Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 27/08/2023 - 08:00

Haven i september: Plant nyt i den lune jord og høst frø på livet løs

Årets niende måned giver de bedste betingelser for at planlægge næste års haveliv, lyder det fra to eksperter.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af: Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus

Septembers himmel er så blå, og nedenunder bugner haven med opgaver for dine grønne fingre. Måneden er nemlig oplagt til at plante nyt eller flytte rundt på det, du allerede har.

- Jorden er stadig lun og fugtig, og det giver optimale betingelser for rodvækst, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, der er en almennyttig forening.

Især de stedsegrønne planter er gode at få på plads, inden vejret for alvor slår over i efterår.

- De bruger en del vand i løbet af vinteren, og derfor er det vigtigt, at deres rødder er etableret i jorden, inden det bliver koldt, understreger Louise Møller.

Har du tomme bede, anbefaler Signe Schrøder, der er selvstændig havekonsulent i vild natur, at du sår efterafgrøder. Det kan være honningurt, vintervikke eller boghvede.

- Hvis man sår dem i starten af september, kan de nå at blomstre inden vinteren, fortæller hun.

Samtidig sikrer du, at du har noget, der gror i bedene hen over vinteren.

- Planterødderne holder på næringen i jorden. Hvis den bare ligger bar uden planter, så går den næring, jorden har opsamlet, tabt. Den bliver vasket ud af regnen, lyder det fra Signe Schrøder.

Når foråret kommer, hakker du de overvintrende planter op, og så er jorden klar til, at du kan så på ny.

For at så skal du have nogle frø. Og det er også i september, at du kan indsamle dem fra haven.

- Jo flere frø man høster, jo lykkeligere bliver man. Frø er også dyre, så du sparer gode penge, siger Signe Schrøder.

I prydhaven er sommerblomster som morgenfruer, solsikker og kornblomster nemme at høste fra, fortæller Louise Møller.

- Selve den frøstand, der sidder på planten, skal være helt tør, og så klipper du den forsigtigt af og vender den på hovedet ned i en papirspose, så frøene drysser af. Læg dem til tørre i en uges tid.

Derefter kan de kommes i små poser eller kaffefiltre. Husk at notere, hvilke frø poserne indeholder, så du ikke bliver i tvivl, når du skal bruge dem til foråret.

- De skal opbevares tørt og gerne køligt. Hvis de ligger oven på fyret eller radiatoren, nedsættes deres spireevne, siger Louise Møller.

Kaster du dig over frøhøst i køkkenhaven, kræver det lidt mere arbejde. Er du nybegynder, foreslår Signe Schrøder derfor, at du lægger ud med ærter og bønner, der er nemme at gå til.

- Der er altid nogle ærter tilbage på planten, som du ikke får spist. Lad dem sidde, til de bliver gule og får pergamentagtige bælge, fortæller hun.

Pluk de gule ærter af, og læg dem i vindueskarmen, så de kan tørre helt ud, og put dem en papirspose, som du gemmer hen over vinteren.

Tomater er egentlig også lette at høste frø fra. Her skal du dog sikre dig, at tomaterne er frøægte. Hvis ikke er de nemlig ikke velegnede til at så videre med. Frø, der ikke er frøægte, er angivet med "F1" på pakken.

- Man skal gå uden om F1-sorter. Hvis man har en frøkonstant sort, kan man bare tage en moden tomat og splatte den ud på noget køkkenrulle, så frøene kommer ud, siger Signe Schrøder.

I stedet for at gå i butikkerne efter nye frø, opfordrer hun til, at du enten køber dem hos lokale avlere eller stikker hovedet over hækken for at høre, om naboen er frisk på at bytte.

- Inviter til frøbytteparty. Planter er så frygteligt gavmilde, lyder det fra Signe Schrøder.

/ritzau fokus/

Paris, 02/10/2023 - 03:00

Gérard Depardieu afviser anklager om voldtægt

Anne-Christine Poujoulat/Ritzau Scanpix

Den franske skuespiller udtaler sig i et åbent brev, for første gang siden anklagerne blev fremsat i april.

Den franske skuespiller Gérard Depardieu afviser de anklager om voldtægt og seksuelt overgreb, der blev fremsat mod ham tidligere i år.

Det skriver han i et åbent brev, der er blevet bragt af Le Figaro, en af Frankrigs største aviser.

- Jeg har aldrig nogensinde misbrugt en kvinde, lyder det.

Det var i april, at det undersøgende medie Mediapart kunne fortælle, at over et dusin kvinder anklagede ham for enten overgreb eller voldtægt.

Visse af hændelserne skulle angiveligt have fundet sted tilbage i starten af nullerne.

- Jeg har kun mit ord til at forsvare mig selv over for mediernes domstol og den lynchning, jeg er blevet udsat for, skriver Depardieu.

En formel efterforskning af skuespilleren blev indledt i 2020, efter at en skuespillerinde anklagede ham for at have voldtaget hende ad to omgange i 2018.

Hun hævdede, at det skete i hans lejlighed. På tidspunktet var hun 22 år.

Flere af hændelserne skulle ifølge avisen The Guardian i øvrigt være sket under optagelserne på tv-serier og film som Netflix' "Marseille", "Dumas" og "Big House".

Da anklagerne først blev rejst, afviste Depardieu dem gennem sit advokatfirma Cabinet Temime, der beskrev dem som subjektive og baseret på morale skøn.

Depardieu er en af Frankrigs mest kendte skuespillere - men også en af de mest kontroversielle.

Han har blandt andet erklæret sin loyalitet til Rusland trods invasionen af Ukraine.

Desuden blev han i 2011 anklaget for at have tisset i kabinen på et fly, før det lettede.

