Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

02/05/2023 - 08:00

Lækre vafler eller mild smør? Tag ramsløget med i køkkenet

Ramsløgssæsonen er gået ind, og hvad end du er til pesto eller dressing, kan du bruge ramsløg i madlavningen. Her får du inspiration til, hvad du kan lave.

Drahoslav Ramik/Ritzau Scanpix

Af: Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus

Der gemmer sig en lang række muligheder i ramsløg, der lige nu kan findes i skovbunden.

Det siger Martin Wiese Lyngholm, der er creative content-specialist hos Arla Foods, hvor han blandt andet er med til at udvikle opskrifter.

- Ramsløg er en rigtig god smagsgiver. Det kan spises råt eller tilberedes, så det får en anden smag, og man kan bruge det i retter, hvor man ellers ville have brugt persille, purløg eller forårsløg, siger han.

Få her inspiration til, hvad du kan lave med den grønne løgplante.

1) Pift pastaen op.

Spørger man Martin Wiese Lyngholm, bør du lave en pesto.

Her skal du bruge 50 gram afdryppede og rensede ramsløgsblade, cirka 100 gram afkølede ristede mandler, kerner eller andre nødder, 2 deciliter kold smagsneutralt olie, 50 gram revet hård ost, 2 spiseskefulde friskpresset citronsaft, 0,5 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber.

Alle ingredienserne blendes.

- Pestoen kan bruges i rigtig meget. Man kan for eksempel vende den med friskkogt pasta eller bruge den i en sandwich, siger han.

Pestoen kan holde sig i i hvert fald én uge og kan fryses ned i for eksempel isterningeforme, hvis den ikke bliver spist.

2) Hiv vaffeljernet frem.

Martin Wiese Lyngholm anbefaler også kartoffelvafler.

Til en portion på fire til seks vafler skal du bruge 500 gram store, skrællede kartofler, 50 gram smeltet smør, 3 spiseskefulde finthakket ramsløg, 1 teskefuld salt og lidt friskkværnet peber. Husk at vaske ramsløget.

Først river du kartoflerne, herefter vendes de resterende ingredienser i kartoffelmassen, og så bager du vaflerne på et vaffeljern.

3) Spar penge, og lav dit eget kryddersalt.

Endelig råder han til, at du bruger ramsløg til at lave kryddersalt.

- Det er en vildt lækker måde at få en kryddersalt på. Det kan også være dyrt, hvis du skal købe den, siger Martin Wiese Lyngholm.

Du skal bare bruge 70 gram ramsløg og 300 gram salt. Du starter med at vaske ramsløget og blender det herefter med salt.

Herefter tørres det i ovnen i omkring 2 timer ved 50 grader varmluft. Vend portionen et par gange undervejs.

4) Lav dressing til salaten.

Vil du bruge ramsløget til for eksempel brød eller salat, kan du lave en dressing, anbefaler projektchef Mikkel-Lau Mikkel fra Vild mad-appen.

Her skal du bruge vindruekerneolie, som blendes med ramsløgsblade, til det bliver en ensartet masse.

Lad det stå og trække i omkring 12 timer et køligt sted, og si herefter plantedelene fra.

- Det er en måde at få ramsløgsmagen ind i rigtig mange retter. Man kan for eksempel komme den på friskost eller hælde det over sin salat.

5) Lav dit eget smør.

Mikkel Lau-Mikkelsen råder også til, at du bruger planten til at lave dit eget ramsløgsmør.

Her smelter du en pakke smør, uden at det bobler, og lægger herefter et par ramsløgsblade i. Lad det stå i 20 til 30 minutter, og blend det.

- Det er et superlækkert og mildt ramsløgssmør, og den kan bruges til for eksempel pasta eller bagte kartofler, siger han.

/ritzau fokus/

København, 27/11/2025 - 14:43

Irsk raptrio med Hizbollah-flag og svensk hitmaskine gæster Roskilde

Scott A Garfitt/Ritzau Scanpix

Udover Kneecap og Zara Larsson er amerikanske David Byrne også at finde blandt de 24 nye Roskilde-navne.

Den irske raptrio Kneecap, der den seneste tid har trukket overskrifter i forbindelse med en sag om terrorstøtte, har fået plads i næste års program for Roskilde Festival.

Det skriver festivalen i en pressemeddelelse, hvor 24 nye navne er blevet sat på plakaten for sommerens festival.

Selv beskriver Roskilde Kneecap som værende et band, der "leverer en højenergisk koncert fyldt med politisk bid og samfundsrevsende satire".

Gruppen med sange som "Get your brits out" og "Better way to live" er kendt for sine politiske tekster og for propalæstinensiske budskaber, som er blevet fremført under gruppens koncerter.

Den ene part af trioen rapperen Mo Chara - med det borgerlige navn Liam Óg Ó hAnnaidh - har også været tiltalt for terrorbilligelse, da han viftede med et Hizbollah-flag under en koncert i London.

Sagen er senere blevet droppet på grund af for sen tiltale. Afvisningen af sagen er dog blevet kæret.

Kneecap har tidligere givet udtryk for, at gruppen mener, retssagen var et politisk forsøg på at lukke munden på medlemmerne.

Foruden den irske rapgruppe kan man på plakaten også finde svenske Zara Larsson, der optrådte i danske Royal Arena i sidste uge til stor begejstring for blandt andet Gaffas anmelder, der kvitterede med fire ud af seks stjerner.

Hun brød for alvor igennem på den internationale popscene i 2015, da hun var 17 år, med sangen "Lush life".

Med sit seneste album, der udkom i september med titlen "Midnight Sun", har den 27-årige kunstner "endelig vist, hvem hun er", som Soundvenue formulerer det.

- Det er et langt sjovere og mere rørende album, end hun nogensinde har leveret før, skriver musikmediet.

Roskilde Festival forventer også, at Larsson leverer et "storslået popshow", når hun til sommer indtager Orange Scene.

På samme scene kan man på næste års festival opleve den danske rapper Tessa og den britiske Little Simz.

- De skaber alle tre fuldstændig forrygende musik, og så har de det tilfælles, at de er meget autentiske og bruger kunsten til at dele ud af sig selv på en måde, der vækker genklang, lyder det fra festivalens musikchef, Thomas Sønderby Jepsen, i pressemeddelelsen.

Derudover vender den amerikanske sanger, som Roskilde beskriver som en "rocklegende", David Byrne tilbage til festivalen.

Den skotskfødte amerikaner Byrne, der har været frontfigur i avantgardeband Talking Heads, optrådte senest på Roskilde Festival i 2018, hvilket blev beskrevet som en "euforisk koncertoplevelse".

Foruden de førnævnte kunstnere tæller de resterende nye navne Yung Lean & Bladee, Audrey Nuna, Esdeekid, Mille, Oklou, Royel Otis, Annie and the Caldwells, Ata Kak, Bruno Berle, The Callous Daoboys, Ecca Vandal, No Joy, Rizwan-Muazzam Qawwali, Rochelle Jordan, Sherelle, Tonser, Uld, Vgtbl.pl og Yerai Cortés.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 27/11/2025 - 14:15

Irsk raptrio med Hizbollah-flag og svensk hitmaskine gæster Roskilde

Scott A Garfitt/Ritzau Scanpix

Udover Kneecap og Zara Larsson er amerikanske David Byrne også at finde blandt de 24 nye Roskilde-navne.

Den irske raptrio Kneepcap, der den seneste tid har trukket overskrifter i forbindelse med en sag om terrorstøtte, har fået plads i næste års program for Roskilde Festival.

Det skriver festivalen i en pressemeddelelse, hvor 24 nye navne er blevet sat på plakaten for sommerens festival.

Selv beskriver Roskilde Kneecap som værende et band, der "leverer en højenergisk koncert fyldt med politisk bid og samfundsrevsende satire".

Gruppen med sange som "Get your brits out" og "Better way to live" er kendt for sine politiske tekster og for propalæstinensiske budskaber, som er blevet fremført under gruppens koncerter.

Den ene part af trioen rapperen Mo Chara - med det borgerlige navn Liam Óg Ó hAnnaidh - har også været tiltalt for terrorbilligelse, da han viftede med et Hizbollah-flag under en koncert i London.

Sagen er senere blevet droppet på grund af for sen tiltale. Afvisningen af sagen er dog blevet kæret.

Kneecap har tidligere givet udtryk for, at gruppen mener, retssagen var et politisk forsøg på at lukke munden på medlemmerne.

Foruden den irske rapgruppe kan man på plakaten også finde svenske Zara Larsson, der optrådte i danske Royal Arena i sidste uge til stor begejstring for blandt andet Gaffas anmelder, der kvitterede med fire ud af seks stjerner.

Hun brød for alvor igennem på den internationale popscene i 2015, da hun var 17 år, med sangen "Lush life".

Med sit seneste album, der udkom i september med titlen "Midnight Sun", har den 27-årige kunstner "endelig vist, hvem hun er", som Soundvenue formulerer det.

- Det er et langt sjovere og mere rørende album, end hun nogensinde har leveret før, skriver musikmediet.

Roskilde Festival forventer også, at Larsson leverer et "storslået popshow", når hun til sommer indtager Orange Scene.

På samme scene kan man på næste års festival opleve den danske rapper Tessa og den britiske Little Simz.

- De skaber alle tre fuldstændig forrygende musik, og så har de det tilfælles, at de er meget autentiske og bruger kunsten til at dele ud af sig selv på en måde, der vækker genklang, lyder det fra festivalens musikchef, Thomas Sønderby Jepsen, i pressemeddelelsen.

