Det har intet med politik at gøre, når over 1000 musikere i et åbent brev kræver, at den danske regering skal gøre mere for at stoppe krigen i Gaza.
Sådan lyder det samstemmende fra de to medunderskrivere sangerinden Kira Skov og multiinstrumentalisten og musikproduceren Ole Kibsgaard.
- Den her konflikt har jo stået på i over 100 år, og for mig at se handler det ikke længere om politik. Det handler om vores medmenneskelighed. Vi er vidner til krigsforbrydelser uden at reagere, siger Kira Skov og tilføjer:
- Jeg appellerer ikke til den her sag på et politisk plan, jeg gør det på et humanitært plan. Jeg ser de her mennesker, der har mistet alt, og det har vi pligt til at forholde os til.
Hun retter sammen med blandt andre sangerne Mø og Michael Falch henvendelse til statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen samt Folketinget i et åbent brev, der er blevet bragt på forsiden af Information fredag.
Heri stiller musikfolkene fem krav. De kræver blandt andet, at Palæstina skal anerkendes som stat, at al våbenhandel med Israel skal stoppes, og at Gazas sårede befolkning skal bydes velkommen i Danmark.
Med brevet tilslutter en stor del af musikbranchen sig de 200 forfattere og de 600 filmfolk, der i Politiken har stillet lignende krav.
Og ligesom Kira Skov er også Ole Kibsgaard fortvivlet over situationen i Gaza.
- Jeg ved godt, at det at 1000 danske musikere skriver under på et brev ikke er noget, der holder hverken den israelske eller danske regering vågen om natten, men al protest skal starte et sted. Det er måske en dråbe i havet, men jeg føler, at jeg har en pligt til at sige fra, og det gør jeg ud fra min egen retfærdighedssans, siger han.
- Jeg føler et ansvar for de uskyldige mennesker, der tilfældigvis er født et sted, hvor de pludselig står midt i en krig. Og hvis ikke vi privilegerede mennesker i Danmark skulle råbe stop over for de uhyrligheder, der foregår, hvem skulle så?
Den danske multiinstrumentalist understreger, at han er et meget "upolitisk" menneske, og at han reagerer, fordi han ikke ville kunne se sig selv i øjnene, hvis han undlod at sige fra over for den historie, der er ved at blive skrevet.
De to musikere har valgt at skrive under på brevet, fordi de mener, at der er behov for, at så mange som muligt går ind i debatten.
Det er på trods af, at det kan have konsekvenser, når man blander sig i så betændt en debat, som krigen i Gaza er en del af.
- Jeg bliver tillagt alle mulige holdninger, som jeg ikke har. Jeg er for eksempel blevet kaldt en Hamas-syg, antisemitisk homofob. Og det er jeg på ingen måde. Jeg lægger på det kraftigste afstand til den terrorhandling, der blev udført 7. oktober af Hamas, men det legitimerer ikke alt det, der efterfølgende er sket, siger sangerinden Kira Skov.
Ole Kibsgaard frygter ikke de potentielle konsekvenser, det kan udløse, at han har skrevet under på brevet.
- Hvis der er nogen, der ikke vil hyre mig, fordi jeg synes, at det er frygteligt, at uskyldige kvinder og børn sulter og tørster ihjel, så har jeg alligevel ikke brug for at spille det sted, men det tror jeg ikke, at der er, siger han og tilføjer:
- Jeg tror, at det, jeg skriver under på, og det, som jeg taler for, er almindelig medmenneskelig fornuft.
FN-organisationer advarer i øjeblikket om udbredt sult i Gaza, og senest onsdag opfordrede over 100 organisationer i en fælles erklæring til våbenhvile, samt at Israel åbner grænserne, så tilstrækkelig med nødhjælp kan komme ind.
Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder har over 59.000 palæstinensere mistet livet siden Hamas' angreb på Israel 7. oktober 2023, hvor 1219 israelere blev dræbt, og over 200 gidsler blev taget med til Gaza.
/ritzau/