Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

Washington D.C., 20/03/2024 - 08:35

Omstridt grænselov i Texas fik kun lov at gælde få timer

Grænselov i Texas er genstand for juridisk tovtrækkeri og er igen sat i bero efter højesteretsdom.

John Moore/Ritzau Scanpix

Af: /ritzau/

Det blev kun ganske få timer, at en en omstridt grænselov i delstaten Texas fik lov at gælde.

USA's højesteret gav tirsdag grønt lys til, at myndighederne i Texas kunne begynde at implementere loven, men sent tirsdag aften lokal tid blev loven igen sat i bero ved en appeldomstol.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det er uvist, hvor længe der går inden den næste beslutning i sagen, hvor appeldomstolen onsdag har et nyt møde planlagt.

Loven skal give myndighederne tilladelse til at anholde og tilbageholde migranter, der mistænkes for ulovligt at have krydset grænsen mellem Mexico og USA.

Den skal give Texas' politibetjente beføjelser, der ellers tilfalder de føderale myndigheder.

I løbet af den korte tid, som loven tirsdag havde fået lov at gælde, oplyste myndighederne i Texas ifølge AP ikke, om der var blevet foretaget anholdelser. Det vides således ikke, om den nåede at blive håndhævet.

Modstandere af loven mener, at den krænker den amerikanske forfatning og føderal lovgivning, da regulering af indvandring til USA normalt ligger hos den føderale amerikanske regering.

Texas' guvernør, republikaneren Greg Abbott, underskrev loven i december.

Han sagde i den forbindelse, at den var nødvendig, fordi Joe Biden ikke har gjort tilstrækkeligt for at beskytte Texas mod ulovlig indvandring.

Højesteretsdommen, der gav gav grønt lys til loven, blev afsagt med stemmerne seks mod tre.

Seks af højesterettens dommere er udpeget af republikanske præsidenter, mens tre er udpeget af demokratiske præsidenter.

De tre sidstnævnte stemte imod loven.

- I dag har retten bragt mere kaos og krise ind i håndteringen af indvandringen, skrev dommer Sonia Satomayor i en udtalelse, som også er underskrevet af dommer Ketanji Brown Jackson.

Men kort efter satte appeldomstolen igen loven i bero.

Kommer loven til at gælde, vil den betyde, at ulovlig indrejse i Texas kan udløse fra 180 dages fængsel op til 20 års fængsel. Loven kræver, at delstatens domstole sender migranter tilbage fra Texas til Mexico.

Og hvis ikke migranterne følger ordren, kan de straffes med fængsel.

Højesteretsdommen medførte kortvarigt vrede i Mexico, der nægtede at tage imod migranter, som blev deporteret i medfør af loven.

Mexicos udenrigsministerium har delt en udtalelse, hvori den texanske lov beskrives som værende imod indvandring. I udtalelsen lyder det også, at loven vil føre til "adskillelse af familier, diskrimination og etnisk profilering".

- Mexico vil ikke acceptere - under nogen omstændigheder - hjemsendelser fra delstaten Texas, lyder det i udtalelsen ifølge Reuters.

/ritzau/

Los Angeles, 15/04/2024 - 05:08

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

Mike Blake/Reuters

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

Prisuddelingen afholdes som to begivenheder, der sker samtidig - den ene i New York City og den anden i Los Angeles.

Det er den første afholdning af Writers Guild Awards, efter at medlemmer af Fagforeningen for Hollywoods manuskriptforfattere (WGA) i foråret sidste år gik i strejke.

Strejken medførte blandt andet, at dette års prisuddeling blev udskudt til april.

På scenen i Los Angeles påtalte skuespillerinden Niecy Nash-Betts, som var aftenens vært, også sidste års strejkeforløb.

- Vi kæmpede for lige løn, lige plads til at udtale os, og for vores ret til at nå med til slutningen af en sæson på ti afsnit, sagde hun ifølge Variety.

I oktober sidste år gav fagforeningens medlemmer grønt lys til en treårig aftale med flere filmselskaber og streamingtjenester.

Aftalen indeholder blandt andet en lønstigning og beskyttelse af manuskripter over for kunstig intelligens i branchen.

Succession har også ved andre prisuddelinger vundet flere titler.

I januar i Los Angeles til Emmy-uddelingen, som hylder de bedste tv-serier, dominerede hitserien, da den blandt andet blev vinderen af den prestigefulde pris for Bedste Drama.

/ritzau/

Læs Mere >>

Los Angeles, 15/04/2024 - 04:44

Serie om stenrig og dysfunktionel familie vinder to priser

"Succession" om den dysfunktionelle familie bag et mediedynasti vandt priser ved Writers Guild Awards.