Derudover vender den amerikanske sanger, som Roskilde beskriver som en "rocklegende", David Byrne tilbage til festivalen.

Den skotskfødte amerikaner Byrne, der har været frontfigur i avantgardeband Talking Heads, optrådte senest på Roskilde Festival i 2018, hvilket blev beskrevet som en "euforisk koncertoplevelse".

Foruden de førnævnte kunstnere tæller de resterende nye navne Yung Lean & Bladee, Audrey Nuna, Esdeekid, Mille, Oklou, Royel Otis, Annie and the Caldwells, Ata Kak, Bruno Berle, The Callous Daoboys, Ecca Vandal, No Joy, Rizwan-Muazzam Qawwali, Rochelle Jordan, Sherelle, Tonser, Uld, Vgtbl.pl og Yerai Cortés.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

FAKTA: Lad krystalservicen blive i skabet

* En julefrokost kan føles som en oplagt mulighed for at bruge dit gamle krystalservice. Men mange af de gamle skåle og glas indeholder bly, som kan skade centralnervesystemet.

* Når servicen kommer i kontakt med for eksempel sild og snaps, kan der ske en afsmitning af bly til fødevarerne, som du indtager.

* Hos børn kan selv små mængder bly påvirke indlæringsevnen og intelligensen, mens det hos voksne kan skade nyrerne og øge blodtrykket. 

* Hovedparten af det krystalservice, du kan købe i dag, er blyfrit. Har dit service et blåt skær, når du kigger igennem det i dagslys, kan det skyldes bly.

* Julens sure fødevarer som rødbeder, citron og sild kan også opløse aluminium i bakker og sølvpapir. Varerne opbevares bedst i porcelæn, plastskåle eller glas.

Kilde: Fødevarestyrelsen.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 27/11/2025 - 08:00

Undgå at rester fra julebordet giver dig mavepine

Nicoline Kjems-Krognos/Ritzau Scanpix

Tjek temperaturen på dit køleskab, og varm retterne godt igennem. Med få huskeregler kan du sikre, at hverken du eller dine gæster ender med ondt i maven.

Langbordet fra julefrokosten efterlader ofte en del rester, som til stor fornøjelse kan nydes i dagene efter.

Men rester af sildesalat, tarteletfyld og risalamande kan give din mave store problemer, hvis maden ikke håndteres korrekt.

Det fortæller Sørine Quaade Møller, der er sektionsleder i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

En grundig rengøring, et temperaturtjek og oprydning i køleskabet er ifølge sektionslederen gode steder at starte.

Temperaturen i dit køleskab bør være maksimalt fem grader.

- Der kommer rigtig meget mad ind, og meget af det er måske tilberedt og har høje temperaturer.

- Så er det godt, at der er lidt ekstra plads i køleskabet, så der kan være noget luft omkring maden. På den måde kan man sikre, at temperaturfaldet sker på en fornuftig måde, siger Sørine Quaade Møller.

En tommelfingerregel er, at maden skal ned fra 65 grader til en kernetemperatur på under 10 grader over maksimalt fire timer, forklarer hun.

Laver du tarteletfyldet, den brune sovs eller risengrøden til juledesserten i dagene op til servering, kan et simpelt tip mindske bakterievæksten.

- Det er en virkelig god idé at dele maden op i nogle mindre portioner og smide dem i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Under tilberedningen af julebordets uendelige retter er det vigtigt, at du holder råt kød og kødsaft helt adskilt fra alt andet.

Så kan bakterier som for eksempel salmonella og campylobacter ikke sprede sig til den færdiglavede mad og gøre dig syg.

Når retterne skal på bordet, så server lidt ad gangen for at undgå, at store mængder af den lækre mad står ude i mange timer og må ende i skraldespanden.

- Server maden, når gæsterne har sat sig til bords og er klar til at spise. Og tag den væk, så snart I er færdige, og kom den i køleskabet, siger Sørine Quaade Møller.

Det gælder især for røget laks, sildesalater og kødpålæg. Særligt rullepølse og rejesalater, der indeholder friske krydderurter, er ofte mindre holdbare.

Det er ikke kun de sygdomsfremkaldende bakterier fra maden, der kan udfordre dit helbred i juledagene.

Norovirusinfektion, der også kaldes roskildesyge, florerer især i vintermånederne, og det forebygges bedst med god håndhygiejne.

- Med varmt vand og sæbe kommer man virkelig langt. Håndsprit virker ikke på norovirus, fortæller Sørine Quaade Møller.

Sørg desuden for at bruge skeer og tænger til at tage maden. Hold på brødet med et klæde, og opdager du, at skeen er druknet i sovsen, så skift den ud med en ren, lyder hendes opfordring.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek