag podcasten "Fantino og Bonde" på Bauer Media sammen.

* Privat blev Maria Fantino i sommer gift med ingeniøren Emil Charlie Hansen.

Kilder: Alt for damerne, Bauer Media.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 13/09/2025 - 10:00

FAKTA: Unges udfordringer på arbejde

Jobpatruljen har spurgt 3282 unge mellem 13-17 år om deres fritidsjob. Her er nogle af udfordringerne:

* 96 procent har oplevet et eller flere brud på reglerne i deres ansættelsesforhold.

* Mere end hver fjerde er ikke opmærksomme på, at de har visse rettigheder, når de er på arbejde.

* Den gennemsnitlige timeløn er 77,77 kroner i timen. Cirka 20 procent modtager dog ikke løntillæg for eksempelvis aften- og weekendarbejde.

* Flere end otte ud af ti af de undervisningspligtige unge har vagter, som varer mere end de tilladte to timer på en skoledag.

* Knap 25 procent får ikke den pause, som de ifølge loven har krav på.

Kilde: Jobpatruljens evalueringsrapport 2024.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 13/09/2025 - 10:00

Giv børnene et sceneskift og få aftensmaden til at glide lettere ned

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hvis det er svært at få ro på måltidssituationen derhjemme, ligger der guld gemt i at se på den måde, daginstitutionerne har knækket nødden.

Efter at have okset hjem fra arbejde og tryllet et nærende måltid frem, der nu står dampende klar på bordet, er der ikke noget bedre end at kunne kalde familien til samling med et: "Så er der mad!".

Til gengæld er reaktionen ikke altid som håbet. "Nej tak. Jeg er lige i gang med en leg", lyder det med korslagte arme fra familiens mindste.

Og så kommer måltidssituationen skævt fra start. Det kender Christian Schødts udmærket. Han er far til to, arbejder som madfar i en integreret institution og er aktuel med kogebogen "Bare én bid - grønnere børnemad".

Hans råd er at lære af pædagogernes knivskarpe rutiner.

- Det er svært at gå direkte fra at spille bold eller skærm, og så starter det altså i minus. Børnene har brug for et sceneskift, så man kan begynde et kvarter før med at sige: "Nu skal vi rydde op, vi skal snart spise" og så sætte gang i rutiner med at vaske hænder og dække bord.

- Det gør de også her i institutionen. Og det er enormt gavnligt at tænke ind, fortæller Christian Schødts, som er uddannet ernæringsassistent og også er kok i "Go' Morgen Danmark".

Når alle har fundet vej til middagsbordet, venter der en ny fælde, man let kan falde i.

- Som forælder kommer man tit til at gå frem og tilbage, fordi "jeg har også lige glemt vandkanden". Det giver ikke den ro, der skal til. På blå stue er alt sat frem på bordet, så man ikke skal rejse sig igen, fortæller han om dagligdagen i vuggestuen og børnehaven.

Når roen har indfundet sig ved spisebordet, bliver blikket hurtigt rettet mod børnenes tallerkener. Får de nu grøntsager nok? Og bliver de overhovedet mætte?

Men her kan du med fordel slå koldt vand i blodet.

- Man kan let blive så optaget af, at børnene spiser nok, at man sidder og siger: "Den der kunne du så godt lide sidste gang". Men man får lagt et pres ned over den stund, som ikke er fedt for ungerne, forklarer han.

Det samme gælder også med omvendt fortegn. Sætninger som: "Den her kunne du ikke så godt lide sidst, men nu har jeg gjort det her ved den i stedet", er heller ikke fordrende for, at børnene kan gå naturligt og umiddelbart til måltidet og tage for sig af det, de nu har lyst til i dag.

- Lad være med at italesætte det - bare gør det, lyder Christian Schødts' råd til at undgå det, han kalder madstress.

Selv om Christian Schødts til daglig laver mad i en integreret institution og har fundet frem til en række genveje til at gøre maden sjov og inkluderende - blandt andet ved at have børnene så meget som muligt med i køkkenet - så kan hans egne børn sagtens finde på at pille noget fra.

- Det skal der altid være plads til, siger han.

Han slår dog på tromme for, at man altid giver børnene en chance for at gå på opdagelse i maden. Også selv om de har rynket på næsen af den ret de forrige gange.

- Bare fordi August ikke plejer at spise den ret, så nytter det ikke noget at tage rugbrødet med ind til bordet fra start, siger han med henvisning til at have nogle sikre elementer med ved bordet, som man ved glider lettere ned.

- For nogle gange går der lige fem-ti minutter, før de begynder at spise det, siger han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek