Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

02/05/2023 - 08:00

Lækre vafler eller mild smør? Tag ramsløget med i køkkenet

Ramsløgssæsonen er gået ind, og hvad end du er til pesto eller dressing, kan du bruge ramsløg i madlavningen. Her får du inspiration til, hvad du kan lave.

Drahoslav Ramik/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der gemmer sig en lang række muligheder i ramsløg, der lige nu kan findes i skovbunden.

Det siger Martin Wiese Lyngholm, der er creative content-specialist hos Arla Foods, hvor han blandt andet er med til at udvikle opskrifter.

- Ramsløg er en rigtig god smagsgiver. Det kan spises råt eller tilberedes, så det får en anden smag, og man kan bruge det i retter, hvor man ellers ville have brugt persille, purløg eller forårsløg, siger han.

Få her inspiration til, hvad du kan lave med den grønne løgplante.

1) Pift pastaen op.

Spørger man Martin Wiese Lyngholm, bør du lave en pesto.

Her skal du bruge 50 gram afdryppede og rensede ramsløgsblade, cirka 100 gram afkølede ristede mandler, kerner eller andre nødder, 2 deciliter kold smagsneutralt olie, 50 gram revet hård ost, 2 spiseskefulde friskpresset citronsaft, 0,5 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber.

Alle ingredienserne blendes.

- Pestoen kan bruges i rigtig meget. Man kan for eksempel vende den med friskkogt pasta eller bruge den i en sandwich, siger han.

Pestoen kan holde sig i i hvert fald én uge og kan fryses ned i for eksempel isterningeforme, hvis den ikke bliver spist.

2) Hiv vaffeljernet frem.

Martin Wiese Lyngholm anbefaler også kartoffelvafler.

Til en portion på fire til seks vafler skal du bruge 500 gram store, skrællede kartofler, 50 gram smeltet smør, 3 spiseskefulde finthakket ramsløg, 1 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber. Husk at vaske ramsløget.

Først river du kartoflerne, herefter vendes de resterende ingredienser i kartoffelmassen, og så bager du vaflerne på et vaffeljern.

3) Spar penge, og lav dit eget kryddersalt.

Endelig råder han til, at du bruger ramsløg til at lave kryddersalt.

- Det er en vildt lækker måde at få en kryddersalt på. Det kan også være dyrt, hvis du skal købe den, siger Martin Wiese Lyngholm.

Du skal bare bruge 70 gram ramsløg og 300 gram salt. Du starter med at vaske ramsløget og blender det herefter med salt.

Herefter tørres det i ovnen i omkring 2 timer ved 50 grader varmluft. Vend portionen et par gange undervejs.

4) Lav dressing til salaten.

Vil du bruge ramsløget til for eksempel brød eller salat, kan du lave en dressing, anbefaler projektchef Mikkel-Lau Mikkel fra Vild mad-appen.

Her skal du bruge vindruekerneolie, som blendes med ramsløgsblade, til det bliver en ensartet masse.

Lad det stå og trække i omkring 12 timer et køligt sted, og si herefter plantedelene fra.

- Det er en måde at få ramsløgsmagen ind i rigtig mange retter. Man kan for eksempel komme den på friskost eller hælde det over sin salat.

5) Lav dit eget smør.

Mikkel Lau-Mikkelsen råder også til, at du bruger planten til at lave dit eget ramsløgsmør.

Her smelter du en pakke smør, uden at det bobler, og lægger herefter et par ramsløgsblade i. Lad det stå i 20 til 30 minutter, og blend det.

- Det er et superlækkert og mildt ramsløgssmør, og den kan bruges til for eksempel pasta eller bagte kartofler, siger han.

/ritzau fokus/

København, 12/11/2025 - 10:57

Dansk stjerne vender tilbage som magtfuld prinsesse i HBO-serie

Cj Rivera/Ritzau Scanpix

Skuespiller Sarah-Sofie Boussnina er i gang med optagelserne til en ny sæson af den internationale serie "Dune: Prophecy".

Hollywood glitrer om den danske skuespiller Sarah-Sofie Boussnina.

Fans af HBO-dramaet "Dune: Prophecy" kan se frem til endnu en gang at se hende besjæle karakteren prinsesse Ynez i en kommende anden sæson af serien.

Det oplyser underholdningsselskabet Warner Bros. Discovery i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at optagelserne til den nye sæson er gået i gang, og at de finder sted i både Ungarn, Jordan og Spanien.

Ud over Sarah-Sofie Boussnina tæller rollelisten navne som Emily Watson, Olivia Williams og Travis Fimmel.

"Dune: Prophecy" udspiller sig i samme univers som instruktør Denis Villeneuves spillefilm "Dune 1" og "Dune 2", der er baseret på bøgerne af den amerikanske forfatter Frank Herbert.

HBO-serien er inspireret af romanen "Sisterhood of Dune", som er skrevet af Frank Herberts søn Brian Herbert i samarbejde med Kevin J. Anderson.

Denne fortælling foregår 10.000 år inden historien fra Dune-filmene. I universet spiller Sarah-Sofie Boussnina kejserens datter Ynez, der ved, at hun en dag skal tage magten, men insisterer på at gøre det på sin egen måde.

En rolle, som hun ikke troede, det ville lykkes hende at få i hus, har hun tidligere fortalt i et interview med Ritzau.

- Jeg skulle stå over for skuespillere, jeg virkelig ser op til. Vi skulle fortælle en historie sammen. Emily Watson (som spiller Valya Harkonnen, der træner og motiverer en gruppe unge kvinder i serien, red.) er et af mine forbilleder. Det var virkelig inspirerende, lød det fra Sarah-Sofie Boussnina.

Den 34-årige skuespiller fik sit gennembrud i TV 2-serien "Lærkevej" tilbage i 2009.

Siden har hun blandt andet haft roller i julekalenderen "Tvillingerne & Julemanden", DR-thrilleren "Broen" og Afdeling Q-krimien "Fasandræberne".

På den internationale scene har hun medvirket i serien "Knightfall" og dramaet "Maria Magdalena" over for Rooney Mara og den oscarvindende skuespiller Joaquin Phoenix.

Premieredatoen for anden sæson af "Dune: Prophecy" er endnu ikke blevet offentliggjort.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 12/11/2025 - 09:58

Sangstjerne skal spille hovedrollen i ny Alice i Eventyrland-film

Kylie Cooper/Reuters

Amerikanske Sabrina Carpenter får sin første store filmrolle som Alice i ny musicalfilm.

Den amerikanske verdensstjerne Sabrina Carpenter skal både spille hovedrollen og producere en ny musicalfilm, der er inspireret af Lewis Carrolls bog "Alice i Eventyrland".

Det skriver det amerikanske underholdningsmedie Variety.

Rollen bliver den 26-årige sangstjernes første store filmrolle.

Den amerikanske filmproducer Marc Platt bliver også en del af projektet. Han har blandt andet været en del af "Wicked"-filmene, der har sangstjernen Ariana Grande på rollelisten.

"Alice i Eventyrland"-filmene har traditionelt set været forbundet med Disney, men den kommende musicalfilm skal produceres af Marc Platt Productions, der hører under Universal Pictures.

Lorene Scafaria skal både skrive manuskriptet og instruere. Denne rolle indtog hun også i filmen "Hustlers", der har sanger Jennifer Lopez og rapper G-Eazy på rollelisten.

Ifølge kilder tæt på Variety, var det Carpenter selv, der kom med idéen til projektet. Hun tog derefter kontakt til Universal i 2024.

Lewis Carrolls populære klassiker fra 1865 handler om den nysgerrige pige Alice, der tilfældigt opdager en ny magisk verden, hvor intet er, som det ser ud.

Den nye "Alice i Eventyrland"-musicalfilm har endnu ikke fået en officiel titel.

Projektet bliver annonceret kun en uge efter, at Carpenter blev nomineret i seks kategorier til Grammy Awards, der finder sted 1. februar 2026.

Carpenter har tidligere haft filmroller i filmene "Tall Girl"-filmene, "Emergency" og "Work It".

Den 26-årige er blandt andet kendt for sangene "Espresso", "Taste", "Please Please Please" og "Manchild".

Hun har 72,7 millioner månedlige lyttere på Spotify.

I slutningen af august udgav hun albummet "Man's Best Friend".

Popsangeren er lige nu i gang med sin verdensomspændende "Short N'Sweet"-turné.

Hun var også forbi Danmark, hvor hun indtog Royal Arena til to udsolgte koncerter 31. marts og 1. april.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 12/11/2025 - 08:00

FAKTA: Honningkagens historie

* Kager bagt med mel og krydderier og sødet med honning kan spores helt tilbage til middelalderen.

* Munkene i middelalderens europæiske klostre spiste de hårde kager for ikke at bryde fasten. 

* Senere spredte kagen sig ud i Europa, og i Tyskland fik den navne som Lebkuchen og Honigkuchen. 

* Fra slutningen af 1700-tallet dukkede honningkagerne op i Christiansfeld, der dengang tilhørte Slesvig. 

* Byens to første bagere havde tyske rødder og introducerede honningkagen. Kagen blev gennem tiden blandt andet brugt af byens sognepræster til forlovelsesritualer. 

* Christiansfeld, der i dag er en del af Sønderjylland, har fortsat en stolt tradition for de krydrede kager. 

* Der findes dog flere bud på, hvordan en ægte Christiansfelder-honningkage skal bages. 

Kilde: Lex - Danmarks Nationalleksikon. 

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 12/11/2025 - 08:00

Gode honninghjerter tager tid: Begynd allerede nu

Hele huset dufter, når hjemmebagte honninghjerter tages ud af ovnen. Men hvis du skal byde på den krydrede honningkage i december, skal du lave fordejen nu.

Ingredienser som nellike, ingefær og kanel giver honninghjerter den karakteristiske smag af jul.

Men forberedelserne skal du lave, længe før kagerne kan nydes i december.

For de klassiske honninghjerter består også af en fordej, der laves, minimum fire uger før kagerne bages.

Det fortæller Cathrine Brandt, der er forfatter til flere bøger om bagværk og ejer af bageriet Brandt Brød i Silkeborg.

Fordejen til det, Cathrine Brandt betegner som julens vigtigste bagværk, består af kun to ingredienser.

- Først rører man honning og hvedemel sammen, og det skal have lov at stå, for at man kan få nogle luftige honninghjerter, siger hun.

Stivelsesmolekylerne i fordejen ændrer sig, når honning og hvedemel får lov at modne sammen.

Når du senere ved bagningen tilsætter hævemiddel i form af hjortetaksalt og potaske, sker der en kemisk reaktion, som skaber luftbobler og giver en blød og luftig kage.

Fordejen skal opbevares i en lufttæt beholder og stilles et køligt sted.

- Den må ikke stå alt for varmt, så hvis man har et meget varmt køkken, kan man stille den i et viktualierum, en kælder eller i køleskabet, siger Cathrine Brandt.

Inden fordejen blandes med de øvrige ingredienser, kan du med fordel rive den på et groft rivejern.

Så undgår du, at din røremaskine bukker under for den hårde masse midt i årets måske vigtigste bagemåned.

Cathrine Brandt forbereder selv fordejen lige omkring efterårsferien, men du kan let få et godt resultat, hvis du laver den i midten af november.

- Så kan man bage dem i starten af december, og så har man honninghjerter til hele måneden, hvis man fugter dem undervejs, siger hun.

Blandingen kan hverken fordærve eller blive for gammel, da den ikke indeholder vand.

Derfor kan du ifølge Cathrine Brandt sagtens bruge fordejen fra sidste år, hvis du ikke kom i mål med dine honninghjerter.

Når de nybagte kager tages ud af ovnen, er de hårde som sten og derfor ikke til at spise.

- Her fungerer det allerbedst, hvis man lægger de bagte honninghjerter på en bageplade med en bagerist hen over og dækker med et fugtigt viskestykke.

- Så blødgør man viskestykket løbende over et par dage, mens kagerne står og trækker fugt. Og så kan man lukke dem med chokolade, siger Cathrine Brandt.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek