Krak - Opdag nærheden - Søg lokalt.

København, 29/03/2020 - 10:00

Stjernekok krydser Atlanten efter tragisk ulykke: Måtte ikke sige nej

Kokken Jesper Vollmer brækkede for fem år siden nakken og kæmper stadig med mén. Nu krydser han Atlanten.

Af: Af Anna Secher, Ritzau Fokus

For fem år siden tog Jesper Vollmers liv en alvorlig drejning.

Han arbejdede på tiende år som kongelig køkkenchef, men på en badeferie til Thailand blev han overmandet af en kæmpebølge, som endte med at knuse hans nakke mod sandbunden.

Han mistede ikke førligheden, men han har genoptrænet lige siden og har i dag stadig udfordringer med balancen, sin gang og den højre hånd.

Alligevel besluttede han at gribe chancen og sige ja til at krydse Atlanterhavet på et sejlskib i tv-programmet "Over Atlanten".

- Mit allerførste udgangspunkt for at være med var, at jeg havde lovet mig selv, at hvis jeg kan blive stærkere, bedre og gøre flere ting i dag end i går, så må jeg ikke sige nej.

- Så alt, hvad jeg får af tilbud om træning og behandlinger, siger jeg ja til, hvis det giver mening og kan gøre mig stærkere, fortæller han.

Han besluttede sig for at lave, hvad han selv kalder "en Jesper Vollmer", hvilket betyder at finde sin egen vej og gøre tingene på sin helt egen måde.

I løbet af de tre uger, hvor han og fem andre kendte var afsted, lykkedes det dog aldrig Jesper Vollmer at komme fysisk ovenpå.

- Det var bare virkelig besværligt at bevæge sig rundt. Men at kunne tage med på turen, lave mad og få sejlet uden at være ham den handicappede, dér var min mission fuldført.

- Jeg havde ikke brug for at være ham med skåneopgaverne, som ikke kunne være på lige fod med de andre. Så det var vigtigt for mig at finde nogle opgaver på skibet, som skulle gøres, og som også passede til min fysik.

Jesper Vollmer fik ansvar for indkøb af mad og tilberedning. Han var ikke i kabyssen hele tiden, men havde det store overblik.

De første ti dage gik dog med ekstrem søsyge, og kokken havde svært ved at nyde oplevelsen.

- Jeg var først rigtigt med på turen efter ti dage. Indtil da kunne jeg slet ikke kende den Jesper, jeg var, for jeg har aldrig prøvet at være så syg og dårlig af søsyge.

- Jeg har fået mest ud af turen psykisk, men det var hårdest fysisk. Mentalt var det fint, og det gav mig et selvtillidsboost, at jeg stadig fik præsteret, selv om jeg var syg og dårlig. Og da jeg kom af med søsygen, så kunne jeg nyde det helt vildt.

- De første ti dage så jeg heller ikke andet end de nærmeste tre-fire meter vand, men derefter kunne jeg for alvor kigge op og se, hvor smukt det hele var. At være så presset så længe er noget af det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet, konstaterer han.

Jesper Vollmer er tilfreds med beslutningen om at tage med, for turen har gjort ham stærkere - præcis som han havde håbet.

- Jeg vil gerne vise både mig selv, men også andre med udfordringer derude, at hvis jeg kan klare denne tur med mine skavanker, så er der altså mange derude, som kan få et lille spark bagi.

- Det er lidt kliché, men når man har været så presset så længe, så er intet herhjemme jo rigtig hårdt.

- Jeg skulle lave boller i karry dernede, fordi en af sejlerne havde efterspurgt det. Det tog mig tre timer, fordi jeg havde to gasblus og to gryder. Det var det. Herhjemme havde det taget en halv time. Alt er i dag meget nemmere, og når jeg laver boller i karry nu, står jeg og griner, fordi jeg kan huske, hvor hårdt det var på båden, siger han med et smil

Udover Jesper Vollmer deltager også Wafande, Katerina Pitzner, Julia Sofia Aastrup, Kristian von Hornsleth og Anders Lund Madsen i anden sæson af "Over Atlanten", som vises på Kanal 5 og Dplay.

/ritzau/

København, 28/11/2025 - 19:09

Kendiskok er blevet gift

Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Efter fem års forhold kimer bryllupsklokkerne nu mellem den kendte kok Umut Sakarya og hans hjertes udkårne, Johanne Havshøj.

Den kendte kok og tv-personlighed Umut Sakarya er blevet gift med sin forlovede, Johanne Havshøj, efter fem års forhold.

Det afslører parret, der nu hedder Sakarya-Havshøj til efternavn, i et opslag med en række bryllupsbilleder delt på det sociale medie Instagram.

- 25 musikere, 12 korsangere, 1 dirigent og alle dem, vi elsker, omkring os. En dag, vi aldrig nogensinde vil glemme, lyder det fra hr. og fru Sakarya-Havshøj.

Umut Sakarya gik på knæ og friede en sommerdag i 2023 på Anholt.

Han havde sat et kamera til at filme frieriet under påskud af at lave en video til sin youtubekanal.

Han delte den efterfølgende med sine følgere på Instagram.

- For 2,5 år siden mødte vi hinanden for første gang og forelskede os midt i et livskaos, skrev han dengang.

- I dag står vi stærkere end nogensinde med endnu mere kærlighed, mod og lykke i livet. Det liv, vi har skabt sammen, vil vi passe og pleje, så vi kan blive ved med at leve, drømme, skabe og være dem, vi er.

- Det er noget, vi har lovet os selv og hinanden. Vi har nu taget skridtet videre i vores forhold og er blevet forlovet.

Parret kom første gang i kontakt med hinanden over Instagram i 2020, afslørede de i et interview med Alt for damerne i juli 2023.

De begyndte at skrive frem og tilbage og aftalte så at mødes på Umut Sakaryas daværende grillbar til en tallerken pomfritter og en flæskestegssandwich.

Det var kærlighed ved første bid.

- Jeg syntes, at hun var rigtig sjov og sød. Og gudesmuk. Og så var hun virkelig klog og mindede ikke om andre, jeg havde mødt før, sagde Umut Sakarya i interviewet med Alt for damerne.

Johanne Havshøj havde inden set en dokumentar om Umut Sakarya og syntes, han virkede interessant.

- Jeg havde en fornemmelse af, at han var intelligent ud over det sædvanlige og havde en verden inde i sig, som jeg var nysgerrig på. Og så syntes jeg, at han var pissedygtig, sagde hun i interviewet med Alt for damerne.

Ud over at være blevet mand og kone er Umut Sakarya og Johanne Havshøj også professionelle partnere.

Johanne Havshøj, der har studeret politisk kommunikation og ledelse ved Copenhagen Business School, arbejder i dag blandt andet med PR og kommunikation for Umut Sakarya.

/ritzau/

Læs Mere >>

København, 28/11/2025 - 16:45

Kongen bryder tradition ved at holde jul i København

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Marselisborg Slot har med enkelte undtagelser dannet ramme om kongens jul. I år fejrer han den i København.

Kong Frederik, dronning Mary og deres fire børn vil sammen med dronning Margrethe holde jul i deres hjemlige gemakker på Amalienborg i København i år.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse fredag.

Fejringen finder dermed ikke sted på Marselisborg Slot i Aarhus, som normalt har dannet ramme om kongens juleaften.

Med til den aarhusianske tradition hører et besøg i Aarhus Domkirke under julegudstjenesten.

I år vil kongefamilien i stedet overvære juleaftensgudstjeneste i Vor Frue Kirke i København den 24. december. Den finder sted klokken 16.30.

Dagen efter er familien også være til stede under højmessen i samme kirke klokken 10.

Dronning Margrethe besøger imidlertid Fredensborg Slotskirke til juleaftensgudstjeneste klokken 14.

Det bliver alt sammen uden prins Joachim og prinsesse Marie, der vil bruge juledagene i den amerikanske hovedstad, Washington D.C, sammen med deres børn.

Her fungerer prinsen som forsvarsindustriattaché og stedfortrædende forsvarsattaché. Det skal han være indtil slutningen af 2027.

Prins Joachim tiltrådte i rollen 1. september 2023. Det skete "for at forstærke samarbejdet med USA", lød det i udnævnelsen i foråret 2023.

Oprindeligt lød aftalen på tre år - altså frem til 2026 - dog med mulighed for forlængelse. Det gjorde man brug af tidligere på året.