Tv-serien "Succession" vandt søndag to priser ved den årlige prisuddeling Writers Guild Awards.

Det skriver underholdningsmediet Variety.

Priserne uddeles til de bedste manuskriptforfattere bag årets film og tv-serier. Desuden hyldes teater, dokumentar og computerspil.

"Succession", der handler om et mediedynasti og den dysfunktionelle familie bag, vandt priserne for henholdsvis Bedste Dramaserie- og Episode.

"The Bear" vandt prisen for Bedste Komedieserie, mens "Beef" fra Netflix vandt prisen for Bedste Miniserie.

Prisen for Bedste Nye Serie gik til "The Last of Us" på HBO, mens "Last Week Tonight with John Oliver" vandt i kategorien Bedste Talkshow.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

FAKTA: Skærm dig mod pollen i hverdagen

* Luft ud tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færrest pollen i luften.

* Tør dit tøj indendørs eller i tørretumbleren i stedet for at hænge det udenfor.

* Brug solbriller og eventuelt en kasket for at begrænse mængden af pollen, du får i ansigtet.

* Skyl håret, inden du går i seng om aftenen, så du undgår pollen på hovedpuden.

Kilde: Astma-Allergi Danmark.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 14/04/2024 - 08:00

Træt af pollen? Det skal du vide om allergivaccination

Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Forår betyder pollen i luften, men du skal være ekstraordinært hårdt ramt, før det bliver relevant med en vaccination mod din allergi.

Næsen løber, øjnene svier, og du føler dig sløv og træt. Pollenallergi kan være en ret så irriterende forårsbebuder, men hvornår er det relevant for dig at blive decideret vaccineret mod den?

- Vores råd vil altid være, at du taler med din læge. Det er vigtigt, at der bliver udarbejdet en individuel behandlingsplan, lyder det fra Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.

- Symptomerne skal drøftes, også i forhold til hvordan de begrænser dig og påvirker din livskvalitet. Og ud fra det træffer lægen en beslutning om den rette behandling, uddyber hun.

Hos forsikringsselskabet Gjensidige melder man om et stigende antal sager og henvendelser om tilskud til allergivaccinationer.

Om der er tale om en generel stigning i antallet af allergivaccinationer, har Charlotte Gotthard Mørtz, der er formand for Dansk Selskab for Allergologi og professor ved Hudafdelingen og Allergicentret på Odense Universitetshospital, ikke nogen fornemmelse af.

- Men der er rigtig mange, der lider af allergi. Det er omkring 30 procent af vores population, der har høfeber eller helårsallergi, fortæller hun.

Hun råder dig, der er pollenallergiker, til at afprøve andre løsninger i samarbejde med din egen læge, inden du overvejer vaccination.

- Hvis du har milde og kortvarige symptomer, kommer det ikke på tale med allergivaccination. Men er der tale om moderate eller svære symptomer, hvor du har behov for fast behandling i længere perioder, kan man overveje det, siger Charlotte Gotthard Mørtz.

Hun peger på, at behandlingen af pollenallergi typisk består af en daglig dosis særlig næsespray med steroid og antihistamintabletter.

- Det er vigtigt, at man tager sin næsesteroid fast gennem pollensæsonen. Det virker ikke, hvis du kun tager det en gang imellem, understreger hun.

Oplever du stadig symptomer på trods af næsespray og antihistaminer, må du igen tage fat i din læge. Her vil du, hvis ikke det allerede er sket, blive grundigt undersøgt med blodprøver og priktest for at finde frem til, hvad det helt præcist er for pollen, du reagerer på.

Kommer vaccination herefter på tale, skal du indstille dig på, at processen bliver en lang en af slagsen.

- Behandlingen kræver, at man er vedholdende som patient, fordi den foregår over tre til fem år, hvor du hver sjette uge får en injektion. Man kan også få pillebehandlinger, hvor man skal huske at tage en pille hver dag i tre år, fortæller Charlotte Gotthard Mørtz.

Samtidig skal du gøre dig det klart, at du ikke kan regne med at blive totalt symptomfri, når behandlingen slutter.

- Men de fleste er rigtig glade for behandlingen og får en markant bedre livskvalitet. Desuden kan udvikling af astma forebygges, siger professoren og fortsætter:

- Man må dog ikke tænke, at man aldrig kommer til at mærke noget til sin høfeber igen. Man vil stadig kunne opleve milde symptomer.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv

TjekDet - faktatjek