20/04/2025 - 10:00
Øget behov for elkapacitet: Det betyder det for dig
Den grønne omstilling, flere elbiler og varmepumper vil øge strømbehovet i vores samfund. Men vi behøver ikke frygte overbelastning af elnettet.
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Af: Af Murat Tamer, Ritzau Fokus
Vi ser ind i en fremtid med et øget behov for el, i takt med at flere elbiler ruller ud på vejene, og varmepumper erstatter fossile varmekilder i de danske hjem.
Men det større behov for elektricitet betyder ikke, at vi skal frygte længerevarende og hyppige strømafbrydelser eller et overbelastet elnet.
Det fortæller Frederik Dalgård Andersen, som er planlægningschef hos det østdanske netselskab Cerius-Radius.
- En af de største myter, vi hører, er nok, at elnettet er svagt og ikke kan håndtere det øgede elbehov i fremtiden, siger han.
Det er sandt, at det nuværende elnet ikke kan klare den forventede øgede belastning, tilføjer Frederik Dalgård Andersen. Men elnettet er ikke statisk, da det udbygges løbende.
Han vurderer derfor, at elnettet med tiden vil være klar til at imødekomme de fremtidige behov.
- Der er strømafbrydelser hver dag, men langt størstedelen af dem er ikke relateret til belastningsudfordringer på elnettet. Strømafbrydelser skyldes typisk blandt andet overgravede elkabler, siger han.
- Der er også strømafbrydelser, der skyldes elnettets alder. Meget af vores elnet er lagt i 1970'erne. Vi forsøger at skifte det, inden det fejler, men indimellem når vi det ikke i tide. Hvis det sker, udbedrer vi fejlen hurtigst muligt.
Et netselskab ejer og driver infrastrukturen kaldet elnettet, der transporterer elektricitet fra kraftværker til husholdninger og virksomheder. Du kan finde netselskabet i dit område på hjemmesiden elnet.dk.
Elforbruget i de danske husholdninger voksede i 2024 med ni procent sammenlignet med året før. Det viser en opgørelse fra erhvervsorganisationen Green Power Denmark.
Denne tendens forventes at fortsætte i de kommende år. Og det øgede elforbrug kræver, at det nuværende elnet bliver udbygget og opdateret.
Udbygning sker blandt andet ved, at transformerstationer bliver udvidet.
- Når virksomheder skal opsætte flere ladestandere til elbiler, eller ladeoperatører opsætter hurtigladere, sørger vi for at udbygge elnettet, hvis det er nødvendigt, før ladestanderne bliver tilsluttet, siger Frederik Dalgård Andersen.
- I de enkelte boliger har beboerne i forvejen tilladelse til at trække el, og man må gerne tilslutte ladestandere og varmepumper.
Netselskabet følger så løbende med i elforbruget og belastningen i de enkelte områder.
Ifølge Frederik Dalgård Andersen er det begrænset, hvor meget elnettet bliver belastet yderligere af enkelte ladestandere.
- Vi oplever sommetider, at der kan være lidt forvirring, når det kommer til at skelne mellem elnettet og boligens egen elinstallation, siger Frederik Dalgård Andersen og uddyber:
- Man kan godt belaste sin elinstallation så meget, at der ryger en sikring i det sikringsskab, som står ude ved vejen. Her er det relevant at være opmærksom på, at forbrugerens elinstallation i reglen starter i skabet ude ved vejen.
Han tilføjer, at det er en kundes eget ansvar at sikre, at installationen er dimensioneret til at kunne håndtere et eventuelt større forbrug.
- Som forbruger kan man selv følge med i, hvor meget elnettet bliver belastet. Man kan slå sin adresse op på Radius' og Cerius' hjemmesider ved at klikke på "Dit elnet", siger han.
Det vil fremgå af hjemmesiden, hvad kapacitetsgrænsen er i dit område. Flere andre netselskaber i landet giver også mulighed for at tjekke elnettet i lokalområdet.
Netselskaberne tilstræber at opgradere, inden elforbruget når kapacitetsgrænsen.
- I langt de fleste tilfælde vil der være masser af kapacitet. Hvis det ikke skulle være tilfældet, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte dit netselskab og spørge, hvad der kan gøres, siger han.
/ritzau fokus/