Kong Frederik holder sin tale i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg klokken 18 på nytårsaftensdag.

Det bliver kongens anden nytårstale, siden han overtog tronen fra sin mor i januar sidste år.

/ritzau/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

FAKTA: Fjern vand fra dine fødevarer

* Når du bager appelsiner ved lav temperatur i lang tid, fjerner du vandet i dem. Den proces kaldes dehydrering.

* Dehydreret mad har en længere holdbarhed end ferske fødevarer. Når du fjerner vandindholdet, reduceres risikoen for vækst af bakterier og mug, som ellers ville fordærve maden. 

* Det meste frugt og grønt kan dehydreres, og langt de fleste vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer forbliver i maden. 

* Du kan spise dehydreret frugt og grønt som snack eller tilføje dem i for eksempel mysli og bagværk.

* Ud over at dehydrere din mad i ovnen kan du bruge en såkaldt dehydrator, der kan købes i de fleste elektronikbutikker. 

Kilde: madihjemmet.dk.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

, 28/11/2025 - 08:00

Julepynt der dufter af hygge: Lav tørrede appelsiner

Hvert år bliver kassen med støvet julepynt udfordret af nye pyntetendenser. Tørrede appelsinskiver kan bidrage til den helt rette julestemning i dit hjem.

Appelsiner får en sødlig duft, når du bager dem. Og så pynter de på alt fra julebordet til adventskransen.

Det fortæller Diana Noe Klitgaard, der deler kreative tip på blandt andet Instagram under profilnavnet Kramogkrea.

- Når jeg laver dem, så dufter hele huset, og det minder mig om min egen barndom, siger hun.

Ifølge Diana Noe Klitgaard adskiller duften fra de hjemmelavede tørrede frugtskiver sig fra dem, man kan købe.

Og så er de supernemme og ikke mindst billige at lave selv hjemme i køkkenet.

Skær dine vaskede appelsiner ud i skiver på cirka fem millimeter, og placer dem på en bageplade med et stykke bagepapir.

Sæt skiverne i ovnen på 100 grader varmluft, og bag dem i cirka tre timer. Husk at vende dem et par gange undervejs.

Appelsinerne skal tørre helt ud, men de skal ikke tage farve, forklarer Diana Noe Klitgaard.

- Med tiden får de en lidt mørkere farve, så man behøver ikke at bage dem mørke i ovnen, siger hun.

Det er også oplagt at tørre appelsinerne, hvis de er blevet lidt bløde efter at have ligget for længe i frugtskålen.

Det siger Britta Surland, der er uddannet kok og leder af Arlas inspirationskøkken.

- Jeg bruger dem til alt muligt. Jeg synes, det ser rigtig fint ud at sætte et lille stykke gran og en tørret appelsinskive på, når man pakker gaver ind, siger Britta Surland.

Vil du lave en krans af de tørrede appelsiner, kan du med fordel lime skiverne fast på et stykke pap eller bruge ståltråd, som du former til en cirkel.

Hvis du blot limer appelsinskiverne sammen uden noget, de kan hæfte på, skal de have lov til at ligge i en uges tid inden.

- Det er simpelthen, fordi de krymper en lille smule. Og har man limet dem sammen, og de begynder at krympe, så kan limen godt løsne sig, siger Diana Noe Klitgaard.

Kanterne på appelsinerne kan også begynde at folde, efter de er kommet ud af ovnen.

Hvis du gerne vil have, at skiverne er helt flade, kan du lægge en bageplade oven på dem, lige så snart du har taget dem ud af ovnen, hvor de stadig er bløde, forklarer Diana Noe Klitgaard.

Det er ikke kun appelsiner, der kan pynte efter en tur i ovnen.

Grape, lime, citroner og blodappelsin giver et skønt samspil af farver både i dit hjem og i din favoritdrik.

- Hvis nu man synes, at det er dejligt at få en juledrink af en slags, så er de også rigtig flotte dernede, siger Britta Surland.

Bruger du citrusskiverne i en drink, skal de være usprøjtede eller økologiske.

De tørrede frugtskiver kan holde sig helt til næste år i en lufttæt glas- eller plastikbeholder.

/ritzau fokus/

Læs Mere >>

TjekDet - faktatjek