74-årige Depardieu har blandt andet spillet med i film som "Jean de Florette" og "Cyrano de Bergerac".

For den sidste blev han nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Mandlige Hovedrolle i 1991.

/ritzau/AFP

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 23:15

Lukas Graham hædret for radiorekord: Det er fuldstændig vanvittigt

Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Lukas Graham er den mest afspillede danske artist på radiokanalen Nova, som fejrede 15-års fødselsdag ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

Har du tunet ind på radiokanalen Nova, har du formentlig hørt Lukas Graham brage ud gennem æteren.

Det verdenskendte band, der har Lukas Forchhammer i front, er nemlig den mest afspillede danske artist på Nova.

Det oplyser Bauer Media i en pressemeddelelse.

Rekorden er blevet fejret under Novas 15-års fødselsdagsfest, som blev afholdt ved et gallashow i Operaen i København søndag aften.

- Det er fuldstændig vanvittigt det her, jubler Lukas Graham i pressemeddelelsen.

- At være den mest afspillede danske artist på Nova nogensinde er sådan lidt svært at forstå. Det betyder rigtig meget for mig og holdet, at Nova og ikke mindst Novas lyttere har lyst til at høre til de historier, jeg fortæller. Det er en kæmpe stor anerkendelse og er ærlig talt enormt overvældende, tilføjer Lukas Forchhammer.

Lukas Graham var også på scenen til fødselsdagsfesten og var på plakaten sammen med Christopher, Drew Sycamore, Medina, Mads Langer og Saint Clara.

- Novas 15-års fødselsdagsgalla blev en pragtfuld aften, hvor vi i selskab med vores fantastiske lyttere fejrede både fortiden, nutiden og fremtiden for dansk radio og musik, siger Bauer Medias COO, Tobias Nielsen, i pressemeddelelsen, og fortsætter:

- At kunne præsentere nogle af de største artister i et fantastisk lineup og samtidig hædre en artist som Lukas Graham, der har haft så stor indflydelse på vores playlister, var prikken over i'et på en allerede uforglemmelig aften, lyder det.

Lukas Graham udgav sit selvbetitlede debutalbum i 2012. Siden har bandet rejst verden rundt med sange som "Drunk in the Morning", "Ordinary Things" og "7 Years".

Bandet har vundet et hav af priser og har været nomineret til tre statuetter ved Grammy-showet i 2016 - en af verdens mest prestigefyldte musikpriser.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

FAKTA: Så langt bør du sidde fra dit tv

* 40 tommer tv: 2,4 meter (mindst 1,8 meter).

* 42 tommer tv: 2,5 meter (mindst 1,9 meter).

* 44 tommer tv: 2,6 meter (mindst 2,0 meter).

* 46 tommer tv: 2,7 meter (mindst 2,1 meter).

* 48 tommer tv: 2,8 meter (mindst 2,2 meter).

* 50 tommer tv: 2,9 meter (mindst 2,3 meter).

* 55 tommer tv: 3,2 meter (mindst 2,5 meter).

* 60 tommer tv: 3,4 meter (mindst 2,6 meter).

* 65 tommer tv: 3,6 meter (mindst 2,7 meter).

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

København, 01/10/2023 - 08:00

Hæng dit tv op rigtigt: Optimal højde for den bedste tv-oplevelse

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Hænger du dit tv op for højt på væggen? Det er der mange, som gør, lyder det fra filmoperatør.

Når der er blevet købt nyt tv, går diskussionen ofte på, hvor i rummet den smarteste placering af flimmerkassen er.

Men egentlig burde vi tale noget mere om, hvor højt oppe på væggen, vi hænger fjernsynet.

For det gør mange danskere nemlig forkert, lyder det fra Michael Berg, der er filmoperatør, biografdirektør i Birkerød Bio og direktør i det internationale filmdistributionsselskab United International Pictures.

- Mange sætter fladskærme op midt på væggen i hjemmet. Men det gør, at du ender med at kigge op for at se tv'et, siger han.

- I virkeligheden skal tv'et langt længere ned mod gulvet.

Ifølge filmoperatøren skal tv'et hænges op i sådan en højde, at du får tv'ets midte lige ud for dine øjne, når du sidder ned i sofaen.

På den måde sikrer du dig, at I hverken skal kigge op eller ned for at følge med.

- Den grundlæggende regel er, at tv'et skal placeres fra gulvet og så en tredjedel op på væggen. Placerer du den i midten vil det være alt for højt oppe, siger Michael Berg.

Det er selvfølgelig også en smagssag, hvor du ønsker at hænge dit tv, men dine præferencer er sandsynligvis påvirket af, hvor i verden du kommer fra. Sådan lyder det fra Rasmus Larsen, der er direktør for teknologimediet flatpanels.dk.

- Amerikanerne hænger gerne deres skærme højt, men det er ofte et praktisk hensyn i forhold til placeringsmuligheder eksempelvis over pejsen, fortæller Rasmus Larsen.

- De undersøgelser, som jeg er bekendt med, viser, at det ikke er sundt for nakken at kigge opad, idet det belaster nakkemusklerne og kan give nakkesmerter og hovedpine.

Herhjemme har vi for vane at gøre tingene en smule anderledes, lyder det. Her hænger vi typisk tv'et lidt lavere.

- I Europa har vi en anden tilgang, der er mere på linje med, hvordan vi også arbejder foran vores PC-skærme, siger han.

Lig med Michael Berg anbefaler Rasmus Larsen derfor, at du placerer dit tv ud fra dit synsfelt.

- Mit råd er, at når man sidder i sin sofa eller sine lænestole i stuen, så skal skærmens midterfelt være nogenlunde lige ud for synsfeltet eller en tak under, forklarer han.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

Nyhedsarkiv