København, 06/05/2025 - 05:00
Legen skal tilbage i børn og unges idræt
DIF har sammen med 13 forskere og eksperter lavet anbefalinger til trivsel i børns idrætsfællesskaber.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Af: /ritzau/
Når træneren på børnefodboldholdet skrider i raseri efter en tabt kamp uden et ord. Så punkterer man nogle af idrættens bærende værdier.
Med hjælp fra 13 førende forskere og eksperter i børn og unges trivsel i idrætten offentliggør Danmarks Idrætsforbund (DIF) sine anbefalinger til, hvordan trivsel fremmes i børn og unges idrætsfællesskaber.
Med knap 900.000 medlemmer er DIF landets største børne- og ungeorganisation.
Det ansvar tager Karin Ingemann, udviklingschef i DIF, meget alvorligt. Hun sad også i Trivselskommissionen.
- Vi ved, at idrætsfællesskaber er enormt vigtige for børns og unges trivsel. Et stigende antal børn er ufrivilligt ensomme og har svært ved at indgå i relationer til andre. Derfor skal vi også være meget skarpe på, hvordan vi som stor organisation laver de bedst mulige idrætsmiljøer, siger hun.
DIF har lavet en aftale med A.P. Møller Fonden, der har afsat 85 millioner kroner til en bedre børne- og ungeidræt herunder en ny trivselsmodel.
Meningen er, at modellen skal rulles ud efter sommerferien med en lang række workshops de næste år.
En af de foreninger, der allerede er godt i gang, er FC Holte, som har lavet en slags ti bud for gode rutiner i klubben.
Det kan være at mødes i en rundkreds før træning og kamp, at møde til tiden og omklædt og at hjælpes ad med at rydde op.
Lotte Hansen er klubchef.
- Vi har prøvet at lave et fælles sæt ritualer, som gælder lige fra bestyrelsen og helt ned til de mindste spillere samt trænere og forældre, siger hun.
Rutinerne skal være helt jordnære, som at alle hilser på hinanden i klubben.
Hun håber, at de ti bud kommer til at ligge på rygraden hos alle med tiden.
Ud over klare rammer er der i anbefalingerne fra DIF's ekspertgruppe blandt andet fokus på medbestemmelse til de unge, opkvalificering af trænere og en turneringsstruktur for alle niveauer og ambitioner.
Karin Ingemann mener, at det handler om at bevare idrætten som et vigtigt frirum fra skærme og skole.
- Idrætten er samtidig et godt sted at øve sig på relationer til andre. Det nytter ikke, at man bliver så optaget af alt det tekniske, så man glemmer legen i det.
/ritzau/